אפשר לקבל מנייה כדיבידנד שמתקבל מהחזקת מניות?
כן.
חברה יכולה לעבור תהליך התפצלות (זהו תהליך שונה מפיצול מניות).
קח לדוגמה חברה
אמריקאית פיקטיבית "משקאות בעמ" שמייצרת משקאות מוגזים ומשקאות לא מוגזים
ונסחרת בבורסה האמריקאית.
דירקטוריון החברה מחליט שהוא רוצה שהחברה תתפצל ל-2 חברות שונות כאשר חברה אחת תייצר רק משקאות מוגזים שתקרא "משגז בעמ" וחברה אחרת רק משקאות לא מוגזים בשם המקורי "משקאות בעמ".
נניח שהחברה בנויה כך שהשווי של החטיבה שמייצרת משקאות מוגזים הוא פי-2 מהחטיבה שמייצרת משקאות שאינם מוגזים.
לפי יחס החלוקה הנ"ל כל שתי יחידות מניה בחברה המקורית "משקאות בעמ" יזכו את המשקיע ביחידת מניה אחת בחברה החדשה "משגז בעמ".
החברה מחליטה שבשני לדצמבר 2016 יתבצע הפיצול בצורה רשמית (תאריך האקס) וב-15 לדצמבר המשקיעים יקבלו את המניות (תאריך התשלום).
נניח לצורך הדיון שמחיר המניה המקורית "משקאות בעמ" בראשון לדצמבר 2016 עמד על 30 דולר ליחידה ואתה כמשקיע החזקת בבעלותך 100 יחידות של המניה המקורית.
בשני לדצמבר 2016 בפתיחת המסחר אתה תראה בחשבונך 100 יחידות מניה של "משקאות בעמ" החדשה ומחירה ירד בכשליש לכיוון ה-20 דולר (שליש מהחברה הועבר לחברה החדשה "משגז בעמ") אבל אתה עדיין לא תקבל את המניות של "משגז בעמ" (במאמר מוסגר - באינטראקטיב ברוקרס אתה כבר תראה את המניות הללו בחשבון שלך ותוכל למכור אותן במסחר השוטף).
בתחילת המסחר ב-15 לדצמבר אתה צריך לראות כבר את המניות של "משגז בעמ" אצלך בחשבון (בשני המקרים שקרו לי כשהיה לי חשבון במגדל אני לא ראיתי את המניות בחשבון והייתי צריך לרדוף אחריהם במשך כמה שבועות בשביל לקבל רק חלק ממה שהייתי צריך לקבל אוטומטית מלכתחילה - במהלך אותן שבועות מחיר המניה שהייתי צריך לקבל ירד בכמה עשרות אחוזים...).
את המניות של "משגז בעמ" אתה קיבלת כ-"דיבידנד מנייתי".
"הדיבידנד המנייתי" הזה (בנוסף לדיבידנדים הרגילים במידה והחברה מחלקת כאלו) יכול
להפוך השקעה בחברה שפשטה את הרגל להשקעה שהניבה תשואה ממוצעת של יותר מ-6.5% בשנה...