• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.
  • חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

עלויות נסתרות בפנסיה/קה"ש

guesto

משתמש בכיר
דירוג
1,143

הדיון על עלויות נוספות בקרנות פנסיה/השתלמות (לא IRA) עולה שוב ושוב בשרשורים שונים אך הטיעונים לא מספיק מבוססים, לכן נראה לי שכדאי לרכז הכל במקום אחד ולנסות לבדוק את הנושא בצורה יותר מסודרת. מוזמנים להוסיף, להרחיב ולתקן.​

הקדמה קצרה: השאלה היא האם ובכמה קרנות פנסיה/השתלמות מחקות מדד מפסידות לקרנות המחקות שניתן לרכוש עצמאית, בנטרול דמי הניהול. (בפנסיה תוך התחשבות בחשיפה נמוכה יותר למניות בגלל ערד / הבטחת תשואה.)
אז למה אי אפשר פשוט להשוות בין התשואות השנתיות שלהן ולראות מה ההבדל? זה לא כזה פשוט כי הדרך הסטנדרטית להגדיר את התשואה בשנה X היא ע"י השוואה של השער האחרון בשנה X מול השער האחרון בשנה X-1. כאשר הקרנות מחזיקות נכסים שנסחרים בבורסות שונות, השער האחרון שלהם עבור כל שנה נמדד במקרה הטוב בשעה אחרת באותו יום ובמקרה הפחות טוב ביום אחר, מה שיוצר רעש. הרעש לא מאוד משמעותי (נניח עד 1.5% בד"כ) אבל מכיוון שהקרנות חדשות יחסית, הוא לא נפרס על פני הרבה שנים ולכן קשה להפריד בינו ובין המגמה הקבועה.

עולות בשרשורים השונים שלוש "עלויות סמויות":

1. חוסר יעילות דיבידנד

הטענה היא שהעקיבה הישראלית (באמצעות חוזים) עושה S&P 500 NTR - המדד שמתאר את התשואה המצטברת בהינתן השקעה מחדש של דיבידנדים שנוכה מהם 30% מס (או לפעמים מדברים על 25% מס). כאשר משווים זאת לעקיבה סינטטית של אינבסקו למשל, שנטען כאן בפורום שמתקרבת אל S&P 500 GTR - השקעה מחדש של דיבידנדים ללא מס, ובהנחה של 2% תשואת דיבידנד, מקבלים הפסד של 0.6% בשנה.

אני חושב שההיגיון כאן לא ברור, למה שהישראליות לא ישיגו בעזרת חוזים בדיוק אותו דבר כמו אינבסקו? גם אמפירית לא נראה שהטענה נכונה:
תשואה שנתית​
דמי ניהול שנתיים ממוצעים (כולל משתנים)​
פער שנתי ממדד הייחוס לאחר נטרול ד"נ​
SP500 NTR ILS​
14.72%​
MTF סל‏ SP500​
14.80%​
0.54%​
0.61%​
תכלית סל ‏‏SP500​
14.65%​
0.82%​
0.75%​
קסם SP500 ETF​
14.53%​
0.74%​
0.57%​
*המדידה התבצעה בין התאריכים 31/12/18-24/8/23. עבור קרנות הסל נלקחו שערי סגירה ממאיה, עבור SP500NTR*USD נדגמו השערים בשעה 17:00 ביום 24/8/23 לפי גוגל, וביום 31/12/18 נלקח שער סוף יום עבור SP500NTR ושער יציג עבור USD כי לא היו לי נתונים יותר מדויקים. דמי ניהול שנתיים ממוצעים - על פני השנים 2019-2022, כפי שמופיעים בדוח השנתי.

גם אם לוקחים בחשבון רעש לרעת מדד הייחוס של נניח 1.5%, זה נפרס על פני כמעט 5 שנים והישראליות עדיין מנצחות לפחות ב-0.3%, כלומר בכל מקרה נראה שהן קרובות יותר אל GTR מאשר NTR. חשוב לציין שבאופן כללי זה לא משתלם להשקיע בקרנות הסל הישראליות בגלל דמי הניהול, אך לא נראה שזה רלוונטי עבור המוסדיים (המשך בעלות הסמויה הבאה).

