• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

נפילת FTX - הסבר לטיפשים

• פותח הנושא פותח הנושא אוגורן
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

אוגורן

משתמש בכיר
דירוג
2,111
קראתי הרבה בנושא, ולא מצאתי הסבר פשוט. הנה מה שאני מבין ומה שלא, אשמח להרחבות ותיקונים, אם אפשר בלי לסבך.

להבנתי היו פה כמה שלבים.

1. נפילת הטוקן FTT. הטריגר היה המכירה ע"י בייננס, אבל לא נראה לי שזה כל הסיפור. אם הכל היה בריא חוץ מהמכירה של בייננס, אני לא מאמין שהטוקן היה מתרסק. הנפילה פגעה כמובן במחזיקי FTT (מי זה? למה הם עשו את זה לעצמם?) ובינתיים לא בלקוחות FTX אחרים.

2. נפילה של אלמידה/FTX - אלמידה היתה מושקעת חזק ב-FTT אז ברור שנפלה. מכיוון שהיתה ממונפת זה מחק 94% מההון של SBF. אבל איך FTX נפגעה מהעניין?

3. אתנחתא קומית - בייננס מודיעה על רכישת FTX ונסוגה. לא רואה אם ואיך זה השפיע על העלילה בסופו של דבר.

4. גניבת נכסי FTX. להבנתי לא ברור מי הגנב, למרות שיש חשוד מיידי. מה הקשר לקריסה? אם למישהו יש את המפתחות, למה לא גנב לפני חודש או שבוע? בטח היתה קופה גדולה יותר.

אלמידה הייתה גם עושה השוק של FTT. בגלל שהסחירות של FTT הייתה נמוכה, ברגע שבייננס עשו את המהלך שלהם, המכירה השפיעה מאוד על המחיר. מה שגרר את אלמידה למטה. ככל שמצבו של FTT החמיר, והמחיר ירד, נוצר מצב של ריצה על הבנק עקב השמועות על נפילתה של FTX, מה שכמובן גרם לנפילתה של FTX.

בטוח שנגלה עוד פרטים בהמשך. אני מחכה לספר של מייקל לואיס על הנושא.

ממש סיפורי אלף לילה ולילה....

שום דבר לא היה שם בריא.
הם השתמשו במודל ה-flywheel בו השתמשו גם צלזיוס ולמעשה הדפיסו כסף לא קיים כדי לנפח את השווי שלהם.
logvwfbu5ky91.jpg

בימים הראשונים של סולונה אחד מהדברים שהם עשו זה ליצור ביטקויין ואיתריום שרק הם יכולים להוציא ולא ברור אם הם באמת היו מגובים.
הם חילצו לא מעט חברות קורסות כנראה לא פעם מתוך סיבה שהם היו חשופים אליהם ופשוט לא יכלו לתת להם ליפול.
הם נתנו הלוואות לאלמידה תוך שימוש בכספי הלקוחות כנראה כחלק מהחילוץ מעסקאות גרועות.
רוב הכסף של הלקוחות כנראה מזמן לא היה קיים.

נערך לאחרונה ב:
אלמידה הייתה גם עושה השוק של FTT
עושה שוק של ETF אני מבין. הוא קונה נכס בסיס כדי להנפיק יחידות של הקרן, או מוחק יחידות תוך מכירת נכס הבסיס.
אבל מה זה עושה שוק של FTT? זה לא טוקן ש-FTX יכלה פשוט לייצר כמה שמתחשק? היתה הבטחה למשקיעים שיש מולו נכס כלשהו (מה שאמור ליצור הצמדה לאותו נכס)?

בעצם לא ברןר לי על מה היה מבוסס השווי של FTT? על הבטחה כלשהי של FTX?
אותה שאלה אפשר לשאול על ה-BNB של בייננס?

