• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

פנסיה וקופת גמל - תהיה על "משבר הפנסיה" ותוחלת החיים

• פותח הנושא פותח הנושא הסייד
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

הסייד

משתמש רשום
דירוג
4
נכון להיום החסכון הפנסיוני שלי (בלי קשר לתיק ההשקעות) יושב בקופת גמל. כשהייתי צריך לבחור בתחילת הדרך, המחשבה על כך שתוחלת החיים עולה תגרום לכך שבגלל הערבות ההדדית הקצבה שאקבל בפרישה תהיה קטנה, עד כדי סכנה אפילו ל"משבר פנסיה" של ממש שבו יהיו המוני פורשים שמקבלים קצבה מלא מספיק מבוטחים.
עבר עשור מאז, ואני מתחיל לחשוב מחדש. אין לי שום ידע מקצועי, אבל אין המון פרסומים על חששות שכאלה בקרב קרנות הפנסיה, גם נשמע הגיוני שהעתיד מגולם במקדמים של הקצבאות שלהן. יש לי כמה סיבות טובות לחשוב אולי כן לעבור (במידת האפשר) לקרן פנסיה (למשל עניין אובדן כושר עבודה), אבל סיפור קיצוץ החסכונות האפשרי עדיין יושב לי בראש. הייתי שמח לשמוע את עמדתכם בנושא, האם אתם העדפתם קרנות פנסיה על קופות גמל? ואם יש לכם גם דברים נוספים שאוכל לקרוא בהקשר הזה, אשמח.
תודה רבה

היי, יש לא מעט שרשורים בנושא קופת גמל וקרן פנסיה - בעד ונגד. בתמצית, בסוף זה עניין של מצב משפחתי, העדפות הסיכון וכלל החסכונות. מוזמן לבצע חיפוש ואז לחזור

אני אחדד את השאלה שלי, זו לא שאלה על "מה עדיף פנסיה או גמל". השאלה הייתה יותר ספציפית, לגבי עניין הערבות ההדדית בהקשר של העלייה בתוחלת החיים. זה מרגיש כאילו המודל של קרנות הפנסיה, שבונה על כך שהרבה אוכלוסיה עובת תממן צבאות של מעט גימלאים, יכול להפגע אם הפירמידה תתהפך. שמעתי אנשים טוענים שאין מה לדאוג, שזה נכלל בחישובים של קרנות הפנסיה, ואני מנסה להבין מה באמת ההשלכות של הדברים האלה על הקצבה שצפויה להיות לנו בעוד שלושים שנים (במידה ואכן אעבור לקרן פנסיה ולא לקופת גמל). לא מצאתי פה עיסוק בזה ולכן אני אשמח לשאול.

מצב כזה קיים כבר כיום במדינות עם אוכלוסיה מזדקנת, כמו יפן, קוריאה, טאיוואן, סין וכולי.
בישראל עדיין יש ריבוי טבעי גבוה, כך שהסיכון שלא יהיה מספיק אנשים עובדים יחסית נמוך, לא הייתי מוטרד מזה.
אם דבר כזה כן יקרה, כנראה שההשלכה היותר סבירה היא העלאת גיל הפרישה, לאו דווקא קיצוץ בקצבאות. זה מה שקורה בעולם, וקרה גם בישראל.

נכון להיום החסכון הפנסיוני שלי (בלי קשר לתיק ההשקעות) יושב בקופת גמל. כשהייתי צריך לבחור בתחילת הדרך, המחשבה על כך שתוחלת החיים עולה תגרום לכך שבגלל הערבות ההדדית הקצבה שאקבל בפרישה תהיה קטנה, עד כדי סכנה אפילו ל"משבר פנסיה" של ממש שבו יהיו המוני פורשים שמקבלים קצבה מלא מספיק מבוטחים.
אין קשר בין גובה הקצבה לכמות הפורשים. הקצבה שתקבל היא פונקציה של הסכום שצברת ותוחלת החיים הצפויה. אם תוחלת החיים תעלה על הצפוי ו/או התשואה תהיה נמוכה מהצפוי, אז הקצבה תרד.

הריבוי הטבעי הגבוה הוא של אוכלוסיות שלא עובדות
נכון, אבל אני מאמין שהם ייצאו לעבודה בסופו של דבר, צריך להביא פרנסה.
בטווח של 30 שנה קדימה אפשר לחזות שני תרחישים:
1. הערבים והחרדים ימשיכו לא לעבוד, אוכלוסיית משלמי המיסים תזדקן ותקטן, ישראל תידרדר למדינת עולם שני.
2. הערבים ובעיקר החרדים יבינו שאין ברירה, צריך לעבוד כמו שחרדים עובדים ומתפרנסים בכל מקום בעולם. כלכלת ישראל תמשיך לגדול והכל יהיה בסדר.
לא יודע מה יהיה עוד 30 שנה. שני התרחישים יכולים לקרות.

