• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.
  • חל איסור על אזכור ניירות ערך ספציפיים בפורום זה בהקשר שעשוי ללמד על כדאיות ההשקעה או אי-ההשקעה בהם

על ביטוחים

יעקב 1

משתמש בכיר
דירוג
1,413

ביטוח או מכירת אשליות​

כבר הרבה זמן אני רוצה לכתוב על ביטוחים, אך רק ההודעה הזו, הניעה אותי להתיישב ולעשות זאת.

לדעתי, יש למין האנושי עיוורון ביחס לביטוחים, מפני שיש לנו 'כתם עיוור' כלפי מצבי הסיכון בחיינו, וההתמודדות עימם.

הנקודה המבלבלת ביחס ל'ביטוח' היא, שה'מוצר' שבו לא מספיק מוגדר. למען האמת יש ביטוחים שונים לחלוטין מבחינת מטרתו של הקונה, וחשוב להבדיל ביניהם.

הביטוחים מורכבים משני מוצרים עיקריים.

ה'מוצר' הראשון הוא ביטוח שנועד לעסקים, והוא דומה לכל שירות אחר שנצרך על ידי חברות ונותני שירות. כפי שאבהיר מיד, ביטוח זה הוא אכן חשוב ומשמעותי שנותן 'מוצר' אמיתי.

ה'מוצר' השני לעומתו, הוא ביטוח המשווק בעיקר לאנשים פרטיים, כמו ביטוח חיים, בריאות, מקיף, מכונת כביסה וכדומה. ביטוחים אלו נותנים מוצר תחושתי מסוג וודאות מדומה.

הנה שלש דוגמאות לביטוח שמהווה מוצר אמיתי.

1. ביטוח כמיקור חוץ לבטיחות וגורמי סיכון.​

לדוגמה, יוסי מחזיק חברת מעליות, ככזה הוא חשוף לסיכונים קבועים של מעליות שמפסיקות לעבוד, עובדים שנפגעים בתאונות עבודה, רכבים שנגנבים וכדומה. כשיוסי שואל את עצמו האם גורמי הסיכון האלו לא מאפסים את כדאיותו של העסק, הוא יזדקק להתחיל לערוך מחקר קפדני וחישוב מדוקדק. ליוסי אין את המשאבים לצורך כך וזה מיותר בשבילו. בנקודה הזו מגיעה חברת הביטוח, ובמקום שיוסי ייאלץ לכמת כל סיכון בנפרד, חברת הביטוח עושה זאת עבורו.
חברת הביטוח מעריכה את הסיכונים ומנהלת אותם. ובמקום שיוסי יצטרך להתעסק עם כל רכב גנוב או עובד עצבני בבית המשפט, יוסי משלם פרמיה לחברת הביטוח, ומפנה את עצמו לייעל את העסק.
מיקור החוץ גם מאפשר ליוסי להבין את המשמעות של מערכות אבטחה שונות, על פי הפרמיה שהוא נדרש לשלם, והחובות שמטילה עליו חברת הביטוח. כך הוא יכול לקבל החלטות נכונות לגבי קניית אביזרי בטיחות.

2. ביטוח מאפשר הסתמכות על גורם צד ג' שאיני מכיר.​

לדוגמה, ביטוח חובה. לתת לאנשים לנהוג ברכב שעלול ברגע אחד לפגוע בכמה אנשים לכל חייהם, בלי אפשרות לפצות אותם על נזקיהם, זה דבר לא מתקבל על הדעת. וכיוון שאנו לא יכולים לבדוק האם יש לכל נהג מספיק כסף בכדי לשלם על פגיעות גוף, אנו פשוט לא מאפשרים לאדם לנהוג ללא ביטוח חובה. (לדעתי, מן הראוי היה שאדם המוכיח יכולות תשלום, יפטר מביטוח חובה).
דוגמה נוספת, אני מעביר מטען של עשרה מיליון דולר באוניה. אם היא לא מבוטחת, אני צריך לסמוך על בעל האוניה שאין לי מושג מיהו. במקום זאת, אני מבטח את המטען אצל חברה צד ג' שהיא בתורה מוודאת את בטיחות המשלוח.
מבחינות רבות, סעיף 2 הוא בעצם האח הקטן של סעיף 1.

ביטוח כמיצוע הוצאות גדולות.​

עבור חברה שמחזיקה רכוש המצריך טיפול, נוח למצע את ההוצאות על התחזוקה. התשלום החודשי יוצר וודאות ומאפשר לתכנן יותר בקלות את התקציב השנתי ולבנות תוכניות מתאימות.
שלושת אלו, הם הענפים המרכזיים בהם הביטוח הוא אכן מוצר שנותן תמורה ממשית.

לעומת זאת, רוב הביטוחים הנמכרים לפרטיים, מוכרים ליטוף ועיסוי עדין של תחושת הפחד הקמאית שלנו.

