• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

נניח שאנחנו ב23 לאוקטובר 1929 (הגנה ממפולת)

• פותח הנושא פותח הנושא roey
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

roey

משתמש רשום
דירוג
2
אם הייתי משקיע את כספי ערב השפל הגדול, הכסף שלי היה מאבד 90% מערכו היה לוקח 25 שנים עד שהייתי רואה את סכום ההשקעה הראשוני משתחזר.
כקורא ועוקב נאמן לבלוג ולשיטה מרבית הכסף שלי נמצא כיום במדדי מניות,
עד היום הייתי אדיש יותר למפולות, ובאמת בשנים שאני משקיע השוק חזר מהר מאוד לעצמו, אבל אני בן 41 ושואל את עצמי מה יקרה אם שוב תגיע אם-כל-המפולות,
אם זה ימשך עשרות שנים נדפקתי. ונראה לי שהגעתי למסקנה שאני רוצה לאזן קצת אחרת את רמת הסיכון.
בקיצר מה לשיטתכם דרך הגידור הטובה ביותר למפולת של שנים רבות?

אם הייתי משקיע את כספי ערב השפל הגדול, הכסף שלי היה מאבד 90% מערכו היה לוקח 25 שנים עד שהייתי רואה את סכום ההשקעה הראשוני משתחזר.
ריאלית ובתוספת דיבידנדים, 8 שנים.
השפל היה מלוה בהיפר-דפלציה, לכן למרות שנומינלית השוק קרס ב-90% מבחינת כוח קנייה מדובר ב-65% אם זכרוני אינו מטעה.
מבחינת לחץ זה כנראה לא מאוד משנה, אבל ה-8 לעומת 25 שנים בהחלט משנה.

פחות אם מביאים בחשבון דיבידנדים

היום יש ריביות יפות באג"ח
תודה, יכול לתת דוגמה לאחת כזו? השקעתי בעבר במדדי אגח לטווח בינוני וב'ה בעיקר חוויתי ירידות בשנים הללו ;)

אג"ח/פיקדון עם חלוקה בין צמודי מדד ללא צמודים עם משך זמן שמתאים לזמן שאתה מתכנן לממש. יש פיקדונות שנותנים לך או הצמדה למדד עם ריבית קטנה או אפסית או ריבית סבירה לפי המקסימום ביניהם.
אני לרוב בגישה שהחלק הסולידי בתיק יהיה מאוד סולידי (אג"ח מדינה וחברות מאוד מבוססות ופיקדונות במסלולים בטוחים) והחלק המסוכן בתיק יהיה מסוכן (מניות של חברות צמיחה או חברות קטנות).
גם נכסים ריאליים כמו נדל"ן יעזרו אם יש שילוב של היפר-אינפלציה. כמובן שגם יכולות עבודה מבוקשים ומקום עבודה יציב יעזרו.

נערך לאחרונה ב:
אי אפשר באמת להתכונן לברבור שחור. אתה מתכונן ל29, מה עם מלחמת העולם ה2?

יכול לספר לך סיפורים מאוד עצובים על משפחתי בשואה. לכאורה, גיוון והכנות למשבר זה מאוד יפה על הנייר - אך קצת חוסר מזל וזה לא עומד במבחן המציאות.
על קצה המזלג, נכסים בינלאומיים, זהב פיזי, עסקים, וכמובן מזומן - ובסוף הכל נלקח לך ואתה נלחם על אוכל כמו כולם.

הדבר הכי קרוב ללעזור לך זה זהב פיזי. זה תמיד נכון, בכל המשברים.

אני בן 41 ושואל את עצמי מה יקרה אם שוב תגיע אם-כל-המפולות,
אם אתה בן 41 זה אומר שיש לך עוד עשרות שנים להכניס כסף.

יש הבדל בזמן ההתאוששות בין תרחיש שבו כל הכסף בפנים בזמן הנפילה לתרחיש שבו רק חלק מהכסף בפנים בזמן הנפילה ויש עוד כספים שנכנסים לאורך הזמן.

הנקודה שלא התייחסת אליה היא מתי אתה צריך את הכסף. האם אתה בונה על פרישה מוקדמת? או שזה כסף לטווח הארוך?

