יש לי שאלה אליכם
לכאורה ברגע שהריבית עולה אז יש פחות רוכשי דירות
פחות רוכשי דירות =יותר שוכרים
מאידך יש פחות משקיעים
מה שמוביל באופן מיידי לפחות דירות חדשות להשכרה ומאידך הרבה יותר מבקשים להשכרה קרי---פחות היצע ויותר ביקוש בהשכרת דירה
ואם כך האינפלצייה כמעט בטוח תעלה בטווח הקרוב עוד
ולכאורה זה יוביל להעלאת ריבית נוספת מה שיוביל כמעט בוודאות לירידה של מחירי הדיור ,נכון?
חסר בשוק לא נובע מקושי לקנות דירות, כי אם אנשים לא מוכרים את הדירה שלהם למשקיעים, אז הם גם לא צריכים לשכור דירה כי הם כבר גרים בדירה של עצמם.
חסר בשוק מגיע על ידי שמגיע אדם מבחוץ, למשל אדם שעד עכשיו גר עם ההורים ופתאום עכשיו הוא רוצה לגור בדירה, אז אם הוא יצטרף לשוכרים בגלל שקשה לקנות דירה בתקופה כזאת, אז הוא יעמיס על שוק השכירות, אבל גם בתקופה שהריבית נמוכה הוא גם מעמיס על שוק השכירות כי הוא מוסיף עוד ביקוש לדיור, כי הוא קונה דירה, וממילא משקיעים לא קנו את הדירה הנ"ל.
בסוף מה שמעלה את המחירים זה ביקוש מוגבר והיצע נמוך.
אבל אכן יש העלאות מחירים שמגיע מלחצים על השוק, שכאן זה אומר שברגע שהמשקיעים צריכים לשלם עוד סכום משמעותי בחודש בגלל שעלות המימון עלתה, אז הם לחוצים להעלות את מחירי הדירות, וברגע שהלחץ הוא על אחוז גדול של משקיעים, אז כולם ביחד מצליחים לעלות את המחיר, אבל המחיר לא במיידי עולה באותו ייחס של עלות המימון, כי בסוף שוק השכירות זה לא מונופול אלא זה הרבה אנשים שכל אחד יש לו לחצים שונים, ולוקח שנים עד שזה מתאזן באותו ייחס.
אבל כאן מגיע הגורם המאזן, שהוא עליית הריבית שגורם שהשוכרים אין להם מספיק כסף נזיל, כי דבר ראשון יש אינפלציה שזה אומר שהכול מתייקר ולא רק שכירות הדירה, דבר שני עליית הריבית גורמת לכל שוק האשראי להתייקר משמעותית בחודשית, וזה בסוף גורם לפיטורים ואי העלאות שכר, ולכן בסוף לאנשים אין מספיק כסף כדי שיוכלו לעמוד בעליית מחירי השכירות, ולכן המחיר של השכירות גם אם יש לחץ לעלות אותו, כנגד זה יש לחץ להוריד אותו, כי אנשים פשוט לא יכולים לשלם את זה... וממילא מי שיכול חוזר לדירה של ההורים וכיוצא בזה, וממילא יורד הביקוש עד שהמחיר מתאזן לנקודה שבו יש מספיק שוכרים במחיר הזה ויש מספיק דירות במחיר הזה.