נערך לאחרונה ב:
אחד מהדברים למשל שגילו לאחר הקריסה שהם הדפיסו טוקני ביטקויין ואיתריום על סולונה שאינם מגובים.
כלומר, יצרו טוקן שהוא לא ביטקוין, אבל הבטיחו להחליף אותו תמורת ביטקוין, שאמור להיות להם?
זה כבר נראה כמו פונזי קלאסי (האמת שאני חושב שכל הסיפור, אם נקלף מספיק שכבות, הוא פונזי קלאסי).

הם נתנו הלוואות לאלמידה כחלק כנראה מחילוץ מעסקאות גרועות כנראה קשור גם לאפקט לונה תוך שימוש בכספי הלקוחות.
אז נראה אם הבנתי את הדומינו:
1. בייננס מוכרת FTT ומפילה את הערך שלו.
2. אלמידה, שחשופה מעל 100% ל-FTT, נופלת.
3. חלק גדול מהנכסים של FTX הם חוב שאלמידה חייבת להם, שעכשיו נמחק.
4. הביטקוין שלקוחות FTX שמרו בבורסה, גובה באותו חוב שנמחק, ולכן הלקוחות הפסידו חלק גדול מהכסף (והשאר נגנב אח"כ...)

כלומר, יצרו טוקן שהוא לא ביטקוין, אבל הבטיחו להחליף אותו תמורת ביטקוין, שאמור להיות להם?
זה כבר נראה כמו פונזי קלאסי (האמת שאני חושב שכל הסיפור, אם נקלף מספיק שכבות, הוא פונזי קלאסי).
הביטקויין והאיתריום זה יותר תוצר לוואי מהימים הראשונים של סולונה.

אז נראה אם הבנתי את הדומינו:
1. בייננס מוכרת FTT ומפילה את הערך שלו.
2. אלמידה, שחשופה מעל 100% ל-FTT, נופלת.
3. חלק גדול מהנכסים של FTX הם חוב שאלמידה חייבת להם, שעכשיו נמחק.
4. הביטקוין שלקוחות FTX שמרו בבורסה, גובה באותו חוב שנמחק, ולכן הלקוחות הפסידו חלק גדול מהכסף (והשאר נגנב אח"כ...)
בסעיף 2 פשוט לאחר ירידת ערך הטוקן הנכסים היו הרבה מתחת לחובות שלהם, ייתכן ובתוך ftx היה הרבה ftt חסר ערך.
בסעיף 4 זה לא רק ביטקויין , יש הרבה סוגי קריפטו אחר.

עושה שוק של ETF אני מבין. הוא קונה נכס בסיס כדי להנפיק יחידות של הקרן, או מוחק יחידות תוך מכירת נכס הבסיס.
אבל מה זה עושה שוק של FTT? זה לא טוקן ש-FTX יכלה פשוט לייצר כמה שמתחשק? היתה הבטחה למשקיעים שיש מולו נכס כלשהו (מה שאמור ליצור הצמדה לאותו נכס)?

בעצם לא ברןר לי על מה היה מבוסס השווי של FTT? על הבטחה כלשהי של FTX?
אותה שאלה אפשר לשאול על ה-BNB של בייננס?
עושה שוק מבטיח נזילות כשמישהו מגיע לקנות או למכור כל דבר. בעולם של etf קל להסביר, אבל גם בנכסים אחרים קיים אותו רעיון. לצורך העניין יש עושה שוק במתכות. הוא קונה הרבה מאוד מתכת, וסופג נזילות או מוציא לשוק על פי הביקוש וההיצע. מאוד יקר ומסוכן להיות עושה שוק, ולכן בדרך כלל, כל השחקנים בשוק משלמים לעושה השוק פרמיה על שירותיו.

במקרה של ftt, כמו כל טוקן, ההבטחה היא תשלום תמורת הטוקן במכירה.