אי אפשר באמת להתכונן לברבור שחור. אתה מתכונן ל29, מה עם מלחמת העולם ה2?
אפשר, אבל זה יגיע על חשבון תשואה עתידית במידה ולא יתרחש.
יכול לספר לך סיפורים מאוד עצובים על משפחתי בשואה. לכאורה, גיוון והכנות למשבר זה מאוד יפה על הנייר - אך קצת חוסר מזל וזה לא עומד במבחן המציאות
למשפחתי סיפור אחר, בעקבות הכנות מראש של קרוב משפחה ,שהבין את המשמעויות של עליית האנטישמיות באירופה, הצליח להציל חלק גדול מהכסף וחלק מקרובי המשפחה.

תכנון לקראת משברים אפשרי כל עוד ברור שיש לזה מחיר.

אפשר, אבל זה יגיע על חשבון תשואה עתידית במידה ולא יתרחש.

למשפחתי סיפור אחר, בעקבות הכנות מראש של קרוב משפחה ,שהבין את המשמעויות של עליית האנטישמיות באירופה, הצליח להציל חלק גדול מהכסף וחלק מקרובי המשפחה.

תכנון לקראת משברים אפשרי כל עוד ברור שיש לזה מחיר.
לחלוטין. אם זה לא היה ברור, הדיעה שלי היא שבעקבות האופציה שההכנות שלך ילכו לפח, עדיף לך לא להשקיע מאמצים רבים בלהתכונן אליה.
כמובן שצריך מאמצים מינימליים, אבל זה לא צריך להיות בראש שלך בתכנון היום יומי. בטח שלא לתפוס נתח בעל משמעות מהתשואה העתידית.

הדבר הכי קרוב ללעזור לך זה זהב פיזי. זה תמיד נכון, בכל המשברים.
מה שהכי יעזור זה קשרים חזקים עם משפחה חברים ולאום. ושהיה להם ולך יכולות ריאליות חשובות כמו נשק וייצור מצרכים חיוניים. גם כדאי שתהיה לך אמונה שתתן לך משמעות גם בקושי וגם עדיף שהרבה בעולם מזדהים איתה ברמה שהם יעזרו לך גם כשקשה להם.
גם גמישות מחשבתית תעזור. לנסות להבין איזה ברבורים שחורים אפשריים. ולא להקבע על מה שרגילים אליו 50 שנה.

מה שהכי יעזור זה קשרים חזקים עם משפחה חברים ולאום. ושהיה להם ולך יכולות ריאליות חשובות כמו נשק וייצור מצרכים חיוניים. גם כדאי שתהיה לך אמונה שתתן לך משמעות גם בקושי וגם עדיף שהרבה בעולם מזדהים איתה ברמה שהם יעזרו לך גם כשקשה להם.
משפחה וחברים תמיד טוב, לאום ואמונה הם עוגנים מחשבתיים שעוצרים ממך מחשבה חופשית וגמישות.

גם גמישות מחשבתית תעזור. לנסות להבין איזה ברבורים שחורים אפשריים. ולא להקבע על מה שרגילים אליו 50 שנה.
אני חושב הפוך לגמרי. עצם התפיסה שאתה יכול לנסות להבין מה הברבור השחור האפשרי היא מנוגדת לעצמם הרעיון של ברבור שחור.

קשרים עם משפחה חברים ולאום? קהילות חסידיות שלמות נספו בשואה (עם קשרים חזקים יותר ממשפחה). כולם בבת אחת.
לאום? לאומים שלמים נספו לאורך ההיסטוריה. אולי אתה מתכוון לריבוי לאום (אזרחויות כפולות).
יכולות ריאליות של נשק וייצור? כאינדיבידואל זה בלתי אפשרי. כחברה? זה לא עזר לגרמני שחי בגרמניה הנאצית, וגם לא בזמן האחרון לגבר הרוסי המצוי. סלח לי, אבל גם לא לאנשינו בעוטף עזה ב7.10.
אמונה? ממליץ לך על ביקור במצדה. אמונה זה חרב פיפיות הרסנית למדיי. (ולהבדיל, גם יושבי עזה הם חברה מאמינים מאוד, אשר רוב העולם הזדהה איתו עד בחירתו של טראמפ)

לא משנה מה תביא, אין כיסוי מלא. אפילו לא מתקרב לכיסוי מלא.
ולכן אין טעם בלהיות אובססיבי להגנות מפני ברבורים שחורים.

