• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

רכישת קרקע עם זכויות בנייה בתל אביב

• פותח הנושא פותח הנושא Megic
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

Megic

משתמש סולידי
דירוג
19
תל אביב בקרבת שרונה.
הקמה של 3 בנייני מגורים בגובה 10 קומות כולל שטח מסחר בקומת קרקע, בהתאם לתוכנית מתאר 5000 של העירייה.
כל הקרקע נרכשה ורשומה בטאבו עם הערת אזהרה על שם קבוצת X.
לטובת מימון הפרויקט, הקבוצה הוציאה למימון של רוכשים פרטיים 60% מהקרקע ותחזיק בעצמה כ- 40%.
הצעה לרכישת חלק יחסי בקרקע כולל רישום בטאבו והערת אזהרה. סכום הקרקע מוגן בנאמנות עד לקבלת הרישום.
התוכנית מחולקת לשני שלבים:
שלב א- רכישת חלק בקרקע בבעלות פרטית, התחייבות לשנתיים עד לקבלת היתר חפירה (כולל מנגנון פיצוי של 6% לשנה על עלות הקרקע במידה וטרם התקבל היתר).
שלב ב- לפי 3 נקודות.
1. אפשרות יציאה ומכירה של הקרקע בכל נקודה מקבלת היתר חפירה (אפשרות מכירה לקבוצה X או לאדם פרטי).
2. התקדמות לבנייה- בתוספת תשלום לפי עלויות בנייה ישירה ועקיפה והיטלי השבחה על בסיס שמאי.
3. המשך לזכות לדירה לפי גודל קרקע ומענה למקרה שבו גודל קרקע לא מאפשר זכות לדירה כפי שהוסכם לפי העירייה למינימום גודל דירה בפרויקט+ עלויות בנייה וכו'.

בגדול המספרים עושים שכל וזו הזדמנות לרכישת קרקע עם זכות לדירה במחיר יזמי של 2/3 ממחיר השוק במרכז תל אביב.
ההתאגדות היא בצורה של שותפות כאשר קיים שותף כללי מוביל, והשאר שותפים מוגבלים.
הקבוצה X מוכרת ויש לה כמה וכמה פרויקטים למסחר תחת חסותה בתל אביב.
מקצה לקצה ההערכה היא לפי 5.5 שנים עד להשלמת הפרויקט.

אנחנו ללא ניסיון בתחום ולא רכשנו נדלן מעולם. מצד אחד מפתה, מצד שני זאת לא עסקת נדלן למגורים רגילה.
ברמה הפרקטית איך ניגשים לבחון הצעה כזאת? למה צריך לשים לב?
היתרונות המרכזיים שאני רואה: מחיר, מנגנון שקוף ודי ברור כולל נציגות רוכשים פרטיים בקבלת החלטות, לאומי בנק מלווה, קבוצה עם הצלחות בתחום.

*לא מדובר בהצעה סטנדרטית.

מוכן לשתף איזה פרוייקט? מכיר כמה דומים ונראה שמשווקים באגרסיביות יתרה.
בנוגע ל2/3.. שים לב שלמשל גינדי tlv בשרונה המחירים ממש לא כמו בלב תלאביב, תשווה למחירים שם

מוכן לשתף איזה פרוייקט? מכיר כמה דומים ונראה שמשווקים באגרסיביות יתרה.
בנוגע ל2/3.. שים לב שלמשל גינדי tlv בשרונה המחירים ממש לא כמו בלב תלאביב, תשווה למחירים שם

להבנתי הפרויקט הספציפי הזה לא שווק בצורה אגרסיבית, אבל נתקלתי בכמה שכן, מניח שיש לחצי מימון בריבית הנוכחית.
מדובר באזור גשר יהודית, לפי 30-35K למ"ר בהשוואה לאזור יהודית ומול גינדי tlv זה אכן 2/3

