• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

פדיון מסלול משכנתא או השקעה? מינוף ומחשבות קדימה

• פותח הנושא פותח הנושא ריש-לקיש
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

ריש-לקיש

משתמש רגיל
דירוג
381
כחלק מהמשכנתא לקחתי מסלול "פיתוי" שאותו תכננתי לפרוע מיד לאחר לקיחת המשכנתא, על סכום של 280K לסכום של 25 שנה בריבית P-0.5 (כיום עומד על 5.5%).
עכשיו, אני מתלבט בין לפרוע את המסלול באופן מלא או חלקי (יש ביכולתי לעשות כך) או לחלופין להשקיע את הסכום.
החזר חודשי של הסכום הוא בערך 1,700 ש"ח כיום.

מצד אחד, פירעון ההלוואה שווה לתשואה של 5.5% נטו (כיום) שזה לא מבוטל.
מצד שני, סביר שהפריים יירד ואולי חבל לא לנצל הלוואה בריבית טובה כזו (שכן הוא גבוה ביחס לממוצע ב20 שנה האחרונות, מצד שני לפני זה הוא היה אף גבוה יותר מעכשיו ומי יודע מה יהיה).

בהנחה שאני אכן משקיע אז השאלה היא כמה להשקיע וכמה לפרוע מהחוב.
ולאחר מכן מתלבט על מה, חשבתי על אופציה כמו JEPI או ISPY שהוזכרו בפוסט קרנות אופציות: הכנסה פסיבית דו-ספרתית מקרנות סל שיכולות לספק תזרים במידת הצורך שייקל על ההחזר החודשי, וכמובן צפויות לגדול לאורך השנים (גם אם בצורה פחות יעילה לעומת קרן צוברת).
לחלופין, אולי מדד עולמי צובר ולשכוח, אולי אפילו VT ככה שיהיה הכנסה מסוימת מדיבידנדים שתוכל לצמצם את "מרווח התזרים" שצריך בשביל להחזר ההלוואה.
אולי השקעות נדל"ן בארה"ב כמו שאורי ציין מוקדם יותר בפוסט, או השקעת חוב.
בקיצור אשמח לשמוע את דעתכם.

זו שאלה יותר פסיכולוגית. אישית אני הייתי סוגר משכנתא, אני מאמין בכל ליבי שהחופש מחובות הוא חופש אדיר.

תלוי בצרכי התזרים שלך ובהשקעות האלטרנטיביות שלך לכסף הזה.
לזכור שהריבית לא הוצאה מוכרת.

תלוי בצרכי התזרים שלך ובהשקעות האלטרנטיביות שלך לכסף הזה.
לזכור שהריבית לא הוצאה מוכרת.

התזרים חיובי, בפרט בשנים הקרובות עד להבאת ילדים אני עומד על בערך 5K תזרים חיובי.
ובכל זאת, מתלבט אם זה עושה שכל כשכרגע הדלתא בין בריבית לבין הרווח הצפוי הוא לא כזה גבוה, מצד שני כן יש לי את התזרים שמאפשר, ואני צופה שריבית הפריים תרד עם הזמן.

נערך לאחרונה ב:
התזרים חיובי, בפרט בשנים הקרובות עד להבאת ילדים אני עומד על בערך 5K תזרים חיובי.
ובכל זאת, מתלבט אם זה עושה שכל כשכרגע הדלתא בין בריבית לבין הרווח הצפוי הוא לא כזה גבוה, מצד שני כן יש לי את התזרים שמאפשר, ואני צופה שריבית הפריים תרד עם הזמן.
אז בוא נניח שתשואה של מניות תניב לך 10% ברוטו כלומר 7.5% נטו (בהנחה ואינך משלם מס).
רק הריבית שלך היא 5.5% ככה שהרווח נטו שלך הוא 2% לשנה או 2,000 ש"ח לשנה על כל 100K שאת מתמנף וגם זה בהנחה ושער הדולר לא יורד עוד.
תוסיף לזה עוד עלויות עודפות על ביטוח חיים וכמובן שגם התזרים שלך שלילי פה.

