למעשה, מה שמעניין הוא מחיר הקרן שנקנתה בעבר והמחיר העתידי ואין בפועל שום עקרון של ריבית-דה ריבית?
בנכסים (בניגוד להלוואה, והרי, פקדון בבנק הוא הלוואה לבנק), אף אחד לא משלם לך ע"פ איזשהו לו"ז, הם פשוט צומחים בערך שלהם.
הכל מתחיל מזה שסכומים גדלים או קטנים אחוזית (לפחות בבורסה, אבל ברוב שאר היישומים גם כן),
הניסוח הזה מטעה.
כל גדילה ניתנת לתיאור כגידול אבסולוטי או כגידול אחוזי.
מה שניסית לומר הוא שבגלל שהכלכלה צומחת אקספוננציאלית (כלומר, עסקים, חברות, וכו' - יודעים לקחת שקל ולעשות ממנו שקל וחצי בתוך פרק זמן X [נניח] , אז אחרי שני X הם יכולים לקחת 3 שקלים ולהפוך אותם ל-4.5, וחוזר חלילה - כל עוד הגידול הוא אקספוננציאלי, כלומר, מכפלתי, התופעה הזו תתקיים).
יש כמובן גם חברות ש
לא צומחות אקספוננציאלית בכלל (למשל קוקה קולה) אלא סתם רווחיות וזהו. הם סיימו כבר לצמוח (לפחות כך נראה בינתיים).
לדוגמה יש לי מנייה ששווה 100 ש"ח, חודש לאחר מכן היא שווה 101 וחודש לאחר מכן 102- כל הערכים האלה הם על הנייר כי עדין לא מימשתי אז איך הריבית עובדת פה??
את המקור לריבית דריבית לא תמצא במספרים - כמו שהסבירו לך פה, בנכסים - אין
ריבית בכלל, לכן בפרט גם אין "ריבית דריבית".
מה שכן יש - זה גידול אקספוננציאלי:
לחברה נניח יש הון בסך 100 ש"ח. נניח שהיא משתמשת בו בשנה מסויימת ומסוגלת ליצור ממנו 10 ש"ח. אז בסוף השנה יהיו לה 110 ש"ח.
בשנה הבאה, ההון שלה כבר לא 100 ש"ח, הוא 110 ש"ח. אז
בהנחה שהיא יכולה תמיד לייצר רווח של 10% על כל הון (הנחה שמן הסתם לא תמיד מתקיימת) - אתה תראה גידול אקספוננציאלי, ששקול למה שמכונה "ריבית דריבית" בעולם של ריביות.
בפועל, הערך של חברה הוא רציף, וגם ההכנסות וההוצאות שלה נעשות על רצף זמן שוטף,
אלה
בני אדם שבוחרים באופן שרירותי לחלק את הזמן לימים או לשבועות או לשנים ולבחון מה קרה בכל פרק זמן חלקי - על פני תקופה ארוכה יותר.
====
כאנלוגיה, דמיין הדבקה של וירוס. נניח שכל אדם חולה מדביק 2 אנשים בממוצע (בתוך פרק זמן של שבוע).
אז (אם נתעלם מכל מיני ניואנסים שקשורים לזה שאדם שחלה לא ידבק שוב) אם יש לך חולה אחד, אחרי שבוע יהיו שניים, אחרי שבועיים יהיו ארבעה, אחרי שלושה שבועות יהיו שמונה, וכך הלאה.
עכשיו דמיין תרחיש שני: במקום שאדם חולה יהיה מדבק, בכל שבוע מגיעים חייזרים ומזריקים את הוירוס לכמה מליוני אנשים נוספים, כך שאחרי שנה כל הפלנטה נדבקה.
עכשיו, אתה יכול לבוא ולשאול - בכמה גדל מספר החולים בשנה החולפת, התחלנו עם נניח 3 חולים ועכשיו יש 3 בחזקת 52 חולים (שזה כבר כל הפלנטה)! זה גידול של מליוני אחוזים! האמירה הזו תהיה נכונה
בשני התרחישים - בלי קשר לשאלה באיזה
קצב הם גדלו.
אבל התרחיש הראשון מתאר גידול
אקספוננציאלי והשני מתאר
גידול בקצב קבוע.
ב-
שני המקרים יכלנו להגיד שמספר החולים גדל בכל שבוע ב-X% בממוצע, אבל הקביעה הזו תהיה נכונה בפועל (כלומר, לא בממוצע, אלא זה באמת היה קצב הגידול) בתרחיש הראשון
בלבד.
כמובן שמה שקצת משבש פה את האנלוגיה היא העובדה שיש גבול לכמות האנשים שיכולים לחלות אבל אין גבול מעשי לערך הכולל של הכלכלה או של הבורסה, לכן גידול מעריכי
תמיד יגדל מהר יותר (על פני זמן) מכל גידול קבוע.
===
הכלכלה (בינתיים) צומחת אקספוננציאלית, ולכן
אך טבעי שתראה אפקט שנראה כמו ריבית דריבית
בפועל (ולא רק כאפקט קוסמטי).
לעומת זאת, אם מתישהו הכלכלה תפסיק לצמוח אקספוננציאלית, ובכל שנה הבורסה תגדל לכל היותר במידה קבועה כלשהי (נניח, בטריליון דולר תמיד), האופן שבו זה ישתקף בחישוב אם תחלק את זה לפרקי זמן בדידים הוא שכל צעד נוסף יראה כאילו הוא
קטן יותר ויותר - כלומר אחרי 1000 שנים כאלה, טרליון דולר נוספים יהווו פחות מאלפית פרומיל מסך שווי הבורסה, בעוד שאולי כיום טרליון דולר נוספים מהווים גידול של כמה אחוזים שלמים (וזה בלי קשר לאינפלציה וירידת ערך המטבע...)
או במילים אחרות, אם הכלכלה תפסיק לצמוח אקספוננציאלית, אז בשנה מסויימת היא תצמח 2%, ואז בשנה שלאחר מכן רק ב-1.3% ואז בשנה שלאחר מכן רק ב-0.8%, וכך הלאה... זה בהנחה כמובן שהיא תצמח בכלל ולא תתכווץ או תשאר סטגננטית.