גם אני העדפתי קופ"ג על פני קרן פנסיה. השיקול שלי היה ש-100% מהכספים שלי הולכים לחיסכון (אין מנגנון איזון אקטוארי ואין העברה של חלק מהכספים לביטוחים כלשהם) וההשקעה יכולה להיות 100% מנייתי.
המעבר לקרן הפנסיה יתבצע ברגע האחרון, כשארצה למשוך קצבה.

נכון, אבל אני מאמין שהם ייצאו לעבודה בסופו של דבר, צריך להביא פרנסה.
בטווח של 30 שנה קדימה אפשר לחזות שני תרחישים:
1. הערבים והחרדים ימשיכו לא לעבוד, אוכלוסיית משלמי המיסים תזדקן ותקטן, ישראל תידרדר למדינת עולם שני.
2. הערבים ובעיקר החרדים יבינו שאין ברירה, צריך לעבוד כמו שחרדים עובדים ומתפרנסים בכל מקום בעולם. כלכלת ישראל תמשיך לגדול והכל יהיה בסדר.
לא יודע מה יהיה עוד 30 שנה. שני התרחישים יכולים לקרות.
באוכלוסייה החרדית בקרב הנשים יש אחוז גבוהה במיוחד של נשים עובדות, (74%)
בקרב הנשים הצעירות, הנתונים גבוהים אף יותר (87%)
בקרב הגברים ישנם כמה עשרות אחוזים של גברים עובדים (47%) (אם כי לא כמו באוכלוסיה הכללית)
לכן גידול של האוכלוסייה בכל מצב יגדיל את כמות החוסכים,
בשונה מהדיונים סביב תשלום מיסים,
בנוגע לחסכון פנסיוני, לא חשוב מה שיעור האבטלה, חושב רק שמספר החוסכים יגדל.

לגבי עניין הערבות ההדדית בהקשר של העלייה בתוחלת החיים
קיים סיכון, אבל אני לא משוכנע שאתה מתייחס לסיכון הנכון. 2 הסנטים הלא מוסמכים שלי -
כשיוצאים לפנסיה בהתאם לתוחלת החיים הצפויה (והתשואה החזויה) מתקבעת הקצבה. עליה בתוחלת החיים היא לא בעיה כשלעצמה, אלא עליה לא צפויה בתוחלת חיים.
כי אז הגוף הפנסיוני צריך לשלם יותר ממה שצפה עבור אלה שכבר קיבעו להם את הקצבה. במצב הזה באמת יש ערבות הדדית בין דורית. הנזק מוגבל בהיקפו כי זה רק עבור אלה שכבר קיבעו, הפורשים החדשים יקבלו קצבה שתואמת את השינוי בתוחלת חיים שלא צפו. אבל מה קורה אם בעקביות האקטוארים "מפספסים" בתחזיות?
אז כבר הנזק המוגבל מפסיק להיות מוגבל, ותיתכן סיטואציה של חוסר אמון במערכת ובמנגנון שבעקביות דורש מהחוסכים לסבסד את מקבלי הקצבאות, ויותר ויותר יעברו אל קופות גמל, ואז זאת כבר תהיה בעיה יותר קשה.
לא הייתי מודאג מזה, גם מצריך פספוס סדרתי וגם אז זאת תהיה התדרדרות איטית, כלומר תוכל לעבור לגמל.

זה לא נכון. כפנסיונר אתה מקבל מה שחסכת ואתה לא תלוי העמיתים שעדיין עובדים.
כחוסך פעיל שאתה לא רוצה שאיזון האקטוארי שלילי יגרום לפיחות זוחל בחיסכון שלך,
אתה צריך שמספר החוסכים החדשים שמצטרפים לקרן יגדל.

כחוסך פעיל שאתה לא רוצה שאיזון האקטוארי שלילי יגרום לפיחות זוחל בחיסכון שלך,
אתה צריך שמספר החוסכים החדשים שמצטרפים לקרן יגדל.
גם זה לא מדוייק. למה שהאיזון האקטוארי יהיה תלוי במספר המצטרפים לקרן?