למה אני מזלזל בביטוח החיים לדוגמה, ומכנה אותו "מסז' לפחד"?​

לכולנו רצון קמאי ועמוק לחיות לנצח, חיים טובים. תחושת היסוד שלנו היא שהמוות נמצא מחוץ למערכת. אם מישהו סביבנו מת, זה בגלל שהיה לו סרטן לבלב, לנו לעומת זאת אין, ומכאן שלא נמות אף פעם...

הרצון שלנו בוודאות והעלמת סיכונים, עיוור לחלוטין לכך שאנו עומדים בין כך ובין כך למות במאה הקרובה. התשוקה להיות מסוגל לקנות את כל התרופות הקיימות בשוק, מתעלמת מכך שגופנו ילקה בסופו של דבר במחלה כלשהי. דמנסיה, נכות, עיוורון ושאר מרעין בישין. המדריך של מרק מלא בדרכים מגוונות של סבל אנושי, וזה עוד לפני שברון לב/דכאונות/שיממון פנימי.

עולם הביטוח, מוכר לנו המרת סיכונים זה בזה, סיכון עכשווי קטן בעבור סיכון עתידי גדול, אך הוא משווק אותם כוודאות וביטחון. כיצורים אומללים ומלאי פחד אנו נאחזים בקש, אחרי כל מי שמבטיח לנו רוגע ושקט נפשי.

אך האם באמת ביטוח חיים משנה משהו משמעותי בחיינו?

נזכור את נקודות הבסיס של חיינו. אנו עומדים למות. ילדינו גם הם עומדים למות. רבים מאיתנו יסבלו סבל רב קודם למותם ללא תלות בשאלה כמה כסף יש בידם, ולעיתים הסבל רק יגדל בעקבות הכסף. טיפולים ארוכים ומתישים שמביאים בכנפיהם שנים של סבל ותוחלת נכזבת.

ביטוח חיים בסך הכל מפחית אספקט אחד צר מאוד מהסבל בחיינו, וגובה על כך סבל של הפסד כספי בכל חודש.

אנו עשויים להיות סנילים ובעלי סבל גופני ונפשי רב בגיל המבוגר, ילדינו עשויים לחלות ולהביא אותנו לצער עמוק, אנו יכולים להפוך לנכים כתוצאה מתאונה חלילה, וגם עשויים למות ולהשאיר את קרובינו ללא השכר שהיו רגילים לו. אבל רק את הסיכון האחרון אנו מבטחים.

אם ניקח את המוות שהוא מוחלט, ואת שאר הסיכונים הכרוכים בחיינו, הסיכון למות ולהשאיר את קרובינו ללא המשכורת שלנו הוא זניח יחסית. הוא לא משנה את וודאות המוות והסבל בחיינו, הוא רק משנה מעט את המנגינה.

הסיבה היחידה שאנו מתמקדים בביטוח החיים היא בגלל שהוא מתחת לפנס. אנו מסוגלים להעלים אותו יחסית בעלות מועטה, אבל כאשר אני רואה את הסיכון הזה בתוך כלל סיכוני חיינו, הערך שלו נמוך מאוד בעיני.

כלל האצבע 'בטח עצמך – ממה שמחסל אותך', מתעלם מכך שאנו מלכתחילה מחוסלים ועומדים בסופו של דבר.

השאלה היחידה היא רק מהי נקודת הסיום של המרוץ שלנו, וזו לא באמת שאלה כל כך חשובה. נחמד כמובן לחיות טוב יותר זמן רב יותר, אך זה לא באמת הדבר ש'מחסל אותנו', מה שמחסל אותנו הוא המוות הוודאי והקרוב למדי.

הציפייה לחיים המעוצבים בצורה ספציפית, עד לגיל מסוים, עם דאגה מסוימת לצאצאים, היא בסופו של דבר דמיון שבעיקרו מהווה FOMO ורצון שלא לפספס את מה ש'כולם' עושים ומצליחים. מי שמסכים לוותר על הFOMO הזה, ירוויח בתוחלת חיים טובים יותר.

אז למי כן מתאים ביטוח?​

ביטוח הוא מוצר לעשירים.

הנקודה שעושה שכל לביטוחים היא השווי השולי הפוחת של השקלים בארנקנו.

כידוע, אלף ₪ הראשונים שלנו הם החשובים ביותר, בלעדיהם אין לנו מזון בסיסי. האלפים הבאים ישמשו אותנו למגורים וביגוד יסוד, אך ככל שאנו עולים בסולם ההון, אנו מאבדים את היכולת לנצל את הכסף כראוי.

אם נעריך את הכסף לפי פונקציית התועלת שלו עבורנו, נצטרך להקצות ערך גבוה מאוד לשקלים הראשונים, ולאחר מכן, ערך התועלת של השקלים ילך ויפחת.

נקודת האיזון שבה שווה לקנות ביטוח, בעיני, היא הנקודה שבה ערך התועלת של הכסף עבורנו, נמוך מערך התוחלת של מניעת הסיכון.