שווה לך?
לי לא.

אז בוא נניח שתשואה של מניות תניב לך 10% ברוטו כלומר 7.5% נטו (בהנחה ואינך משלם מס).
אם התכוונת שזה 7.5% אחרי תשלום מס, זה לא נכון כי דחיית תשלום המס שווה הרבה ולטווח ארוך שווה כ8.5% נטו
עוד נקודה, סביר שריבית הפריים תרד כך שהפער בין הרווח לריבית יגדל יותר

רק הריבית שלך היא 5.5% ככה שהרווח נטו שלך הוא 2% לשנה או 2,000 ש"ח לשנה על כל 100K שאת מתמנף וגם זה בהנחה ושער הדולר לא יורד עוד.
תוסיף לזה עוד עלויות עודפות על ביטוח חיים וכמובן שגם התזרים שלך שלילי פה.

שווה לך?
לי לא.
אם מחשבנים את התשואה של שוק ההון ריאלית, באותה מידה גם את הריבית של המשכנתא צריך לחשב ריאלית, ריבית ריאלית זה יוצא למיטב הבנתי סוג של 3% בערך, הפער ל7% תשואה ריאלית של שוק ההון א"כ יוצא 4%.

נערך לאחרונה ב:
אם מחשבנים את התשואה של שוק ההון ריאלית, באותה מידה גם את הריבית של המשכנתא צריך לחשב ריאלית, ריבית ריאלית זה יוצא למיטב הבנתי סוג של 3% בערך, הפער ל7% תשואה ריאלית של שוק ההון א"כ יוצא 4%.
לא, כי מס.

וגם זה בהנחה ושער הדולר לא יורד עוד.
אורי העלה נקודה חשובה מאוד: JEPI / ISPY או סתם סנופי מושפעים מהדולר - וזה מרכיב בריבית העודפת.

אני גם בסיטואציה זהה: בהנחה שאני יכול לקבל פיקדון שקלי של 9%, עם מס 25% (ראלית, בהנחת אינפלציה של 3.5% שנתי) נשאר 7.62% שנתי.
2000 ש״ח רווח על כל 100 אלף ש״ח. מספיק גדול מ 5.5%?

@ריש-לקיש

אני באמת לא מבין למה הסנטימנט הכללי פה כל כך נגד מינוף,
אני מבין את ההחשש מירידת הדולר וממסוי,
אבל לצאת גורף כאילו הסכנה היא בעצם המינוף זה פשוט מוגזם.
אני פשוט לא מצליח לראות את ההבדל בין קניית דירה והשקעה בנדל"ן ששם כולם לוקחים מינופים גבוהים (ובחול אפילו מינוף של פי5 ופי7 באופן רגיל) להשקעה בשוק ההון. שניהם מניבים לאורך השנים בממוצע ההיסטורי פחות או יותר אותו דבר (10% בסנופי כולל דבידנדים או קצת פחות במדד ת"א, או 5% בנדל"ן ו3.5% דבידנדים של השכרת הנכס - סך הכל לא הרבה הבדל) ובנדל"ן כולם לוקחים משכנתא גם על כסף שאין לך להפסיד. (לדירה ראשונה מינוף פי 3 לדירה שניה מינוף פי 2)
יש מעלות דווקא במניות - אין צורך בשיפוצים, יש מאחורי חברות שמכניסות כסף ולא תלות מוחלטת בביקוש לדירות (שהביקוש בסוף יעצר כי כמה אפשר לבקש מזוג צעיר 2 מליון שקל כשאין להם אפילו דרך להשיג הון עצמי גם לא בחמש שנות עבודה)

אני פשוט לא מצליח לראות את ההבדל בין קניית דירה והשקעה בנדל"ן ששם כולם לוקחים מינופים גבוהים
ובאמת בגלל עליית הריבית יש פחות משקיעי נדל"ן. רוב המשכנתאות הן למגורים ולא להשקעה.