בנוסף יש לציין כי קרנות הפנסיה/השתלמות השונות לא עוקבות באותה צורה, יש כאלה שמסתמכות בעיקר על קרנות ישראליות, יש כאלה שמנהלות את המעקב בעזרת חוזים בעצמן, ויש כאלה שמסתמכות על קרנות זרות (סינטטיות, פיזיות אמריקאיות/איריות וכו'). כן ניתן לטעון שהשקעה באמריקאיות/איריות פיזיות גוררת חוסר יעילות דיבידנד מסוימת (ומצד שני יש אנשים שפחות אוהבים עקיבה סינטטית), אבל השימוש בהן משתנה בין קרן וקרן. למשל עבור הפניקס השתלמות מחקה מדד S&P500 שהיא קרן ההשתלמות המחקה הגדולה ביותר, כאשר נכנסים לרשימת הנכסים הרבעונית העדכנית ביותר (רבעון ראשון 23), רואים שרק 10%-15% מהכסף נמצא תחת ניהול חיצוני (בעיקר סינטטיות זרות) ואת שאר החשיפה באמצעות חוזים נראה שהקרן מנהלת בעצמה.

2. הוצאות ניהול השקעות
מדובר בהוצאות בפועל של מנהל החיסכון על תשלומים לגופים חיצוניים הקשורים בניהול החיסכון, כגון תשלום למתווכים מסוגים שונים, דמי ניהול בקרנות השקעה למיניהן ועוד (פירוט בעמ' 87 כאן, תודה ל- @paskar שהעלה את הדוח באחד השרשורים). הן מדווחות בדיעבד ומנוכות אוטומטית במהלך השנה מתוך כספי העמיתים בנפרד וללא קשר לדמי הניהול. כלומר, ללא ספק מדובר בהוצאה הנוספת על דמי הניהול.

שיעור הוצאות ניהול השקעות של 4 קרנות ההשתלמות מחקות המדד הגדולות ביותר:
2021​
2022​
הפניקס השתלמות מחקה מדד S&P500​
0.13%​
0.05%​
מיטב השתלמות מחקה מדד S&P500​
0.11%​
0.04%​
הראל השתלמות - מחקה מדד S&P500​
0.06%​
0.05%​
כלל השתלמות מחקה מדד S&P500​
0.06%​
*משהו מוזר אצל כלל, הדוח של 22 הציג נתונים עבור 21 והדוח של 21 נעול.

כאן טענה רלוונטית שעלתה בפורום היא שמוסדיים לא משלמים דמי ניהול לקרנות סל ישראליות, מה שמסתדר עם הנתונים (למשל הראל משקיעה רק בישראליות). מצד שני, ישנה חשדנות שאולי לא הכל נספר ולמשל לא ברור מה קורה עם דמי הניהול המשתנים (שיכולים להיות גם שליליים), אני משער שבכל מקרה הם מתקבלים/ניתנים בחזרה. אולי כדאי למצוא עוד תמיכה לטענה הזו.

3. חוסר יעילות מזומן (חשיפה לא מלאה)
מדיניות השקעה סטנדרטית של קרן השתלמות מחקה מדד:
נכסי המסלול יעקבו אחר מדד S&P500 בשיעור חשיפה של 100% מנכסי המסלול. נכסי המסלול העוקבים אחר המדד כמפורט לעיל יהיו כל נכסי המסלול למעט שיעור מהנכסים אשר יושקע במזומנים לצורך טיפול בהפקדות, משיכות והעברות כספים.
כלומר, החשיפה למדד בפועל אינה 100% מכיוון שאחוז קטן מהנכסים מושקע במזומן.

שיעורי החשיפה של 4 קרנות ההשתלמות מחקות המדד הגדולות ביותר, מתוך מערכת gemelnet:
2021​
2022​
97.78%​
97.91%​
97.70%​
100.14%​
97.01%​
98.88%​
97.60%​
97.36%​
*אין לי מושג עד כמה הנתונים מדויקים, אבל לא ידועה לי דרך טובה יותר. לא נכללה שנת 2020 כאשר הקרנות רק נוסדו כי הנתונים לא יציבים.

