• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

משכנתא או הון עצמי?

• פותח הנושא פותח הנושא breezblock
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

breezblock

משתמש בכיר
דירוג
3,497
אני יודעת שהשאלה נשאלה בדרכים שונות בפורום, אבל לא הצלחתי להגיע למסקנה חד משמעית.

קניתי לפני זמן מה דירה במשותף עם קרוב משפחה, והוא עכשיו מציע לי לקנות ממנו את חלקו ואני מעוניינת.
עלות חלקו שווה פחות או יותר להון שיש ברשותי.

עדיין לא הלכנו להתעניין בבנקים, אבל בגדול - מה טווח הריבית שאני יכולה לצפות לו?
הכוונה היא ללכת על החזר חודשי של בערך 3500 - שזה השכ"ד שאנחנו מקבלים.. אם כי יש אפשרות להחזר חודשי גבוה יותר, אפילו עד 6500, אם נוותר על החיסכון החודשי שלנו ונזרים אותו לטובת ההחזרים.

ומה לדעתכם השיקולים שצריכים להכריע בין ההחלטה לקחת משכנתא לבין לפדות את ההון העצמי.

אני נוטה לקחת משכנתא שאני מבינה שהיום היא בריבית די אטרקטיבית, כי אם אמכור את התיק גם אשלם את כל העמלות, וגם בגלל הנפילות האחרונות הוא לא בדיוק ברווח.
ואם ניקח משכנתא - לפי מה כדאי לקבוע את ההחזר החודשי?
על מה לא חשבתי?

ההחזר החודשי שיתנו לך לקחת = 30% מהכנסה נטו.
אני לא יודע מה הריבית היום, מניח שיהיה תלוי גם באחוז המשכנתא מהנכס - את בכל מקרה צריכה מקסימום 50% מהדירה.
אם תבואי עם הון עצמי, אז האחוז נמוך יותר.

לקחת או לא... החלטה שלך.
חושב ש @הסולידית כתבה פעם משהו לגבי "עד 16 משכורות"...

מה לדעתכם השיקולים שצריכים להכריע בין ההחלטה לקחת משכנתא לבין לפדות את ההון העצמי
השיקול העיקרי צריך להיות(לדעתי) הרצון שלך להשקיע במינוף ולא כמה עמלות תשלמי, ברגע שתחליטי תבדקי מה הכי זול ונכון לך לדרך שבחרת.
פסיכולגית רוב המשקיעים מעדיפים להשקיע בנדל"ן במינוף ולא בשוק ההון במינוף.אבל לדעתי ברגע שהחלטת שאת מוכנה להיות במינוף תבדקי מה הכי זול\נכון לך מבחינת ריבית ופיזור(יכול להיות שבמקום לשים את כול המינוף בנדל"ן עדיף להעביר חלק ממנו לתיק שוק ההון שלך).

breezblock - ממליך לעיין בבלוג של משכנאמן, בדיוק השבוע הוא כתב על הריביות, ובכלל יש שם מידע שיכול להיות רלוונטי לסוגיה

לדעתי זה מאוד תלוי באפיקי ההשקעה האחרים שיש לך עבוד ההון הזמין, במידה ויש לך אפשרות לקבל תשואה גבוהה על ההון באפיק אחר ולא בנדל"ן אז תיקחי משכנתא, במידה ולא אז תשתמשי בהון שלך לקנות את החלק.
אולי @רוני יכול לעזור לך בנושא.

בכל אופן זו דעתי האישית בלבד!

במידה ויש לך אפשרות לקבל תשואה גבוהה על ההון באפיק אחר
מי יודע?
כרגע כ 60 % מהתיק שלי במניות לפי מדדים שונים. זו יכולה להיות הצלחה מסחררת או נפילה גדולה. לטווח הארוך אני מקווה לקבל תשואה גבוהה מהריבית כמובן.