תל אביב בקרבת שרונה.
הקמה של 3 בנייני מגורים בגובה 10 קומות כולל שטח מסחר בקומת קרקע, בהתאם לתוכנית מתאר 5000 של העירייה.
כל הקרקע נרכשה ורשומה בטאבו עם הערת אזהרה על שם קבוצת X.
לטובת מימון הפרויקט, הקבוצה הוציאה למימון של רוכשים פרטיים 60% מהקרקע ותחזיק בעצמה כ- 40%.
הצעה לרכישת חלק יחסי בקרקע כולל רישום בטאבו והערת אזהרה. סכום הקרקע מוגן בנאמנות עד לקבלת הרישום.
התוכנית מחולקת לשני שלבים:
שלב א- רכישת חלק בקרקע בבעלות פרטית, התחייבות לשנתיים עד לקבלת היתר חפירה (כולל מנגנון פיצוי של 6% לשנה על עלות הקרקע במידה וטרם התקבל היתר).
שלב ב- לפי 3 נקודות.
1. אפשרות יציאה ומכירה של הקרקע בכל נקודה מקבלת היתר חפירה (אפשרות מכירה לקבוצה X או לאדם פרטי).
2. התקדמות לבנייה- בתוספת תשלום לפי עלויות בנייה ישירה ועקיפה והיטלי השבחה על בסיס שמאי.
3. המשך לזכות לדירה לפי גודל קרקע ומענה למקרה שבו גודל קרקע לא מאפשר זכות לדירה כפי שהוסכם לפי העירייה למינימום גודל דירה בפרויקט+ עלויות בנייה וכו'.

בגדול המספרים עושים שכל וזו הזדמנות לרכישת קרקע עם זכות לדירה במחיר יזמי של 2/3 ממחיר השוק במרכז תל אביב.
הקבוצה X מוכרת ויש לה כמה וכמה פרויקטים למסחר תחת חסותה בתל אביב.
מקצה לקצה ההערכה היא לפי 5.5 שנים עד להשלמת הפרויקט.

אנחנו ללא ניסיון בתחום ולא רכשנו נדלן מעולם. מצד אחד מפתה, מצד שני זאת לא עסקת נדלן למגורים רגילה.
ברמה הפרקטית איך ניגשים לבחון הצעה כזאת? למה צריך לשים לב?
היתרונות המרכזיים שאני רואה: מחיר, מנגנון שקוף ודי ברור כולל נציגות רוכשים פרטיים בקבלת החלטות, לאומי בנק מלווה, קבוצה עם הצלחות בתחום.

*לא מדובר בהצעה סטנדרטית.
מבלי להתייחס לפרטים ספציפיים:
* מהם לדעתך הסיכונים בפרויקט?
* האם יתכן שהפרויקט יתארך משמעותית? (חפש מגדלי הצעירים בתל אביב)
* האם יתכן שהחברה היזמית תפשוט רגל? אם כן, מה יעלה בגורל הקבוצה?
* מה הסיכוי שיווצר פערים בתמריצים בין המשקיעים הפרטיים לחברה היזמית? (חפש מגדלי הצעירים תביעה)

אם לקחת את המספרים כמו שהם, אתה מדבר על תשואה של 33% ממחיר הדירה על פני חמש-שש שנים, מה שמשקף תשואה אפקטיבית של 5-6% אחוז. לצד זה, תשלם 6% מס רכישה על הקרקע, מה שלא היית משלם על רכישת דירה יחידה. אני לא יודע אם התשלומים לבנייה יגבו בהמשכים, אם זה המצב צריך לחשב IRR. אבל בכללי, זאת תשואה נמוכה מאוד עבור עסקה יזמית מורכבת.

אני לא יודע מה האלטרנטיבות שלכם, אבל בעיני זאת עסקה די גרועה ביחס לרכישת דירה ראשונה.

תוכנית המתאר אינה מאפשרת קבלת היתרי בנייה בכלל, היא מתארית בלבד.
כדי להתחיל לחפור עוד שנתיים זה אומר שמתחילים לעבוד על ההיתר מחר בבוקר, אין התנגדויות ויש תב"ע בתוקף.
זה אכן המצב?
סיפורי סבתא.