סה"כ נראה שמדובר על 2%-3% המושקעים במזומן. אם מניחים שהתשואה עליו היא בערך כמו קרן כספית (דורש אימות, לא הצלחתי לוודא שלא 0%) ונניח שזה בערך כמו האינפלציה בטווח הארוך כאשר שוק ההון נותן נניח 6% ריאלי, מדובר על הפסד של 0.12%-0.18% בשנה.
הערה: החישוב לא לחלוטין מדויק ויש גם עניין של איזונים, כמו שקרן ממונפת פי 2 יומית לא עושה פי 2 מהמדד בטווח הארוך, כך גם קרן עם 97% חשיפה בממוצע שמדי פעם מאזנת לא בהכרח עושה 97%*מדד+3%*מזומן. לא ראיתי טעם להיכנס לכך.

@guesto תודה על הניתוח
כתבת כמה דברים שהייתי רוצה להתווכח עליהם
אבל הנחת את הפוקוס על תשואות העבר.

אז השוואתי בין קרן מחקה סנופי 5117601 של IBI
שהונפקה לפני 10 שנים בדיוק (נראה לי הוותיקה ביותר בישראל)
הניבה תשואה: 308.16%

לעומתה הקרן של אינוואסקו הניבה תשואה: 330.81%

פרטי החישוב כאן (אם אתה מוכן לבדוק את הנתונים, אשמח)

לגביי חוסר יעילות דיבידנדים והוצאות ניהול השקעות - יש כאן נקודה מאוד מעניינת - דמי ניהול משתנים:
דמי הניהול המשתנים הם דמי ניהול שמנהל הקרן גובה / מוסיף לקרן, בשביל לקרב את תשואת הקרן (לפני דמי הניהול הרגילים) למדד הייחוס.
מדד הייחוס של קרנות ה s&p 500 בארץ הוא NTR, כלומר, מחיר המניות כולל השקעה מחדש של הדיבידנדים, לאחר שנוכה מהם מס במקור בגובה 30%.
כלומר, אם דמי הניהול המשתנים גבוהים מספיק (המקסימום הוא 0.3%), אז אפשר להניח שהקרנות הישראליות, גם אם לא מחשיבים את דמי הניהול הרגילים, מתחילות מהמדד ללא ניכוי מס דיבדנדים (Gross Total Return) מינוס 0.3%.

לגביי האם דמי הניהול המשתנים מוחזרים לגופים המוסדיים:
לפי התשקיף של (למשל) תכלית סל sp500,יש סעיף של "החזר דמי ניהול למנהל כספי אחרים מוסדי", ומצויין שם שהקרן תחזיר למנהל את דמי 0.6%, כך ששיעורי דמי הניהול הקבועים יהיו 0%. כלומר, נראה שדמי הניהול המשתנים לא מוחזרים.
התשקיף של קסם sp 500 מראה תמונה דומה - נראה שרק דמי הניהול הקבועים מוחזרים, ודמי הניהול המשתנים לא.
ל 2 הקרנות הללו יש דמי ניהול משתנים של 0.3%, ושכר נאמן של 0.03% כלומר, נראה שאנחנו מתחילים עם תשואה נמוכה יותר ב 0.33% מאשר מדד ה GTR, גם אם הקרן עוקבת אחרי המדד במדוייק. אם יש חוסרי יעילות נוספים כלשהם, הפער יגדל.

שהונפקה לפני 10 שנים בדיוק (נראה לי הוותיקה ביותר בישראל)
אם כך הייתי מתחיל את המדידה קצת יותר מאוחר כדי לאפשר לקרן לצבור נכסים וניסיון.
פרטי החישוב כאן (אם אתה מוכן לבדוק את הנתונים, אשמח)
קודם כל, לא נטרלת דמי ניהול. דבר שני, כדי לשפר את הדיוק כדאי לבחור תאריכי התחלה וסיום שהתקיים בהם מסחר בשתי הקרנות, נראה שתאריכי הסיום שלך שונים.

אני אוסיף שבעבר התעודות הישראליות לקחו דמי ניהול גבוהים, ולפעמים גם את הדיבידנדים.
התופעות האלה נפסקו (תחרות ורגולציה) ולכן ראוי להתמקד בשנים האחרונות.

