Count Olaf
משתמש רגיל
- דירוג
- 168
היי כולם,
אני בן 25, ונמצא בשלב בחיים שבו יש לי כמה חודשים פנויים מאוד לפני תקופה עמוסה מאוד (תואר דו-חוגי ומשרת סטודנט כבר בשנה א', פרטים בהמשך). אני מנסה להספיק כמה שיותר משימות ומטלות בחיים האישיים, לרבות צעדים כלכליים, שאמנם טיפלתי בהם חלקית אבל לא באופן אופטימלי, ולא יהיה לי הרבה פנאי לטפל בהם בשנים הקרובות. אשמח לשמוע את האינפוט של כולכם לגבי כל אחד מהסעיפים ברשימה.
איך הגעתי להתעניין בלשון המעטה במצבי הכלכלי (הגדרה יותר מדויקת תהיה "קוצים בישבן")? בעשור האחרון (ואפילו מתחילת חטיבת הביניים) כמעט תמיד הייתי בעבודה כזו או אחרת. בחטיבה ובתיכון למשל הייתי מנקה במרפאה פרטית, עובד כללי במכולת השכונתית (קופה וכל השאר), עובד בחדר אוכל של בית מלון, פעיל מפלגה בקלפי בבחירות 15 ומדי פעם משגיח על איזו חתולה של שכן.
לתחושתי לפחות תמיד הייתי מנותק מתאוות צרכניות למיניהן (מלבד ספרים מכל סוג כמעט) ומעולם לא עניין אותי ללבוש מותגים, להחזיק רכב או לצאת למסעדות. לפני כמה חודשים פרסמתי פה איך מילאתי מאפס את דירת השותפים הראשונה (הנוכחית) בחפצים מיד שנייה לפחות, שנמסרו חינם או מקסימום בתשלום סמלי, מעשרות כלי מטבח ועד הספות והמיטה. עד היום אני עדיין משתדל לא לקנות מיד ראשונה ואפילו מצרכים יבשים אני הרבה פעמים קופץ לקחת משכנים שמוסרים בחינם (כל עוד זה במצב סביר). כיום קשה לי אפילו לחשוב על חפצים שאני עוד צריך בחיים ואין לי.
מה עוד? כבר 3 שנים אני מנהל אקסל הוצאות שכתבתי בעצמי (האקסולידית פחות מתאים לי). אולי אני עוד אעלה פוסט לגביו – מקלידים פעם אחת תיאור של ההוצאה ופעם אחת את הסכום, ואוטומטית מקבלים בטאבים שונים את ממוצעי ההוצאות לפי חודש, שבוע וכו' וגם בחלוקה לתחומים. מישהו מעוניין?
אקסל מרגש אחר שאני מעדכן אחת לחודש מכיל את כל רשימת הכספים שתראו בהמשך, עם תיעוד הסכומים ודמי הניהול לאורך זמן. רק לאחרונה איפסתי את כרטיסי הנקודות/קופונים/מתנות שקיבלתי בשירות הקבע על דברים כמו אוכל, ספרים וציוד ספורט.
אז מה מצבי כרגע?
הוצאות:
הכנסות (AKA כסף שנרקב בלי להיות מושקע כמו שצריך):
לאן אני מכוון?
אז, בניגוד לסולידית אני לא רואה את עצמי מפסיק לעבוד לחלוטין, מקסימום יורד למשרה חלקית לתקופות מסוימות, בשאיפה שזה:
מה דעתכם? טעויות חמורות (מלבד פיקדונות הבנק ומשרת הסטודנט משנה א') או מצב סביר לגילי? מישהו מכיר מוצרי השקעה שנחשבים QEF ולא PFIC (בפרטי)?
אני בן 25, ונמצא בשלב בחיים שבו יש לי כמה חודשים פנויים מאוד לפני תקופה עמוסה מאוד (תואר דו-חוגי ומשרת סטודנט כבר בשנה א', פרטים בהמשך). אני מנסה להספיק כמה שיותר משימות ומטלות בחיים האישיים, לרבות צעדים כלכליים, שאמנם טיפלתי בהם חלקית אבל לא באופן אופטימלי, ולא יהיה לי הרבה פנאי לטפל בהם בשנים הקרובות. אשמח לשמוע את האינפוט של כולכם לגבי כל אחד מהסעיפים ברשימה.
איך הגעתי להתעניין בלשון המעטה במצבי הכלכלי (הגדרה יותר מדויקת תהיה "קוצים בישבן")? בעשור האחרון (ואפילו מתחילת חטיבת הביניים) כמעט תמיד הייתי בעבודה כזו או אחרת. בחטיבה ובתיכון למשל הייתי מנקה במרפאה פרטית, עובד כללי במכולת השכונתית (קופה וכל השאר), עובד בחדר אוכל של בית מלון, פעיל מפלגה בקלפי בבחירות 15 ומדי פעם משגיח על איזו חתולה של שכן.
