בהמשך לנושא השרשור, איך ניתן לחלק תיק השקעות של עשרות שנים במידה ולא רוצים למכור?
כל יחידה נקנתה במחיר שונה ויש לה רווח שונה.
קרוב משפחה שלי טוען שניתן לחלק כל יחידת מניה למספר חלקים, יש דבר כזה? נשמע לי לא סביר. האם היה אפשרי בעבר (לפני עשרים שנים)?
רק מעלה כאן השערה.., יבואו רואי החשבון שמתעסקים עם דברים כאלו ואולי יתקנו אותי.
אבל למה שעיזבון המנוח לא יפתח נאמנות כלשהי, שהנהנים בה הם אותם יורשים, וכך יוכל לחלק את הרווחים הן מהכנסות הריבית והדיבידנד במידה ויחליטו להשאיר את אותם ני"ע והן בגין רווחי ההון הנצמחים בגין מכירת המניות.
במצב הזה, ובהנחה ומדובר בנאמנות קרובים, ברירת המחדל היא שהנהנים ימוסו בעת החלוקה (ואנו רוצים לבצע חלוקה אחת, לאחר מכירת ניירות הערך) בשיעור של 30%.
עם זאת, אפשר גם לבחור בחלופה אחרת שבה ממסים את הכנסות הנאמן (ואז הוא חייב להגיש דו"ח כל שנה) בשיעור של 25%, ובעת החלוקה לא ממסים בכלל.
בהנחה שבאמת פותחים נאמנות לצורך מכירת אותם ני"ע וחלוקת הרווחים, נבחר בחלוקה הזו, נמסה את הכנסות הנאמן (רווחי ההון) ב25%, ונחלק.
במצב כזה, סך המס שישולם הוא 25%.
2 דברים שצריך לבדוק ואני לא יודע לענות עליהם, יבואו רואי החשבון המתעסקים בזה וידעו אולי לתת תשובה:
1) יכול להיות שבכלל המס על אותו רווח הון נמוך מ-25%, ואז אין סיבה לפתוח נאמנות בכלל ולמסות 25%.
2) מה שתארתי מהווה תכנון מס. לכן, יש לבדוק האם קיימת אולי בפקודה איזושהי הוראה אנטי-תכנונית שעוצרת אותי מלבצע את תכנון המס הזה.
וסתם לחידוד,
ירושה אכן אינה אירוע מס, מס ירושה בוטל בישראל איפשהו בשנות ה50 או ה60 אם אני לא טועה.