נערך לאחרונה ב:
אז אפשר להניח שהקרנות הישראליות, גם אם לא מחשיבים את דמי הניהול הרגילים, מתחילות מהמדד ללא ניכוי מס דיבדנדים (Gross Total Return) מינוס 0.3%.
זה לא לגמרי מדויק כי סביר להניח שיהיו שנים בהן הישראליות יפסידו למדד הייחוס (בגלל הרעש במדידה), אבל אכן יש לשער שרוב השנים מדובר על 0.3%.
לפי התשקיף של (למשל) תכלית סל sp500,יש סעיף של "החזר דמי ניהול למנהל כספי אחרים מוסדי", ומצויין שם שהקרן תחזיר למנהל את דמי 0.6%, כך ששיעורי דמי הניהול הקבועים יהיו 0%. כלומר, נראה שדמי הניהול המשתנים לא מוחזרים.
מטריד מאוד... מצד שני, זה תמוה בעיניי אם דמי הניהול המשתנים לא נספרים תחת "עמלת ניהול חיצוני" בתוך "הוצאות ניהול השקעות".

בכל מקרה, אני מוסיף את אחוז החשיפה לישראליות של 4 קרנות ההשתלמות מחקות המדד הגדולות ביותר:
אחוז חשיפה לישראליות​
2.28%​
26.66%​
99.06%​
0.93%​
*הנתונים נכונים לסוף הרבעון הראשון של 2023
ושכר נאמן של 0.03%
אני די בטוח ששכר הנאמן כן נספר תחת "הוצאות ניהול השקעות" כלומר זה נכנס תחת סעיף 2 ולא 1 (של עקיבה פחות טובה).

מצרף נתונים מבלומברג לגבי הקרנות העוקבות השונות שנסחרות בש"ח:
Invesco vs Israelis.jpg

וזה אינווסקו מול איישרס:
Invesco vs Ishares.jpg

מה הכוונה?
בעבר היו תעודות סל ישראליות שהצהירו על דמי ניהול אפס, אבל באותיות הקטנות היה כתוב "התעודה לוקחת 30% מהדיבידנדים" או משהו כזה.
בכל מקרה הפרקטיקה הזו כבר לא קיימת יותר. אני מאמין שבקרנות נאמנות אסור למנהל להעלים כספים מעבר לדמי הניהול.

מצרף נתונים מבלומברג לגבי הקרנות העוקבות השונות שנסחרות בש"ח
הבעיה שהתשואה היא נטו לאחר דמי ניהול שאותם אנחנו רוצים לנטרל.
הכי קל לקחת את קרן הסל של מור כי יש לה 0% דמי ניהול קבועים. בנוסף יש 0.3% דמי ניהול משתנים ו-0.02% דמי נאמנות, כאשר משווים לאינבסקו לפי 0.05% ד"נ מקבלים פער של:
קוד:
1-(115.08/(1-0.32%)/(115.59/(1-0.05%))=0.17%
כלומר הפסד לרעת מור של 17 נק' בסיס בשנה, אבל בתקופה של שנה יכולים להיות עוד כל מיני רעשים קטנים שמשפיעים, למשל הזמן מהעסקה האחרונה עד לנעילה, המרווח ועוד.
וזה אינווסקו מול איישרס
פער של 21 נק' בסיס (שנתי) לרעת איישרס, נשמע די הגיוני.

לא חושב שיש מישהו שמתעדף קרנות ישאליות על איישרס או אינבסקו. נושא השרשור שמעסיק את רובנו הוא עלויות נסתרות בעיקר בקרנות פנסיה ושם המספרים בינתיים לא מראים עדיפות לניהול בIRA. מה עוד שבהשוואה לפנסיה ברור שדמי הניהול בIRA גבוהים יותר. כל עוד מספר השקלים שאני סופר בקרן הפנסיה לא נמוך יותר מאלו בIRA (ויש לי את שניהם), אז הויכוח התאורטי נשאר תאורטי ובפועל גם אם יש עלויות נסתרות, הן כנראה מתקזזות עם רווחים נסתרים.