לתחושתי לפחות תמיד הייתי מנותק מתאוות צרכניות למיניהן (מלבד ספרים מכל סוג כמעט) ומעולם לא עניין אותי ללבוש מותגים, להחזיק רכב או לצאת למסעדות. לפני כמה חודשים פרסמתי פה איך מילאתי מאפס את דירת השותפים הראשונה (הנוכחית) בחפצים מיד שנייה לפחות, שנמסרו חינם או מקסימום בתשלום סמלי, מעשרות כלי מטבח ועד הספות והמיטה. עד היום אני עדיין משתדל לא לקנות מיד ראשונה ואפילו מצרכים יבשים אני הרבה פעמים קופץ לקחת משכנים שמוסרים בחינם (כל עוד זה במצב סביר). כיום קשה לי אפילו לחשוב על חפצים שאני עוד צריך בחיים ואין לי.
מה עוד? כבר 3 שנים אני מנהל אקסל הוצאות שכתבתי בעצמי (האקסולידית פחות מתאים לי). אולי אני עוד אעלה פוסט לגביו – מקלידים פעם אחת תיאור של ההוצאה ופעם אחת את הסכום, ואוטומטית מקבלים בטאבים שונים את ממוצעי ההוצאות לפי חודש, שבוע וכו' וגם בחלוקה לתחומים. מישהו מעוניין?
אקסל מרגש אחר שאני מעדכן אחת לחודש מכיל את כל רשימת הכספים שתראו בהמשך, עם תיעוד הסכומים ודמי הניהול לאורך זמן. רק לאחרונה איפסתי את כרטיסי הנקודות/קופונים/מתנות שקיבלתי בשירות הקבע על דברים כמו אוכל, ספרים וציוד ספורט.
אז מה מצבי כרגע?
הוצאות:
- שכ"ד – 2100 ₪ לחודש, המחצית שלי, לא יודע אם בעל הבית יעלה את השכ"ד בספטמבר הקרוב
- ועד בית – כ-140 ₪ לחודש בממוצע, המחצית שלי
- ארנונה – כ-340 ₪ לחודש, המחצית שלי
- חשבונות חשמל, גז, מים, אינטרנט – כ-340 ₪ בחודש, המחצית שלי
- מצרכים – כ-240 ₪ לחודש לפי אקסל ההוצאות שבניתי, אבל משתנה מאוד ומתחלק עם השותף. שנינו מקבלים הנחת 30% בסופר הקרוב שמכבד את כרטיס "בהצדעה" למשוחררים טריים, שמטעינים מראש. רשום לי להכין תקציב מצרכים, אגיע לזה בקרוב בסיוע בעלת הבית שלנו.
- תחב"צ – כ-200 ₪ בחודש להטעין ערך צבור ברב-קו. רק לאחרונה התחלתי לחלוק רכב עם אח שלי (עם קבלת הרישיון) אז אין לי עדיין הוצאות דלק וחנייה. ביטוח הרכב והתחזוקה כרגע על ההורים.
- שיעורי נגינה – שני שיעורים בחודש במחיר 110 ₪ כל אחד, סה"כ 220. תחביב יקר, לא כולל ההוצאה החד"פ על הכלי עצמו והציוד הנלווה.
- שיעורי נהיגה – דימום כלכלי כואב שנגמר תודה לאל לפני חודשים ספורים, אבל היה יקר וממושך מאוד, ולכן אני מציין אותו למרות שהוא נגמר.
- ביטוחים – משלם בעצמי, כולל קופ"ח. בחברה שעבדתי בה היה סוכן ביטוח חיצוני שטיפל בעובדים, אבל כשסיימתי את העבודה והציעו לי להמשיך באותם תנאים, ביקשתי הצעות מהסוכן שהחברה סיפקה לעובדים ומהסוכן של אמא שלי, והשוויתי ביניהם לטווח של 5 שנים – נוצר פער קטן יחסית (בערך 1,260 ₪) לטובת הסוכן החדש. כרגע יש לי:
- ביטוח בריאות מורחב (תרופות מחוץ לסל, השתלות ושלל פינוקים) – פרמיה חודשית של 66 ₪
- ביטוח מחלות קשות – פרמיה חודשית של 69.10 ₪
הכנסות (AKA כסף שנרקב בלי להיות מושקע כמו שצריך):
- עו"ש: 119K, לאחר המשכורות בעבודות הנוער שתיארתי, ולאחר המשכורות הבאות שקיבלתי בשנים האחרונות (כיום אני לא עובד, מתחיל משרת סטודנט בקרוב):
- 2.8 שנים בשירות חובה, אחרי העלאת השכר הכללית של סוף 2015 – כ-800 בחודש
- 1.5 שנים בשירות קבע – כ-6.5K בחודש
- שנה אחת עגולה בתפקיד מנהל מוצר ג'וניור – 12.5K בחודש
- פיקדונות גרועים בבנק, שפתחתי בסוף 2021:
- הפקדה של 65K לשלוש שנים עם רווח סופי של כ-440 ☹ – בהנחה שאדע באיזה מוצרי השקעה לבחור (אפרט בהמשך למה זה מסובך מהרגיל), אני אמשוך את הפיקדון בתחנת היציאה הבאה.
