• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

קרן פנסיה - חשיבות דמי הניהול מול התשואה והאיזון האקטוארי

• פותח הנושא פותח הנושא לירן
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

לירן

משתמש רשום
דירוג
4
אחרי כל הדיבורים והעשייה המבורכת של פתיחת קרנות פנסיה ברירת מחדל עם דמי ניהול נמוכים.

ניסיתי לחשב לעצמי, בסופו של יום - המטרה שלי היא שיהיה לי כמה שיותר כסף צבור כשאגיע לפנסיה.
לפי חישובים שעשיתי (ויכול להיות שמשהו שם לא מסתדר....) נראה לי שהנתון שהכי משפיע על סכום הכסף הוא דווקא התשואה ולא דמי הניהול (הנמוכים על התשואה...)

נניח שניקח את קרן הפנסיה של המורים בהסתדרות (שגם מי שאינו מורה יכול להצטרף אליה, אם הוא בקרבה ראשונה למורה...) זו קרן של הראל - להם יש 37.5% תשואה בחמש השנים האחרונות ודמי הניהול של המורים די נמוכים (2% מהפקדה, 0% מהצבירה. ויכול מאוד להיות שדמי הניהול מההפקדה ירדו קצת בעקבות המהלכים האחרונים... אני מקווה לפחות...) וב 2015 היה להם איזון אקטוארי של 0.48% (גבוה יחסית) .

לעומתה, ניקח את קרן ברירת המחדל של מיטב ד"ש, (להם יש תשואה ממוצעת גבוהה יותר מהלמן-אלדובי) 34.49% תשואה, 1.3% דמי ניהול מההפקדות ו 0.01% מן הצבירה , עם 0.1% איזון אקטוארי. ונשווה אותם לאורך 5 שנים קדימה עם הפקדות בגובה של 1800 נניח בחודש , בהנחה שהתשואה תהיה דומה למה שהיה, ועם 0 בקרן הנוכחית.

לפי חישובים שעשיתי - נראה שלמרות דמי הניהול הנמוכים, עדיף את המסלול עם התשואות הגבוהות יותר. (למעשה, הייתי בודק גם מול אלטשולר-שחם שלהם היו תשואות של 40%, אפילו עם דמי ניהול ממוצעים בקרן שלהם 3.6% על ההפקדה ו-0.3 על הצבירה... ) ובלי איזון אקטוארי.

[הייתי מעלה את האקסל שלי - אבל אני מתבייש כי נראה לי שיש בו כמה טעויות. אם מישהו יכול להסביר לי איך מחשבים הייתי שמח... ]

בקיצור - השאלה היא - איך אפשר לדעת מהו הפרמטר המשפיע יותר על הסכום שייצבר כשנצא לפנסיה? האם ניתן לומר באופן גורף שזה התשואות הממוצעות? הרי כל אחד בסופו של דבר יגיע היום שבו הצבירה תהיה גבוהה מספיק כך שהאפקט של התשואה יגבר על האפקט של דמי הניהול, לא ?

נכון, אבל את דמי הניהול אתה יודע מראש, ואת התשואות אף אחד לא יכול להעריך.

אין לכך שום משמעות לעתיד.
דווקא בגלל זה אני מעדיף להקטין את כל הדברים הלא ודאיים. סיכון שוק ההון אי אפשר להקטין (אפשר לשחק עם ה-efficient frontier) אז אני נמצא בו. סיכון של תשואה דמוגרפית, אין לאף אחד מושג איך לכמת, ולכן העדפתי לוותר עליו (קופת גמל).

סיכון של תשואה דמוגרפית, אין לאף אחד מושג איך לכמת
הייתי נזהר מאמירה נחרצת כזו. בהחלט ניתן לחסום את הסיכון ולהעריך בהתאם. אם אתה משקיע רק לפי התרחיש הגרוע ביותר, אתה תפסיד תשואה אלטרנטיבית גדולה.