אזרחויות כפולות
חד משמעית, ואני אומר את זה הלוך ושוב לכל מי שאומר לי שכדאי לוותר על האזרחות האמריקאית כדי לחסוך בבירוקרטיה שנתית, ובגלל שנדרש גמישות ותכנון שונה מההמלצות הרווחות לישראלי הממוצע.

אם הייתי משקיע את כספי ערב השפל הגדול, הכסף שלי היה מאבד 90% מערכו היה לוקח 25 שנים עד שהייתי רואה את סכום ההשקעה הראשוני משתחזר
בהנחה שלא היה לך שום כסף מושקע וששמת הכל בצד בהמתנה לפסגה כדי לשים את כולו בבת אחת, ובהנחה שאחר כך נמנעת במשך 25 שנים להכניס שקל נוסף לבורסה. שתי ההנחות האלה לא סבירות.

מי שהמשיך להשקיע בבורסה מיד לאחר הקריסה ולאחריה - ראה את ההשקעה שלו חוזרת בתוך שנתיים או שלוש (במונחים נומינליים)

היו מלא פיטורים באותה תקופה, זו גם לא הנחה שאפשר להניח בסבירות גבוהה.
גם נכון, התרחיש הממוצע אכן נמצא בתרחיש הורוד שתיארתי (שנתיים) וגם לא בתרחיש האפוקליפטי ביותר (25 שנים) אלא איפשהו באמצע
גם מי שפוטר לא נשאר (בד"כ) חסר עבודה במשך שניים וחצי עשורים

לא משנה מה תביא, אין כיסוי מלא. אפילו לא מתקרב לכיסוי מלא.
ולכן אין טעם בלהיות אובססיבי להגנות מפני ברבורים שחורים.
יש הרבה יותר ברבורים שחורים ברמה האישית ואז משפחה וקהילה בטוח יכולים לעזור. גם בפועל אם לא הייתה התגייסות גדולה ונשק זמין במלחמת יום כיפור ובשמחת תורה אז חס וחלילה לא הייתה קיימת מדינת ישראל. כלומר משפחה ולאום עוזרים כל עוד לא בא כח חזק יותר מהם, שזה נדיר. לאומים מחזיקים מאות שנים. הלאום הישראלי 3500 שנה בערך.

מי שהבין בזמן אמת בתחילת השואה את הסכנה לרוב ניצל. להחזיק בעוד אזרחות במצב כזה יכול לעזור אם לא הופתעת יותר מדי (בקו האש כולם שווים, ולא יעזור כסף או אזרחות זרה).

באמונה לא התכוונתי סגירות מחשבתית (שהייתה לכל הזרמים הלא ציוניים בשואה כולל רפורמים חרדים בונד ומתבוללים שפעלו באסטרטגיה של גלותיות שעבדה כמה מאות שנים בסדר), אלא משהו שגורם לך להמשיך להתאמץ ולעזור לך ולאחרים גם כשקשה. ויקטור פרנקל כתב על זה כמה ספרים המפורסם שבהם הוא "האדם מחפש משמעות". יש אנשים שכל החיים התנהלו באופן מתוכנן מבחינה כספית וגופנית. אבל כשבאה עליהם צרה שגדולה ממה שהם רגילים זה שבר אותם. רואים את זה בהרבה מקומות, למשל מישהו שמנפח שרירים בחדר כושר לפי תוכנית אימונים סדורה לא יתאים לערפל הקרב בקרב מסובך וממושך.

נערך לאחרונה ב:

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
יש הרבה יותר ברבורים שחורים ברמה האישית ואז משפחה וקהילה בטוח יכולים לעזור. גם בפועל אם לא הייתה התגייסות גדולה ונשק זמין במלחמת יום כיפור ובשמחת תורה אז חס וחלילה לא הייתה קיימת מדינת ישראל. כלומר משפחה ולאום עוזרים כל עוד לא בא כח חזק יותר מהם, שזה נדיר. לאומים מחזיקים מאות שנים. הלאום הישראלי 3500 שנה בערך.