לדוגמה, אם הערך של 1,000 ₪ הראשונים שלנו הוא 1000X, כאשר נגיע לשלב בו 1000 ₪ שווים עבורנו 1X, ויש לנו סיכון של 1/900 לאבד את ה1,000 ₪ הראשונים, הרי שהמרת 1,000 ₪ בביטוח הסיכון, מהווה עיסקה טובה. אנו מחליפים 1X בסיכון שהתוחלת שלו גבוהה יותר מ1X.

אך לרוב האנשים ובפרט במדרגות ההשתכרות הנמוכות, ביטוח מהווה הוצאה כבידה שפוגעת בחייהם היומיומיים, שלא בצדק.

אך לרוב האנשים ובפרט במדרגות ההשתכרות הנמוכות, ביטוח מהווה הוצאה כבידה שפוגעת בחייהם היומיומיים, שלא בצדק
דווקא במדרגות אלו, איפה שאנשים חיים מתלוש לתלוש, ביטוח זה חשוב כי כל אירוע קטן יכול למוטט את מה שבנית בעמל רב.
דוגמא קלאסית - אירוע של אכ"ע. אדם שמפנה את חסכונותיו לקופ"ג בלבד, ללא ביטוח אכ"ע, לוקח סיכון מאוד משמעותי, כאשר התמורה היא הגדלת קצבה בגיל פרישה.

הדוגמא הזו לא נופלת בכלל לאף קטגוריה שהגדרת גם מכיוון שהתועלת מביטול הביטוח היא לא כאן ועכשיו, אלא מתישהו בעתיד וכמו שאמרת, לא בטוח שנגיע אליו.

עקרונית, אני דוגל בעקרון של לבטח מה שלא תוכל לעמוד בו ודווקא בקריטריון הזה - ביטוח הוא חשוב למי שמשתכר מעט, בעיקר הדברים הבסיסיים - אכ"ע, שאירים, בריאות (קטסטרופות), רכב חובה וצד ג, מבנה וצד ג' וכדומה

אם ניקח את המוות שהוא מוחלט, ואת שאר הסיכונים הכרוכים בחיינו, הסיכון למות ולהשאיר את קרובינו ללא המשכורת שלנו הוא זניח יחסית. הוא לא משנה את וודאות המוות והסבל בחיינו, הוא רק משנה מעט את המנגינה.
לא ממש הבנתי מה הטענה, אני חושב שגם אם הסיכוי שאמות בגיל צעיר הוא זניח, הסיכון למשפחה שלי הוא גדול והייתי רוצה שיישאר להם מספיק לדאוג לעצמם.

יופי של פוסט @יעקב 1 , אני מסכימה עם רוב הנקודות שציינת, למעט האחרונה, ויש לי גם תוספת שאלה לדעתך.
ביטוח הוא מוצר לעשירים.
החשיבה שלי הפוכה, ואני מתייחסת לביטוח חיים. כשהיינו צעירים ללא פרוטה, אחרי שעזבנו את הקיבוץ, היתה חשיבות גדולה לביטוח חיים לבן זוגי בשנים הראשונות של הבאת הילדים לעולם וגידולם. למה דווקא לבן זוגי? כי אני הנקתי וטיפלתי ובקושי עבדתי, אם היה קורה לו אסון היינו נשארים ללא כסף בכלל. הפסקנו עם הביטוח ביום שהיה ברור שנסתדר בלעדיו. בזמנו היה מדובר על פרמיה של 50 ש"ח לכל 100K. כלומר, 200 ש"ח לחודש כדי שיהיה זמן להתארגן על המצב.

ומה דעתך על ביטוח סיעודי? אנחנו מבוטחים באחד כזה (לפני שחב' הביטוח הפסיקו לשווק).

אנו עשויים להיות סנילים ובעלי סבל גופני ונפשי רב בגיל המבוגר, ילדינו עשויים לחלות ולהביא אותנו לצער עמוק, אנו יכולים להפוך לנכים כתוצאה מתאונה חלילה, וגם עשויים למות ולהשאיר את קרובינו ללא השכר שהיו רגילים לו. אבל רק את הסיכון האחרון אנו מבטחים.

הסיבה היחידה שאנו מתמקדים בביטוח החיים היא בגלל שהוא מתחת לפנס. אנו מסוגלים להעלים אותו יחסית בעלות מועטה, אבל כאשר אני רואה את הסיכון הזה בתוך כלל סיכוני חיינו, הערך שלו נמוך מאוד בעיני.
לא כל כך הבנתי.
איזה ביטוח קיים שאנחנו לא עושים כדי שהילדים שלנו לא יחלו ויביאו אותנו לצער עמוק?
ביטוח נכות? זה קיים.
ביטוח נגד להיות סנילי? איך אני מבטח משהו שלא יודעים לו תרופה?