אין לכך שום משמעות לעתיד
למה?
מתמטית - באמת מה שהיה לא אומר כלום.
אבל בכל זאת - אם אתה רואה מגמה שנמשכת על פני שנים (תשואות גבוהות יחסית גם ב 3 שנים האחרונות וגם ב 5 שנים האחרונות) - אז אפשר להניח שזה יימשך. אם יש שם אנשים שיודעים את העבודה שלהם, שיש להם כושר טוב יותר מאחרים לדעת איפה להשקיע בתנאי שוק משתנים - אז הכושר הזה ימשיך להיות להם...
בעצם אתה אומר שלבחור קרן פנסיה זה רק על סמך הנתונים הוודאיים שלך? (אגב, גם דמי ניהול יכולים להשתנות אחרי כמה שנים. וכשהם ישתנו - אולי העמית יהיה כבר עם כמה בעיות רפואיות שלא יאפשרו לו לעבור בין קרן לקרן ללא החרגות... )

@לירן יש באתר שלי חישוב שמראה שבדמי הניהול הממוצעים, עדיין עדיף להצטרף לקרנות הפנסיה הגדולות. ועל אחת כמה וכמה בדמי הניהול של הסתדרות המורים http://www.pensuni.com/?p=3142 עשיתי גם בדיקה דומה בעבר http://www.pensuni.com/?p=2748 התוצאות לא השתנו.
הפער לחוסך צעיר שמשלם דמי ניהול נמוכים היום ויעבור לקרן בררת מחדל הוא כמה אחוזים בודדים בפנסיית הזקנה. כמובן שאם אותו חוסך משלם דמי ניהול מלאים אז הפער היה משמעותי יותר (אבל אני מניח שזה לא המצב הקיים בפורום).
נכון, לא ניתן להתבסס על תשואות עבר וכד' ולכן אני לא ממליץ לנסות להכות את השוק ולבחור את הכוכב העולה בכל תקופה. אניוממליץ לבחור בקרנות פנסיה שמשיגות תשואה שעולה על הממוצע בשוק.
(הכותב עובד בקרן פנסיה גדולה :) )

נדב, 2 המשפטים הבאים סותרים אחד את השני:
נכון, לא ניתן להתבסס על תשואות עבר וכד' ולכן אני לא ממליץ לנסות להכות את השוק
אניוממליץ לבחור בקרנות פנסיה שמשיגות תשואה שעולה על הממוצע בשוק.

כמו שאמרו לפני, תשואות עבר לא מעידות על תשואות עתיד. כן מומלץ שתסתכל מה המסלול עצמו שמשקיעים בו בכל קרן ותבחר את זה שאתה הכי שלם איתו. ובנוסף כמובן להסתכל על דמי ניהול שזה הדבר היחיד שאתה כן יודע בוודאות

אם אתה רואה מגמה שנמשכת על פני שנים
אפילו אם המגמה מובהקת (והמספרים שהצגת אינם), אין לה בהכרח משמעות לעתיד.
תשואות גבוהות יחסית גם ב 3 שנים האחרונות וגם ב 5 שנים האחרונות
חמש שנים אינם ולא כלום. ישנם שורה של הטיות שכדאי שתתחשב בהן:
  1. הטיית השורדות.
  2. הטיית המפורסמות.
  3. השוואה למדד בסיס שגוי.
  4. אי שקיפות של הסיכון שהקרנות לקחו.
  5. הדרך בה הקרנות מרוויחות כסף היא הצגת קרן מנצחת.
אז אפשר להניח שזה יימשך
אפילו היית צודק: לכמה זמן? לשלוש שנים נוספות? לעשור? ליובל?

בעצם אתה אומר שלבחור קרן פנסיה זה רק על סמך הנתונים הוודאיים שלך?
לדעתי, כן.

גם דמי ניהול יכולים להשתנות אחרי כמה שנים.
יש קרנות שבהם דמי הניהול קבועים עד הפרישה.