מה טווח הריבית שאני יכולה לצפות לו?
השאלה הראשונה, בהנחה שאת לוקחת משכנתא, היא לכמה זמן את מתכננת. ככל שתרצי לקחת לשנים רבות יותר, כך עדיף לקחת במסלול ריבית קבועה ללא הצמדה. הבעיה היא שריבית כזאת היא הגבוהה ביותר. אם את מוכנה להדק את החגורה לחמש שנים (מקסימום החזר בחודש האפשרי מבחינתך ומבחינת הבנק) אז אולי עדיף משכנתא בריבית משתנה שהיא זולה יותר (אבל מסוכנת לטווח ארוך).
אני נוטה לקחת משכנתא שאני מבינה שהיום היא בריבית די אטרקטיבית, כי אם אמכור את התיק גם אשלם את כל העמלות, וגם בגלל הנפילות האחרונות הוא לא בדיוק ברווח.
מה נחשבת בעינייך ריבית אטרקטיבית? ריבית קל"צ כבר בסביבות 4% אאל"ט.
מצד שני, אני באופן אישי הייתי הולכת לכיוון המינוף מהסיבה הפסיכולוגית (אצלי) שמה שנכנס לתיק ההשקעות לא יוצא (הקרן, לא הרווחים כשיהיו).

קשה לענות לך על השאלה מבלי להבין את התמונה הפיננסית המלאה, גיל, בטחון תעסוקתי, פנסיה, עלויות מחיה..... למרות זאת לדעתי מומלץ לקחת משכנתא גם אם אני לא אוהב את עיתוי הרכישה, עדיף שהמשכנתא תהיה לטווח קצר ככול הניתן, פחות חשיפה לאורך זמן לריבית משתנה, הצמדה למדד ולוח סילוקין שפיצר.
ככול שתסלקי מהר יותר את המשכנתא יתאפשר לך לקחת מימון נוסף בעתיד לרכישת נכס נוסף לקראת עליית המחירים הבאה בארץ או לחילופין למכור את הנכס ולהשקיע את הכסף במיקום שיניב עבורך הכנסה חודשית גבוהה יותר משכירות.
מאחר והנכס מניב שכירות חודשית של 3,500 ש"ח אני מניח ששוי השוק שלו קיום הוא בסביבות 1,200,000 ש"ח סכום שניתן להשקיע במיקומים אחרים שיניבו עבורך תשואות נטו לפני מס בגובה של 6% עד 10%.

@breezblock מצטער שאני סוטה מהנושא. הרי יש לך חוזה משקיע. את מתכוונת להפר אותו?
בנוסף, מה לגבי עניין של פיזור סיכון?

התכוונתי לרשום את זה אתמול אבל חיכיתי שמישהו אחר יהיה הראשון לסטות מהנושא ;) אם ערך הדירה עלה מאז שקניתם אותה (ניחוש, כי כתבת שהיא נקנתה לפני זמן מה...) בעוד שתיק ההשקעות ירד (על סמך מה שכתבת), מדוע את מאזנת בין הנכסים בכיוון ההפוך דווקא?

הרי יש לך חוזה משקיע. את מתכוונת להפר אותו?
אתה עושה חוזה בנקודת זמן מסויימת עם ידע חלקי לגבי העתיד האישי שלך. מה קורה כשהעתיד הופך להווה ונכנסו פרמטרים חדשים שלא היו ידועים קודם?

אתה עושה חוזה בנקודת זמן מסויימת עם ידע חלקי לגבי העתיד האישי שלך. מה קורה כשהעתיד הופך להווה ונכנסו פרמטרים חדשים שלא היו ידועים קודם?
זה אומר שהתכנון לא היה טוב.
משאירים רזרבות לבלת"מים.