גם זה לא מדוייק. למה שהאיזון האקטוארי יהיה תלוי במספר המצטרפים לקרן?
איזון אקטוארי פירושו איזון בין הנכסים להתחייבויות בקרן הפנסיה.
בצד הנכסים - הפקדות שוטפות לקרן. כלומר, ככול ויש יותר מפקידים כך האיזון האקטוארי טוב יותר.
בצד ההתחייבויות - קצבאות זקנה ושארים ואובדן כושר עבודה, כלומר ככל שיותר חברים ממשים את פרמיית הביטוח שלהם, האיזון האקטוארי נהיה שלילי.
משפיע נוסף על האיזון האקטוארי, הוא תוחלת החיים העולה.
הדרך של חברות הביטוח להשפיע על איזון אקטוארי חיובי, זה להוסיף מצטרפים חדשים לקרן.

איזון אקטוארי פירושו איזון בין הנכסים להתחייבויות בקרן הפנסיה.
בצד הנכסים - הפקדות שוטפות לקרן. כלומר, ככול ויש יותר מפקידים כך האיזון האקטוארי טוב יותר.
בצד ההתחייבויות - קצבאות זקנה ושארים ואובדן כושר עבודה, כלומר ככל שיותר חברים ממשים את פרמיית הביטוח שלהם, האיזון האקטוארי נהיה שלילי.
משפיע נוסף על האיזון האקטוארי, הוא תוחלת החיים העולה.
הדרך של חברות הביטוח להשפיע על איזון אקטוארי חיובי, זה להוסיף מצטרפים חדשים לקרן.
מה שכתבת לא נכון לגבי קרנות פנסיה חדשות.
ממליץ על האתר "פנסיוני" להבהרת המונחים.

מה שכתבת לא נכון לגבי קרנות פנסיה חדשות.
ממליץ על האתר "פנסיוני" להבהרת המונחים.
מתוך האתר הנ"ל

מה יכול להשפיע על העודף האקטוארי בין קרנות הפנסיה?

• קצב התביעות, הנתון אינו בשליטת הקרן.
  • מדיניות החיתום, האם קיים בקרן הפנסיה חיתום רפואי למצטרפים חדשים.
  • היחס בין העמיתים הפעילים לעמיתים המוקפאים. עמיתים פעילים משלמים את עלויות הכיסוי הביטוחי אך מצד שני הם אלה שעשויים להגיש תביעה לאובדן כושר עבודה או מקרי מוות.
  • האם מדובר בקרן שגובה יותר ריסקים או קרן שבה הכיסוי הביטוחי נמוך יותר והריסקים שנגבים נמוכים.
  • האם קיים ביטוח משנה בקרן ובאיזה היקף.
  • גיל ממוצע של עמיתי הקרן.
  • הוותק הממוצע של החוסכים בקרן. בקרן הפנסיה קיימת תקופת אכשרה של 60 חודשים. ככל והוותק של החוסכים גבוה יותר כך יגדלו הסיכויים שתביעות הנכות והשארים יאושרו.

מתוך האתר הנ"ל

מה יכול להשפיע על העודף האקטוארי בין קרנות הפנסיה?

• קצב התביעות, הנתון אינו בשליטת הקרן.
  • מדיניות החיתום, האם קיים בקרן הפנסיה חיתום רפואי למצטרפים חדשים.
  • היחס בין העמיתים הפעילים לעמיתים המוקפאים. עמיתים פעילים משלמים את עלויות הכיסוי הביטוחי אך מצד שני הם אלה שעשויים להגיש תביעה לאובדן כושר עבודה או מקרי מוות.
  • האם מדובר בקרן שגובה יותר ריסקים או קרן שבה הכיסוי הביטוחי נמוך יותר והריסקים שנגבים נמוכים.
  • האם קיים ביטוח משנה בקרן ובאיזה היקף.
  • גיל ממוצע של עמיתי הקרן.
  • הוותק הממוצע של החוסכים בקרן. בקרן הפנסיה קיימת תקופת אכשרה של 60 חודשים. ככל והוותק של החוסכים גבוה יותר כך יגדלו הסיכויים שתביעות הנכות והשארים יאושרו.
וגם משם:
"תשלומי הריסק נאספים "בקופה צדדית" ובמקרה של תביעה, משלמים את כספי התביעה מאותה קופה. במידה ונשארים עודפים בקופה הם נקראים , עודף אקטוארי והם מחולקים חזרה לחוסכים בקרן הפנסיה, באופן דומה במידה שחסר כסף בקופה, נוצר גרעון אקטוארי, ועמיתי קרן הפנסיה נדרשים להשלים את הגרעון."
מדובר רק על החלק הביטוחי ולא על המאזן כולו של הפקדות חקצבאות זקנה המחושבות על בסיס אישי ובהן אין ערבות הדדית.