תשואות גבוהות יחסית גם ב 3 שנים האחרונות וגם ב 5 שנים האחרונות
ממש לא נחשב הרבה שנים כדי להסיק איזשהו מסקנה, המנהל התותח שלך יכול לעזוב את החברה בשביל עבודה יותר משתלמת עוד לפני שתספיק להגיד "איזון אקטוארי", אתה לא רוצה שדברים כאלה יכנסו לך לשיקול

הייתי נזהר מאמירה נחרצת כזו. בהחלט ניתן לחסום את הסיכון ולהעריך בהתאם. אם אתה משקיע רק לפי התרחיש הגרוע ביותר, אתה תפסיד תשואה אלטרנטיבית גדולה.
אישית אני מרגיש שההשקעה המנוהלת (שלרוב נמנעת ממניות ומכבידה באג"ח קונצנרני שהוא הגרוע משתי העולמות) ואג"ח מיועדות הם אלו שיביאו תשואה גרועה לאורך זמן (גילוי נאות אני במסלול 90% sp500 ו-10% ת"א25). ההימנעות מתשואה דמוגרפית זה icing.
אבל גם ביום בו אצטרך אג"ח אני לא בטוח שאעשה זאת דרך קרן פנסיה. אם יאשרו אג"ח מיועדות בקופות הגמל, מעולה. אם לא, אז מסלול מחקה מדד אג"ח.
כשמחשבים דמי ניהול + תשואה דמוגרפית ומשווים לדמי ניהול של קופת גמל ההפרש לא גדול (אם בכלל).

@לירן יש באתר שלי חישוב שמראה שבדמי הניהול הממוצעים, עדיין עדיף להצטרף לקרנות הפנסיה הגדולות. ועל אחת כמה וכמה בדמי הניהול של הסתדרות המורים http://www.pensuni.com/?p=3142 עשיתי גם בדיקה דומה בעבר http://www.pensuni.com/?p=2748 התוצאות לא השתנו.
הפער לחוסך צעיר שמשלם דמי ניהול נמוכים היום ויעבור לקרן בררת מחדל הוא כמה אחוזים בודדים בפנסיית הזקנה. כמובן שאם אותו חוסך משלם דמי ניהול מלאים אז הפער היה משמעותי יותר (אבל אני מניח שזה לא המצב הקיים בפורום).
נכון, לא ניתן להתבסס על תשואות עבר וכד' ולכן אני לא ממליץ לנסות להכות את השוק ולבחור את הכוכב העולה בכל תקופה. אניוממליץ לבחור בקרנות פנסיה שמשיגות תשואה שעולה על הממוצע בשוק.
(הכותב עובד בקרן פנסיה גדולה :) )
@נדב, קראתי את המאמרים באתר. שאפו.

1. היתה חסרה לי התייחסות לדבר אחד - איזון אקטוארי.
בחברות הגדולות, (בפרט בהראל ובמגדל) האיזון האקטוארי היה גבוה במיוחד ב 2015 - כמעט 0.5% .
ויש שם הרבה אנשים "קשי יום" ומי יודע מה יהיה האיזון האקטוארי בשנים הבאות?
זה בעצם מקזז את התשואה העודפת על פני הממוצע, לא?

אולי דווקא החברות הצעירות שרואות סביבן את הבעייה של איזון אקטוארי שנוצר עם גידול הלקוחות והעלייה בתוחלת החיים - אולי דווקא הן נזהרות יותר בקבלת המבוטחים? (מצד שני - קרן הפנסיה ברירת מחדל די יורה לעצמה ברגל בנושא זה, לא? )

2. מה לגבי בחירת מסלול השקעה בתוך הקרן - הרי כל מסלול מניב תשואות אחרות, אז מה זה עוזר לי כשאני רואה את הממוצע המשוקלל של התשואות בכל המסלולים ? בסוף אני צריך לבחור את הסלול שלי והוא זה שיקבע את התשואה שלי...
(בדוגמא שהבאת באתר - לכאורה אפשר ללכת על חברה כמו מיטב עם דמי הניהול הנמוכים, ולבחור מסלול שהוא ריווחי יותר לאורך זמן - וכך גם להנות מתשואה גבוהה יחסית.