מבלי להתייחס לפרטים ספציפיים:
* מהם לדעתך הסיכונים בפרויקט?
* האם יתכן שהפרויקט יתארך משמעותית? (חפש מגדלי הצעירים בתל אביב)
* האם יתכן שהחברה היזמית תפשוט רגל? אם כן, מה יעלה בגורל הקבוצה?
* מה הסיכוי שיווצר פערים בתמריצים בין המשקיעים הפרטיים לחברה היזמית? (חפש מגדלי הצעירים תביעה)

אם לקחת את המספרים כמו שהם, אתה מדבר על תשואה של 33% ממחיר הדירה על פני חמש-שש שנים, מה שמשקף תשואה אפקטיבית של 5-6% אחוז. לצד זה, תשלם 6% מס רכישה על הקרקע, מה שלא היית משלם על רכישת דירה יחידה. אני לא יודע אם התשלומים לבנייה יגבו בהמשכים, אם זה המצב צריך לחשב IRR. אבל בכללי, זאת תשואה נמוכה מאוד עבור עסקה יזמית מורכבת.

אני לא יודע מה האלטרנטיבות שלכם, אבל בעיני זאת עסקה די גרועה ביחס לרכישת דירה ראשונה.

הסיכון הגדול הוא כמובן פשיטת רגל של החברה היזמית או התארכות הפרויקט אבל בהחלט יש עוד כמה.
האמת שאני מוטרד מאוד מעניין פערי תמריצים בין הצדדים שעלולים להיווצר מסיבות שאני לא בהכרח יודע להצביע עליהן.

בהתעמקות בחוזה ובנתונים אני מבין שמדובר בעסקה גרועה עבורנו, בטח כפי שציינת ביחס לרכישת דירה ראשונה, מה גם שיש לנו לא מעט אלטרנטיבות.

כדי להתחיל לחפור עוד שנתיים זה אומר שמתחילים לעבוד על ההיתר מחר בבוקר, אין התנגדויות ויש תב"ע בתוקף.
זה אכן המצב?

סיפורי סבתא.

למיטב ידיעתי כן. יש תב"ע בתוקף ואין התנגדויות, אבל בהחלט ייתכן שיעלו בהמשך.

תודה לכם, הבנתי שמדובר בעסקה גרועה ובהחלט סיפורי סבתא.

עכשיו כדי שאלמד להבא, מה הדליק לכם נורות אדומות בסיפור?

תוכל לשתף פה או בפרטי את פרטי גוש/חלקה של העסקה?

"עכשיו כדי שאלמד להבא, מה הדליק לכם נורות אדומות בסיפור?"
בעיקר שאתה הוא קהל היעד או כמו שהטיבה לכתוב בעלת הבית בסעיף 6:

"עכשיו כדי שאלמד להבא, מה הדליק לכם נורות אדומות בסיפור?"
בעיקר שאתה הוא קהל היעד או כמו שהטיבה לכתוב בעלת הבית בסעיף 6:

זהו שהנימוק שלהם היה עלויות ריבית מימון גבוהות, ועבורי זה די הסביר את העניין.
איך היית מתייחס לזה?

נימוק למה?
העלויות מימון גבוהות, זה נכון, זה בסה"כ גוזר שווי קרקע נמוך יותר.

מעבר לאותיות הקטנות שהן מאד חשובות, תבין את המבנה הכללי של העסקה.
אתה לא קונה דירה, אלא אתה יזם נדל''ן. אם העסקה תצליח, היזמות תצליח. אם תדשדש, השמים הם הגבול לעלויות שיהיו לך.

אתה לא קונה דירה, אלא אתה יזם נדל''ן. אם העסקה תצליח, היזמות תצליח. אם תדשדש, השמים הם הגבול לעלויות שיהיו לך.
הוא לא:
יש לו את כל החסרונות של יזם נדלן אבל אף אחד מהיתרונות.

הוא לא:

יש לו את כל החסרונות של יזם נדלן אבל אף אחד מהיתרונות.
תלוי בפרטי החוזה שהוא לא ציין.
למשל, האם משתנה החלק שלו במיזם אם ישתנו זכויות הבניה?

זה רק גורם אחד מני רבים, ליזם יש שליטה, לLP אין. בתור LP אתה תלוי בחסדו של אחר, אחר שהאינטרס שלו לא חופף לשלך.

בעניין התלות המוחלטת של ה-LP ב-GP, שווה לקרוא כאן.

לא משתנה, הקבוצה מתחייבת להשלים לחלק שרכשת בהתאם לזכויות הבניה על חשבון החלק שלהם.
אבל כן יש פרטים אחרים שאני רואה עכשיו כחסרון.
למשל אם רכשתי יחידת קרקע שלא מזכה בדירה לפי זכויות הבניה (בעקבות שינוי) אז הפתרון המוצע הוא לאגד רוכשים כאלה לדירה אחת תחת ההגדרה שותפים לבצע מכירה ולחלק את הכסף.