מדובר רק על החלק הביטוחי ולא על המאזן כולו של הפקדות חקצבאות זקנה המחושבות על בסיס אישי ובהן אין ערבות הדדית.
למיטב ידיעתי גם במקרה שחסר כסף לתשלום קצבאות אז זה מגיע כגרעון אקטוארי

יש לך הפנייה למקור שאומר את זה?
ראיתי אתמול במאמר/מחקר של בנק ישראל, אחפש בהמשך קישור.
אם נניח שאין קסמים אז אחרת מאיפה ישלמו אם פתאום מקבלי הקצבאות זוכים לחיים ארוכים באופן חריג?

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
B עובד מדינה - חודשה האפשרות להפקדה לביטוח מנהלים, קרן פנסיה וקופת גמל במעמד עצמאי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
ש האם פנסיה וקופת גמל הוא רכוש משותף של בני הזוג? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
T יתרונות וחסרונות בשילוב קרן פנסיה כללית וקופת גמל לעומת כללית בלבד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
C קרן פנסיה וקופת גמל צרכנות פיננסית 16
ה קרן פנסיה,ביטוח מנהלים וקופת גמל צרכנות פיננסית 36
O התייעצות פנסיה וקופת גמל צרכנות פיננסית 3
K קרן פנסיה כללית/קופת גמל - איזון אקטוארי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
D שינוי מסלול בקרן פנסיה, דווקא עכשיו? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
N השוואה בין קרנות פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
ב פנסיה וגמל: האם כדאי להשקיע עצמאית? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
M התנהלות בעייתית של סוכנת פנסיה של עובדת פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
ה פנסיה לשכירים אפשריות נוספות למי שרוצה להגדיל את הצבירה וגם את האובדן כושר עבודה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
ל פיזור פנסיה ומוצרי פנסיונים שוק ההון 26
ה בחירת קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
I פתיחת קופת פנסיה חדשה בגלל אי פעילות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
S ניוד קרן פנסיה לקופת גמל עבור מי שלא מתגורר בישראל פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
H הפקדות לקרן פנסיה כעצמאי תוספת לשכיר: רישום כמוכרת פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
M העברת פנסיה לא פעילה לקרן פנסיה ברירת מחדל פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
N האם לקופת גמל קיצבתית יש יתרון כלשהו על פני קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
F כלי למעקב אחרי הרכב נכסים בקרנות פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
algo.il המורכבויות של ניוד פנסיה מIRA חזרה לגוף מנוהל- פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
N מעבר לקרן פנסיה מקיפה ממשלימה לפני פרישה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
N עמלה של קרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
N איזה קרנות פנסיה מציעות 0% דמי ניהול שנתי? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
B ביטוח מנהלים או פנסיה משלימה להפקדות מעל התקרה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
algo.il החזר מס - ביטוח חיים פרטי + IRA לעומת ביטוח חיים פרטי + פנסיה רגילה ועוד מיסים 0
alinchik העברת כספי ביטוח מנהלים לקרן פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
N שאלות על קרן פנסיה משלימה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
א איך משתנה קיצבת פנסיה לאורך שנות הפרישה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 15
מ פנסיה לסטודנט שאינו עובד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 11
E בחירת קרן פנסיה ומסלול דקה לפני פרישה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
MichaelScott השקעה בקופת פנסיה סגורה - בחירה בין אופציות לא אידיאליות שוק ההון 7
י טופס 101 - עבור מי ששכיר ומקבל פנסיה בו זמנית מיסים 2
R עיכוב בהעברת פנסיה למיטב מגלובלנט וחיובים של IBI פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
ב פנסיה כעצמאי ללא תעודת עוסק פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
I התלבטות באיחוד שתי קרנות קיימות (פנסיה וביטוח מנהלים) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
H אי התאמה בין טופס 106 ו דיווחים של קרן פנסיה וביטוח מנהלים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
M משיכה מוקדמת מקרן פנסיה של מעסיק נוכחי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
P כיצד נכון לבחור מסלול קרן פנסיה? (עודף מידע) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 9
ע קרן פנסיה לתושב חוץ פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
E הפרשות לפנסיה מעבר לתקרה - ביטוח מנהלים/קופת גמל/פנסיה משלימה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
M במעבר בקרן פנסיה רכיב פיצויים חוזר למסלול תלוי גיל האם זה תקין ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
S השוואה בין ביטוח מנהלים לקרן פנסיה בהיבט של זכויות המוטבים / השאירים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
י פנסיה והשתלמות העברת מסלול פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
Homer פנסיה לאמא במשרה מלאה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
N פנסיה/גמל משמעות הותק ואופטימיזציה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
N דמי ניהול בקרן פנסיה ברירת מחדל לא פעילה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
M הלוואה מקרן השתלמות או פנסיה צרכנות פיננסית 8
ד קרן פנסיה משלימה או מקיפה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
R קצבת פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0

נושאים דומים

Back
למעלה