מי שהבין בזמן אמת בתחילת השואה את הסכנה לרוב ניצל. להחזיק בעוד אזרחות במצב כזה יכול לעזור אם לא הופתעת יותר מדי (בקו האש כולם שווים, ולא יעזור כסף או אזרחות זרה).

באמונה לא התכוונתי סגירות מחשבתית, אלא משהו שגורם לך להמשיך להתאמץ ולעזור לך ולאחרים גם כשקשה. ויקטור פרנקל כתב על זה כמה ספרים המפורסם שבהם הוא "האדם מחפש משמעות". יש אנשים שכל החיים התנהלו באופן מתוכנן מבחינה כספית וגופנית. אבל כשבאה עליהם צרה שגדולה ממה שהם רגילים זה שבר אותם. רואים את זה בהרבה מקומות, למשל מישהו שמנפח שרירים בחדר כושר לפי תוכנית אימונים סדורה לא יתאים לערפל הקרב בקרב מסובך וממושך.

לפעמים המשפחה והקהילה מייצרים את הברבור השחור.
ולפעמים נשק מזמין צרות ודיקטטורה.
וישראל היא לא לאום של 3500 שנה. (מאיפה הבאת את זה?)
מי שהבין בזמן את הסכנה של השואה לא ניצל, אלא אכל אותה באחת המדינות הכבושות כמו צרפת, השטחים ממזרח או המדינות הלא צפויות ששיתפו פעולה בצורה מחרידה. יכול להגיד לך (שוב,קשר משפחתי) שאדם שהיה לו עיטור עוז במדינה עצמאית (רחוקה מאוד מגרמניה) לא ציפה שישליכו אותו לנאצים.
ובניגוד למה שאתה אומר, אמונה יכולה להיות מקור אמיתי למשבר נפשי (שוב, משפחה תחת הכובש הנאצי) ואפילו להגביר את המשבר.

מתעכב על 2,
א. כמו שיעקב אמר - ריבוי אזרחויות זה אולי היתרון היחיד שאני יכול לחשוב עליו.
ב. הלאום הישראלי היה קיים לתקופת זמן קצרה בהיסטוריה (פיצול הממלכות). הלאום היהודי הוא הלאום אליו אתה מתכוון. בזמן הגלות הארוכה הלאום הזה היה רדום. מה ששיחק תפקיד זוהי הדת.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
B האם לדעכתכם זה הזמן להכנס לשוק (נניח לסנופי) אם ההשקעה היא לחמש שנים? פוסטים מאיכות נמוכה 15
P נניח וידיכם הייתה על כספי המדינה/ האוצר איפה הייתם מקצצים, או מה הייתם בוחרים לשנות? פוסטים מאיכות נמוכה 136
A נניח שיש לי אג"ח האם עלי לשלם מיסים רק על הקופונים או גם מיסים 6
A נניח שאני קונה קרן מחקה מנוטרלת מט"ח: שוק ההון 10
Amir מה רמת הסיכון של תעודות סל מחקות מדדי בריאות בארה"ב (נניח XLV) שוק ההון 15
ע האם אנחנו מחממים מים שאנחנו לא צריכים? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 46
P אנשים שאנחנו מתגעגעים אליהם אוף טופיק 26
F האם פרדיגמת ההשקעות שאנחנו מכירים עדיין רלוונטית בעידן ה-AI? אוף טופיק 7
H אם אני חושב שאנחנו לקראת ירידות, שווה למכור ולקנות? שוק ההון 15
c881 רק כי טוענים שאנחנו כבר לא מבדילים בין דתי לחרדי פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 6
D חוזה שכירות תמוה לדירה שאנחנו רוצים לעבור אליה אוף טופיק 25
O שאלות לפני שאנחנו קופצים למים - מסחר דרך IB שוק ההון 13
C יש לנו מגרש בהרחבה של בית חירות שאנחנו רוצים למכור, איך כדאי לפרסם? נדל"ן 2
M הם ממשיכים לעבוד כדי שאנחנו נוכל לפרוש מוקדם פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 9
ע אני יודע שאנחנו שוק קטן ובכל זאת שוק ההון 5

נושאים דומים

Back
למעלה