כל הדברים שכתבת, קיימים ביטוחים עבורם. אנשים עושים ביטוחים לדברים האלה, ולווא דווקא ביטוח חיים.

אתה מנסה פשוט להסביר שביטוח חיים הוא ביטוח לא כזה משתלם מול שאר הביטוחים?
קראתי הכל פעמיים ואני לא מצליח להוציא תובנות.

אז למי כן מתאים ביטוח?​

ביטוח הוא מוצר לעשירים.

כידוע, אלף ₪ הראשונים שלנו הם החשובים ביותר, בלעדיהם אין לנו מזון בסיסי. האלפים הבאים ישמשו אותנו למגורים וביגוד יסוד, אך ככל שאנו עולים בסולם ההון, אנו מאבדים את היכולת לנצל את הכסף כראוי.

אם נעריך את הכסף לפי פונקציית התועלת שלו עבורנו, נצטרך להקצות ערך גבוה מאוד לשקלים הראשונים, ולאחר מכן, ערך התועלת של השקלים ילך ויפחת.

נקודת האיזון שבה שווה לקנות ביטוח, בעיני, היא הנקודה שבה ערך התועלת של הכסף עבורנו, נמוך מערך התוחלת של מניעת הסיכון.

לדוגמה, אם הערך של 1,000 ₪ הראשונים שלנו הוא 1000X, כאשר נגיע לשלב בו 1000 ₪ שווים עבורנו 1X, ויש לנו סיכון של 1/900 לאבד את ה1,000 ₪ הראשונים, הרי שהמרת 1,000 ₪ בביטוח הסיכון, מהווה עיסקה טובה. אנו מחליפים 1X בסיכון שהתוחלת שלו גבוהה יותר מ1X.

אך לרוב האנשים ובפרט במדרגות ההשתכרות הנמוכות, ביטוח מהווה הוצאה כבידה שפוגעת בחייהם היומיומיים, שלא בצדק.
בנוסף לכותבים מעלי שביטוח חיים דווקא יכול להתאים "דווקא" לאנשים עניים, אני לא רואה איך הוא מתאים לאנשים עשירים.

בהיותך איש עשיר, למה לך לקנות מוצר שבו לוקחים לך פרמיה כדי בסופו של דבר לקבל כסף שאתה לא צריך?
פשוט תשים את הסכום מראש מתחת לכרית ותכתוב לעו"ד להביא אותו לילדים כשאתה מת.

כלל האצבע 'בטח עצמך – ממה שמחסל אותך', מתעלם מכך שאנו מלכתחילה מחוסלים ועומדים בסופו של דבר.

השאלה היחידה היא רק מהי נקודת הסיום של המרוץ שלנו, וזו לא באמת שאלה כל כך חשובה. נחמד כמובן לחיות טוב יותר זמן רב יותר, אך זה לא באמת הדבר ש'מחסל אותנו', מה שמחסל אותנו הוא המוות הוודאי והקרוב למדי.
אבל אני לא רוכש ביטוח חיים בשבילי, אלא בשביל הילדים שלי.

אם הכלל יהיה 'בטח את מה שמחסל את הילדים שלך' - אז הביטוח הראשון בתור יהיה ביטוח חיים. בהנחה ויש לך ילדים קטנים והון מועט.

אז למי כן מתאים ביטוח?​

ביטוח הוא מוצר לעשירים.
ממליץ לך לקרוא את המאמר מהבלוג איך לגדר סיכונים עם ביטוחי בריאות
ובפרט את העיקרון ה3: יש ביטוחים שניתן לוותר עליהם כנגד חיסכון ייעודי
דווקא עשירים (אנשים פרטיים, אבל במידה מסויימת זה נכון גם לחברות) יכולים לוותר על ביטוחים - כי המכה הכלכלית באירוע לא תפיל אותם
אם יש לך שתי דירות - אולי אתה לא חייב לבטח אותן נגד שריפות, כי השנייה תשמש אותך אם הראשונה תישרף
אם יש לך מספיק כסף - במקרה של מחלה תוכל לשלם על עצמך, גם בלי ביטוח
וגם במקרה של חברות - אם יש לך צי של מאתיים רכבים, אולי אתה יכול לספוג את הסיכון שחלקם ילכו בגלל תאונות, גניבות וכו' ועדיף שלא תעשה להם ביטוח מקיף - שכנראה יעלה לך יותר מלהחליף בעצמך את הרכבים במקרה של תאונה.

לא ירדתי לסוף דעתך עם החישוב הזה
בכל מקרה השאלה הנכונה היא תוחלת ההחזר מהביטוח (סטטיסטית זה 85% - 90%, אחוז תשלומי התביעות הממוצע של חברות הביטוח מסך התשלומים על ביטוחים) מול לשים את הכסף באפיק אחר (נניח 104%, כמה כסף ישאר לי ביד אם אשים אותו בקרן כספית השנה)

ואולי דווקא במדרגות הנמוכות - הירידה באיכות החיים במקרה של אירוע ביטוחי תהיה כל כך גדולה, שעדיף שהם יעשו ביטוח, למרות המחיר? כי הם עלולים לאבד את ה1000 ש"ח הראשונים מהחישוב הקודם, ולסבול מאוד באיכות החיים?

