• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.

פינוי בינוי בפריפריה - ההיית או חלמתי חלום?

Spicy

משתמש סולידי
דירוג
7
שלום לכולם,

בבעלותי דירה בבניין יחסית ישן בפריפריה, לפני מספר חודשים נוצר עימי קשר ונמסר לי כי כל השכונה בה נמצא הבניין מועמדת לעבור
תהליך של התחדשות עירונית. מעט הופתעתי מהעניין היות וכידוע - התחדשות עירונית אינה כלכלית בפריפריה.
הוזמנתי לכנס בנושא ושם הוסבר על ידי היזם הפוטנציאלי כי אכן אין כדאיות כלכלית בפרוייקט אך היות וקיימת
סבירות לא מבוטלת לכך שהמדינה "תסבסד" את הפרוייקט - כך כן תהיה כדאיות כלכלית לעניין.

עברו מספר חודשים מאז הכנס ההוא ובאופן שאותי אישית מעט הפתיע - העניינים התחילו להתגלגל.
נפתחה קבוצת ווטסאפ לבעלי הדירות בבניין, נבחר נציג דיירים, נשלחה טיוטת חוזה "הסכם פינוי בינוי", התקיימה פגישה עם עורך הדין
שממומן ע"י היזם אך מייצג את בעלי הדירות, ולמעשה - כבר הגענו לשלב בו ניתן לחתום על החוזה עצמו ומשם לקוות שכלל החתימות
הנדרשות יושגו (מה שבעצם מוביל לשלב הבא, שלב התב"ע).

עד כאן הכל טוב ויפה, כביכול כל מה שחסר זה שאחתום על החוזה ואתן לזמן לעשות את שלו, אבל כל זה היה נכון אילולא הייתי
אדם מעט חששן מטבעי (אם הדירה הייתה בגוש דן או לכל הפחות באזור חיפה - יתכן והייתי קצת פחות חששן).

קראתי את טיוטת החוזה, עברנו על הטיוטה עם עורך הדין אשר מייצג את הדיירים ועדיין - יתכן שאני לא באמת מבין את החוזה הזה
עד תום.
כרגע החלטתי להמתין עם שלב החתימה.
השאלה היא - האם אכן יש לי ממה לחשוש? (בכל זאת לא מדובר ב"התחדשות עירונית קלאסית" בגוש דן).
האם יתכן וכדאי לי להתייעץ עם עורך דין שאשכור מכספי, עורך דין בלתי תלוי שיעבור על החוזה ויבדוק האם הוא אכן תואם באופן מיטבי את האינטרסים שלי כבעל דירה?

נערך לאחרונה ב:
קראתי את טיוטת החוזה, עברנו על הטיוטה עם עורך הדין אשר מייצג את הדיירים ועדיין - יתכן שאני לא באמת מבין את החוזה הזה
עד תום.
כרגע החלטתי להמתין עם שלב החתימה.
השאלה היא - האם אכן יש לי ממה לחשוש? בכל זאת לא מדובר ב"התחדשות עירונית קלאסית" בגוש דן.
האם יתכן וכדאי לי להתייעץ עם עורך דין שאשכור מכספי, עורך דין בלתי תלוי שיעבור על החוזה ויבדוק האם הוא אכן תואם באופן מיטבי את האינטרסים שלי כבעל דירה?
גם במרכז יש הרבה סיבות לחשוש לחתום, צריך לוודא שמדובר ביזם אמיתי ולא קבלן חתימות, ויש עוד הרבה דברים שכדאי לבדוק בחוזה, עורך דין משלך יכול לעזור אבל בסופו של דבר אם מספיק בעלי דירות אחרים יחתמו לא יהיה לך מה לעשות בנידון.

איפה הדירה?

ברור שאתה צריך עורך דין מטעמך שאתה משלם לו.
מה שעוד ברור זה שאם המדינה מסבסדת משהו זה חייב להופיע במסמכים רשמיים שלה.
בלי שני הדברים האלה אין לך מה להתקדם לדעתי...

גם במרכז יש הרבה סיבות לחשוש לחתום, צריך לוודא שמדובר ביזם אמיתי ולא קבלן חתימות, ויש עוד הרבה דברים שכדאי לבדוק בחוזה, עורך דין משלך יכול לעזור אבל בסופו של דבר אם מספיק בעלי דירות אחרים יחתמו לא יהיה לך מה לעשות בנידון.

איפה הדירה?
איך אפשר לוודא שמדובר ביזם "אמיתי"? יש ליזם אתר אינטרנט מסודר ובו מוצגים פרוייקטי פינוי בינוי שנעשו על ידו עד כה.
לגבי מיקום הדירה - בשלב זה אני מעדיף לא לציין את שם היישוב, מה שכן, למען הסר ספק - מדובר על פריפריה גיאוגרפית ולא רק חברתית.