ולוח סילוקין שפיצר.
לוח סילוקין שפיצר זה שיטת פירעון הכי יעילה למי שהקציב סכום X להחזר המשכנתא היות ובאופן זה כל שקל נוסף מההחזר הולך לטובת פירעון הקרן, לוח קרן שווה מתאים למי שמעוניין שההחזר החודשי יקטן במשך הזמן.
לדוגמה, בדקתי את יכולת ההחזר שלי והגעתי למסקנה שאקציב 4K בגין החזר הלוואה של 500K בריבית קל"צ 3% (סכומים בקירוב)
אם פרעון ההלוואה יהיה על פי לוח קרן שווה וההחזר הראשון יעמוד על 4K ההלוואה תסתיים לאחר 15 שנים, סך הריבית שתשולם לאורך התקופה 113K
אם פרעון ההלוואה יהיה על פי לוח שפיצר עם החזר חודשי זהה, ההלוואה תסתיים לאחר 12.5 שנים וסך הריבית שתשולם לאורך התקופה 100K
פעם חשבתי שלוח שפיצר מיועד עבור מי שמעוניין בהחזר סכום אחיד "למען הסדר הטוב" עד שנפל לי האסימון שהסיבה נובעת בדרך כלל עקב תקציב ואם כן אני מעדיף כל שקל ממה שהקצבתי לכסח מה שיותר מהקרן מה שאאבד בקרן שווה שההחזר החודשי יקטן בעל כורחי.
בשורה התחתונה לוח סילוקין שפיצר יגרום לסילוק מהיר יותר של ההלוואה.

זה אומר שהתכנון לא היה טוב.
או שאומר שצריך להגדיר נקודות זמן לתיקון - גדילת משפחה/ הזדמנות להתנתק בהשקעה מקרוב משפחה וכו'.

• אהבתי
Reactions: Roi
בלקיחת משכנתא תשלמי ריבית בסכום מסוים בוודאות מלאה. נניח 2% לשנה (לשם הדוגמא). בהשקעה בשוק ההון את צריכה להעריך את תוחלת הרווח שאת צופה, נניח 4% לשנה. אם כך - בנטו את נשארת עם 2% רווח לשנה אבל בפרופיל סיכון (פיזור התיק וכו) של מי שרצתה להשיג 4%. כמובן שיתכן גם שהנטו של החישוב הזה יהיה אפס או שלילי....

האם השיקול שלך בקניית חלקו של קרוב המשפחה הוא כלכלי או אחר?
בהסתכלות לאחור ההשקעה בדירה הספציפית היתה עד כה עדיפה על פני תיק ההשקעות?

הרי יש לך חוזה משקיע.
חוזה משקיע? כדוגמת הפורמט של הסולידית?
לא.. אני ועצמי הסתפקנו בלחיצת יד.

משאירים רזרבות לבלת"מים.
מבחינתי בלת"ם זה אבטלה, מחלה, קטלוג חדש של איקאה..
זו הזדמנות שאני רוצה לנצל ואני תוהה מה הדרך הטובה לעשות זאת.

מדוע את מאזנת בין הנכסים בכיוון ההפוך דווקא?
נקודה מצויינת. חידדת לי דברים.

האם השיקול שלך בקניית חלקו של קרוב המשפחה הוא כלכלי או אחר?
אני מאמינה שלהמשיך להחזיק בדירה זו השקעה טובה.

בלי להעליב ספציפית אבל התפיסה הקיצונית של חוזה אודיסאוס הזה זה קצת ocd
אנשים מתפתחים משתנים מגלים העדפות וטעמים מחדשים אפילו בתחום ההשקעות ...
גם גקוב פיסקר פרש מהפרישה המוקדמת :)
זה בסדר, מקסימום תתבעי את עצמך :) ותזכי :)

עובד יופי קרוב לעשור. נותן תוצאות לא רעות בlong term.
שכל אחד יעשה מה שבא לו.