יש הרבה אנשים שמוציאים הרבה כסף על ביטוח מסיבות לא רלוונטיות. למשל לקנות את השכבה העליונה של השב"ן למרות שאין לה כמעט תפקיד ביטוחי, מתוך חשיבה של אני רוצה שהבריאות של המשפחה תהיה מכוסה ב100 אחוז. לקנות ביטוח מקיף לרכב שעולה פחות מהכסף הזמין.
לאנשים
יש לחלק מהאנשים נטיה לחשוב שביטוח הוא מה שייתן להם בטיחות ובריאות. כאשר באמת ביטוח רק נותן כסף.
מי שרוצה בטיחות שישקיע למשל בצמיגים טובים ובנהיגה בטוחה. מי שרוצה בריאות שישקיע באורח חיים בריא.

אחרי כל זה, יש הרבה הגיון בלקנות ביטוח להוצאות הכרחיות שקשה לעמוד בהם. ביטוח השתלות למשל רלוונטי לרוב האנשים.

דווקא במדרגות אלו, איפה שאנשים חיים מתלוש לתלוש, ביטוח זה חשוב כי כל אירוע קטן יכול למוטט את מה שבנית בעמל רב.

הסיום של המשפט שלך הוא הפואנטה שלי. כי אני מצטער להגיד לך, מה שבנית בעמל רב - עומד להתמוטט בין כך ובין כך. אנו בני חלוף. אם הילדים חופרים ארמון חול על החוף, אין הרבה משמעות אם הוא יחזיק 40 דקות או 45, נכון? גם החיים שלנו הם מוגבלים ומתמוטטים מעצמם.
לא ממש הבנתי מה הטענה, אני חושב שגם אם הסיכוי שאמות בגיל צעיר הוא זניח, הסיכון למשפחה שלי הוא גדול והייתי רוצה שיישאר להם מספיק לדאוג לעצמם.
יש הרבה מאוד סיכונים למשפחה שלך, ואין לך הרבה מה לעשות איתם. ילדים יכולים לעבור שיימינג בבית הספר, הם יכולים לעבור התעללות מכל הסוגים בלי שתהיה לך הרבה שליטה על כך, הם יכולים לעבור תאונות דרכים חלילה, ובנוסף, הם עתידים למות בכל מקרה. זה לא שאתה יכול באמת להוציא את המוות והסבל מחייהם, אתה יכול רק לדחות אותו או להפחית אותו במעט. התחושה כאילו אם קניתי ביטוח חיים 'סידרתי את הילדים', נובעת מכך שהדבר המרכזי שהוא מדיד וניתן לשליטה הוא ביטוח חיים, מה שמאפשר לנו לחוש כאילו 'הילדים מסודרים'. אז לא, הם לא מסודרים בכל מקרה. הדבר היחיד שאתה יכול הוא להפחית בסיטואציה מסוימת חלק מהסבל, האם זה באמת הדבר הנכון לעשות עם השקלים שלך? זה מאוד תלוי כמה אתה משלם על הביטוח במונחי תועלת, כמו שהסברתי בסוף הפוסט.
ככל ותשלום הביטוח עבורי אינו בעל משמעות במונחי תועלת, הרי שאכן יש מקום לבטח.

אני רוצה להדגיש, לוּ ביטוח היה אכן קונה חיי נצח טובים לי או לילדיי, כמובן שהוא היה שווה הרבה מאוד, אבל לא זה המצב. אנו נהנים לרמות עצמנו שיש לנו שליטה בחיינו, אבל השליטה הזו היא בשכבה דקה מאוד מהם.

לא כל כך הבנתי.
איזה ביטוח קיים שאנחנו לא עושים כדי שהילדים שלנו לא יחלו ויביאו אותנו לצער עמוק?
ביטוח נכות? זה קיים.
ביטוח נגד להיות סנילי? איך אני מבטח משהו שלא יודעים לו תרופה?

כל הדברים שכתבת, קיימים ביטוחים עבורם. אנשים עושים ביטוחים לדברים האלה, ולווא דווקא ביטוח חיים.

אתה מנסה פשוט להסביר שביטוח חיים הוא ביטוח לא כזה משתלם מול שאר הביטוחים?
קראתי הכל פעמיים ואני לא מצליח להוציא תובנות.