זה רק גורם אחד מני רבים, ליזם יש שליטה, לLP אין. בתור LP אתה תלוי בחסדו של אחר, אחר שהאינטרס שלו לא חופף לשלך.

תיאור מעולה. אחרי שקראתי את החוזה עוד פעמיים ראיתי לא מעט דברים שמשאירים אותי חשוף לחלוטין להחלטות שאין לי עליהן השפעה, ואפילו מקופלות בעטיפה יפה כאילו אני כן יכול להחליט מה לעשות.

אני מבין שעסקאות מהסוג הזה הן מורכבות ורכיב הסיכון גדול משמעותית.
איך אפשר להקטין את רכיב הסיכון בעסקה במנגנון של LP ו- GP או להגדיל וודאות? והאם בכלל יש טעם? עסקאות במגנונים כאלה יכולות להיות רלוונטיות למשקיע פרטי כך שהן יניבו ערך גדול יותר?

לא משתנה, הקבוצה מתחייבת להשלים לחלק שרכשת בהתאם לזכויות הבניה על חשבון החלק שלהם
כלומר, נשאר 40 -60? אם מחר יוכפלו זכויות הבניה הם יתנו לך שתי דירות במקום אחת?

איך אפשר להקטין את רכיב הסיכון בעסקה במנגנון של LP ו- GP או להגדיל וודאות? והאם בכלל יש טעם? עסקאות במגנונים כאלה יכולות להיות רלוונטיות למשקיע פרטי כך שהן יניבו ערך גדול יותר?
לא תמיד אפשר לשנות את החוזה אבל אם כן יש מגוון דרכים להגן על עצמך, בשביל זה עושים DD עם איש מקצוע. האם יש טעם? אולי, תלוי בעסקה.
רלוונטיות למשקיע הפרטי? תלוי מי הGP, תלוי בסכומים וכו', בעמלות, בשווי, בכמה "בשר נשאר על העצם" וכו'.

כלומר, נשאר 40 -60? אם מחר יוכפלו זכויות הבניה הם יתנו לך שתי דירות במקום אחת?

כן מעוגן בחוזה.
אבל בכל מקרה ירדתי מהעסקה.

לא תמיד אפשר לשנות את החוזה אבל אם כן יש מגוון דרכים להגן על עצמך, בשביל זה עושים DD עם איש מקצוע. האם יש טעם? אולי, תלוי בעסקה.
רלוונטיות למשקיע הפרטי? תלוי מי הGP, תלוי בסכומים וכו', בעמלות, בשווי, בכמה "בשר נשאר על העצם" וכו'.

במקרה שלי, מה היה הופך את העסקה לכדאית? כן מדובר בGP מוכר ועם קבלות, לגבי הסכומים- כן מאפשר כניסה נוחה לעסקה אבל התפלגות "ההנחה" על פני 5-6 שנים הופכת אותה ללא כדאית וזה בלי להתייחס לתוספות בנייה או התארכות הפרויקט כפי שצוין.

אני מבין שיש צורך בDD מקצועי אבל אני מניח שיש קריטריונים מסוימים שכדאי שיענו לפני שניגשים בכלל לDD, חלקם ציינת אבל לא ברור לי מה רוצים למצוא. סכום כניסה נמוך? למה הכוונה בעמלות? שווי עסקה כולל?

תוכל בבקשה לפרט מעט?