לפי חישובים שעשיתי - נראה שלמרות דמי הניהול הנמוכים, עדיף את המסלול עם התשואות הגבוהות יותר.
פה טמונה הטעות - ניסיון לבצע אקסטרפולציה לפי תשואות עבר.

יש בעיקר שני דברים שאפשר לשלוט עלייהם - דמי ניהול והקצאת נכסים. ההבדלים היום בדמי הניהול לא מאוד משמעותיים ונראה שהם רק ירדו. הקצאת נכסים היא יותר משמעותית, זאת אומרת המסלול שבוחרים. יש הבדל משמעותי אם מדובר במסלול כללי (נגיד 30/70) או מסלול מנייתי מלא (70/30). כמובן שגם בפנים יש משמעות להרכב הנכסים. מה שבעיקר חשוב לדעתי זה מסלול שאתה יכול להשלים איתו (כי אין באמת אפשרות לתפור בעצמך את הרכב הנכסים) בקרן שמצליחה לעקוב בצורה טובה אחרי היחוס שלה.

נ.ב - יש עוד דברים קטנים כמו גיל ממוצע, איזונים קודמים וכו' שאפשר לשקול, אבל זה לא בראש סדר העדיפויות.

אישית אני מרגיש שההשקעה המנוהלת (שלרוב נמנעת ממניות ומכבידה באג"ח קונצנרני שהוא הגרוע משתי העולמות)
אתה מערבב שני דברים שאינם קשורים זב"ז. השאלה של פנסיה מול גמל איננה קשורה לשאלה של ניהול אישי או חוץ וזו איננה קשורה לשאלה של ניהול אקטיבי מול ניהול פסיבי.

@liranviper אומרים על מנהלי ההשקעות בגופים המוסדיים שהם אוהבים ללכת עם העדר, אחרת יבוא הזאב ויטרוף אותם:)

לכן אם תעקוב אחרי התשואות של הגופים הגדולים תראה שלאורך השנים ככל שצבירת הנכסים גדלה גם הפער בין התשואות הלך ונעלם.
האפשרות שלך כחוסך:
1. לבחור במשכוכית של העדר
2. לבחור בכבשה שמפגרת מאחור
3. או לנסות לשנות את הסדר של הכבשים בעדר (המטפורה לא מתאימה) אבל הכוונה לשחק עם המסלולים

@לירן
1. אתה צודק לגבי האיזון האקטוארי. האם גם כאן אין בעיה של הסתמכות על נתוני עבר? קרנות בררת המחדל נועדו לציבור העובדים המוחלשים במשק. האם המאזן האקטוארי שלהם לא צפוי להשתנות?
2. אפשר לראות גם את התשואה של כל מסלול בנפרד, אני מחסידי הגדלת הסיכון בחיסכון הפנסיוני (לא המלצה ולא יעוץ :) ) . ללקוח שמקבל את דמי הניהול שציינת אין היום מה לחפש בקרן בררת מחדל. רוצה בכל זאת לנסות? חכה כמה חודשים אחרי נובמבר תראה לאן נושבת הרוח ורק אז תקבל החלטה.

אני מסכים שהאיזון האקטוארי\תשואה דמוגרפית צריך להוות שיקול משמעותי.
על תשואות אין שליטה וכפי שנטען אין מתאם בין תשואות עבר לעתיד.
דמי ניהול אצל כולם כבר נמוכים וההבדלים זניחים לעומת ההבדלים בתשואה הדמוגרפית.