מה שעוד ברור זה שאם המדינה מסבסדת משהו זה חייב להופיע במסמכים רשמיים שלה.
בלי שני הדברים האלה אין לך מה להתקדם לדעתי...
קראתי בעיתונות שהרשות להתחדשות עירונית אכן מעוניינת לבצע התחדשות עירונית ביישוב, אבל נראה שהרשויות (כולל העירייה) לא יזכירו שום
קשר ליזם המדובר כל עוד הוא לא השיג את כלל החתימות הדרושות לו על מנת להתחיל בפרוייקט.

אם מדובר על מתחם גדול, אז הרשות העירונית מעורבת די מוקדם.
אצלנו באשקלון, בכנס דיירים (שהיזם מחוייב לעשות) חוץ מנציגי היזם היו גם נציגי העיריה שגם הסבירו וכמובן הודיעו שהעירייה תומכת במיזם

אצלנו באשקלון, בכנס דיירים (שהיזם מחוייב לעשות) חוץ מנציגי היזם היו גם נציגי העיריה שגם הסבירו וכמובן הודיעו שהעירייה תומכת במיזם
לא היו נציגי עירייה והמתחם לא מופיע באתר של הרשות להתחדשות עירונית.

איך אפשר לוודא שמדובר ביזם "אמיתי"? יש ליזם אתר אינטרנט מסודר ובו מוצגים פרוייקטי פינוי בינוי שנעשו על ידו עד כה.
תוודא ברישומים של אותה רשות שאותו יזם אכן בנה את הבניינים האלו ושהבניינים האלו קיימים, תלך לראות את הבניינים ותנסה לדבר עם הדיירים שם,
זה לא אומר שהוא "אמיתי" אבל זה עוד בדיקה

מחדד שבאשקלון הוחלט לפני חודש על הקמת מנגנון סבסוד לפינוי בינוי במקום כל התוכניות הלא רלוונטיות שהיו פעם.

שממומן ע"י היזם אך מייצג את בעלי הדירות
זה נונסנס, גם אם טכנית הוא מייצג את בעלי הדירות, בפועל הוא מייצג את מי שמשלם לו. פשוט לא לסמוך עליו בלי חוות דעת של מישהו שבאמת מייצג אותך.
(לא נובע מהבנה מעמיקה בפינוי בינוי אלא מהבנה בסיסית בטבע האדם.)

מחדד שבאשקלון הוחלט לפני חודש על הקמת מנגנון סבסוד לפינוי בינוי במקום כל התוכניות הלא רלוונטיות שהיו פעם.
משהו נפרד מהמנגנון שמשרד הפנים הקים לסבסוד תכניות בכל הפריפריה?
או שרק אימצו את המנגנון הזה

ש ליזם אתר אינטרנט מסודר ובו מוצגים פרוייקטי פינוי בינוי שנעשו על ידו עד כה.
שנעשו או הדמיות (ראיתי כבר מלא אתרים שמלאים רק בהדמיות)?
אם אכן יש פרויקטים מאוכלסים אז לך לפרויקטים האלו ותתחקר את בעלי הדירות שהיו בבניין עוד לפני הפרויקט.

הוזמנתי לכנס בנושא ושם הוסבר על ידי היזם הפוטנציאלי כי אכן אין כדאיות כלכלית בפרוייקט אך היות וקיימת
סבירות לא מבוטלת לכך שהמדינה "תסבסד" את הפרוייקט - כך כן תהיה כדאיות כלכלית לעניין.
המדינה לא "מסבסדת" את הפרוייקט, אלא הקבלן מקבל מכפיל גבוה יותר לכל דירה. במקום 1 ל-1 במרכז, בפריפריה הוא יכול לקבל 6 ל-1 (אאורה למשל מקדמת כמה פרוייקטים כאלה בטבריה).

משהו נפרד מהמנגנון שמשרד הפנים הקים לסבסוד תכניות בכל הפריפריה?
או שרק אימצו את המנגנון הזה
בנוסף, המנגנון של משרד הפנים יושם בינתיים רק בפרויקט בעולי הגרדום/שפירא
התוכנית החדשה זה 600 מיליון במקום סבסוד ריבית להלוואה לבניית ממד ועוד תוכניות שאוחדו לזאת

קודם כל - תודה למי שענה עד כה.