בקצרה, יצרו מטבע יש מאין, עליו לקחו הלוואות, וכשמטבע ירד אי אפשר היה להחזיר את ההלוואות.
פה אפשר לראות הסבר יותר טוב בעברית

בסעיף 2 פשוט לאחר ירידת ערך הטוקן הנכסים היו הרבה מתחת לחובות שלהם,
זה מה שאני מתכוון בחשיפה מעל 100%.

ייתכן ובתוך ftx היה הרבה ftt חסר ערך
מה זאת אומרת FTT חסר ערך? בעצם מה זאת אומרת FTT בעל ערך? מה ההבדל?
היתה איזו הבטחה שמחזיק FTT יוכל לפדות אותו בערך מוגדר כלשהו? או רק, כמו ביטקוין, אתה יכול למכור אותו בכמה שיתן השוק, בלי הבטחה ספציפית?

במקרה של ftt, כמו כל טוקן, ההבטחה היא תשלום תמורת הטוקן במכירה.
אותה שאלה בעצם - איזו הבטחה היתה? מה מחזיקי FTT אמורים היו לקבל?

מאוד יקר ומסוכן להיות עושה שוק, ולכן בדרך כלל, כל השחקנים בשוק משלמים לעושה השוק פרמיה על שירותיו.
ב-ETF זה דוקא לא מסוכן (יקר ומורכב כן). לעושה השוק יש אפס חשיפה לנכס שהוא סוחר בו.
אם מנפיק הטוקן יכול להנפיק כמה שבא לו (ולא ברור לי אם זה כך), אני לא רואה את התפקיד של עושה השוק. אם מישהו רוצה לקנות FTT למה לא לקנות מ-FTX ישירות?

מה זאת אומרת FTT חסר ערך? בעצם מה זאת אומרת FTT בעל ערך? מה ההבדל?
היתה איזו הבטחה שמחזיק FTT יוכל לפדות אותו בערך מוגדר כלשהו? או רק, כמו ביטקוין, אתה יכול למכור אותו בכמה שיתן השוק, בלי הבטחה ספציפית?
להבנתי מי שהשתמש בפלטפורמה לא ידע שהוא היה מגובה ב-ftt ולא במטבע עצמו אליו הוא חשוף.
כלומר הוא חשב נניח שיש לו ביטקויין בפלטפורמה ואותו ביטקויין לא באמת היה קיים כביטקויין ברזרבות של ftx.

כלומר הוא חשב נניח שיש לו ביטקויין בפלטפורמה ואותו ביטקויין לא באמת היה קיים כביטקויין ברזרבות של ftx.
דוקא שקיפות אמורה להיות נקודת חוזק של בלוקצ'יין - אם לפלטפורמה יש רזרבות ביטקוין, שיפרסמו את הכתובת הפומבית של הארנק, וכולם יוכלו לראות שאכן יש. מן הסתם הם לא עשו את זה.

ובכל זאת, כך נכתב עליהם באתר fool.com:
Security is important for every cryptocurrency exchange, and FTX.US clearly takes this seriously. It has a custom-built hot and cold wallet for storing customer crypto funds, full external backing of all hot wallet funds, and relationships with industry leading custodians. The exchange also lets users protect their accounts with two-factor authentication (2FA) for logins and withdrawals.

כלומר הונאת פונזי, קצת יותר גרוע. פונזי ומיידוף אמרו ללקוחות שהם לא שומרים על הכסף שלהם כמו שהוא, אלא משקיעים אותו. FTX אמרו שהם שומרים אותו ובעצם השקיעו.

אחרי עוד קריאה, הנה ההבנה שלי לגבי הרקבון שקדם לקריסה (כלום לא ודאי, הכל מבוסס על דעות מהאינטרנט).

שורש הבעיה להבנתי הוא הערבוב בין אלמידה ל-FTX.
אלמידה - חברת השקעות. לקוחות אלמידה מבינים שההשקעה מסוכנת, אך מאמינים שיש גם סיכוי בהתאם
FTX - בורסה. לקוח שמחזיק מטבע בבורסה מצפה לחשיפה לאותו מטבע, לא לכלל עולם הקריפטו.