לא, אני מנסה להסביר שבדרך כלל הביטוחים האישיים, גם אלו שנועדו למצבים הקשים, מוכרים אשליה ולא מוצר בעל ערך.
הנקודה שלי היא שרפרטואר הסיכונים שלנו הוא מקיף בהרבה מזה של הסיכונים הספציפיים המבוטחים, והוא לא באמת מעלה את הביטחון והוודאות שלנו מבחינה מהותית. אכן, הוא מזיז מעט את קו הסיום של חיינו, אבל כשמסתכלים על כך מתוך מבט הוליסטי על החיים, מבט שמבין כי החיים הם סופיים ומוגבלים, הביטוח הופך להיות מיותר. הוא בסך הכל פותר לנו בעייה ספציפית קטנה, ומי שמבין שהחיים הם סיכון אחד גדול מתחילתם ועד סופם, מבין שאפשר ללכת לקראת הסיכון בעיניים פקוחות, כי בכל מקרה התהום מחכה לנו בסופה של הדרך.

בהיותך איש עשיר, למה לך לקנות מוצר שבו לוקחים לך פרמיה כדי בסופו של דבר לקבל כסף שאתה לא צריך?
נכון, אדם מאוד עשיר התועלת שלו מהביטוח נעלמת, אני מדבר על עשיר ברמה שלא יישאר לילדים שלו מספיק, אבל כן יש לו כרגע מספיק בשביל לחיות בצורה טובה ומספקת.

אבל אני לא רוכש ביטוח חיים בשבילי, אלא בשביל הילדים שלי.

אם הכלל יהיה 'בטח את מה שמחסל את הילדים שלך' - אז הביטוח הראשון בתור יהיה ביטוח חיים. בהנחה ויש לך ילדים קטנים והון מועט.
לא בטוח שהבנתי מה שכתבת. הדאגה לילדים עצמה, במקרים רבים היא בהגדלת איכות החיים שלהם, ובמידה וביטוח חיים מכסה סיכון חלקי וקטן מאוד, סביר שתוספת הכנסה תהיה יעילה יותר בשיפור התוחלת של רמת החיים שלהם
(התכוונתי לתייג אותך :) טוב שראית)

לא ירדתי לסוף דעתך עם החישוב הזה
בכל מקרה השאלה הנכונה היא תוחלת ההחזר מהביטוח (סטטיסטית זה 85% - 90%, אחוז תשלומי התביעות הממוצע של חברות הביטוח מסך התשלומים על ביטוחים) מול לשים את הכסף באפיק אחר (נניח 104%, כמה כסף ישאר לי ביד אם אשים אותו בקרן כספית השנה)
לא, מה שמעניין אותי אינו תוחלת ההחזר מהביטוח במונחים של שקלים, אלא תוחלת התועלת שמתקבלת בקרות המקרה הביטוחי לעומת התועלת שאני מקבל משימוש חילופי בתשלומי הפרמיות.
ואולי דווקא במדרגות הנמוכות - הירידה באיכות החיים במקרה של אירוע ביטוחי תהיה כל כך גדולה, שעדיף שהם יעשו ביטוח, למרות המחיר? כי הם עלולים לאבד את ה1000 ש"ח הראשונים מהחישוב הקודם, ולסבול מאוד באיכות החיים?
זו נקודה נכונה, אבל בדרך כלל מי שיש לו רק מעט, הסבל שלו מרמת איכות החיים היא משמעותית מאוד, כך שמבחינת התוחלת עדיף במקרים רבים שלא לבטח.

יש לחלק מהאנשים נטיה לחשוב שביטוח הוא מה שייתן להם בטיחות ובריאות. כאשר באמת ביטוח רק נותן כסף.
מי שרוצה בטיחות שישקיע למשל בצמיגים טובים ובנהיגה בטוחה. מי שרוצה בריאות שישקיע באורח חיים בריא.

אחרי כל זה, יש הרבה הגיון בלקנות ביטוח להוצאות הכרחיות שקשה לעמוד בהם. ביטוח השתלות למשל רלוונטי לרוב האנשים.
זהו, שבמקרה שביטוח השתלות הוא יקר, וההכנסות נמוכות, אז המחיר שמשלמים על הביטוח הוא גבוה למדי ובניהול סיכונים עדיף לאנשים לספוג את המחיר של אי השתלה בשביל הסיכויים הגבוהים בהרבה של חיים טובים יותר משמעותית.

