• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

פנסיה כללית או פנסיה מקיפה?

• פותח הנושא פותח הנושא סימפטי
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

סימפטי

משתמש רגיל
דירוג
268
בעקבות קבלת הדו"חות השנתיים והתייעצות עם סוכן הפנסיה שלנו בעבודה, למדתי דבר מעניין:
לכולכם בדו"חות הפנסיה יש הורדה של סכום מסויים לטובת "הפעלת מנגנון איזון אקטוארי". מסתבר שקופות הפנסיה המקיפות חילקו יותר כספים השנה ממה שהן תכננו לתת (בין אם בגלל הפעלת ביטוחים או בשל אנשים שפשוט מסרבים למות).

אם נצרף את זה למה שהובא על ידי גרהם, נראה שהקופות המקיפות הולכות להפעיל את המנגנונים האלו יותר ויותר ככל שהזמן יעבור.
כאן נשאלת השאלה, האם לדעתכם ה30% אג"ח ייעודיים שווים שהכסף יישב במקום שמכיל את המנגנון הזה או ששווה להעביר הכל כבר לפנסיה כללית ולהיות אדון לעצמי? יש את ההשוואה הזאת שהסולידית ביצעה, אבל בתכלס - מדובר כאן על מוצר שמלאים לך את הכסף מהרגע שהוא התחיל לשלם לך קצבה (אבל מצד שני - את הביטוח המדהים שהם מציעים אי אפשר למצוא בשום מקום אחר במחיר הזה, בעיקר בגלל שזה לא יוצא להם מהכיס אלא מהכיס של החוסכים).
בקיצור, איך מחליטים?

בפנסיה כלללית יש גם איזונים אקטואריים. במנורה לפחות יש אפשרות לביטוח בקרן (לא חייבים אבל האפשרות קיימת). ביטוחים בקרנות הללו, למיטב ידעתי, הם באותו מודל של קרן הפנסיה המקיפה. כלומר אם נגבו מעט מידי דמי ביטוח עבור מקרי הביטוח, כל החוסכים יאזנו זאת מהצבירה.
30% אג"ח יעודיים משמעותיים כשיוצאים לפנסיה, בתקווה שלא יבטלו אותם עד שתפרוש, כי הם מבטיחים מקדם טוב יותר משמעותית.

כפי שנכתב מעלי, יש איזון אקטוארי בכל סוגי הפנסיה.
הדרך לברוח מזה היא לעבור לקופת גמל. חסרונות: 1. מפסידים ביטוח אטרקטיבי, 2. מפסידים אג״ח יעודי, 3. לא ברור מה יהיה לקראת פרישה - יהיה צריך למצוא קרן פנסיה / ביטוח מנהלים שיסכימו לקלוט את הכסף כקיצבה (השד יודע באיזה מקדם), או להוון אם מעל התקרה.
אם יש כסף גם בפנסיה משלימה, אז אפשר להעביר אותו לקופ״ג - סובלים רק מחיסרון 3.
ולגבי מרכיב ה״פיצויים״ בפנסיה המשלימה, אפילו חיסרון 3 לא רלוונטי כי ניתן למשוך הונית.

אם נצרף את זה למה שהובא על ידי גרהם, נראה שהקופות המקיפות הולכות להפעיל את המנגנונים האלו יותר ויותר ככל שהזמן יעבור.
לא כל כך מבין למה זה הולך להחמיר לכאורה. כיום, גם בסביבת הריבית הנמוכה, התשואות של הקופות היא מעל ה-4.26% שמניחים, אז איפה בדיוק הבעיה? חוץ מזה אם הריבית תעלה מתישהו (ואני מניח שזה יקרה), אז עוד פחות זה בעייתי.

בתשלומי הביטוח והקיצבה (תוחלת החיים)
אתה יכול לפרט, לא הבנתי. אם היכולת לספק את התשלומים הללו כוללת הנחת תשואה מסויימת והקופות עומדות בה ומעבר לזה, אז איפה הבעיה? בנוסף, כמו שכתבתי באחד הפוסטים, לאורך העשור האחרון רוב מוחץ של הקופות מצויות בעודף, ולא בגירעון אקטוארי.