הזרמת כסף של לקוחות FTX לאלמידה אפשרה מצג שוא כאילו אלמידה רווחית, והמשך גיוס משקיעים. פונזי קלאסי. זה חשף את לקוחות FTX בלי ידיעתם לסיכונים של אלמידה (כמובן בלי הסיכויים, אם בכלל היו כאלה).
זה גם אפשר ל-SBF לשחק בתפקיד המלאך המושיע של חברות קריפטו. במקום שיפלו ויגרמו הפסדים לאלמידה, הן חולצו בכספי לקוחות FTX.

יתכן שקריסת טרה-לונה גרמה להפסדים שכבר קשה היה להחביא והיתה הזרז לקריסה.

דוקא שקיפות אמורה להיות נקודת חוזק של בלוקצ'יין
אתה צודק ועדיין הרבה אנשים מחליטים להשתמש בפלטפורמות שהן ריכוזיות ולא שקופות מההתחלה בגלל ה-greed והעצלנות.

הפרק האחרון בפודקאסט "בזמן שעבדתם" על הונאת FTX ורקע מה קורה שם.
או כל הסיפור בפחות מ2 דקות:

נערך לאחרונה ב:
אחרי עוד קריאה, הנה ההבנה שלי לגבי הרקבון שקדם לקריסה (כלום לא ודאי, הכל מבוסס על דעות מהאינטרנט).

שורש הבעיה להבנתי הוא הערבוב בין אלמידה ל-FTX.
אלמידה - חברת השקעות. לקוחות אלמידה מבינים שההשקעה מסוכנת, אך מאמינים שיש גם סיכוי בהתאם
FTX - בורסה. לקוח שמחזיק מטבע בבורסה מצפה לחשיפה לאותו מטבע, לא לכלל עולם הקריפטו.

הזרמת כסף של לקוחות FTX לאלמידה אפשרה מצג שוא כאילו אלמידה רווחית, והמשך גיוס משקיעים. פונזי קלאסי. זה חשף את לקוחות FTX בלי ידיעתם לסיכונים של אלמידה (כמובן בלי הסיכויים, אם בכלל היו כאלה).
זה גם אפשר ל-SBF לשחק בתפקיד המלאך המושיע של חברות קריפטו. במקום שיפלו ויגרמו הפסדים לאלמידה, הן חולצו בכספי לקוחות FTX.

יתכן שקריסת טרה-לונה גרמה להפסדים שכבר קשה היה להחביא והיתה הזרז לקריסה.

זה יותר מורכב מזה. בגדול מדובר בחבורה סגורה של ילדים חסרי כל ניסיון מהותי בניהול כספים והשקעות. הם הכירו אחד את השני בזמן הלימודים ב-MIT וניהלו מערכת יחסים פוליגמית יענו כולם נתנו שם בכולם באחוזה של בנקמן בבהאמס.

סם בנקמן הכיר בלימודים את קרולין אליסון ונתן לה לנהל את אלמידה למרות שלא היה לה חצי דקה ניסיון בניהול כספים. אבא של אליסון היה בוס לשעבר של בכיר ב-SEC (רשות ניירות הערך האמריקאית) ויש שמועות שהוא לחץ על אותו בכיר ב-SEC להעלים עין מהמתרחש ב-FTX. אם זה נכון מדובר בפרשה ברמת חומרה של קריסת Enron ב-2001.

במקביל בנקמן דאג לשמן היטב - היטב את המפלגה הדמוקרטית וככל הנראה תרם קרוב ל-100 מיליון דולר לקמפיינים שלהם. בנוסף FTX כנראה הייתה צינור של הזרמת כספים לאוקראינה.