לגבי התשואה הדמוגרפית, בניגוד לתשואה על השקעות, ההרכב של האוכלוסיה בקרן אינו משתנה כל כך מהר ולכן כן אמור להיות מתאם בין התשואה דמוגרפית בשנים האחרונות לבין זאת שצפויה להיות בשנים הבאות.
למיטב דש תשואה דמוגרפית סבירה ושל הלמן אלדובי הטובה ביותר. בסה"כ של שניהם גבוהה משל הקרנות הגדולות.
כך שכשמייחסים למרכיב הזה משמעות מגלים שדמי הניהול הם הסיבה האפילו פחות משמעותית לעבור לקרנות האלה.

בניגוד לתשואה על השקעות, ההרכב של האוכלוסיה בקרן אינו משתנה כל כך מהר ולכן כן אמור להיות מתאם בין התשואה דמוגרפית בשנים האחרונות לבין זאת שצפויה להיות בשנים הבאות.
לא חושב שאתה צודק.
למה שיהיה מתאם זהה בתשואה דמוגרפית בין שנים? עמית ששכבר אירע לו אירוע ביטוחי כבר לא יארע לו אותו המקרה...
ואם יש לך תיק השקעות שמחזיק נגיד רק VOO בלי איזונים בלי שינויים, האם יהיה מתאם רב שנתי בתשואה?
כלומר יש בדבריך הנחה סמויה שהסיבה לאי שליטה על התשואה נובעת מאקיטיביות ההשקעות של הקרן בלבד.

למה שיהיה מתאם זהה בתשואה דמוגרפית בין שנים? עמית ששכבר אירע לו אירוע ביטוחי כבר לא יארע לו אותו המקרה...

יכולות להיות כל מיני סיבות. סתם 2 דוגמאות שעולות לי לראש:
1. קרן א החליטה לקבל כל עמית ללא חיתום. קרן ב נקטה במדיניות חיתום נוקשה.
2. קרן א קיבלה בעיקר עמיתית עובדי צווארון כחול. קרן ב נוטה לקלוט יותר צווארון לבן (למשל מיטב דש דרך הייטק זון).

עקב העובדה שעלות הביטוח נקבעת חיצונית על ידי האוצר, הייתי מצפה שקרן א באופן דיי עקבי תציג תשואה דומגרפית פחותה משל ב.

ואם יש לך תיק השקעות שמחזיק נגיד רק VOO בלי איזונים בלי שינויים, האם יהיה מתאם רב שנתי בתשואה?
כלומר יש בדבריך הנחה סמויה שהסיבה לאי שליטה על התשואה נובעת מאקיטיביות ההשקעות של הקרן בלבד.

ההנחה הסמויה בדברי היא אי שליטה על הפער בתשואה מתשואת השוק. ההנחה היא תוחלת השוק עבור כולן - גם אלה שהציגו ביצועי עבר טובים וגם אלו שלא.

@מתכנת
יש לי פה נתוני תשואה דמוגרפית מ2008 של כל הקרנות.

Untitled.png

זה בוודאי לא הוכחה לשום דבר, אבל שים לב שכן רואים עקביות מסוימת. הלמן אלדובי למשל באופן כמעט עקבי מעל השאר.

זה בוודאי לא הוכחה לשום דבר, אבל שים לב שכן רואים עקביות מסוימת. הלמן אלדובי למשל באופן כמעט עקבי מעל השאר.
ולמה למשל השינוי הפראי אצל הפניקס ומיטב?
ובכלל מיטב זה צווארון לבן אז למה חוסר העקביות הקיצונית?