עשיתי קצת שיעורי בית, תכף אציג את הממצאים שלי, אך לפני כן, כמה פרטים חשובים שלא ציינתי:
1. הקשר הראשוני שנוצר עימי היה מטעם "חברה מארגנת" ולא ע"י היזם עצמו.
2. הכנס הראשוני בו נכחתי היה כנס מטעם החברה המארגנת ומטעם היזם שנבחר באסיפת דיירים, אסיפה שלא ידעתי כלל על קיומה, זו אסיפה שהתקיימה
(או שלא התקיימה, אם כי קיים בידי פרוטוקול מהאסיפה) כחצי שנה לפני שבכלל נוצר עימי קשר ראשוני (כשאני מציין את המונח "דיירים", הכוונה היא לכלל דיירי השכונה).
3. בכנס עצמו חתמתי (כנראה לתומי) על מסמך בן עמוד אחד בשם "אישור עקרוני בין בעלי הדירות לחברה לביצוע פרוייקט התחדשות עירונית.
העמוד הזה נוסח באופן פשוט ולא משפטי, ועיקריו הם כלהלן:

- הסכמה לבדיקה וקידום הפרוייקט במוסדות התכנון בעיר.
- כלל ההוצאות על חשבון היזם.
- הבהרה כי מדובר על "הסכמה ראשונית לחברה" על מנת לבדוק היתכנות כלכלית ותכנונית.
- ייפוי כוחה של החברה לביצוע בדיקות היתכנות (למשך 6 חודשים בלבד לפי חוק המארגנים והיזמים).
- לאחר סיום תקופת האישור המסמך מבוטל ללא טענות לכלל הצדדים (אם לא נמצאה כל התכנות כלכלית).
- בלעדיות למשך תקופת הזמן המצויינת לעיל.
- פירוט כללי של הפרוייקט (מספר שורות).

ועכשיו, אעבור לממצאים:

1. החברה המארגנת והחברה היזמית רשומות ויש להם ח.פ.
2. כנראה שלא הבנתי נכון - נראה כי החברה היזמית לא הוציאה לפועל אף פרוייקט עד כה, ברשימת הפרוייקטים שלה נראה כי כלל הפרוייקטים נמצאים בשלב תכנוני.
3. מי שכן הוציא לפועל פרוייקטים (לפחות לפי הבדיקות שעשיתי באינטרנט) זה הקבלן המבצע שהוצג בכנס (בכנס השני) ע"י היזם .
4. לא נערך כנס עירייה (העירייה כן מודעת לפעילותם של יזמים בעיר, אך היא מציינת מפורשות כי היא ממליצה בחום שלא לחתום על חוזים עם היזם כל עוד לא התבצע כנס מטעם העירייה בו התבצעה הצגתו של היזם).

היי,
1. הקשר הראשוני שנוצר עימי היה מטעם "חברה מארגנת" ולא ע"י היזם עצמו.
זה נקרא מנהלת. ולרוב הם לא נחוצים וגובים 0.5-1.5% מהפרויקט (היזם משלם כמובן, אך חשוב להבין שכל פעם שאומרים היזם משלם, זה יורד מעוגת רווח אחת של הפרוייקט בסוף).
מתי כן מנהלת נחוצה? כשיש הרבה דיירים שאין קשר בניהם, כשהמרקם האנושי במתחם מורכב מאוד, וקשה מאוד לאגד את הדיירים כמקשה אחת. למרות שאם היזם רציני, יש לו נחלקות ייעודיות שיודעת לעשות את זה ללא מנהלת "חיצונית".
- הבהרה כי מדובר על "הסכמה ראשונית לחברה" על מנת לבדוק היתכנות כלכלית ותכנונית.
חתמת על נו-שופ. יש לו שמות רבים ומשונים והוא מסמך יחסית כובל שאוסר על בעלי הדירות ליצור קשר עם יזמים נוספים בתקופה מוגדרת כדי לתת ליזם להתקדם בתהליך.
** חשוב להבין מתי הוא קביל ומתי לא, ומה המינימום הנדרש החתום כדי שיהיה קביל (40% אם אני זוכר נכון).

לגבי טענותייך הקודמות שהיזם טוען שהמדינה מסבסדת ואין כדאיות - יזם יעשה פרוייקט ובלבד שיש לו כדאיות כלכלית. זה לא קשור לפריפריה או לא.
בפריפריה המחיר למטר נמוך יותר, אך לעיתים מכפילים גבוהים יותר מפיצים על זה ולכן יש רווח ליזם ומכאן כדאיות כלכלית לפרוייקט.
לפעמים אכן יש סובסידות מסויימות כגון קרקע משלימה או ניוד זכויות ועוד כל מיני דברים שנותנים גם הם כדאיות לפרוייקט אך זה כבר בחינה של כל מקרה לגופו וכל עירייה ורשות מקומית לגופה.
הרשה לי לחלוק עלייך במלוא הצניעות שכן להמליץ לו לשלם לעורך דין מטעמו זה לזרוק כסף לפח. יש עורך דין מייצג שממומן. מה שכן חשוב מאוד מאוד לבדוק זה שאכן אין ניגוד אינטרסים, ואף אחד לא עשה "תרגיל" ודחף לדיירים את עורך הדין הזה ושהוא בעל רזומה בפינוי בינוי בעיר הספציפית ומייצג אכן דיירים ואת האינטרסים שלהם בלבד.

