המקדמים בנויים כך שאם אני נפטר בגיל הממוצע, אין הבדל מתי אתחיל למשוך.
אם אני נפטר לפני שהתחלתי למשוך, היורשים מרויחים.
אם אני נפטר לפני הגיל הממוצע, עדיף להתחיל למשוך קודם.
אם אני נפטר אחרי הגיל הממוצע, עדיף להתחיל למשוך מאוחר יותר. אבל אז הקצבה יותר גבוהה ומשלמים יותר מס. אז אם לא רוצים להשתמש בקצבה עד גיל 67, עדיף בכל זאת למשוך מגיל 60 ולחסוך את המשיכה.
כן נכון. אבל זה נכון למקדמים של הפנסיה כיום - כי הם נקבעים בהתאם לתוחלת החיים כיום.
לעומת זאת המקדמים המובטחים של ביטוח המנהלים הישן נוצרו בעבר והם כבר לא מתאמים היום (ומכאן ששינו אותם).
להבנתי זה יצר מצב שבו המקדם, בביטוח המנהלים, של גיל 60 הוא גבוה יותר ביחס למקדם בגיל 65 בצורה *לא פרופורציונאלית* ויוצא מצב שבמקרה של ביטוח מנהלים ישן (עם מקדמים מובטחים נמוכים) יש הבדל מתי אתה מתחיל למשוך.
ושוב, תסתכל על היחס בין המקדמים בקרן הפנסיה לגיל 60 ולגיל 65 ותשווה ליחס בין המקדמים בביטוח המנהלים שלך.
בוא נסתכל על מספרים לדוגמא:
נניח גבר בגיל 58 שמשאיר לבת זוגו 60%
בפנסיה אין אפשרות לשורד יחיד (כמו שיש בביטוח המנהלים) אז אני רוצה להשוות תפוחים לתפוחים.
ובוא נניח שלא לוקחים תקופת הבטחה.
המקדמים בפנסיה:
גיל 60 עם שורד אחרון (שמקבל 60%) - המקדם הוא 218
גיל 65 עם שורד אחרון (שמקבל 60%) - המקדם הוא 200
היחס בין המקדמים 1.09
המקדמים בביטוח מנהלים ישן:
גיל 60 עם שורד אחרון (שמקבל 60%) - המקדם הוא 220
גיל 65 עם שורד אחרון (שמקבל 60%) - המקדם הוא 192
היחס בין המקדמים 1.145
אם אתה מתכנן לקחת לפי שורד יחיד:
גיל 60 עם שורד יחיד - המקדם הוא 183.97
גיל 65 עם שורד יחיד - המקדם הוא 155.76
היחס בין המקדמים 1.181
כלומר, להבנתי (הלא מקצועית!), בהנחה שהיחס בין המקדמים בפנסיה הוא יחס שבנוי ככה שבתוחלת אין הבדל מתי מתחילים למשוך את הפנסיה
המקדמים בנויים כך שאם אני נפטר בגיל הממוצע, אין הבדל מתי אתחיל למשוך.
אז אם היחס הזה *שונה* בביטוח המנהלים, הוא בהכרח מראה שיש הבדל (בתוחלת) למתי מתחילים למשוך את הפנסיה. ובתוחלת, את ביטוח המנהלים שווה למשוך בגיל 65…
אה… ולגבי המס
אבל אז הקצבה יותר גבוהה ומשלמים יותר מס
אם יש לך גם ביטוח מנהלים ישן וגם פנסיה/קופת גמל אתה יכול לשחק עם זה ולהוציא לקצבה רק מביטוח המנהלים.
או לחילופין להוציא רק חלק מהסכום. נניח רק את הקצבאות המוכרות והקצבה המזכה עד התקרה מכל הביטוחים.