• חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

תחזית נדלן -- האם הטירוף יימשך?

האזרח הקטן

משתמש בכיר
דירוג
9,099
כמובן שהחישוב הזה שונה לכל דירה בהתאם להון העצמי, מועד הרכישה, המחיר וכו'
אבל זה יכול לתת רושם כללי מה היה עדיף לעשות בעשור האחרון.
קצת כמו לבחון מנייה בודדת שנרכשה בתאריך מסויים ולהקיש ממנה על השקעה בבורסה באשר היא.

yossik

מודרטור
דירוג
14,594
לפני המון שנים פתחתי שרשור בנושא מחירי הנדל"ן.

איניגו מונטויה

משתמש בכיר
דירוג
4,284
מעניין אם מישהו עשה השוואה מפורטת בין קניית דירה להשקעה בשוק ההון:
בהינתן עסקת קנית דירה ספציפית להשקעה בה נלקחה משכנתה, כמה כסף נשאר למי שהיה משקיע בדיוק אותם סכומים בשוק ההון.
אני אסביר: במקום דירה בודקים את התשואה של כל הסכום שהושקע בדירה לאורך השנים ומשווים עם מסלול פאסיבי מנייתי למשל.
כשאני מתכוון לכל הסכום אז הכוונה היא גם להוצאות תיווך, עו"ד, ריבית על משכנתה, ביטוחי חיים, שיפוצים וכו': את כל הסכומים האלה מזרימים במקום לשוק ההון ובוחנים מספר שנים קדימה (או בסוף המשכנתה) את התשואה הכוללת. הכוונה היא שאם החזר המשכנתה בניכוי השכירות הוא x אז משקיעים סכום דומה בכל חודש בשוק ההון.
ההנחות הן שבהשקעה בשוק ההון אין מינוף אבל ההוצאות קטנות בסדרי גודל.
כמובן שהחישוב הזה שונה לכל דירה בהתאם להון העצמי, מועד הרכישה, המחיר וכו', אבל זה יכול לתת רושם כללי מה היה עדיף לעשות בעשור האחרון.
בנק ישראל עשה מחקר כזה לפי הנתונים הספציפיים של ישראל.
אפשר לראות את המחקר המלא ואת ההנחות שעליהן הוא מתבסס כאן, והסיכום הוא:
1647081453295.png
(להבנתי מדובר על rolling average של השקעה לא ממונפת ל10 שנים בתקופה שבין 1988 ל2017. זה לא כולל את השנים האחרונות, שכנראה היו מטות עוד יותר את התוצאה לכיוון המדדים.)

האזרח הקטן

משתמש בכיר
דירוג
9,099
בנק ישראל עשה מחקר כזה לפי הנתונים הספציפיים של ישראל.
אפשר לראות את המחקר המלא ואת ההנחות שעליהן הוא מתבסס כאן, והסיכום הוא:
צפה בקובץ המצורף 1035
(להבנתי מדובר על rolling average של השקעה לא ממונפת ל10 שנים בתקופה שבין 1988 ל2017. זה לא כולל את השנים האחרונות, שכנראה היו מטות עוד יותר את התוצאה לכיוון המדדים.)
ובנוסף, זה עוקב אחר ת"א 125 ולא אחר מדד עולמי פופולרי.

וגם צריך לזכור שהתשואה של דירה היא תשואה של נכס בודד, ולממוצע אין משמעות על המשקיע הבודד שמחזיק בדירה אחת או שתיים.

איניגו מונטויה

משתמש בכיר
דירוג
4,284
ובנוסף, זה עוקב אחר ת"א 125 ולא אחר מדד עולמי פופולרי.
כן, זה כתוב בפירוש בתמונה שצירפתי :)
החלק המעניין במחקר זה התשואה והמיסוי על הדירות, את הנתונים על המדדים קל יותר להשיג ממקורות שונים ברשת.
(עריכה: את התשואות הדולריות של המדדים קל להשיג ברשת. אבל rolling-average שמתחשב בשער החליפין יהיה מן הסתם קשה יותר להשגה.
בכל אופן, במחקר המלא מובאת גם התשואה השקלית ברוטו של SP500, ומכאן לא קשה לגזור את התשואה נטו.)

וגם צריך לזכור שהתשואה של דירה היא תשואה של נכס בודד, ולממוצע אין משמעות על המשקיע הבודד שמחזיק בדירה אחת או שתיים.
המחקר המלא אכן מפרט את זה.
מדובר כאן קצת על השוואת תפוזים לתפוחים, כי נדל"ן אינו נזיל ומניות כן, נדל"ן הוא השקעה אקטיבית יותר ועוד.
ממליץ לעיין בנתוני המחקר המלאים (בPDF תחת הכותרת "לתיבה במלואה" בקישור שצירפתי בהודעה הקודמת).

בכל אופן לגבי הנקודה שהעלית - לממוצע בהחלט יש חשיבות.
משקיע שאינו חושב שיש לו יתרון על השוק לא יכול לבנות על זה שיעבור את הממוצע.