אני חשוב שכדאי לך לא לחתום יותר על שום דבר עד שאתה לא עושה רוורס אנג'נירינג לתהליך בודק ש:
1. היזם רציני עם איתנות פיננסית ופרוייקטים לכל הפחות בתכנון (קשה למצוא פרוייקטים של פינוי בינוי אחרי טופס 4).
2. שנבחרה נציגות כחוק.
3. שהכנס נעשה לאחר שנבחרה נציגות, והיו נוכחים בו מספיק אנשים כדי לתקף אותו.
4. שהנו-שופים נחתמו אחרי הכנס ולא בתחמנות.
5. שעורך הדין נבחר אחרי שהנציגות ראיינה מספר עורכי דין, ושעורך הדין לא הגיע "בטעות" לא מהיזם ולא מהמנהלת.

נערך לאחרונה ב:
היי,

זה נקרא מנהלת. ולרוב הם לא נחוצים וגובים 0.5-1.5% מהפרויקט (היזם משלם כמובן, אך חשוב להבין שכל פעם שאומרים היזם משלם, זה יורד מעוגת רווח אחת של הפרוייקט בסוף).
מתי כן מנהלת נחוצה? כשיש הרבה דיירים שאין קשר בניהם, כשהמרקם האנושי במתחם מורכב מאוד, וקשה מאוד לאגד את הדיירים כמקשה אחת. למרות שאם היזם רציני, יש לו נחלקות ייעודיות שיודעת לעשות את זה ללא מנהלת "חיצונית".

חתמת על נו-שופ. יש לו שמות רבים ומשונים והוא מסמך יחסית כובל שאוסר על בעלי הדירות ליצור קשר עם יזמים נוספים בתקופה מוגדרת כדי לתת ליזם להתקדם בתהליך.
** חשוב להבין מתי הוא קביל ומתי לא, ומה המינימום הנדרש החתום כדי שיהיה קביל (40% אם אני זוכר נכון).

לגבי טענותייך הקודמות שהיזם טוען שהמדינה מסבסדת ואין כדאיות - יזם יעשה פרוייקט ובלבד שיש לו כדאיות כלכלית. זה לא קשור לפריפריה או לא.
בפריפריה המחיר למטר נמוך יותר, אך לעיתים מכפילים גבוהים יותר מפיצים על זה ולכן יש רווח ליזם ומכאן כדאיות כלכלית לפרוייקט.
לפעמים אכן יש סובסידות מסויימות כגון קרקע משלימה או ניוד זכויות ועוד כל מיני דברים שנותנים גם הם כדאיות לפרוייקט אך זה כבר בחינה של כל מקרה לגופו וכל עירייה ורשות מקומית לגופה.

הרשה לי לחלוק עלייך במלוא הצניעות שכן להמליץ לו לשלם לעורך דין מטעמו זה לזרוק כסף לפח. יש עורך דין מייצג שממומן. מה שכן חשוב מאוד מאוד לבדוק זה שאכן אין ניגוד אינטרסים, ואף אחד לא עשה "תרגיל" ודחף לדיירים את עורך הדין הזה ושהוא בעל רזומה בפינוי בינוי בעיר הספציפית ומייצג אכן דיירים ואת האינטרסים שלהם בלבד.

אני חשוב שכדאי לך לא לחתום יותר על שום דבר עד שאתה לא עושה רוורס אנג'נירינג לתהליך בודק ש:
1. היזם רציני עם איתנות פיננסית ופרוייקטים לכל הפחות בתכנון (קשה למצוא פרוייקטים של פינוי בינוי אחרי טופס 4).
2. שנבחרה נציגות כחוק.
5. שעורך הדין נבחר אחרי שהנציגות ראיינה מספר עורכי דין, ושעורך הדין לא הגיע "בטעות" לא מהיזם ולא מהמנהלת.

תודה לעצות, פרטת פה המון מידע חשוב.

הייתי רוצה להוסיף עוד שתי נקודות חשובות.