מינוף בנדל"ן או במניות מגדיל את הסיכון. אפשר לומר שבממוצע נדל"ן הוא נכס פחות תנודתי ממניות ורק לעיתים נדירות המחיר הנומינלי שלו יורד משמעותית. גם נדל"ן יותר נוח למינוף כי אפשר למשכן את הנכס ולהשכיר אותו, שתי פעולות שקשה יותר לעשות עם מניות.

דרך אגב חברות הם כמעט תמיד ממונפות בעצמם אז קניית מניות היא קניית נכסים עם מינוף מובנה.

בסוף בהשקעות צריך בעיקר לנהל את הסיכון לטווחי הזמן והנזילות שרלוונטיים למשקיע.

אפשר לומר שבממוצע נדל"ן הוא נכס פחות תנודתי ממניות ורק לעיתים נדירות המחיר הנומינלי שלו יורד משמעותית.
נכון זה ברור, וזה גם הסיבה שמתייחסים לשוק ההון כנכס פחות יציב. אבל זו בדיוק השאלה - למה? מה התנודתיות משנה לנו אם בסך הכללי לאורך עשרות שנים התשואה אותו הדבר? כל עוד התנודתיות לא גורמת למדד לרדת ב50% אין סיכון לMC, וגם אם כן אפשר למנף באופציות לשנתיים (במקום במארג'ין) שם לא משנה התנודתיות (גם אם ירד ב80% אתה לא חייב למכור את האופציה אם לא לקחת הלוואה) אלא התוצאה הסופית.

השאלה הסופית לא משתנה, למה נתייחס לאדם שלקח מהבנק מליון שקל הלוואה לקניית דירה כאדם סביר בעוד אדם המלווה מליון שקל בשביל להשקיע בשוק (בהחזרים קבועים ללא קשר לנעשה בשוק) במדדים רחבים נחשב כמטורף.

דרך אגב חברות הם כמעט תמיד ממונפות בעצמם אז קניית מניות היא קניית נכסים עם מינוף מובנה.

בסוף בהשקעות צריך בעיקר לנהל את הסיכון לטווחי הזמן והנזילות שרלוונטיים למשקיע.
כ"ז לא רלוונטי לתשובה

כ"ז לא רלוונטי לתשובה
רלוונטי כי לרוב המשקיעים חשוב נזילות ותנודתיות. לא כולם צעירים שמרוויחים הרבה שרק חוסכים לפרישה. לדעתי זה גם לא נכון שלטווח ארוך הסיכון במניות הוא אפסי. קשה לדעת מה יהיה בעוד 50 שנה על בסיס היסטוריה אנושית מורכבת של 100 שנה. אפשר גם לומר שיש סיכון לטווח ארוך בנדל"ן.

אני חושב שאם מישהו יכול להסתדר כלכלית בלי מינוף אז בסבירות לא זניחה לא משתלם לו הסיכון הנוסף. אני מעדיף להקטין את הסיכוי לפשיטת רגל למתחת לאחוז ולפרוש 5 שנים יותר מאוחר.

הכל טוב ויפה אם אתה מתכוון להשקיע לאורך 15+ שנים, רק אז אתה יכול לבנות על תשואת השוק הממוצעת. אבל אם עוד 5 שנים אתה תחליט לסגור את המינוף, ייתכן שכל העסק יהיה לא כדאי (ירידה איטית או מועטה בפריים, תשואות נמוכות הממוצע בשוק ההון וכד').

אם הכוונה להחזיק לאורך זמן רב, יש בכך יותר הגיון לטעמי.

