אני משקיע בתחילת הדרך.
הבנתי שאג"ח ארה"ב משלם 3.02% בשנה.
בהנחה ואני קונה אותו-
1. אני מקבל 4 פעמים בשנה 3.02% ריבית על הכסף ששמתי למשך 10 שנים?
2. אם הבנק המרכזי בארה"ב יעלה את הריבית, אני ארוויח פחות מ3.02%?
אשמח להערות, הארות, לינקים, כל דבר שיוכל לעזור לי בנושא הזה.
תודה!
ממליץ לקרוא את המאמרים ב investpedia על אג"ח.
הריבית תמיד שנתית. יכול להיות שמשלמים קופון שנתי, רבעוני, חודשי, או יומי. אבל זה פשוט מתחלק.
יש כל מיני סוגים של אג"חים: בריבית קבועה, משתנה, וצמודה (לאינפלציה או למשהו אחר). תלוי על איזה אג"ח אתה מדבר.
בגדול, לפי תאוריה כלכלית קצת מופרכת אבל מאוד מקובלת, ומעולה להסברים:
אג"ח זה הלוואה. אתה נותן למישהו כסף, ובתמורה הוא מחזיר לך יותר כסף. יש אינסוף סוגים של הלוואות כאלה. מה שהכי מקובל (באג"ח), זה שאתה מלווה למישהו סכום מוגדר, לתקופה מוגדרת. בתום התקופה הוא מחזיר את כל הסכום. עד תום התקופה בכל רבעון הוא משלם לך קופון מסויים (שמסתכלים עליו בצורה שנתית). הריבית שאתה מצפה לקבל, פרופורציונאלית לסיכון, ולאלטרנטיבות האחרות. האג"חים האלה סחירים. כלומר אתה יכול לקנות ולמכור אותם בבורסה. מרגע שאג"ח בריבית קבועה הונפק, הקרן, הקופון וכו' לא משתנים. השווי של האג"חים בשוק משתנה.
נניח שהיום מדינת ישראל מוכרת אג"ח ל10 שנים, היא תציע לך ניירות שעבורם היא תשלם לך בעוד 10 שנים 100 אגורות, ו4 אגורות כל שנה עד הפדיון (לדוגמה). והריבית ל3 חודשים היא 0.1% (כלומר אג"ח אחר ל3 חודשים). אז אנחנו מעריכים שתשואה של 3.9% שנתי מכסה עבור מי שקונה את האג"ח את הסיכון שמדינת ישראל לא תחזיר את ההלוואה. והוא סבבה מבחינת האלטרנטיבות בשוק. אם מחר מדינת ישראל תעלה את הריבית על אג"ח ל3 חודשים ל 5%, פתאום ההלוואה שלך כבר לא כזאת משתלמת נכון? תיאורטית, המחיר שבה אנשים יהיו מוכנים לקנות את האגח המקורי ל10 שנים ירד משמעותית (בהפרש הריבית X התקופה).