1. הרבה פעמים איש השטח, זה שמכנס את הדיירים ומנסה להשיג מידע בכדי להביא לחתימות, מציג את עצמו כנציג של חברת יזם. בדכ איש השטח עובד עם קבלות מול אותו יזם, עושה את העבודה הבירוקרטית והסוגיות שבין הדיירים בכדי להביא לחתימות ואז דורש על כך תשלום מאותו יזם. אני מאמין שכן ישנו שיתוף פעולה בין אותו איש שטח ליזם אך לא באופן ישיר, או כזה שיבטיח שהחתימות יביאו תוצאות חיוביות ולכך שהפרויקט אכן יצא לדרך. איני בקיא בעלויות שנקבעו ביניהם מראש, או יותר נכון התנאים שהצליח להביא איש השטח ליזם שיאשר את הפרויקט.

2. הרבה מהפעמים יוזמה של אחד הדיירים מביאה לכינוס דיירים והשגת עורך דין מייצג לבניין, לדעתי במרבית המקרים אותה יוזמה לא מציגה באופן שקוף את ההטבות שאותו דייר "יוזם" מקבל מכך. תמיד מציגים לכלל הדיירים את התמורה, מה יקבלו לפי חוק, אך מקפידים לא להציג מה יהנו מכך השותפים לדרך. היזם חייב להציג לרשות המקומית כדאיות כלכלית של לפחות 18% אחרת העירייה לא תאשר את הפרויקט כלל, אך די פשוט להציג זאת על הנייר בעוד בפועל הרווחים\ההפסדים נראים אחרת לחלוטין בהסכמים פנימיים שדואגים לא להציג לא לדיירים האחרים ולא לעירייה.

אם יש לאנשים פה מעט ניסיון והיכרות עם התחום אשמח לשמוע.

תודה

חתמת על הסכם נו שופ בלי להבין מה הוא אומר.
זאת בעיה מעבר לפינוי בינוי, לא חותמים מיד על שום דבר בלי להתייעץ, ללמוד את הנושא, לקחת את הזמן.
אז העצה שלי לאדם שחתם על כל הסכם בלי להבין מה הוא אומר היא להבין שהוא עשה טעות קשה שהוא לא היה אמור לעשות, גם אם במקרה הפעם היא לא גרמה לו נזק.
העצה שלי לאדם כזה היא להבין שהוא חייב להתייעץ, ככל יכולתו, עם אנשי מקצוע שמחוייבים לו אישית או עם אנשי מקצוע בלתי תלויים, לדוגמה לשאול שאלה אנונימית בפורום של עורך דין שמתמחה בתחום.
גם העובדה שהגעת למצב שבו אתה רגע לפני חתימה על הסכם פינוי בינוי ואין לך מושג מי זאת החברה המארגנת, היזם והקבלן המבצע היא טעות קשה.
בעצם התעוררת בדקה ה-90 ויכול להיות שיש כבר טעויות שקשה לתקן בשלב הזה, תלוי כמה בעלי דירות כבר חתמו על ההסכם.

לעורכי הדין של הדיירים בפינוי בינוי יש כמה בעיות ניגוד עניינים שהמשמעות שלהן היא שאי אפשר לסמוך עליהם.
חלק מהבעיות האלה אפשר לפתור, אבל קרוב לוודאי שזה לא נעשה בפרויקט שלכם, חלק אי אפשר לפתור.
וזה אם בכלל העורך דין שלכם מתמחה בפינוי בינוי, יש בתחום הרבה עורכי דין חסרי ניסיון שדוחפים את עצמם לזה, במיוחד בפריפריה.
חשוב להבין שרוב עורכי הדין, גם עורכי דין שעוסקים במקרקעין, לא מבינים בפינוי בינוי, ואם תתייעץ עם עורך דין כזה, גם אם אפשר לסמוך עליו שאין לו ניגוד עניינים, לא בטוח שהוא מבין מספיק כדי לעזור לך ולא יטעה אותך.

בשלב הזה הדבר הכי חשוב שאני ממליץ לך להתעקש עליו בכל מחיר, זה לדרוש ולצעוק בכל קבוצה וכנס, שאתם חייבים לקבל על חשבון היזם חוות דעת שנייה על הסכם הפינוי בינוי מאחד מהמשרדים המובילים בענף לפני החתימה, משרדים שמופיעים בדירוג של Dun's או BDI או מרכז הנדל"ן, עדיף כאלה שמופיעים בכולם, עדיף כאלה שמייצגים רק דיירים. יש בעיה לתת קישורים אז תחפש "דירוג עורכי דין להתחדשות עירונית", כל הדירוגים האלה מופיעים מיד.