רלוונטי כי לרוב המשקיעים חשוב נזילות
ספר לי על הנזילות שיש בהשקעות נדל"ן

אני חושב שאם מישהו יכול להסתדר כלכלית בלי מינוף אז בסבירות לא זניחה לא משתלם לו הסיכון הנוסף. אני מעדיף להקטין את הסיכוי לפשיטת רגל למתחת לאחוז ולפרוש 5 שנים יותר מאוחר.
מה זה להסתדר? לקנות לחם?
אם אתה עושה מינוף פי 2 ופושט את הרגל זה אומר שהמניות שלך ירדו ב50%, משכך גם ללא המינוף לא תוכל לפרוש גם לא אחרי 5 שנים

ספר לי על הנזילות שיש בהשקעות נדל"ן

מה זה להסתדר? לקנות לחם?
אם אתה עושה מינוף פי 2 ופושט את הרגל זה אומר שהמניות שלך ירדו ב50%, משכך גם ללא המינוף לא תוכל לפרוש גם לא אחרי 5 שנים
שאלת למה רוב האנשים לא ממנפים ב50% בשוק ההון, והרי יש הרבה משקיעים נדל"ן שכן.

עניתי בכמה נקודות:

1 מינוף הוא תמיד סיכון וכשהריבית גבוהה גם לא ברור אם התוחלת שלו גבוהה.

2 יש משקיעים שמחפשים הכנסה חודשית מההשקעה. יותר ברור איך עושים את זה עם השכרה.

3 נדל"ן פחות תנודתי ממניות גם בקנייה וגם בהשכרה

לדעתי באופן כללי כל משקיע צריך להבין מה היעדים שלו (אני חושב שהם צריכים להיות קשורים להכנסות ולהוצאות הצפויות שלו, הגודל העיתוי והגמישות שלהם). ואז להבין לאיזה תוחלת רווח צריך וכמה סיכון הוא יכול לקחת. לאחר מכן לשער מה התוחלת והסיכון שיש בכל סוג השקעה, ולבנות תיק השקעות בהתאם לצרכים שלו. במשך הזמן לעדכן את התיק בהתאם לשינויים בצרכים.

אם מישהו שם יעד להרוויח כמה שיותר ולא משנה לו הסיכון כנראה כדאי לו להיות במינוף הכי גבוה ולהשקיע במניות צמיחה. אבל לדעתי היעד שלו לא מתאים לרוב האנשים.

אני לא שולל על הסף מינוף לשם השקעה במניות. לפני שנה אחותי שאלה אותי אם להחזיר משכנתא או להשקיע. חברים שלה המליצו לה לשים חצי בקרן כספית וחצי בסנופי. אמרתי לה שבמצב הזה אם להשקיע אז רק במניות, ואמרתי לה לפני שנה שכדאי להשקיע במניות ביטוח ישראליות.

נערך לאחרונה ב:
אני מרגיש שאנו לא מדברים באותה השפה,
אם אני שואל על ההבדלים בין מינוף במניות למינוף בנדל"ן, התשובה לא יכולה להיות כזו שמסבירה למה מינוף הוא סיכון לעומת הריבית. היא כן צריכה להיות כזו שמסבירה את ההבדל למה מינוף במניות הוא פחות טוב.
לגבי הנקודה השניה: הסבר פסכולוגי מסביר אנשים לא כלכלה, ובסוף כאשר אני רוצה למקסם רווחים ביחס לסיכון אני מסתכל על תשואה כוללת שנתית. אחת היא לי אם מדובר בכ5% עלית ערך ו3.5% פריון שימוש בנדל"ן לבין 7% עלית ערך ו2% דבידנדים במניות. וכאשר העבר הוכיח שהיסטורית אחרי הסיכונים והמכות זו התשואה אז זו התשואה.
לגבי הנקודה השלישית: תנודתיות לא משנה למי שלא פורש בשנים הקרובות. מה שחשוב הוא שורת הרווח הסופית. וכבר כתבתי שיש אפשרות למנף (באופציות) כך שגם אם המדד ירד בכמעט כל ערכו כל עוד בסוף תקופת הזמן של שנתיים הוא יחזור לעצמו לא תפסיד.