במהלך הפעילות הם בנו מודל אחזקות מורכב במיוחד עם קרוב ל-130 חברות כנראה במטרה להסתיר את הגנבות שהם עושים. לכן עדיין לא ברור מה היקף הנזק המינימום הוא כנראה בסביבות ה-32 מיליארד דולר.

בנוסף הפריצה ל-FTX לפני מספר ימים בה "נעלמו" 600 מיליון דולר היא כנראה פעולה שעשה בנקמן כדי לגנוב את הכסף האחרון שנשאר שם. אבל זה עדיין בגדר שמועה/תיאורית למרות שלא יפתיע אותי כלל אם זה יתגלה נכון.

אני לא זוכר את כל הנקודות עכשיו, אבל באמת שזה משהו שאפשר בעל-פה לסכם בשתי דקות. וזה לא קשור לשום טוקן זה או אחר.

הראש של כל הסיפור הזה, התחיל מזה שהוא ניצל ארביטראז׳ ידוע שהיה קיים בשוק הקריפטו שנים - Spreads באסיה היו משמעותית יותר גבוהים מאשר בשווקים במערב. הוא היה קונה בזול באמריקה ומוכר ביוקר ליפנים וקוריאנים. ככה, הוא ״נתן את המכה״.

בהמשך, הוא פתח בורסת קריפטו. אבל בגלל שהרגולטור לא היה שם, הוא עשה כל מיני דברים שבשווקים נורמליים ומפוקחים אסורים. הוא סיפק Market Making אבל שכמובן כל הפוזיציות שם היו לטובתו. או במילים פשוטות - הוא עשה ״הרצת מניות״ על קריפטו בתוך הזירה שלו. אי לכך, הוא גם פתח כמה טוקנים בלי תוכן בהם הוא שולט על 99% מהמטבע ויכול לבצע בתוכו כמה מניפולציות שהוא רוצה.

היו לו עוד כמה יוזמות מהצד שכדי לממן הוא השתמש בכספי המשקיעים שלו - פה, הסיפור הופך לפלילי ממש ויתכן בהחלט שהוא יכנס לכלא פדרלי. בדקו את הספרים של החברה וגילו שהרבה נכסי משקיעים אכן נגנבו - ומפה ההסתבכות. אחת ההסתבכויות הבולטות יותר, היא שהבחורצ׳יק גם היה תורם די שמן של המפלגה הדמוקרטית. אז יש פה גם זוית פוליטית מעניינת. כבר עשו כל מיני ספקולציות שבגלל זה החברים שלו בקפיטול יספקו לו עסקת טיעון מטיבה.

