אהלן,
אני רוצה לענות ספציפית לסוגיה של למה מל"צ כל שנתיים
ולמה לא או כן מל"צ כל חמש.
דבר ראשון, חשוב להבהיר שהבסיס לתימחור של ההלוואות הללו הן אגרות החוב של ממשלת ישראל לתקופה של חמש שני ושנתיים (זה לא כזה מדויק עבור משתנה כל שנתיים, כי הבנקים מחשבים את העוגן למלצ כל שנתיים בצורה שונה).
הייתי ממליץ להימנע ממשתנה כל חמש שנים מהסיבות הבאות:
1. אתם צריכים לחשוב האם אנחנו עומדים בפתחה של ירידת ריביות או לא. אם אתם חושבים שיהיו ירידת ריבית בהמשך, אז כאשר אתם לוקחים משתנה כל חמש שנים, אתם צריכים בעצם להמתין חמש שנים לעידכון הריבית הזה כלפי מטה. במשתנה כל שנתיים, אתם צריכים להמתין רק שנתיים. כמובן שזה עובד גם להפך, ואם אתם חושבים שתהיה עליית ריביות (שנובעת מהרעה במצב הכלכלי של המשק), אזי משתנה כל חמש שנים תיתן לכם "שקט תעשייתי" לפרק זמן ארוך יותר.
אני טוען שמי שרוכש דירה בישראל הוא כנראה אופטימי חסר תקנה (אחרת לא היה קונה), ולכן הוא כנראה מהמר שהמצב ישתפר, וזו סיבה לבחור משתנה כל שנתיים.
2. בגלל שההלוואה משתנית כל חמש שנים, אבני הבניין לבניית תמהיל הם כל חמש שנים (כלומר, 10, 15, 20, 25,30 שנה). זה אולי נשמע כמו אמירה טפשית, אבל קשה לבנות תמהיל משכנתא אופטימלי עם פערי שנים כאלו. תארו לעצמכם שמשך השנים האופטימלי למשתנה הוא דווקא 26 שנה. איך תבנו את זה עם משתנה כל חמש שנים (אגב, יש דרך לעשות את זה).
בלי שום קשר, חשוב לי להבהיר, שלא בכל הבנקים יש משתנה כל שנתיים. למשל בבנק הפועלים, זה משתנה כל שנה וחצי או משתנה כל שלוש שנים. בבנק לאומי, זה משתנה כל שנה או משתנה כל שנתיים וחצי וכו'.
בהצלחה
אייל מ FINWIZ
פסקת העשרה:
אפשר לראות באינטרנט (ואני ממליץ בחום על האתר של INVESTING) את תשואת אגרות החוב הנוכחית "הסינטית" עבור כל תקופה.
זו תשואה סינטתית, כי אין באמת איגרת "כרגע" שהמשך שלה הוא בדיוק שנתים או בדיוק 5. ולכן בונים עקום תשואות או עקום תשואות אפס (באמצעות שיטה שנקראית Nelson siegel Svenson) - וכך בעצם באמצעות העקום יש לך אפשרות לומר מה התשואה המקורבת לכל נקודת זמן ללא קשר האם יש שם כרגע איגרת חוב או לא.
בערך מה שקיבלתי לפני כחודשיים.
למה מל"צ כל שנתיים ולא נגיד 5? יותר בטוח הייתי אומר.