תכלס תשובה קונקרטית שתשלול מינוף במניות כמו בנדל"I לא קיבלתי.

ואמרתי לה לפני שנה שכדאי להשקיע במניות ביטוח ישראליות.
סחתיין, שיחקת אותה. יפה מאוד. מקווה שנשארה מוחזקת עד עכשיו

החברים שהמליצו לה לשים בקרן כספית, מיותר להגיד.. הריבית שמשלמים בבנק גבוהה יותר

וכאשר העבר הוכיח שהיסטורית אחרי הסיכונים והמכות זו התשואה אז זו התשואה.
סיכון הוא לא רק תנודתיות והעבר לא מוכיח את העתיד. השוק מתמחר שלטווח ארוך יש יותר סיכון במניות מאשר באג"ח או בנדל"ן. אם מניות היו נכס שבטוח נותן 7 אחוז תשואה שנתית ממוצעת על פני 20 שנה אף אחד לא היה קונה אג"ח ממשלתי לא צמוד ל20 שנה עם 2-5% ריבית שזה מה שהיה בעשור האחרון. גם הבנק לא היה נותן משכנתא בריביות דומות.

אני חושב שההבדל הרלוונטי איננו בין מינוף בשוק ההון לבין מינוף בנדל"ן באופן כללי, אלא בין מינוף בשוק ההון לבין מינוף לרכישת דירת מגורים.

לצורך הדיון, יש להבחין בין שני סוגי סיכונים: סיכוני שוק (השפעות המאקרו, כגון מה מתרחש בעולם), וסיכונים אישיים (המתייחסים לנסיבות חייו הפרטיים של המשקיע).