תודה על הפרגון @בת העמק
החשיבה שלי הפוכה, ואני מתייחסת לביטוח חיים. כשהיינו צעירים ללא פרוטה, אחרי שעזבנו את הקיבוץ, היתה חשיבות גדולה לביטוח חיים לבן זוגי בשנים הראשונות של הבאת הילדים לעולם וגידולם. למה דווקא לבן זוגי? כי אני הנקתי וטיפלתי ובקושי עבדתי, אם היה קורה לו אסון היינו נשארים ללא כסף בכלל.
מה שהיה קורה הוא אכן אסון, אבל אם אני מסתכל עליו בהסתכלות כוללת שבה יש מספיק מקרים של אסונות והמוות הוא וודאי, המשמעות של האסון הספציפי הזה פוחתת דרסטית. זה בסך הכל עוד גורם סיכון קטן בעולם שכולו סיכון.
ומה דעתך על ביטוח סיעודי? אנחנו מבוטחים באחד כזה (לפני שחב' הביטוח הפסיקו לשווק).
ספציפית, במקרים רבים ביטוח סיעודי הוא מוצר לא כדאי לחלוטין. מן הסתם יש הגבלה ל5 שנים, ובגילכם העלות של הביטוח הזה יקרה למדי. תנסי לשים את את סכום עלות הביטוח במחשבון השקעות לפי תשואה של קרן כספית (או מנייתית למטיבי לכת) וסביר מאוד שתגלי כי הפרמיות הצפויות לתשלום עולות על סכום התשלום בקרות מקרה הביטוח. ובפרט בהתחשב בתיקי ההשקעות היפים שלכם שמסוגלים להגן עליכם במקרי צרה.
אם תסכימי לשתף נתונים, זה יהיה מעניין ואודה על כך.
(אני כותב את זה בזהירות, ומתוך ידיעה שאת לא מסוג האנשים שילכו לעשות צעד דרסטי על פי פוסט אנונימי באינטרנט. כמובן שכל אדם צריך להיזהר ולהבין את משמעויות אי הביטוח לפני שהוא מבטל ביטוחים).

זו נקודה נכונה, אבל בדרך כלל מי שיש לו רק מעט, הסבל שלו מרמת איכות החיים היא משמעותית מאוד, כך שמבחינת התוחלת עדיף במקרים רבים שלא לבטח.
זהו, שבמקרה שביטוח השתלות הוא יקר, וההכנסות נמוכות, אז המחיר שמשלמים על הביטוח הוא גבוה למדי ובניהול סיכונים עדיף לאנשים לספוג את המחיר של אי השתלה בשביל הסיכויים הגבוהים בהרבה של חיים טובים יותר משמעותית.
אז השאלה הופכת להיות:
האם התוחלת של השיפור באיכות החיים (שיפור כפול סיכוי לאירוע ביטוחי) גדול מהתשלום שתשלם
ואז התשובה המאוחדת היא:
א. עבור המעמד הנמוך ביותר - כנראה שהפרמיה הייתה עוזרת ביומיום יותר
ב. עבור מעמד הביניים (לא ניכנס לשאלה איפה הוא מתחיל ונגמר, נושא מסובך) - זה משתלם, כי הפרמיה נמוכה יחסית והסיכון קיים
ג. עבור המעמד הבאמת גבוה - שיכול להתמודד עם ההוצאות - לא משתלם הביטוח

אבל ביטוח השתלות לא יקר. אני מסכים שלא צריך להגזים בביטוחים רק בשביל התחושה. מצד שני תחושה זה גם מוצר שאנשים רוצים. אתה מציע לא לבטח השתלות ותרופות מצילות חיים. כשמישהו שומע על מישהו שאין לו כסף לתרופות אז הוא עלול לסבול מהמחשבה שזה יקרה לו. הביטוח נותן לו תמורה כבר היום שיש לו הרגשה טובה יותר.

כשמישהו שומע על מישהו שאין לו כסף לתרופות אז הוא עלול לסבול מהמחשבה שזה יקרה לו.
זה נכון שמוחנו מורגל לחשוב על הסיכונים שלהם יש איזו שהיא תרופה ולא על המוות עצמו והסבל הכללי בחיים. לכן אני קורא למוצר הזה 'ליטוף של רגשות הפחד'. מבחינה מהותית החיים שלנו סופיים וחשופים לסבל, הפתרון הטוב יותר הוא פשוט להכיר בכך.
הביטוח נותן לו תמורה כבר היום שיש לו הרגשה טובה יותר.
דייקת!

אני פחות מתחבר לאסטרטגיה של אכול ושתו כי מחר נמות. גם חיסכון זה ביטוח. למה לעבוד יותר ממה שמוציאים, או להוציא את כל מה שמכניסים. תוחלת ההנאה של מי שחי בלי לחסוך כנראה גבוהה יותר אם אין שום הפתעות בדרך. לפי השיקולים שלך לא כדאי לחסוך.

החיים של האדם הם סופיים אבל הוא רוצה לעזור לדור הבא שיעזור לדור הבא. גם לחיים הסופיים יש משמעות, שכסף יכול לעזור להיבטים מסויימים בהגשמתה (לדעתי המהות של האדם היא לא ההנאה מהכסף שהוא הרויח אלא יש לו משמעות עמוקה יותר), וביטוח (לא מוגזם) יכול לעזור בפן הכספי הזה.

