האמת? לא נורא בכלל...
הכל מספרים על המחשב
מבחינתי.
זה עד כדי כך מטומטם וחסר משמעות בשבילי... על באמת.
לכן אני מעריך שסיבולת הסיכון שלי זהה לסבתא תימניה שיושבת בחצר מעשנת סמנה ומעשנת נרגילה 92 שנים ולא יודעת בכלל מה זה סרטן ריאות.
סיבולת הסיכון שלי היא כמו שטענתי - של בנאדם מטומטם.
וגם ככה אין לי מה לעשות עם כל הכסף שאני חוסך חוץ מלראות אותו מצטבר ולתכנן לפרוש מוקדם בהנחה הלא סבירה במיוחד שאצליח לגרום לעצמי לא לרצות ולהמשיך לעבוד (זו בעיה, אני חמור עבודה באופי שלי ועבודה ממלאת לי את הזמן ואת החיים חסרי המשמעות).
היה לי פיקדון בבנק בריבית די טובה של 4.5%, אבל החלטתי להוציא את הכסף משם אחרי שנה.
למה?
ריבית של 4.5% נחשבת טובה מאוד על פיקדון בנקאי (וגם כשהכסף נעול וחתום ושאתה רחוק ממנו זו לא אופציה רעה בכלל למי שלא יודע לשלוט על עצמו).
מה היו האופציות הטובות יותר (שהשיאו יותר תשואה) שבגינן החלטת שאתה מושך את הפיקדון בתחנת היציאה -
באותה רמת אין סיכון כמעט בכלל כמו פיקדון בנקאי?
כן, אבל נדל"ן זו לא אופציה כרגע...
מבין ומכבד.
רק אל תשכח שמשכנתא היא בעצם חיסכון כפוי שמחייב אותך לשלם ובכך מחייב לחסוך.
זה עובד מעולה להרבה יותר מדי אנשים, הגם שההחזר הממוצע על משכנתא הוא 1.7-1.8 מהכסף שלקחת...
באופן כללי, באופי שלי אני שונא סיכון (רואה חשבון כבר ציינתי?).
יש מחיר גדול לשנאת סיכון, והוא הפסד
תיאורטי (ולא תיאורטי!) של תשואה פוטנציאלית.
מצד שני... אתה גם מפסיד את הסיכון
תיק השקעות מחקה מדד ממוצע, בשנים ממוצעות, ועפ"י הסטטיסטיקה הממוצעת (על מדד S&P500) - מכפיל את עצמו בכל 7 שנים.
זה בערך המספר...
מהניסיון המועט יחסית שלי בשוק ההון כאהבל מחקה מדדים שלא מתקרב לרמת הידע של חלק מהמגיבים פה בפורום (אני לא יודע לעשות אופטימיזציות כמעט בכלל וזה גם לא מעניין אותי) - אני יכול לומר לך שזה אשכרה ככה, שהכסף X ששמתי אחרי סביבות 7-8 שנים מטלטלות בשוק ההון הפך להיות 2X, ושזה מדהים ברמה שאי אפשר לתאר בכלל כשזה עובד (ובדרך לשם יש התקפות לב, שבצים מוחיים, טחורים ופיסורות לא מעט).
שמעתי על הקרנות הכספיות השקליות, אבל לא ממש התעמקתי, אקרא על כך בהמשך. זה ברמת סיכון של פיקדון בנקאי? האם התשואה בערך זהה? האם זה זמין למשיכה מידית כמו פקדון בנקאי והאם אתה צריך לשלם "קנס תשואה" כמו בשבירת פיקדון בנקאי?
יש כמה שרשורים
עדכניים מהחודש האחרון שרצים בפורום על קרנות כספיות - יש שם את כל התשובות, ועדיין אענה בקצרה (להרחבה - גש לשרשורים הנ"ל).
1. כן, רמת הסיכון (=אין סיכון כמעט) של הקרנות הכספיות השיקליות היא
כמעט וזהה לרמת הסיכון של פיקדון בנקאי.
הקרנות הכספיות השיקליות הן בעצמן סוג של
בעיקר (אך לא רק) מגה-פיקדונות בנקאיים שחברות הביטוח/השקעות קונים מהבנקים במרוכז.
2. התשואה של הקרנות הכספיות השיקליות היא בערך זהה (סביבות 4.3%~) לתשואה של פיקדון בנקאי (כתלות באיזה פיקדון בנקאי ומה סגרת מול הבנק), מתקרבת
מלמטה לריבית בנק ישראל (שהיא כיום 4.5%).
יש עוד יתרונות של מיסוי - על פיקדון בנקאי משלמים 15% מס רווחי הון נומינלי (לא צמוד למדד המחירים לצרכן ולא מתחשב בו - כלומר סיכון אינפלציה), על קרנות כספיות משלמים אחרי התאמה למדד המחירים לצרכן (משהו כזה...
אל תתפוס אותי במילה).
3. לא, הקרנות הכספיות השיקליות זמינות למשיכה
מיידית (יום למחרת פקודת המכירה!), לעומת פיקדון בנקאי שנעול עד כמה שנעול בהתאם להסכם מול הבנק שלך.
4. לא, אין שום קנס של תשואה ולא של לא תשואה במכירה של קרנות כספיות שקליות, יש רק את מס רווחי ההון שצריך לשלם.
קרנות [נאמנות] כספיות שקליות הן קרנות נאמנות ואין עליהן שום קנס.