נערך לאחרונה ב:
  • אהבתי
Reactions: HHH

האזרח הקטן

משתמש בכיר
דירוג
9,099
כן, זה כתוב בפירוש בתמונה שצירפתי :)
החלק המעניין במחקר זה התשואה והמיסוי על הדירות, את הנתונים על המדדים קל יותר להשיג ממקורות שונים ברשת.
ומצד שני, כל הנחות המוצא שונות. בבורסה אף משקיע שפוי לא יתמנף ביחס של x3 להון העצמי. בדירות זה די נפוץ.
בכל אופן לגבי הנקודה שהעלית - לממוצע בהחלט יש חשיבות.
משקיע שאינו חושב שיש לו יתרון על השוק לא יכול לבנות על זה שיעבור את הממוצע.
אז אתה מחזק את הטענה שלי שלממוצע אין שום משמעות. אם אתה הבעלים של דירת 3 חדרים בקומה 2 בבניין בן 25 שנה בשכונה מסויימת בראשון לציון, זה לא משנה לך או פוגע בך שמחירי דירות 5 חדרים בקומה רביעית בבניין בן 12 שנה ברמת גן עלו או ירדו.
כל נכס נמדד לפי עצמו ולפי נכסים דומים סמוכים אליו, ולא לפי איזה ממוצע ארצי.

איניגו מונטויה

משתמש בכיר
דירוג
4,284
אז אתה מחזק את הטענה שלי שלממוצע אין שום משמעות. אם אתה הבעלים של דירת 3 חדרים בקומה 2 בבניין בן 25 שנה בשכונה מסויימת בראשון לציון, זה לא משנה לך או פוגע בך שמחירי דירות 5 חדרים בקומה רביעית בבניין בן 12 שנה ברמת גן עלו או ירדו.
כל נכס נמדד לפי עצמו ולפי נכסים דומים סמוכים אליו, ולא לפי איזה ממוצע ארצי.
לא לגמרי מסכים.
אני חושב שהממוצע הוא לא כל הסיפור (למשל צריך להתחשב גם בהתפלגות, סטיית התקן וכדומה), אבל בדרך כלל אי אפשר לטעון ש"לממוצע אין שום משמעות".
הממוצע יכול לשמש בתור כלי עזר להערכת סיכונים או למציאת חלופות להשקעה (למשל - נדל"ן או שוק ההון?).

נראה שגם בבנק ישראל (ובגופים אחרים שמצוטטים באותו מסמך) חושבים שלממוצע יש איזושהי משמעות, מכיוון שהם יזמו מחקר שבודק את הנושא מנקודת מבטו של משקיע פרטי.

נערך לאחרונה ב:

האזרח הקטן

משתמש בכיר
דירוג
9,099
נראה שגם בבנק ישראל (ובגופים אחרים שמצוטטים באותו מסמך) חושבים שלממוצע יש איזושהי משמעות, מכיוון שהם יזמו מחקר שבודק את הנושא מנקודת מבטו של משקיע פרטי.
או שפשוט הממוצע זו המדידה הקלה יחסית שאפשר להנגיש לציבור בכותרת.
שאלת אגב, מדוע מתעניין בנק ישראל בתשואה של משקיעים בנדל"ן, כדי לערוך כזה מחקר? האם יש לו אינטרס לצנן את השוק?

איניגו מונטויה

משתמש בכיר
דירוג
4,284
או שפשוט הממוצע זו המדידה הקלה יחסית שאפשר להנגיש לציבור בכותרת.
אולי.

שאלת אגב, מדוע מתעניין בנק ישראל בתשואה של משקיעים בנדל"ן, כדי לערוך כזה מחקר? האם יש לו אינטרס לצנן את השוק?
גם אני שאלתי את עצמי.
התיאוריה שלי היא שאין כאן "אינטרס" אלא רצון לחזק את המשק. לבנק ישראל יש אמצעים ישירים ועקיפים (=המלצות לממשלה) דרכם ניתן לעודד או לדכא השקעות מסוגים שונים, לכן הם מחפשים מהו האפיק הטוב ביותר לציבור.

תיאוריה פחות אידאלית היא שפקיד כלשהו התלבט אם לקנות דירה או להשקיע בשוק ההון,
ואז אמר לעצמו - למה לי להתלבט אם אני יכול להזמין מחקר בנושא?!

האזרח הקטן

משתמש בכיר
דירוג
9,099
תיאוריה פחות אידאלית היא שפקיד כלשהו התלבט אם לקנות דירה או להשקיע בשוק ההון,
ואז אמר לעצמו - למה לי להתלבט אם אני יכול להזמין מחקר בנושא?!
אותו פקיד שהחליט על העלאת הפריים המקסימלי ולאחר מכן על הגבלת השיעבוד על דירה קיימת?

