תודה על התיוג
האם יש כאן מישהו שבקיא בנושא שיכול ללמד אותו מניסיונו ?
מיחזור פסולת מתחלק לכמה סוגי קטגוריות, אבל מכיוון ששאלת על פסולת מתכות אני אציין מספר דברים לגבי התחום.
1. רווחיות - מיחזור מתכות נחשב תחום מאוד רווחי בעולם המיחזור עקב עליית מחירי מתכות ברחבי העולם (אתה יכול לצפות בשינויים והשפעות על התעשייה הישראלית ב
ארכיון סקירת מחירי המתכות של התאחדות התעשיינים)
2. בירוקרטיה (המון בירוקרטיה) - מיחזור מתכות נחשב תחום רווחי אבל מכיוון שהוא דורש המון רישיונות כדי לפעול בצורה חוקית יש הרבה פיראטים בתחום.
בין הרישיונות הנדרשים: תקן ISO 9001, תקן OHSAS 18001, תקן ISO 14001, היתר רעלים, רשיון לניהול עסק, רישיון מוביל, אישור תקינות סידורי כבאות, אישור ניכוי מס וניהול ספרים, רישיון קבלן איסוף תאגיד תמיר, טופס מדיניות פסולת מסוכנת, טופס מלווה לפסולת מסוכנת, ועוד......
זה לא אומר שלא ניתן להשיג את כל הרישיונות, זה פשוט מסלול מכשולים. הדרך הכי טובה לקבל זאת היא לקבל את התמיכה של הרשות המקומית (ואני לא מדבר על "אנחנו תומכים בעסק זה" אלא על נציג עירוני שירים את הטלפון למשרד להגנת הסביבה ויקדם את זה).
3. הוצאות כוח אדם - פה אני הולך לגעת בנקודה כואבת, רוב הישראלים מפונקים ואינם רוצים לעבוד בעבודות פיזיות כמו מיחזור מתכות\בניין\תעשייה כבדה\חקלאות למרות הרווחיות הגדולה שבתחום. הסיבה העיקרית היא שזה לא תחום סקסי\זוהר ואפילו די מסריח (תרתי משמע) כי זה די להתעסק בזבל של האנושות.
אחרי שפרקתי את זה, רוב העובדים בתחום מגיעים מהמגזר הערבי\אוכלוסיות מוחלשות\או עובדים בעלי מוגבלויות. ההוצאות עבור עובדים הם בעיקר מה ששוחק את הרווחיות בתחום.
4. סבסוד ממשלתי - יש מספר סבסודים ממשלתיים אשר נועדו לקדם העסקת בעלי מוגבלויות, רובם לטעמי חסרי כל תועלת מכיוון שלמדינה לוקח המון זמן ליישם את הפיצוי שנדרש למעסיק ליישם על מנת להעסיק עובד בעל מוגבלות.
מה שאני כן ממליץ עליו הוא "תעסוקה נתמכת" בדרך כלל מדובר בעמותות אשר מקדמות העסקת בעלי מוגבלויות והם מקבלות תקציב ממשרדי הממשלה כדי לשלב בעלי מוגבלויות בתעסוקה. בדרך כלל בעלי עסקים יכולים לקבל עובדים כאשר אותם עמותות נושאות בעיקר עול התשלום לעובדים.
איך לשמור על רווחיות בתחום של מיחזור פסולת מתכות?
1. טכנולוגיה - קיימים מספר טכנולוגיות שונות אשר מאפשרות לייעל את התחום ולהוריד את הוצאות המיון הידני.
2. העסקת בעלי מוגבלויות - אני באופן אישי מעדיף להעסיק אותם מכיוון שמדובר בעובדים נהדרים עם נאמנות מדהימה למקום העבודה, שלא לדבר שבמידה ובונים זאת נכון ניתן להוריד את הוצאות המעסיק בצורה דרמטית.
3. נהלים - רוב התחום אינו מוסדר מבחינת נהלים פנימיים (אופי ישראלי שכזה, נלמד תוך כדי תנועה

), ההמלצה שלי היא לא משנה איזה עסק אתה בונה תבנה נהלי עבודה וספר הדרכה לעובדים. זה הדבר העיקרי שמאפשר לבעל העסק לצאת לחופש מידי פעם.
4. אל תתבסס על עזרה מהרשות המקומית - פה אני הולך לצאת ליברטריאן, אבל מדיניות ממשלתית\מקומית משתנה לעיתים קרובות, תבנה את העסק ככה שגם אם המדיניות תשתנה אתה עדיין תשמור על רווחיות.
לינקים:
מחירון מיחזור מתכות
שילוב אנשים בעלי מוגבלויות - המדריך למעסיק
לדוגמא מגיעים אלי אבל לא רואה ששווה אפילו לשים עובד שיתעסק בזה).
וכל מיני דברים בתחום המוצרי חשמל יד 2,ברזלים. אני מתעסק גם לא מעט עם מצברים וכדומה ושולח למיחזור
אולי אם תפרט על העסק שלך, נוכל לתת לך כמה טיפים איך להתחיל.