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
H התלבטות לגבי מכירת דירה לטובת רכישת צמוד קרקע נדל"ן 1
I רכישת קרקע באיזורי עדיפות לאומית בהנחה לחייל מילואים נדל"ן 1
M רכישת קרקע חקלאית מאח - החיסכון משתלם? נדל"ן 5
C רכישת בית קרקע לעומת שכירות ושימור תיק השקעות נדל"ן 12
R רכישת קרקע או סגירת המשכנתא נדל"ן 20
C רכישת קרקע מאושרת למגורים בחדרה נדל"ן 11
ט מגורים בשכנות: רכישת קרקע ובניית בניין מגורים/ רכישת מס' דירות בפרוייקט קבלני/ ליקוט דירות שכנות נדל"ן 16
Shiva רכישת קרקע כנכס שני נדל"ן 4
F רכישת דירה - איזו קורצת יותר לשוכרים לדעתכם נדל"ן 9
twister התלבטות - רכישת דירה להשקעה נדל"ן 6
G מימון רכישת אופציות בעת עזיבת סטארטאפ - התייעצות / חיפוש בנצ׳מרק צרכנות פיננסית 17
I פוסט שיתוף + התלבטות לגבי רכישת דירה אוף טופיק 46
F לדעתכם טראמפ ילך על מהלך של רכישת ביטקוינים לרזרבה קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 79
A רכישת קריפטו בבורסת Bitstamp קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 4
D מניות ריט או רכישת נדל"ן? שוק ההון 6
א אי דיווח רכישת דירה (לעניין מס רכישה) בעיסקה שלא מחוייבת.במס נדל"ן 22
ב רכישת ביטקוין קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 1
S רכישת נכס בפורטוגל - דרוש מאתר נכסים נדל"ן 2
א הקדמת תשלומים על רכישת דירה כדי לחסוך מע"מ נדל"ן 14
ט כדאיות רכישת דירה מכינוס נכסים נדל"ן 10
S התייעצות לגבי רכישת דירה "פינוי בינוי" והיטל השבחה נדל"ן 9
מומו הברווז רכישת דירה לפני היתר - האם פוגע בפטור מס שבח? נדל"ן 4
D השקעה בנדלן - רכישת דירה שניה/ השקעה אחרת? נדל"ן 4
D קרן כספית או פיקדון לאחר רכישת דירה מקבלן שוק ההון 3
Y רכישת דירה- מינוף בסביבת ריבית גבוהה נדל"ן 6
עולה ישנה צעדים פיננסיים לקראת רכישת בית - משפחה צעירה נדל"ן 5
Itaigrin רכישת דירה לא משופצת, לשפץ ולמכור ברווח נדל"ן 16
ג רכישת רכב צרכנות פיננסית 10
C אסרטגיית השקעה לאחר רכישת דירה על הנייר שתימסר עוד 4 שנים נדל"ן 7
V רכישת דירה למגורים בשותפות עם חברה בע''מ נדל"ן 6
E שאלה על רכישת מקרר ופינוי מקרר ישן אוף טופיק 6
N רכישת דירה בלוד גני רביב נדל"ן 11
S רכישת דירה דרך "חבר" ברחובות נדל"ן 3
י השפעת שינוי מט"ח על רכישת המניות הראשונית שוק ההון 53
ה רכישת אג"ח ממשל גלובל שוק ההון 6
N רכישת מט"ח לקראת עסקת נדל"ן בחו"ל שוק ההון 7
F התחרטות על רכישת קרן אמריקאית במקום אירית שוק ההון 2
G עצה לגבי רכישת דירה ראשונה / התנהלות כלכלית נדל"ן 1
kiza דילמה במימון רכישת דירה נדל"ן 13
מ הגנה מפני רכישת נייר ערך בהתרסקות שוק ההון 1
ל רכישת דירה - עם הערה אזהרה, והשלמת העברת הרישום בעוד שנתיים וחצי נדל"ן 8
S שימוש בכספי קרן השתלמות לטובת רכישת דירה שניה נדל"ן 17
S התלבטות לגבי רכישת דירת גן מקבלן - עצות? נדל"ן 6
Nons Ense רכישת דירה ראשונה להשקעה מיד 2 איך וממה מתחילים? נדל"ן 1
X רכישת אופציות מחברה בחו״ל מיסים 3
י [מס רכישה] הצהרה בעת רכישת דירה שניה מיסים 4
L רכישת דירה ראשונה מקבלן נדל"ן 4
ח יעוץ לגבי מימון רכישת דירת יד שנייה ומכירת דירה קיימת במצב שוק לא אידיאלי נדל"ן 15
D התלבטות בין רכישת דירה 3 להשקעה לבין המשך השקעה בקרן כספית + קה"ל נדל"ן 9
R רכישת בית עם היתר בניה מאושר להוספת 2 קומות נוספות נדל"ן 14

נושאים דומים

Back
למעלה