- הפקדה של 100K לשלוש שנים עם רווח של כ-2000 ☹ – הסיבה היחידה שפתחתי את הפיקדון הגרוע היא כי אני מתכנן לקנות דירה להשקעה יחד עם 3 האחים שלי בשנה הקרובה, וכל אחד ישים את הסכום הזה. הסכום הזה אמור לממן גם את החלק שלי בשכירת ייעוץ נדל"ן, עו"ד, ביטוח ושמאי מקרקעין (אבל לא כולל התחזוקה ארוכת הטווח). לא רואה את עצמי אי פעם לוקח משכנתא כדי לגור בבית משלי. האמת שניסיתי לשכנע את האחים שנדל"ן זו לא אופציה כ"כ נוצצת להשקעה משותפת. אולי אני אכתוב פוסט עתידי על הסיבות לדעתי, בטח יש כבר הרבה פוסטים בנושא. מכירים נימוקים נגד?
- עו"ש אמריקאי: כ-8.8K דולר – נמצא בבנק הדיגיטלי Capital One, כי לפני המגיפה הם הציעו ריביות יחסית גבוהות על פיקדונות בנקאיים. מאז המגיפה הריביות שלהם התכווצו אבל בדקתי והן עדיין יותר גבוהות מכל בנק אחר (לא מפרסם ולא ממליץ – שירות הלקוחות הוא על הפנים למי שגר מחוץ לארה"ב).
- הפיקדון הנוכחי: כמעט 17.2K דולר – ריבית של אחוז אחד בלבד למשך 60 חודשים. פתחתי באוגוסט 2020 והפקדתי כ-16.9K דולר. בסיום התקופה, אוגוסט 2025, יהיו מעל 17.7K דולר.
- פירטתי פה למה סגרתי את קרן הנאמנות שהייתה לי ב-Wells Fargo Advisors מספר שנים (כנ"ל שירות לקוחות מחריד).
- מאחר שהבנק הנ"ל CO עושה לי המון בעיות טכניות (בלתי אפשרי להיכנס לחשבון העו"ש בגלישה מ-IP ישראלי), אשמח לדעת על בנקים שמאפשרים את הפיצ'ר העתידני הזה.
- בכל הנוגע להשקעות – אני מוכן גם להוציא את כל העו"ש מלבד מאות דולרים בודדים, כי אני לא נמצא כמעט בארה"ב, אבל! אני מחפש בנרות מוצרי השקעה פסיביים בישראל בעלי מעמד QEF (כלומר, כאלה שלא ממוסים באחוזים פסיכיים החל מ-25K$) והרו"ח האמריקאי שלי מכיר רק אחד כזה. לא אפרסם אותו כאן אבל אשמח מאוד אם מישהו בפורום יכתוב לי בפרטי על מוצרים בארץ שנחשבים QEF. אני מעדיף בהרבה מוצרי השקעה פסיביים ולא רכישה אקטיבית של ני"ע, פשוט כי אני מכיר בעובדה שזה מעבר לכוחותיי לבחור אותם ולעקוב אחרי הביצועים. כרגע, המיסוי מצד ארה"ב הוא לצערי השיקול העיקרי בבחירת השקעות ני"ע, אפילו יותר מאשר ביצועים.
- קופת גמל להשקעה בהראל: כ-65K. פתחתי בפסגות (לפני שנרכשה ע"י הראל) בסוף 2019 עם דמי ניהול מופחתים של מועדון "חבר" (0.39% לשנה) וסך ההפקדות שביצעתי מאז היו 60K, כך שהרווחתי בשנתיים וחצי 5K. בחרתי את מסלול הסיכון אחרי התייעצות עם סבא שלי – לא לפי ההתפלגות בין אג"ח למניות (למרות שיצאה התפלגות טובה לגילי – חשיפה גבוהה למניות ומעט מאוד לאג"ח), אלא המסלול שמוצע עם האחוז הכי נמוך של "מזומנים ושווי-מזומנים". הסוכן מטעם פסגות הודה בפניי בטלפון שמדובר בכסף שהחברה שומרת לעצמה וכלל לא משקיעה אותו.
