האזרח הקטן
משתמש בכיר
- הצטרף ב
- 5/3/21
- הודעות
- 7,462
- דירוג
- 9,099
בארה"ב בעל הלוואה שפושט רגל, הבנק לוקח את הדירה ומוחק את החוב. בישראל הבנק לוקח את הדירה, מוכר אותה ומקטין את גובה החוב בסכום המכירה (ובקיזוז עלויות גביית החוב). את יתרת החוב החייב עדיין נדרש לשלם לבנק (ואם יש ערבים, ניתן לממש את החוב גם מהם).משבר הסאבפריים זה קריסה של הבנקים בגלל שערך הדירות ירד יותר מדי. (הרי אם הדירות לא היו יורדים הבנקים יכלו לממש את המשכון של הדירה)
ברגע שערך הדירות יורד יותר מהמרווח ביטחון שהבנקים לוקחים, שזה אומר שאם יש משכנתא על הדירה של 75 אחוז, אז ירידה של עד 25 אחוז המערכת יכולה לשרוד, יותר מזה אין ערבות לכל המשכנתא, וממילא הסיכון של הבנק גודל, ובתקופה כזאת בדרך כלל זה מגיע גם אם קשיים ללקוחות להחזיר את המשכנתא, בגלל ריביות וכדומה, וזה יוצר מתכון מושלם לאי עמידה בתשלומים, וממילא להתממשות הסיכון של המלווה, שזה הבנקים.
קח גם בחשבון שזה שהלוואה כלשהי נלקחה ב75% לא אומר כלום לגבי היום - הרי בינתיים הלווה שילם חלק מהקרן, ובנוסף מחירי הדירות עלו. אז אם מישהו למשל לקח 75% לפני חמש שנים, היום הוא כנראה סביב 50% או פחות. כך שגם אם מחיר הדירה יירד בחמישים אחוז, עדיין מכירת הנכס תסגור את החוב לבנק.
לא צריך הזרמות של מזומן מהמדינה, יכולים לשחק עם כל מיני עניינים של קניית חוב מהבנקים או מתן ערבות לבנקים מסויימים שיגיעו לקשיים בהלימות הון. לא כל כך מהר יקרסו פה בנקים, בטח לא בגלל המשכנתאות לשוק הפרטי.והגיוני שהמדינה תנסה לחלץ את הבנקים עם הזרמות של מזומנים, אבל בתקופת אינפלציה גבוהה, יש גבול להזרמת כספים שאפשר להזרים בלי לשלם מחיר כבד בריבית, ודי ברור שהמשק לא יכול לעמוד בריביות של 10 אחוז וכדומה, אז לכן לדעתי המדינה לא תוכל להציל את הבנקים ולכן לדעתי המערכת תקרוס.