יש רווחים ויש הוצאות. אתה מדבר על כך שהרווחים גדולים מהצפוי (וחוזה שימשיכו להיות כך). אני מדבר על שתחזית ההוצאות היא כנראה נמוכה מדי.
אולי אתה צודק ואולי לא באופטימיות שלך בקשר לרווחים, אולי אני צודק ואולי לא בפסימיות שלי בקשר להוצאות.
בכל מקרה, אני לא אוהב את הקונספט שבו אני בשותפות כפויה עם המון אנשים שאני לא מכיר, והכסף שיעמוד לרשותי יהיה תלוי בבריאות שלהם ובאורך החיים שלהם.

נערך לאחרונה ע"י מנהל:
כיום, גם בסביבת הריבית הנמוכה, התשואות של הקופות היא מעל ה-4.26% שמניחים, אז איפה בדיוק הבעיה?
כי כיום, כמו בשבע שנים האחרונות, המניות טסות למעלה. בתקופת משבר במניות ו/או אינפלציה משתוללת וברמת הריבית הנוכחית, פתאום ריבית מובטחת של צמוד + 4% תיראה כמו חלום רטוב. בטווח של עשרות שנים, הסיכוי שהתנאים האלו יתממשו הוא די גבוה בעיני.

• אהבתי
Reactions: HHH
כי כיום, כמו בשבע שנים האחרונות, המניות טסות למעלה. בתקופת משבר במניות ו/או אינפלציה משתוללת וברמת הריבית הנוכחית, פתאום ריבית מובטחת של צמוד + 4% תיראה כמו חלום רטוב. בטווח של עשרות שנים, הסיכוי שהתנאים האלו יתממשו הוא די גבוה בעיני.
אז אתה מתייחס לשני דברים אם אני מבין נכון:
א. ששוק המניות לאורך זמן ארוך לא ימשיך לתת תשואות טובות? לי נראה שדווקא אפשר להניח שכן, ושהנחה של 4-5% תשואה בפלח המנייתי היא סבירה (שוב, בטווחי זמן ארוכים כמו שיש בפנסיה).
ב. שהממשלה תפסיק לתת את ההטבה של האגחים המיועדים? (לזה הכוונה חלום רטוב?) כי אם היא תמשיך נראה לי סביר שתשואה של4% תישמר במכלול התיק, ואם לא (שהבנתי שביבי דוחף לכיוון זה) - פשוט אני מניח ישקיעו פלח גדול יותר במניות מאשר היום, וגם אז- לא רואה למה שלא תהיה תשואה שנתית של 4%.
ג. בלי קשר ל-2 אלה, למה הריבית הנוכחית היא משהו שנתפס כמשהו שימשך עוד עשרות שנים? למה לא להניח שזה יחזור לממוצע ושוב יעלה ושוב ירד וכן הלאה?

בלי קשר ל-2 אלה, למה הריבית הנוכחית היא משהו שנתפס כמשהו שימשך עוד עשרות שנים? למה לא להניח שזה יחזור לממוצע ושוב יעלה ושוב ירד וכן הלאה?
המדינות לא רוצות להעלות ריבית מהר מידי כי זה יפגע בכלכלה בטווח הקצר ויכול לגרום למשבר פיננסי בבורסה.
מכאן אני מסיק שמתי שהריביות יתחילו לעלות אז יקח לפחות עשור (אם לא כמה עשורים) עד שהריבית תחזור לרמה של 4%+.

אז אתה מתייחס לשני דברים
א. אני לא יודע מה יקרה עם שוק המניות בטווח ארוך, אבל אם אתה חוזה תשואה של 4-5% בניירות תנודתיים, אז צמוד פלוס 4 באגח עם התחייבות של המדינה זו מציאה שאסור לוותר עליה. קח בחשבון שהממוצע של 4-5 אחוז במניות שאתה צופה עלול להיות ברצף (כלומר, ירידה בסוף כשיש לך הכי הרבה כסף ואין זמן להתאושש) שיכאיב מאד.
ב. התכוונתי למי שמעביר לקופ"ג. אם תפסק ההטבה, אז אין ספק שכדאי להעביר. אחרת, אני בספק (ובפועל לא העברתי עדיין).
ג. שוב, לא יודע ולדעתי אף אחד לא יודע. אבל, יש כלכלנים שחושבים שאכן מדובר במצב שיכול להמשך עשרות שנים. בכל מקרה, אפשר לדחות את ההעברה לקופ"ג עד שיגיעו היום בו ריבית השוק דומה לריבית של אגח מיועדות.