5. קרנות כספיות שקליות לקניה/מכירה דרך חשבון ההשקעות
בבנק (לשונית "מסחר בשוק ההון" באתר הבנק) הן בחינם לגמרי, ללא שום עמלות לגמרי.
קונים/מוכרים כמה שרוצים ומתי שרוצים ולא משלמים
שום עמלה לחלוטין.
אבל שוב - רק דרך הבנק (אלא אם בתיק ההשקעות שלך בבית ההשקעות יש לך הסכם מולם שזה בחינם גם).
יפה, נראה שאתה מחושב מאוד מבחינת ההשקעות שלך.
לא כזה מחושב... יודע לקנות/למכור קרנות איריות (אקסלנס טרייד), יודע לקנות/למכור קרנות כספיות (בנק יהב), יודע להחזיק קרן חירום (קרנות כספיות + PayBox), יודע שלא משאיר כסף בעו"ש על רמת עשרות השקלים....
וזהו.
יושב ומסתכל על הכסף פעם בחודש (כשמבצע קניה של קרן אירית מחקת מדד), בוהה בו, לא מתעניין בו, אדיש אליו. מספרים על המחשב. מציאות מדומה.
פשוט שלא מתרגש יותר מדי מכל העניין הזה של הכסף שלי כי אין לי מה לעשות איתו למען האמת (אני רווק, אין לי חובות חס וחלילה, אין לי התחייבויות, אין אישה וילדים ואין תכנון לאישה וילדים, וגם לא מתכנן לקנות שום נדל"ן).
שוב, אני מטומטם (אני לא צוחק לגבי ההרגשה הזו שלי) וכנראה ששונה מאוד מאחרים.
אני פשוט לא מת על עולם ההשקעות ולא ממש מתחבר אליו, עשיתי את זה כי הרגשתי חובה לשמור על הכסף שלי אבל יכול להיות שיהיו אפיקים אחרים שיתאימו לי חוץ ממה שהשקעתי עד כה.
רשמת כבר פעמיים במפורש שאתה רק רוצה "לשמור על הכסף" שלך
+ רשמת פעמיים במפורש שגם שאין לך סיבולת סיכון כלל.
מכאן שתכל'ס - אין לך מה לעשות בשוק ההון.
אין לך מה להחזיק תיק השקעות עצמאי בבית השקעות, אין לך מה לקנות קרנות [סל] איריות ואין לך מה להתעסק עם מניות וכו'...
זה לפי מה שאתה מצהיר
במפורש.
ללא סיבולת סיכון בכלל, ללא אסטרטגיה ברורה, ללא עמידות מנטלית עם מטרה לטווח ארוך - אתה [כנראה] שתעשה טעויות של "מתחילים" שיעלו לך הרבה מאוד כסף, שזה אומר בעיקר לנעול הפסדים בירידות ולמכור ולברוח מהשוק ברגע הכי לא נכון (כנראה).
הנתיב שאתה אמור לבחור לעצמך בהינתן הרצון רק "לשמור על ערך הכסף" ובהינתן סיבולת סיכון אפסית להפסדים - אמורה להיות שונה מהמקובל פה בפורום (וכנראה שתלך לכיוון נדל"ן אני מניח, למרות שגם שם יש הפסדים ולא מעט חרא של התעסקות מול רשויות ושוכרים מעיקים).
אני משקיע בקרן אירית שמחקה את המדד והיא עושה תשואות יפות כמו שהמדד עושה למעט רגעי משבר ונפילות כמו שהיה השבוע בעקבות הסינים.
קח את קרן הפנסיה המקיפה + קרן השתלמות (אם יש) + קופת גמל להשקעה (אם יש) + תיק ההשקעות העצמאי שדרכו אתה קונה קרנות [סל] איריות.
בכמה % מההון הנ"ל (תיק ההשקעות שלך) אתה מושקע בקרנות איריות?...
באיזה מסלולים אתה מושקע בקרן הפנסיה המקיפה + קרן השתלמות (אם יש) + קופת גמל להשקעה (אם יש)?
עד כמה זה מפחיד אותך?
עד כמה אתה לחוץ לגבי זה?
עד כמה אתה חושב על זה ביום יום שלך?
עד כמה מהמורה טיפשית בדמות AI חצי-כח עלי-אקספרס סיני מפגר שיוצא ממדינה עם שלטון קומוניסטי שלא מכבדת שום חופש מידע של המשתמשים שלה עם נפילות יומיות (שעלו יום למחרת!) מלחיץ אותך?
אני פשוט לא חושב שיש ערך בלהפנות אותי לAI כי כבר עשיתי את זה מספר פעמים בנוסף זה לגיטימי לשאול שאלות בסיסיות בפורומים. אני פשוט רוצה לאמת תשובות ולראות עד כמה זה שונה ממה שאני מבין מAI ובכלל מהסביבה...
הגישה שלך לא נכונה.
לאחר שהחתולה ענתה, הייתה יכול לשאול אותו למשל - "איזה פרומפט אתה ממליץ לי לשאול את ה- AI? יש לך עצות איך להפיק ממנו את מירב המידע שאני צריך בהקשר של השאלות ששאלתי פה בפורום? מה תהיה השאלה הכי ממוקדת שתניב לי הכי הרבה מידע קונקרטי לדעתך?".
יכלת בכיף להשתמש בו ובידע שלו ב- AI במקום להתנסח כמו שבחרת להתנסח.
קח כאפשרות לא כביקורת או כשיפוטיות מצידי...
תישאר סקרן.
אנחנו איתך פה ונשתדל לעזור.