נושא השרשור שמעסיק את רובנו הוא עלויות נסתרות בעיקר בקרנות פנסיה ושם המספרים בינתיים לא מראים עדיפות לניהול בIRA.
בעצם משהו לא ברור לי. אם הבנתי נכון, אז IRA זה רק לקרן השתלמות.
אבל קרן השתלמות זה מוצר שונה ביחס לקופת גמל/פנסיה/ביטוח מנהלים. מבחינת נזילות, אופן משיכה וכו.

איזה תפוחים ותפוזים אנחנו מנסים להשוות בשרשור הזה?
ואם נגיע למסקנה שקרן פנסיה לא עוקבת טוב, אני לא רואה איך IRA היא אלטרנטיבה.

השאלה היא האם ובכמה קרנות פנסיה/השתלמות מחקות מדד מפסידות לקרנות המחקות שניתן לרכוש עצמאית
אבל הכסף שנכנס לקרנות המחקות הוא כבר ממוסה, אז שוב אין כאן השוואה אחת לאחת.

כלומר יכול להיות שמטרת השרשור היא רק לדעת אם ובכמה עוקצים אותך, אבל אני לא רואה איך זה הופך למשהו פרקטי.

אם הבנתי נכון, אז IRA זה רק לקרן השתלמות.
לא הבנת נכון. כמו שאמרו, יש IRA גם בגמל.
ואם נגיע למסקנה שקרן פנסיה לא עוקבת טוב, אני לא רואה איך IRA היא אלטרנטיבה.
אין שום בעיה לנייד פנסיה לגמל.
אולי זה לא בדיוק אותו מוצר (כי ביטוחים וכאלה), אבל הם מספיק דומים. ועצם זה שאתה יכול לבחור ביניהם אומר שאתה צריך להשוות ביניהם ולהחליט מה מהם עדיף לך.
אבל הכסף שנכנס לקרנות המחקות הוא כבר ממוסה,
לא. אנחנו מדברים על IRA, לא על חשבון ממוסה.
אבל אני לא רואה איך זה הופך למשהו פרקטי.
כמו שאמרתי - כל הדיון הוא על האם עדיף לשים את הכסף בפנסיה או בגמל IRA.
פרקטית אין שום בעיה לנייד ביניהם.

זה גם לקרן השתלמות וגם לקופת גמל. ניתן לנייד את קרן הפנסיה לקופת גמל IRA ולכן היא אלטרנטיבה.
אם כך אולי ראוי לעדכן את השרשור של מייק שבו מדובר רק על השתלמות.
@OnTheVerge
כמובן אם נגיע למסקנה שאכן יש פער, מה שלא מסתמן כרגע.

אבל הכסף שנכנס לקרנות המחקות הוא כבר ממוסה, אז שוב אין כאן השוואה אחת לאחת.

כלומר יכול להיות שמטרת השרשור היא רק לדעת אם ובכמה עוקצים אותך, אבל אני לא רואה איך זה הופך למשהו פרקטי.
שאלה שעולה כאן הרבה למשל היא האם משתלם למשוך את הכסף מקרן ההשתלמות ולהשקיע עצמאית או להשאיר אותו בפנים, אז צריכים להשוות את ההפסד השנתי (כולל עלויות סמויות) מול יתרון המס, בהתחשב בטווח ההשקעה.
בנוסף זה גם רלוונטי לשאלה האם ועד כמה כדאי לעבור ל-IRA בקה"ש, אולי אם ההבדל קטן יש אנשים שיחליטו להימנע מהתעסקות מיותרת ולהישאר במסלול מחקה סנופי.

בעיני זה משפט חמור
אתה סבור שכספי החוסכים הם שפן ניסיון של מנהל השקעות מתחיל?

שיעורי החשיפה של 4 קרנות ההשתלמות מחקות המדד הגדולות ביותר, מתוך מערכת gemelnet:
אגב שאלתי את לגבי זה והם אמרו לי (אני לא בטוח שהבנתי נא לקחת בע"מ) שזה נקבע כל תחילת שנה השנה נקבע 100% כי יש מספיק הפקדות שוטפות מה שאולי מראה שכסף שהופקד יש לו זמן עד שהוא מתחיל לעבוד