- אני יודע שהסולידית מאוד לא אוהבת את המוצר הזה ואני אכן אסגור אותו בקרוב, אבל מהסיבה שפירטתי למעלה - אני אזרח ארה"ב וקופ"ג להשקעה נחשבת PFIC, כלומר ממוסה באחוזים גבוהים מאוד. הרו"ח שלח לי דוגמה לקופ"ג של לקוח אחר, שאותה הוא משך ושילם מס שמחק לו כמעט את כל הרווח לאורך שנים רבות.
- קרן פנסיה בהראל: כ-74K – לאחר ההפקדות מצה"ל במהלך הקבע והפרשות המעסיק האחרון. אני בודק אחת לחודש את הקרן כי אין לי כוונה למשוך אותה בעשורים הקרובים. דמי ניהול מצבירה – 0.0018% (מועדון "חבר" Strikes Again), דמי ניהול מהפקדה 6% (הועלו אחרי שעזבתי את העבודה האחרונה). בעצם בעקבות ההסדר עם צה"ל דמי הניהול הנמוכים היו נמשכים 5 שנים מסיום שירות החובה, עד דצמבר 2023, אבל דמי הניהול מועלים אוטומטית אחרי 5 חודשים ללא הפקדה, ואכן מאז ספטמבר 2021 לא הפקדתי כי עזבתי את העבודה. בשיחה עם הראל אמרו שיש לי 3 אופציות כדי להימנע מהעלאת דמי הניהול:
- להפקיד 200 ש"ח בחודש מהעו"ש לקרן הפנסיה.
- להפקיד בהוראת קבע לחשבון הפנסיה 1,870 ₪ בחודש – ההפקדה החודשית הממוצעת של צה"ל ושל החברה בה עבדתי.
- לשלם Risk מקרן הפנסיה *עצמה* ולא מהעו"ש, בסך 70 ש"ח בחודש. בתמורה – דמי-הניהול אחת לשנה משתנים ל-0.19% מהצבירה ולא מההפקדה. זו האופציה שבחרתי.
- קופת גמל במנורה מבטחים: כ-200 ש"ח – הקופה המיותרת שפותחים לאנשי קבע ומפקידים בה אגורות. רק לפני חודשיים ביררתי עם החברה על אפשרות לסגור את הקופה לחלוטין אבל יהיה מס 35% כיוון שהיא לא נחשבת נזילה. אז במקום לזרוק לפח כ-70 שקל בשם השקט הנפשי, אני מעדיף לצבור את הסכום הזעיר הזה עד הפנסיה.
- חשבון באתר הסקרים iPanel – חס וחלילה לא מפרסם, רק אסביר במה מדובר – מקבלים סקרי שיווק באפליקציה אחת ליומיים-שלושה, עם מספר שאלות דמוגרפיות ושאלות שעוסקות בפרסומת/מוצר/חנות. בתמורה למענה על סקרים מקבלים נקודות שאפשר להמיר אח"כ לקופוני BuyMe. לאורך השנים (מאז י"א) זה חסך לי כ-800 ש"ח.
- בקרוב משרת סטודנט – שכר של 43 ₪ לשעה, יחסית הרבה שעות בחודש (100 לפחות עם ציפייה לא רשמית להשקיע יותר שעות). באידיאל לא הייתי מתחיל לעבוד לפני שנה א' אבל מדובר בחברה גדולה בסקטור הפרטי שפנתה אליי מיוזמתה, כדי לגייס לתפקיד שתקופה ארוכה רציתי אותו (ניהול מוצר), ואחרי הרבה התלבטויות הבנתי שיהיה טיפשי לוותר על ההזדמנות ולבקש שיחזרו אליי, פתית השלג העסוק, בעוד שנה שנתיים. לא בדיוק מזיז לי השכר השעתי, אני רואה את זה הרבה יותר בתור כרטיס כניסה לארגון גדול שממילא רציתי לעבוד בו בטווח הארוך, וכשאני אעבור למשרה מלאה בסיום הלימודים (2025) כן יעסיק אותי השכר.
לאן אני מכוון?
אז, בניגוד לסולידית אני לא רואה את עצמי מפסיק לעבוד לחלוטין, מקסימום יורד למשרה חלקית לתקופות מסוימות, בשאיפה שזה:
- יהיה מתוך בחירה שלי ולא של המעסיק
- לא יכריח אותי לוותר על הצרכים (הצנועים ממילא) שלי
- יהיה מקובל על בת הזוג באותה תקופה
- יפנה לי זמן לתחביבים שלא מגיעים אליהם בערב כשחוזרים מהמשרד
מה דעתכם? טעויות חמורות (מלבד פיקדונות הבנק ומשרת הסטודנט משנה א') או מצב סביר לגילי? מישהו מכיר מוצרי השקעה שנחשבים QEF ולא PFIC (בפרטי)?