רוב הסיכויים שחוות דעת כזו תתקן את רוב הבעיות שעורך דין גרוע או לא אמין סגר עם היזם.
זאת לא בעיה אישית שלך, זאת בעיה של כל בעלי הדירות אצלכם.
אם היזם מסרב לתת לכם חוות דעת שנייה מאחד מהמשרדים המובילים או העו"ד שלכם מתנגד וטוען שזה מיותר או שזה מעליב אותו, אז אז זו הוכחה שאסור לוותר על זה.
אתה חייב להתעקש לקבל בעצמך עותק מחוות הדעת הזאת, אל תסמוך על הנציגות, רוב הסיכויים שתוכל להבין בעצמך את רוב התיקונים שלהם ומה בדיוק הבעיות, ואם לא תבין תוכל לשאול בפורום הזה או בפורומים של עורכי דין לפינוי בינוי.

נערך לאחרונה ב:
היי,

אכן, מדובר על מנהלת, בפרוטוקול של הכנס בו נבחר היזם נרשם כי המנהלת תקבל 0.7%.
במקרה הזה נשמע שאכן נחוצה מנהלת היות ומדובר על יישוב פריפריאלי ועל אוכלוסייה במעמד סוציו-אקונומי לא פשוט (אגב - חלק מסויים מהדירות שייך לחברת דיור ציבורי).
כן, הבנתי זאת בדיעבד, לא הכרתי את עולם ההתחדשות העירונית, החוזה היה בעל עמוד אחד ולא היה מסובך להבנה (מה גם שהוא הוגבל בזמן - לחצי שנה בלבד) אז לא ראיתי כל פסול לחתום עליו. אין ספק שמעתה ואילך, ללא ייעוץ משפטי כלשהו, לא אחתום על שום חוזה שאינני מבין את משמעותו עד תום.

אכן דובר על אפשרות של קרקע משלימה, אך דובר גם על "הכנסת היד לכיס" מצד המדינה (במידת הצורך כמובן, אם יסתבר שגם מכפילים גבוהים לא מסייעים לכדאיות הכלכלית).
לגבי משרד עורכי הדין שנבחר - אינני יודע כיצד לבצע את הבדיקות המדוברות.
משרד עורכי הדין שמייצג את הדיירים מעיד על עצמו כמשרד שמתמחה בכמה וכמה תחומים (התחדשות עירונית היא רק אחת מני רבות אחרות).
באתר היזם מוצגים מספר פרוייקטים והסטטוס שלהם הוא "בתכנון", מלבד זאת - אילו דרכים נוספות יש באמתחתי על מנת לבדוק האם הפרוייקטים אכן נמצאים בשלב תכנוני?
2. שנבחרה נציגות כחוק.
אני יודע שיש נציג (בעל דירה בבניין) ש"התנדב" להיות נציג דיירים עבור הבניין שלנו, מלבד זאת אינני יודע דבר.

הנון שופים נחתמו בסוף הכנס, למיטב זכרוני נאמר לנו בכנס שעל מנת שהיזם יוכל להתחיל לקדם את הפרוייקט באופן ראשוני - יש להגיע לאחוז מסויים של חתימות על החוזה העקרוני מול היזם (לא הוזכר המונח "Non-shop" למיטב זכרוני, הבנתי שכך החוזה נקרא רק בדיעבד).
לגבי בחירת עורך הדין - אנסה לדבר עם נציג הבניין, למיטב זכרוני התנהל דיון ער בקבוצת הווטסאפ בנוגע לבחירת עורך הדין ובו אף הייתה דרישה להציג פרוטוקול המתעד את אופן בחירת עורך הדין. עד היום לא נחשפתי לאף פרוטוקול כזה.