נערך לאחרונה ב:
אני פחות מתחבר לאסטרטגיה של אכול ושתו כי מחר נמות. גם חיסכון זה ביטוח. למה לעבוד יותר ממה שמוציאים, או להוציא את כל מה שמכניסים. תוחלת ההנאה של מי שחי בלי לחסוך כנראה גבוהה יותר אם אין שום הפתעות בדרך. לפי השיקולים שלך לא כדאי לחסוך.
אתה צודק! הפוסט הזה נולד כתגובה לחיסכון שעשוי להיחשב כחיסכון יתר (עיין בקישור בתחילתו).
השקעות וביטוח שניהם בעלי מאפיין דומה, תשלום על מוצר שאינו מוצר צריכה אלא איזון בין הצרכים על פני מסלול החיים.
זה לא אומר כמובן שלא כדאי לחסוך, מי שחי מכל המשכורת שלו, יגיע בוודאות למצב שבו הוא עומד בפני שוקת שבורה.
מכאן ואילך זה תלוי בשיקולים שלך, אם מטרת החיסכון היא לחיות בלי מחויבות לבוס, אז זו מטרה מצוינת. אם המטרה היא להפחית את רמת הסיכון של חיסול התיק בעוד אחוז או שנים, באופן אישי אני רואה זאת כמטרה מיותרת.
כמובן, שזכותו של כל אדם להחליט מה מטרותיו, ובמידה וזה מה ש'עושה לו את זה' שיהיה לו לבריאות ובשמחה.

הסיום של המשפט שלך הוא הפואנטה שלי. כי אני מצטער להגיד לך, מה שבנית בעמל רב - עומד להתמוטט בין כך ובין כך. אנו בני חלוף. אם הילדים חופרים ארמון חול על החוף, אין הרבה משמעות אם הוא יחזיק 40 דקות או 45, נכון? גם החיים שלנו הם מוגבלים ומתמוטטים מעצמם.
נכנסת לאיזו עמדה פילוסופית שמנותקת מהמציאות (לטעמי) ואין לי אלא לחלוק עליך.

אנשים במצב "שביר" שכל הישרדותם תלויה במשכורת אחת (למשל, עובד מפעל ועקרת בית), כדאי מאוד שיבטחו אכ"ע במסגרת הפנסיה.

נערך לאחרונה ב:
זה לא אומר כמובן שלא כדאי לחסוך, מי שחי מכל המשכורת שלו, יגיע בוודאות למצב שבו הוא עומד בפני שוקת שבורה
למה. הרבה אנשים חיים בלי לחסוך וכשיש להם הוצאה מפתיעה אז הם לוקחים הלוואה. זאת אסטרטגיה עם סבירות בינונית להצליח כל החיים. לשיטתך, למה לסבול בהווה בגלל הסיכון שלא תצליח לקבל/לעמוד בהלוואה כזאת בעתיד. מקסימום אם הכל ישתבש תוכל חס וחלילה פשוט למות.

לקדש את ההווה ולהדחיק את סכנות העתיד זאת לא אסטרטגיה טובה גם ברמה הפרטית וגם הלאומית.

נערך לאחרונה ב:
לגבי הגישה של לא לדאוג יותר מדי לעתיד אתה יכול למצוא לזה דוגמא בסיפור של ר' נחמן
מעשה מביטחון

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
M איש מקצוע להשוואה בין ביטוחים פרטיים צרכנות פיננסית 5
R זיכוי ממס על ביטוחים מיסים 10
Y ביטוחים אישיים לעצמאי בתחילת הדרך פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
S ביטוחים צרכנות פיננסית 8
א מיצוי זכויות בתשלומי מיסים או ביטוחים וכו', כשמשלמים על בית אבות (יש חברות שמתעסקות בזה, בלי לשחוט את כל הסכום?) מיסים 0
I כפל ביטוחים ,החזרי ביטוח ותקוף הגשת תביעה. צרכנות פיננסית 0
dudde162000 ביטוחים בפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
Y ביטוחים צרכנות פיננסית 11
א ניהול ביטוחים צרכנות פיננסית 4
O כדאיות ביטוחים, אשמח לשמוע את דעתכם פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
C ביטול כפל ביטוחים בדיעבד צרכנות פיננסית 0
S עלות ביטוחים לפנסיה צרכנות פיננסית 1
T ביטוחים צרכנות פיננסית 17
A ביטוחים בדירה להשקעה נדל"ן 30
K ביטוחים לצעיר בריא צרכנות פיננסית 25
B סיעור מוחות- ביטוחים צרכנות פיננסית 16
B ביטוחים בקרן פנסיה עם מגבלת גיל צרכנות פיננסית 4
amit ביטוחים ,לאחד שלא מבין הרבה צרכנות פיננסית 0
the_newbie ביטוחים לשוכר דירה מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 6
E ביטוחים מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 8
S ביטוחים צרכנות פיננסית 4
2028_שנת_פרישה ביטוחים לקטסטרופות פיננסיות צרכנות פיננסית 2
ITS ביטוחים - תמונת מצב אישית - איך להוזיל ומה מיותר? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 28
ליאור ביטוחים והקטנת עלותם מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 27
C ביטוחים נדרשים עבור זוג צעיר צרכנות פיננסית 44
amit ביטוחים לעצמאים צרכנות פיננסית 0

נושאים דומים

Back
למעלה