הפודקאסט 'בזמן שעבדתם' הוציא על זה פרק אתמול, מעניין מאוד ונותן אחלה הסבר לדעתי

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ש בתרחיש של נפילת המשטר האיראני השקל יגיע ל2 ש"ח? שוק ההון 19
עידו ג הגנה מפני נפילת השקל - סכום צנוע שוק ההון 15
B נפילת אוורגרנדה והשפעתה על השווקים ובסין במיוחד שוק ההון 3
ר נפילת דולר שוק ההון 277
ג דרכים לגידור נגד נפילת מחיר נדל"ן בישראל שוק ההון 51
D back to basic - הסבר על אפקט הריבית-דריבית בתעודות סל שוק ההון 2
R הסבר על קיזוז פחת בהקשרי מס הכנסה ומס שבח מיסים 5
R הסבר על מקדמות מס הכנסה מיסים 5
י הסבר לגבי השקעה במניות באמצעות מטבע זר שוק ההון 16
U הסבר על תלוש משכורת מיסים 6
ג רכישת ETF זר - הסבר? שוק ההון 0
H הסבר על הצמדת תשלומים לאחר פרישה בביטוח מנהלים לפני 2001 פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
M שווי אג"ח נפל ללא הסבר שוק ההון 48
H הסבר על רפורמת "בעל עסק זעיר": איפה יש הסבר מדויק על משמעות לשכיר שמחפש תוספת הכנסה? מיסים 16
Y למישהו יש הסבר אינטואטיבי על מרטינגל חסום? אוף טופיק 5
מ הסבר איך מבינים כמה מגן מס יש לי מיסים 3
L הסבר מיסוי בין קרנות צוברות איריות לישראליות שוק ההון 1
M צריך הסבר לשיחה מחדשות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 21
N GME הסבר על מה שקרה וקורה עכשיו עם מניית Game Stop שוק ההון 3
ה הסבר לפערי עקיבה שוק ההון 1
א צמוד למדד - הסבר נדל"ן 7
F הסבר בבקשה על פער בין 1159193 שנסחרת ב7310 אגורות לבין IUIT שנסחרת ב-20.99 דולר? שוק ההון 2
P הסבר ודוגמאות לטופס 1320 (חישוב הכנסה מעסק)? מיסים 0
P הסבר על השקעה באג"ח באמצעות קרנות מחקות שוק ההון 5
ט הסבר על קרן כספית שוק ההון 1
ו הי, אשמח להפניה לפוסט של הסולידית עם הסבר על השקעות דרך בתי השקעות בחו"ל פוסטים מאיכות נמוכה 0
V הסבר לצורת חישוב ״שינוי מעלות״ שוק ההון 14
S הסבר על צבירת דיבידנדים (1159250) שוק ההון 5
A רכישת דירה מקבלן - הסבר לגבי מצב חשבון, ממה להיזהר? נדל"ן 2
Y אז מה היא אינפלציה? הנה הסבר לכל מי שלא יודע... שוק ההון 164
א אני מחפש הסבר ברור איך להעביר מלאומי לאקסלנס את התיק השקעות שלי פוסטים מאיכות נמוכה 1
פ מחקה מדד MSCI AC WORLD מנורה מבטחים-קרן השתלמות מבקשת הסבר פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 11
D הסבר על חשבונות של בית השקעות ובנק ברוקרים ופלטפורמות מסחר 7
notavailable הסבר על תיאור פעולות במערכת Spark Ordernet ברוקרים ופלטפורמות מסחר 4
Dinoman עמלות ודמי שמירה בברוקרים אצל SLICE הסבר פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
D למה לשוק יש נטייה לגדול אקספוננציאלית? יש לכך הסבר תיאורטי מעבר לתצפיות אמפיריות? שוק ההון 31
A הסבר על -קסם ETF משולבת מניות ארה"ב שוק ההון 11
מ הסבר על מס שוק ההון 4
W ETF - הסבר על קביעת המחיר שוק ההון 0
S בקשת הסבר אודות רווח בקרנות פנסיה אלטשולר (תשואה מוצגת מול רווח כספי בפועל) צרכנות פיננסית 0
L למה חולים יותר בחורף, יש לזה הסבר? זה הקור? אוף טופיק 12
L מורים - שביתות - הסבר?? אוף טופיק 25
B דרוש הסבר - אג"ח מסוים או מוצר עוקב מדדי אג"ח שוק ההון 4
י בקשת הסבר - יתרון העברת הפסד לטובת קיזוז מס בעתיד שוק ההון 24
unrealx עמלות רכישת מניות בבית השקעות - הסבר? שוק ההון 6
ע הסבר על חישוב ה-SEC Yield של bond etf שוק ההון 5
ח הסבר לגבי קרן השתלמות צרכנות פיננסית 1
לא חשוב שמות הסבר על תוכניות חיסכון בבנקים שוק ההון 76
לא חשוב שמות סרטון לא ברור על מתווה הגז, אפשר הסבר? אוף טופיק 1
לא חשוב שמות בהקשר לחסכנות ואנטי-צרכנות - אפשר בבקשה הסבר על הסרטון הבא? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 7

נושאים דומים

Back
למעלה