חתמת על הסכם נו שופ בלי להבין מה הוא אומר.
זאת בעיה מעבר לפינוי בינוי, לא חותמים מיד על שום דבר בלי להתייעץ, ללמוד את הנושא, לקחת את הזמן.
אז העצה שלי לאדם שחתם על כל הסכם בלי להבין מה הוא אומר היא להבין שהוא עשה טעות קשה שהוא לא היה אמור לעשות, גם אם במקרה הפעם היא לא גרמה לו נזק.
העצה שלי לאדם כזה היא להבין שהוא חייב להתייעץ, ככל יכולתו, עם אנשי מקצוע שמחוייבים לו אישית או עם אנשי מקצוע בלתי תלויים, לדוגמה לשאול שאלה אנונימית בפורום של עורך דין שמתמחה בתחום.
גם העובדה שהגעת למצב שבו אתה רגע לפני חתימה על הסכם פינוי בינוי ואין לך מושג מי זאת החברה המארגנת, היזם והקבלן המבצע היא טעות קשה.
בעצם התעוררת בדקה ה-90 ויכול להיות שיש כבר טעויות שקשה לתקן בשלב הזה, תלוי כמה בעלי דירות כבר חתמו על ההסכם.
חתמתי על מסמך בן עמוד אחד שהיה מצויין בו כי החוזה תקף לחצי שנה, באמת שלא ראיתי בו פוטנציאל נזק כלשהו (היות וגם ככה מדובר על בניין בפריפריה, אם כבר הגיע יזם כלשהו ומעוניין לבצע פינוי-בינוי בשכונה, למה שלא אסכים, לכל הפחות, שיבצע בדיקות ראשוניות מול הרשויות?).
אינני נמהר ואינני ממהר לחתום על חוזים משפטיים שאותם אינני מבין עד תום (אולי גם את הסכם הנון-שופ לא הבנתי עד תום, אבל כאמור - המסמך היה קצר, נוסח באופן בהיר ולא משפטי והוגבל בזמן), כפי שכבר רשמתי, על החוזה השני, הדרקוני יותר, לא חתמתי.
אני מסכים איתך שהייתי צריך לעשות את שיעורי הבית שלי לגבי היזם והחברה המארגנת באופן יותר מעמיק (אגב - הקבלן הוצג לי לראשונה בכנס השני, הכנס בו היזם ציפה לקבל חתימה על החוזה).
כשאתה מדבר על טעויות קשות, אני באמת תוהה - כמה כבר קשות הן יכולות להיות? מה כבר נעשה? ניתן אישור עקרוני ליזם כלשהו לבדוק היתכנות של פינוי בינוי בשכונה מסויימת בעיר פריפריאלית. אני יודע שבתנאים מסויימים חוזה ה"נון-שופ" עלול להיות מוארך ואני גם יודע שעלול להסתבר שהיזם הוא בעצם קבלן חתימות.
גם אם זה המצב, להבנתי - היזם עדיין מוגבל בבלעדיות שהוא קיבל לפי "חוק היזמים והמארגנים".

לעורכי הדין של הדיירים בפינוי בינוי יש כמה בעיות ניגוד עניינים שהמשמעות שלהן היא שאי אפשר לסמוך עליהם.
חלק מהבעיות האלה אפשר לפתור, אבל קרוב לוודאי שזה לא נעשה בפרויקט שלכם, חלק אי אפשר לפתור.
וזה אם בכלל העורך דין שלכם מתמחה בפינוי בינוי, יש בתחום הרבה עורכי דין חסרי ניסיון שדוחפים את עצמם לזה, במיוחד בפריפריה.
חשוב להבין שרוב עורכי הדין, גם עורכי דין שעוסקים במקרקעין, לא מבינים בפינוי בינוי, ואם תתייעץ עם עורך דין כזה, גם אם אפשר לסמוך עליו שאין לו ניגוד עניינים, לא בטוח שהוא מבין מספיק כדי לעזור לך ולא יטעה אותך.
בשלב הזה הדבר הכי חשוב שאני ממליץ לך להתעקש עליו בכל מחיר, זה לדרוש ולצעוק בכל קבוצה וכנס, שאתם חייבים לקבל על חשבון היזם חוות דעת שנייה על הסכם הפינוי בינוי מאחד מהמשרדים המובילים בענף לפני החתימה, משרדים שמופיעים בדירוג של Dun's או BDI או מרכז הנדל"ן, עדיף כאלה שמופיעים בכולם, עדיף כאלה שמייצגים רק דיירים. יש בעיה לתת קישורים אז תחפש "דירוג עורכי דין להתחדשות עירונית", כל הדירוגים האלה מופיעים מיד.

רוב הסיכויים שחוות דעת כזו תתקן את רוב הבעיות שעורך דין גרוע או לא אמין סגר עם היזם.
זאת לא בעיה אישית שלך, זאת בעיה של כל בעלי הדירות אצלכם.
אם היזם מסרב לתת לכם חוות דעת שנייה מאחד מהמשרדים המובילים או העו"ד שלכם מתנגד וטוען שזה מיותר או שזה מעליב אותו, אז אז זו הוכחה שאסור לוותר על זה.
אתה חייב להתעקש לקבל בעצמך עותק מחוות הדעת הזאת, אל תסמוך על הנציגות, רוב הסיכויים שתוכל להבין בעצמך את רוב התיקונים שלהם ומה בדיוק הבעיות, ואם לא תבין תוכל לשאול בפורום הזה או בפורומים של עורכי דין לפינוי בינוי.