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
F קרן פנסיה לילדה בת 4 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 20
K עזרה בבחירת קרן פנסיה למשרת קבע פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
W הבדל עקרוני בין תשואת קרן פנסיה/גמל/השתלמות לבין תשואת השקעה עצמית, למשל במניות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
N משיכת קרן פנסיה מעבר לסכום חודשי מינימלי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
א חיפוש קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 9
B קרן פנסיה מול ביטוח מנהלים עם מקדם קבוע 200 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
מ קרן פנסיה משלימה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
L קרן פנסיה מול קופת גמל - מה חסין יותר מפני מדיניות ממשלתית פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
G משיכת קרן פנסיה בעקבות מעבר לחו״ל פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
M איך אפשר להיחשב כמה חשוב גירעון האקטוארי מול דמי הניהול בבחירת קרן פנסיה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 21
א קרן פנסיה ברירת מחדל ומסלול השקעה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
I הלוואה על חשבון קרן השתלמות/פנסיה צרכנות פיננסית 2
L מורים -קרן השתלמות, קופ״ג, דמי ניהול קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
Eugene200 אובדן כושר עבודה, קרן פנסיה משלימה עם כיסויי ביטוח משלימים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
R קרן פנסיה וקרן השתלמות לעצמאי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
ב נכסי קרן פנסיה - מה הולך שם? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
מ דעה לגבי דמי ניהול פנסיה+קרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
M תושבות מס ופתיחת קרן פנסיה והשתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
H טריק? העברת כל הפנסיה לקופ"ג, ואז פתיחת קרן פנסיה חדשה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
ב קרן פנסיה משלימה כאלטרנטיבה לקופת גמל בניהול אישי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
עידו ג פתיחת קרן פנסיה/גמל - דגשים והמלצות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
A שיקולים ותהיות בבחירת קרן פנסיה וגמל\השתלמות לאחר סקר שוק ולימוד עצמי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 14
A קרן פנסיה לא פעילה - איך להתנהל כעת? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
U דמי ניהול קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
ק אובדן כושר עבודה קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
ttmoon קרן פנסיה IRA וETFs פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
B עבודה ראשונה בהייטק התלבטות קופג או קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 61
T הגורל של קרן פנסיה מסולקת פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
tomer111 האם יש משמעות לאיזה קרן פנסיה מבחינת חברה נמצא בה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
ס קרן פנסיה וקרן השתלמות פעם ראשונה בחיים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 9
I עזרה בבחירת קרן פנסיה והשתלמות לעובד צעיר ומרושש פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 13
L האם ניתן להעביר פנסיה/קרן השתלמות ל-IB אמריקאי ולנהל זאת כ-IRA? פוסטים מאיכות נמוכה 1
י החזר מס על משיכת קרן השתלמות לפני 6 שנים \פנסיה מיסים 3
Y מעסיק לא מאשר העברת קרן פנסיה למסלול מחכה snp500 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 24
ה שאלות של עצמאי צעיר על קרן פנסיה וקרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
S קרן פנסיה מקיפה - איך עובד מנגנון הבטחת התשואה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
A קרן פנסיה כללית עם כיסוי ביטוחי או תחליף פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
מ משיכת קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 27
I הפעלת קרן פנסיה לא פעילה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
c881 הלוואה ב - 1% דמי ניהול מצד אחד. מצד שאני - העברת קופת גמל/ קרן פנסיה לניהול של גוף לא ידוע. פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
S ניוד קרן פנסיה לקופת גמל IRA פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 9
K קרן פנסיה ומסלול מחכה מדד SP500 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 14
א העברת קרן פנסיה - איחוד צבירות? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
מ איזו קרן פנסיה מחקת סנופי בחרתם ולמה? (יש גם סיכום של תמונת המצב היום) פוסטים מאיכות נמוכה 6
deussex וותק קרן פנסיה משלימה - בעקבות העברת ביטוח מנהלים לקרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
D קרן פנסיה מחקה מדד S&P 500 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
Y בחירת קרן פנסיה ו"אנומליה" פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
U קרן פנסיה לא פעילה מצד מעביד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
E קרן פנסיה מול גמל IRA - הבדל תשואות? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
M העברת קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5

נושאים דומים

Back
למעלה