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
א תעודות זולות שעולות ביוקר: עלויות נסתרות פוגעות בתשואה למשקיעים שוק ההון 6
O עלויות הפנסיה שלי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
S איך לקצץ עלויות של אינטרנט סיבים? צרכנות פיננסית 14
M רשימת עלויות ברכישת דירה יד 2 נדל"ן 4
מ עלויות ביטוח גבוהות בפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
ס עלויות המרה סמויות ברכישת בלאקרוק שקלי שוק ההון 2
I עלויות של גידול כלב אוף טופיק 10
F איך לפשט תיק 60/40: פיזור, עלויות ובחירת קרנות שוק ההון 19
F עלויות נלוות כתוצאה מturnover בקרנות מחכות שוק ההון 18
ספייק לי עלויות בניה לבניין נדל"ן 4
grimble grumble כיצד משווים עלויות המרת מט"ח בין גופים שונים? צרכנות פיננסית 4
A העברה ללא תמורה - מקרקעין - העברה במתנה. עלויות עורך דין? נדל"ן 6
H עלויות סמויות, דגשים ו"סכנות" בדירה מקבלן נדל"ן 12
I מנקה עלויות מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 2
M עלויות ברוקרים שונים בקרן השתלמות IRA בקל גמל שוק ההון 26
S עלויות שוטפות בית פרטי מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 1
D קיזוז עלויות מימון עם מס רווחי הון שוק ההון 9
yossik הורדת עלויות "דמי שימוש" לגז צרכנות פיננסית 10
F ביטוח חיים, בריאות וסיעודי דרכים להוזלת עלויות צרכנות פיננסית 1
ב עלויות של קרן השתלמות IRA צרכנות פיננסית 18
א העברת אירו מצרפת לישראל - הוזלת עלויות צרכנות פיננסית 15
amidar איך מפיקים דו"ח עלויות באינטראקטיב ברוקרס...? שוק ההון 1
R אילו עלויות אני צריך לקחת בחשבון בניהול תיק השקעות? שוק ההון 0
ע עלויות רואה חשבון, עוסק פטור מיסים 14
T צמצום עלויות מזומן ברכישת דירה נדל"ן 2
Liron2035 קה"ש IRA הלמן-אלדובי, רכישת IWDA: השוואת עלויות ברוקר שוק ההון 9
נ המשך השכרה - גידור עלויות שכירות מול יציבות נדל"ן 14
N עלויות מעלית שבת אוף טופיק 24
שלי טיול ליפן-הערכת עלויות אוף טופיק 16
R ייקור עלויות נכות ושאירים בקרן פנסיה מקיפה צרכנות פיננסית 0
פ עלויות בניהול קרן השתלמות IRA שוק ההון 50
Dim האם אתם עוקבים אחר עלויות FIFO? צרכנות פיננסית 24
L עלויות אחזקת בית צרכנות פיננסית 6
J עלויות ותנאי מינוף בIB שוק ההון 19
ג חישוב עלויות - ברוקר זר (מס הכנסה+SIPC) לעומת ברוקר ישראלי - באמת משתלם ? שוק ההון 66
מ עלויות מינוף ויתרת מזומן שלילית בIB שוק ההון 2
K איך חברות ETF גובות דמי ניהול נמוך ואיך מתמחרים את עלויות הקניה והמחירה שוק ההון 1
Z עלויות סמויות בקרנות מחקות שוק ההון 46
S עלויות קרן השתלמות מחקה S&P לעומת IRA שוק ההון 3
מ עלויות מסלולי ביטוח בקרן פנסיה צרכנות פיננסית 6
נ עלויות העברת ני"ע ומט"ח מ/אל IB שוק ההון 33
M עלויות רכישה של קרנות נאמנות שוק ההון 0
M בשורות טובות: הקטנת עלויות בקרנות בלאק רוק שוק ההון 38
O עלויות VS פיזור בינלאומי שוק ההון 59
amidar Bob - מה שחיפשנו כדי להוזיל עלויות ביטוח? צרכנות פיננסית 4
Chase קרן השתלמות - עלויות מעביד צרכנות פיננסית 14
R עלויות המרת מט"ח בIRA צרכנות פיננסית 10
yanosh34 סימולצית עלויות קניית קרן זרה דרך בית השקעות ישראלי שוק ההון 32
Cfy הוזלת עלויות בתעודות Vanguard שוק ההון 9