מינוף בנדל"ן מאפשר לקבע את מחירו של נכס צריכה, כגון דירת מגורים בישראל, להחזר חודשי שעשוי להיות לעיתים קרוב למחיר השכירות. מרגע זה ואילך, התנודתיות במחירי הנדל"ן משפיעה במידה פחותה על בעל הנכס. במובן זה, רכישת דירה בעזרת מינוף מצמצמת באופן ניכר את סיכון השוק. לעומת זאת, מינוף בשוק ההון מגדיל משמעותית את החשיפה לסיכון השוק. כך למשל, במקרה של משבר כלכלי חריף שבו שוק ההון מתרסק והכלכלה הריאלית נפגעת, משקיע ממונף בשוק ההון עלול לקבל Margin Call, בעוד בעל משכנתה עלול לגלות שמחירי השכירות דווקא עלו, שכן משקי בית מתקשים לרכוש דירות בתקופת המשבר. אמנם קיים תרחיש שבו מחירי הנדל"ן יורדים, אך השאלה היא האם ירידה זו אכן משנה עבור מי שרכש דירה למגורים. הסיכונים האישיים קיימים כמובן בשני המצבים, אבל נדמה שהאופי של משכנתא (שמהווה גם חיסכון כפוי), החובה לעשות ביטוח מבנה וביטוח חיים מצמצמות בממוצע מעט את הסיכונים האישיים במינוף בנדל"ן. כמו כן, סביר שקל יותר לשכנע גורמים חיצוניים (הורים/בן זוג) לסייע בפירעון משכנתא מאשר השקעה במניות.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
I שינוי מסלול בקרן השתלמות לפני פדיון אפשרי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
ח איך יכול להיות שירד לי יותר מ-25% מס על פדיון של קופת גמל? מיסים 11
yoyo פדיון קרן השתלמות בטעות!! שוק ההון 7
M עזרה במילוי דוח שנתי עם פריסת פדיון ימי חופש מיסים 0
F פדיון גמל להשקעה בהפסד מיסים 3
א פדיון קרנות השתלמות לא פעילות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 13
א מס פדיון (25% ריאלי) בפוליסת חיסכון לפנסיונר עם מס שולי 14% שוק ההון 16
C פדיון פנסיה (תושב חוץ) פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 37
yanosh34 דילמת פדיון הפקדות מעל התקרה בקרן השתלמות שוק ההון 29
G פדיון פנסיה - אישה בת 69 עם תזרים אלטרנטיבי מספק. פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
B פדיון תיק השקעה ומעבר לברוקר זר לאור המלחמה- סיכון או השקעה? שוק ההון 10
E פדיון חלקי לקרן השתלמות עם הפקדות מעל התקרה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 9
א פדיון קרנות השתלמות בשל רילוקיישן פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
K פדיון כספי ביטוח מנהלים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 6
X פדיון קופת גמל להשעה ומכירת מניות בהפסד פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
A זיכוי מס חוץ בישראל כנגד מס ששולם לארה"ב על פדיון קופת גמל להשקעה מיסים 10
X פדיון של קופת גמל + קופת גמל להשקעה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 15
Y פדיון תכנית פנסיה אמריקאית לאחר חזרה מרילוקיישן מיסים 5
I מה הרעיון מאחורי אי פדיון קרן השתלמות? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 53
G פדיון ימי חופשה מיסים 13
A השוואת אפשרויות פדיון פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
D חישוב פדיון קרן מחקה אג"ח שוק ההון 8
B שאלה לגבע פדיון קרן באג"ח שוק ההון 5
D פדיון זהב שוק ההון 4
I פדיון ביטוח חיים להשקעה עצמאית - בעד או נגד פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 6
נ פדיון חלקי קרן השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
שם משתמש בעייתי מה זה "שער"? ומה זה "מחיר קניה/פדיון"? שוק ההון 6
Anrala כדאיות פדיון כספים מפוליסת חיסכון לצורך השקעה דרך קרנות סל שוק ההון 1
S מתי נקבע ערך פדיון של ביטוח חיים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
מ אגרות חוב - יתרת הקרן (פדיון חלקי) שוק ההון 2
C פדיון קופת גמל אג״חית למטרת השקעה מוסדרת שוק ההון 5
S מחיר פדיון של קרן מחקה אג״ח צמוד מדד ושאלות נוספות על שמירת ערך כסף שוק ההון 1
A הפקדות לקרן השתלמות לאחר פדיון מלא צרכנות פיננסית 8
B מס שולי על פדיון ימי חופשה צרכנות פיננסית 1
Homer מכירת אגח לפני פדיון שוק ההון 18
G פדיון קרן סל בהפסקת מסחר שוק ההון 5
M מיסוי תושב ארה"ב על פדיון קרן נאמנות בארץ מיסים 3
J קרנות סל - עמלת יצירה/פדיון שוק ההון 9
O פדיון קופת גמל בגיל פרישה שוק ההון 0
adamshalev עזרה עם פדיון כספי תגמולים של אמא שלי צרכנות פיננסית 13
P ערך פדיון לעומת ערך סילוק? צרכנות פיננסית 0
P פדיון רעיוני של פוליסות חסכון/קופ"ג לצורך אופטימיזצית מס לפי 125ד וכד'? צרכנות פיננסית 33
חדש בשוק שאלה לגבי שער פדיון לא מסונכרן שוק ההון 17
R פדיון חלקי של קופת גמל לפיצויים צרכנות פיננסית 13
B פדיון מוקדם של קרן פנסיה/קופת גמל צרכנות פיננסית 7
T 100,000 פנויים - איזה מסלול הכי "כלכלי" לפרוע במשכנתה והאם בכלל? נדל"ן 9
Finfree מנורה מסלול יעד לפרישה 2045-מי מכיר? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
D מחזור מסלול פריים נדל"ן 18
C מחפש מחשבון משכנתא עם סיום מסלול צרכנות פיננסית 9
R איך מקבלים החלטה באיזה מסלול פנסיוני להיות? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5

נושאים דומים

Back
למעלה