יש 2 נושאים שמהווים סיכון במה שקשור לפנסיה
1. המקדם שהוא בנוי מריבית משוערת של תשואה ראלית ו תוחלת חיים, הקבוע נקבע בעת פרישה
צד תוחלת החיים הוא קל יותר לחיזוי מאשר תשואה לעוד 20 שנה, התוצר של אי הדיוק בשיערוך הוא הפסדים שמתחלקים לכל המבוטחים (לפי גודלם היחסי)
2. תשלומי שארים ונכות שאומנם הקופה גובה סכום "ביטוח" למעין "ביטוח עצמי" בקרנות גדולות
או לחילופין קונה ביטוח עבור המבוטחים, במקרה של הקרנות הגדולות חבויות גדולות מהמשוער ימומנו על ידי כלל העמיתים

הסיכונים הנל שמופיעים לטווח ארוך קשים לחיזוי וגידור בצורה של הביטוח הקולקטיבי ולכן יש סיכון שהצעירים יסבסדו הוותיקים
אם נזכור שקרנות הפנסיה החדשות נוצרו ב 95
ונניח שהגיל של החברים נע אז בין 20-30
אז אפשר להניח שבין 2029 ל 2039 נתחיל לראות עליה בהוצאה האקטוארית אבל זה תלוי גם בריבית שישיגו הקרנות באותן שנים
אני מניח שב 15 השנים הקרובות לא תהיה רעידת אדמה בתחום האקטוארי אלא אם כן נחווה
קריסת שוק ההון בארץ ו בעולם בצורה קטסטרופאלית והריבית התחשיבית לא תעודכן
רק להזכיר שקריסת שווקים תקרה גם בקופות גמל ira ו אפילו בתיקים פרטיים ...
קרנות. הפנסיה החדשות מחזיקות תיק השקעה של 240 מליארד שח, ולכן הן אפקטיבית גדולות מכדי ליפול , זה לא אומר שבמקרה חרום העמיתים לא יספגו מכה , אני מאמין שפחות ממשקיע בודד , אבל אני מקווה שזה לא יגיע לכדי הוכחה ...

קרנות. הפנסיה החדשות מחזיקות תיק השקעה של 240 מליארד שח, ולכן הן אפקטיבית גדולות מכדי ליפול , זה לא אומר שבמקרה חרום העמיתים לא יספגו מכה , אני מאמין שפחות ממשקיע בודד , אבל אני מקווה שזה לא יגיע לכדי הוכחה ...
מסכים, בסוף כולנו בסירה אחת ולא ברור מי ידפק יותר. לכן הפתרון הוא כנראה לפזר סיכונים, לשים חלק פה וחלק שם...

תודה רבה ךכך המגיבים על הדיון המעניין.

אני חושב שאשאר לבינתיים בפנסיה הרגילה.
אגב, תודה אנטרטיקה - לא ידעתי את עניין האיזון בפנסיות הכלליות.