שנקל

משתמש רגיל
דירוג
179
במחשבה שניה אני חושב שטעיתי.
כל ישראלי ממוצע שלא מתעניין בכסף והשקעות שלקח ושמינף את עצמו בטירוף עם משכנתא עשה יותר כסף מכל אחד מאיתנו בבורסה.. מחירי הנדלן בארץ רק עולים ועולים אפילו ברגעים אלו ממש בעוד שהתיק שלי נחתך כל חודש בעוד 10%
התיק שלי ואני מקווה שגם שלך ירד 10 אחוז אחרי שעלה 30 אחוז, ובלי קשר אם לא תכננת למכור בעתיד הקרוב המחיר בשוק לא רלוונטי. מה אכפת לי כמה ישלמו לי היום על נייר שאני מתכוון להחזיק בו עוד (לפחות..) 10 או 20 שנה? בהתאמה, מה אכפת לבעל דירה כמה ישלמו לו היום על דירה שהוא לא מתכוון למכור עוד 10 או 20 שנה?
אין טעם להיכנס לבדוק את שווי התיק כמו שאין טעם להזמין שמאי אחת לחודש להעריך את שווי הדירה שלך.
סיפור אמיתי: יש לי מכר שדואג להזכיר לי אחת לכמה חודשים בכמה הדירה שלו עלתה ואיך הוא ״הרוויח״, אני שואל מתי הוא מוכר כדי לקבל את הרווח הזה והתשובה היא לא בעתיד הנראה לעין (והתרחיש הזה קורה לא רק איתו) ומכאן עולה השאלה איך ה״רווח״ הלא ממומש הזה משנה לך? גם כבטוחה למינוף מול נכס אחר אין לו אפקט כי כל הנכסים עלו באותה מידה, אם כבר זה לוקח אותך אחורה בתרחיש הזה. עכשיו גם אם לא שמתי בבורסה את אותו סכום שהוא שם על הדירה ו״הרווחתי״ את אותה עליה רק על רבע מהסכום שהוא שם, אין לי עלויות ריבית ומלא הוצאות שלו יש, אני ממשיך להכניס כסף כמו שעון והוא ממשיך לשלם את המשכנתה כמו שעון, וזהו. הרבה יותר מעסיק אותי מה היחס בין המזומן לבין הפלח המנייתי מאשר בכמה הוא ירד או עלה.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
גרהם תחזית לשנת 2023 אוף טופיק 26
ע תחזית קצבת פנסיה ואינפלציה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
adamshalev תחזית לשנת 2021 אוף טופיק 114
M תחזית אפוקליפטית ל 2018 בגלובס - מתחברים? שוק ההון 2
ס העברת כספים ונכסי נדלן לחו"ל אוף טופיק 4
V נדלן מול מדדים במצב של ריבית נוכחית נדל"ן 37
מ רמלוד או בת ים- נדלן נדל"ן 27
Y האם ניתן לאתר בעלות על נכסי נדלן לפי פרטים מזהים? נדל"ן 7
ש שוק ההון לצד נדלן פוסטים מאיכות נמוכה 0
chen15 מבנה ההון בעסקת נדלן - בני 60+ נדל"ן 19
S מתווכי/משווקיי/יועצי נדלן - תמרורי אזהרה נדל"ן 15
Y השקעה בפרוייקט נדלן מניב - קרן פרטית נדל"ן 5
ש נדלן מעבר לים - לרנקה קפריסין נדל"ן 6
R נדלן בחול - צעדים ראשונים נדל"ן 10
GoldenFace מקורות מידע על נדלן נדל"ן 3
א מחקה מדד נדלן מניב ישראל שוק ההון 23
E מתי כבר יגיע הזעזוע לפה? (הייטק/נדלן בארץ) פוסט תסכול פוסטים מאיכות נמוכה 534
M מדד תל אביב נדלן או נדלן מניב מול דירה להשקעה בחמש שנים שוק ההון 1
נ מה ההבדל בין מדד תל אביב נדלן למדד תל אביב בניה? נדל"ן 3
ישראלית מימון כנגד נדלן שנמכר נדל"ן 13
B משכנתא להשקעת נדלן בחול נדל"ן 4
ט ההבדל בין מדד ת"א נדלן לבין תא מניב ישראל שוק ההון 2
O REIT ETF - נדלן או מניות? נדל"ן 0
ה קניית נדלן בחול מקורות מידע נדל"ן 3
ס מניות נדלן בישראל ככלי לשמירה על ערך הכסף לקראת קנייה בעוד כמה שנים שוק ההון 2
Sp0 קרן reit,נדלן באירופה שנסחרת בישראל פוסטים מאיכות נמוכה 0
א נדלן פוסטים מאיכות נמוכה 1
מנימליסט השקעות נדלן בחול נדל"ן 1
ע ונקובר קנדה - קניית נדלן נדל"ן 10
ע נדלן VS שוק ההון נדל"ן 93
א חישוב תשואה בהשקעת נדלן נדל"ן 12
ח השקעות נדלן בארה"ב נדל"ן 4
י השקעה במניות או נדלן שוק ההון 91
O נדלן בחול נדל"ן 1
שלי העברת הון / נדלן בירושה צרכנות פיננסית 16
D הייטק, נדלן ו..יחסינו לאן.. יומני מסע אישיים 22
N שילוב נדלן בחו"ל בתיק ההשקעות נדל"ן 47