אנשים מתפתחים משתנים מגלים העדפות וטעמים מחדשים אפילו בתחום ההשקעות ...
גם גקוב פיסקר פרש מהפרישה המוקדמת :)
זה בסדר, מקסימום תתבעי את עצמך :) ותזכי :)

מסכים חוץ מהסוף, זה מינימום במקסימום היא תפסיד, הרבה אנשים שופטים את עצמם לא לזכות.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
B יותר הון עצמי או משכנתא בעולם של ריבית גבוהה נדל"ן 14
R משכנתא או הון עצמי - אשמח לתובנות המקצוענים שוק ההון 5
S משכנתא או הון עצמי back to back נדל"ן 17
J קרן השתלמות או משכנתא על 400K צרכנות פיננסית 35
M לפני לקיחת משכנתא, באופן עצמאי או עם יועץ נדל"ן 30
I סקר: משכנתא או שכירות? דירה למגורים נדל"ן 187
הירהורים דירה להשקעה - עם משכנתא או בלי? אשמח לשמוע מה דעתכם במקרה שלי נדל"ן 18
ס השקעות או סילוק משכנתא? יזמות והגדלת הכנסות 15
S האם כדאי לפתוח קרן השתלמות של 380 אל"ש לקנית דירה ראשונה או לקחת הלוואה/משכנתא פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
M לקיחת הלוואה לפני או אחרי משכנתא נדל"ן 1
B משכנתא- לשבור את החזיר או לקחת עם העו״ש? נדל"ן 3
T משכנתא או השקעה נדל"ן 5
9 משכנתא, או הלוואה מקופות גמל / השתלמות? נדל"ן 3
P משכנתא ולקנות? או לגור חינם ולחסוך לקנייה עתידית? נדל"ן 18
P משכנתא ולקנות? או לגור חינם ולחסוך לקנייה עתידית? נדל"ן 1
S לשכור ולהשקיע במדד או לקנות - באירופה עם 100% משכנתא וסבסוד הריבית נדל"ן 5
U משכנתא או הלוואה "לכל מטרה" נדל"ן 9
א משכנתא-האם למשוך ממסלול פריים או לשחרר כסף מקופות? שוק ההון 0
א משכנתא- האם למשוך ממסלול פריים או לשחרר כסף מקופות? נדל"ן 28
עצמאי שמח פרעון חלקי /מלא או מחזור משכנתא נדל"ן 12
א מחזור או פרעון חלקי של משכנתא - התלבטות נדל"ן 6
ה השקעת סכום לסגירת מסלול משכנתא - עכשיו או לחכות נדל"ן 7
L 100k לשוק ההון ו/או פירעון משכנתא שוק ההון 20
ה סגירת משכנתא או השקעה בשוק ההון נדל"ן 7
mk1 דילמה בנוגע למחזור משכנתא או המשך השקעה שוק ההון 10
ש דירה אחת ללא משכנתא או 2 עם? נדל"ן 15
D לקיחת משכנתא: כן או לא? נדל"ן 27
N פריעת משכנתא או השקעה פסיבית? נדל"ן 29
ט מינוף של 1M ש"ח -> להחזיר משכנתא או להשקיע בשוק ההון שוק ההון 30
R האם לשים את כל החסכונות על משכנתא או להשאיר חלק מהחיסכון ולהשקיע במדד ל30 שנה שוק ההון 3
בובין חוט-השני משכנתא - עכשיו או בינואר? נדל"ן 15
מ משכנתא גדולה או פתיחת חסכונות? נדל"ן 14
ס משכנתא עם עו״ש או לשבור את כל התיקים / קופות? נדל"ן 0
F עדיף סילוק משכנתא מהיר או לפרוס ל-25,30 שנה? נדל"ן 7
T לקחת משכנתא או לקנות במזומן? נדל"ן 18
C סגירת משכנתא או תיק השקעות נדל"ן 15
D משכנתא: פיתוי או לא פיתוי, זו השאלה. נדל"ן 15
M מימון לרכישת קרקע - משכנתא חדשה או מחזור? נדל"ן 5
צ משכנתא על דירה מחולקת ל-3 או ל-4? נדל"ן 8
ק לקנות דירה עם או בלי משכנתא נדל"ן 15
FlyingK הלוואה או משכנתא, מהו הגבול? נדל"ן 11
ג לקחת משכנתא או הלוואה בנקאית? נדל"ן 7