@סימפטי ,לדעתי הלא מקצועית מקרי הביטוח בקרן מקיפה אמורים להיות נמוכים משמעותית ובהתאם האיזונים האקטואריים. החוסכים בקרן הם בעלי שכר גבוה מתקרת ההפקדה לפנסיה המקיפה ומן הסתם מדובר בעיקר בעובדים משרדיים אשר אצלם הסיכון המקצועי לנכות/מוות בעבודה נמוך יחסית. נוסיף את העובדה שחלק מהחוסכים בכלל לא מבוטחים במסגרת הקרן הכללית ומסקנתי מכך היא שיש מעט מקרי ביטוח והחשיפה לאיזונים אקטואריים שליליים נמוכה יותר.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
A קרן פנסיה כללית עם כיסוי ביטוחי או תחליף פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
ה משיכת כספים מקרן פנסיה כללית (משלימה) צרכנות פיננסית 12
K קרן פנסיה כללית עם תנאים נחותים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
P יש מחירי ברירת מחדל בקרן פנסיה כללית? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
T יתרונות וחסרונות בשילוב קרן פנסיה כללית וקופת גמל לעומת כללית בלבד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
T הבדלים בין קרן פנסיה כללית למקיפה מחקות SP500 במיטב דש פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 17
B קופת גמל מול קרן פנסיה כללית פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
א פנסיה מקיפה + כללית במיטב ד"ש - מסלול S&P 500 צרכנות פיננסית 5
א מעבר מביטוח מנהלים לקרן פנסיה כללית (משלימה) צרכנות פיננסית 1
ב האם קיימת קרן פנסיה משלימה/כללית עם מסלול מניות פאסיבי? צרכנות פיננסית 1
1337justme פנסיה כללית של מגדל - כיצד לשקלל בתיק? צרכנות פיננסית 4
L קרן פנסיה לצד קופת גמל - שאלה כללית שוק ההון 88
D קרן פנסיה מקיפה + קרן פנסיה כללית שוק ההון 41
D דמי ניהול בקרן פנסיה - שאלה כללית צרכנות פיננסית 2
H רווק שמשנה סטטוס בקרן פנסיה: משמעות למצב רפואי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
D שאלה לגבי תמהיל מסלולים בקרנות פנסיה והשתלמות הפניקס פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
Z קרן פנסיה בהראל עם איזון אקטוארי שלילי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
D כמה שאלות שנוגעות לקרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
ח השוואת דמי ניהול פנסיה - האם אני או אתם משלמים יותר מדי? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 29
ש השלמת פיצויים בקרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
ביולוג ירושלמי קצבת פרישה (פנסיה) גבוהה מדי? יש דבר כזה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 69
ש תמהיל פנסיה והשתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 28
G קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
I פנסיה וקרן השתלמות עם סוכן/ללא סוכן פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 20
D אפשר לקבל החזר מס על הסדר ריסק בקרן פנסיה? מיסים 6
NeonDrift קניית דירה ראשונה בגיל פנסיה -מה הפגיעה? נדל"ן 3
N התייעצות פנסיה ביטוח מנהלים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
ג קרן פנסיה מול ביטוח מנהלים עם דמי ניהול דומים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
N מסלול פנסיה סולידי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
H מסלולים בקרנות פנסיה חדשות: האם מחוייבים לאחוזי מניות? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
S קצבה צפויה מקרן פנסיה כאחוז מהצבירה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
Count Olaf מה לשאול סוכן שמציע לנייד קרן פנסיה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 14
H משיכת פנסיה וכו פוסטים מאיכות נמוכה 1
J פגיעה בקצבה מקרן פנסיה במקרה של קריסה בשוק פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
S קרן פנסיה--מקיף או משלים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 13
ש פנסיה בעבר וכיום במגזר הציבורי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
H האם יש הגיון בהפרשה כעצמאי לקרן פנסיה עבור עקרת בית? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 37
H המשך הפקדות לקרן פנסיה אחרי ניתוק תושבות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
H פנסיה לעובד שמקבל עמלות מיסים 4
L פנסיה ואירוע רפואי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
A חישוב תקרה ב-"זגזוג" בין פנסיה מקיפה וקופ"ג פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
ס גובה אחוז הפרמיה השנתית המשולמת עבור כיסוי ביטוחי בקרן פנסיה כתלות בגיל המבוטח. פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
iLikeLemons פנסיה - מעבר מסלול השקעה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
F קרן פנסיה לילדה בת 4 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 20
K עזרה בבחירת קרן פנסיה למשרת קבע פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
D לאן להפקיד פנסיה בפרישה מדומה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
בנאדם מעסיק לא רוצה לשלם פנסיה ופיצויים אוף טופיק 10
ט תכנון פרישה - עם פנסיה נמוכה מאוד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
H יעוץ פנסיה לפרישה + קיבוע זכויות: עלויות ושאלות בסיסיות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 13
P תשלום פנסיה בזמן רילוקיישן פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7

נושאים דומים

Back
למעלה