משרד עורכי הדין שמייצג את הדיירים מופיע בדירוגים השונים, אך לפי התרשמותי הוא איננו בולט בדירוגים וכפי שציינתי בתגובה לאחד הציטוטים לעיל - המשרד לא מתמחה רק ב"פינוי בינוי" (וגם לא רק במקרקעין) אלא גם בתחומים אחרים שאינם קשורים לענייני נדל"ן.
יתכן ואתה צודק וכדאי לבקש חוות דעת משפטית נוספת.

האם יתכן וכדאי לי להתייעץ עם עורך דין שאשכור מכספי, עורך דין בלתי תלוי שיעבור על החוזה
לא כדאי אלא חייב להעשות, אל תסמוך על אף אחד.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ג בחירת דירה תמורה - פינוי בינוי נדל"ן 1
S התייעצות לגבי רכישת דירה "פינוי בינוי" והיטל השבחה נדל"ן 9
T מיקסום תשואה במכירת דירה שעוברת פינוי-בינוי נדל"ן 19
O מס שבח בדירת פינוי בינוי נדל"ן 2
א חנות עם דיר מוגן (דמי מפתח) עם פוטנציאל פינוי בינוי נדל"ן 1
ק פינוי בינוי נדל"ן 2
ד תהליך פינוי בינוי נדל"ן 3
ת פינוי בינוי אזרח אמריקאי נדל"ן 13
littleSeal רכישת דירת פינוי בינוי בצל המלחמה נדל"ן 15
מ פינוי בינוי - לקיחת עורך דין נוסף נדל"ן 5
G עזרה בנושא פינוי בינוי ותוכנית מתאר נדל"ן 0
doc29 בחירת עורך דין מייצג פינוי בינוי נדל"ן 7
Res Cogitans חישוב ערך של דירה שעתידה להיהרס בפרוייקט פינוי בינוי נדל"ן 31
א רכישת דירה שהמוכרים חתומים על פינוי בינוי פוסטים מאיכות נמוכה 6
D לבעלי חניה בבניין,. לא ביקשנו חלף חניה בתמ'א פינוי בינוי , לאחר תכנון וחתימה אבל טרם חתימה סופית., מה הכי טוב כרגע לעשות? נדל"ן 4
Wonko פרוייקט פינוי בינוי בבת ים נדל"ן 13
K היוון בעסקת פינוי בינוי נדל"ן 28
ד היטל השבחה פינוי בינוי מיסים 3
F דירה יחידה - חדשה על הנייר לעוד 5 שנים, או ישנה שתעבור פינוי בינוי יום אחד? נדל"ן 27
D שאלה על תמחור דירה ישנה שתעבור פינוי בינוי. כיצד יש להעריך את הדירה ? איך הקונה יכול להעריך את שווי הדירה נדל"ן 5
P פינוי-בינוי בשכונות צמודי-קרקע / אופן מגורים מועדף? אוף טופיק 2
ש איך מתחילים תהליך תמ"א/פינוי בינוי? נדל"ן 0
ד משכנתא על פינוי בינוי נדל"ן 1
Y פינוי-בינוי ביפו ד' נדל"ן 25
L שאלה לגבי תהליך אישור תמ"א 38/פינוי-בינוי נדל"ן 4
ח מינוף בעת פינוי בינוי - עסקת החלומות? נדל"ן 6
א סטאטוס דירה בתהליך פינוי בינוי נדל"ן 0
P פינוי בינוי בחיפה נדל"ן 0
כ הכרזת המדינה על מתחמי פינוי בינוי מועדפים - יש יתרון? נדל"ן 1
כ השקעה בנדל"ן 400K להגדלת הון עצמי - ייעוץ על כיוון (בנייה בדירה עם זכויות\שטח במכרז\לפני פינוי בינוי\מחולקת) נדל"ן 24
Harvey מה מקבלים מקבלן במידה ויש פינוי בינוי בבניין ישן נדל"ן 11
B מיסי השבחה בפרוייקט פינוי בינוי תמא38 פוסטים מאיכות נמוכה 1
A בדיקה של חברה יזמית והשלכות חתימה על הסכם פינוי בינוי נדל"ן 17
צ פינוי בינוי באשדוד, שווה? נדל"ן 4
צ פינוי בינוי בקרית ים נדל"ן 14
ק כמה דירות מינימום כדאי לקבלן פינוי-בינוי נדל"ן 15
ש דירה בקרית ים פינוי בינוי נדל"ן 3
A החברה להתחדשות עירונית ושאלות בנושא פינוי בינוי נדל"ן 2
eivgeni פינוי בינוי ע״י חברת יהודה לוי נדל"ן 3
2 פינוי מושכר אוף טופיק 12
D פינוי מושכר ותביעה קטנה במקביל נדל"ן 4
M פינוי שוכר בעייתי נדל"ן 42