שלום לכולם, אני כבר מעל 5 שנים בפורום. בניגוד לאחרים, לא נראה שהצלחתי לשאוב מתוך המאגר הבלתי נדלה שנרקם כאן. אני מתקרב לגיל 30. רווק. יש בבעלותי דירת 4 חדרים באזור ראשל"צ ללא משכנתא. בעו"ש ובכללי שוכבים באין מפריע כספים בסביבות 200K. חלק מרכזי ומכריע בזה הודות למשפחה. בערך 50K שצבור בפנסיה על רכיביה. כרגע עובד כשכיר. קשה לי לחשוב על מטרות כרגע. הגעתי אחרי זמן רב לאיזושהי יציבות בחיים ואני מתרכז בה. תמיד הייתה לי מודעות חסכנית, לפעמים קצת אובססיבית מדי. ייתכן ואני היחיד שהפורום הזה גורם לו לרצות לבזבז כי סוג של מראה שמדגימה את הקיצוניות והאינסופיות שבחישובים. ניסיתי להיכנס לעולם הכלכלי והמסחרי, למרות האדיבות והסברת הפנים של החברים בפורום זה לא הלך. השילוב של מעט מאוד פניות נפשית, מחסור בזיקה לתחום והדחף לשליטה מלאה בכל הפרטים והסיכונים בד"כ לא מניבים הצלחה גדולה. יחד עם זאת, בשוק ההון אין לשבת על המדוכה. כסף בעו"ש ובארנק הוא השקעה במזומנים, כידוע. אני מנסה כרגע להלך במישור המקובל ביותר. הלבטים הכי גדולים הם האם להשקיע, לפחות זמנית, באמצעות מוסד פיננסי, יועץ פרטי וכו'. קראתי את המאמרים בבלוג וחלק מהדיונים בנושא, עם כל ניסיון ההנגשה אותי זה די מציף. אז לקחתי על עצמי נכון לעכשיו, ואחרי שהלכתי לאיבוד שוב ושוב, להתחיל מהתחלה ולעיין לפחות בשאלה אחת מ90 השאלות הפיננסיות שבאתר. מקווה שזה יוביל אותי לפחות למתווה בסיסי להשקעה. האמת שהמושג השקעה אולי קצת מטעה. אני מחפש בעיקר ביטוח. העבודה די יציבה כרגע, אבל ככל שעובר הזמן אני מבין שהרבה יותר משאני צריך לייצר כסף בשלב הזה, אני צריך להבין כסף. בהצלחה לכולם
אמנם הציטוט נדוש, אבל... אז אולי ״להבין כסף״ זו התחלה טובה, שיהיה הרבה בהצלחה! אשמח בעיקר לשמוע על המטרות שלך, לכשתבין בעצמך מה הן וגם למה אתה כאן בעצם.
כרגע? משפחה, אני מניח. ברמה המקצועית, להותיר את הדברים על כנם. אולי להיות עצמאי, אבל אני לא יודע אם אצליח להתמודד עם ניהול תיקים בעצמאי כעו"ד. המטרה הכי גדולה שלי כרגע זה זוגיות/משפחה וכמו שהזכרת, להבין כסף. המשפחה נתנה את הכח המכריע לכל זה. החלק שלי - חסכנות אגרסיבית, אבל מתוך הבנה פשוטה ביותר וערכים בסיסיים. בגלל אני לעיתים מתוסכל מכמות החומר שנשפכת בבלוג/פורום כדי להסביר שאם לא חוסכים מצטערים. הרציונאל הזה מאוד פשוט, להבדיל מלדעת את מקומך בבטחה בעולם ההון וההשקעות.
נשמע לי שקופת גמל להשקעה שיש לה מסלול פאסיבי זה פתרון ביניים טוב עבורך. אם תפקיד החודש תוכל להפקיד 70k ואז חודש הבא (שנה הבאה) עוד 70k.
חשבתי על רעיונות בסגנון, אבל המאמר של הסולידית על יועצי השקעות גרם לי לחשוש מניגוד העניינים המתואר לגבי כל מוסד פיננסי. להערכתי, אם לא אגיע למסקנות בקרוב בקשר להשקעה עצמאית, אכניס לפחות 70K לשם.
בלי איזשהן מטרות קשה לתכנן קדימה איפה אתה רואה את עצמך בגיל 40? היית רוצה לשנות משהו בחייך או שאתה מרוצה?
לכן מסלול פאסיבי שבו כמעט שאין ל"יועצים" למיניהם שיקול דעת והאינטרס של המוסד מסתכם בדמי הניהול אותם הוא גובה. שים לב שיש מגבלה של 70k לכל שנה קלנדרית.
Myrath@ מתחברת לנושא של חוסר במטרות. אני חושבת שהדרך שבה אתה הולך בחיים חשובה לא פחות ממטרה. חיסכון והשקעה זה קומון סנס, כי אנחנו לא יודעים מה יוליד יום. אלה דברים שלא זקוקים להצדקה.
התכוונתי לכך שבמישור של קריירה וחסכונות אין לי כרגע מטרות מיוחדות מעבר לשימור ערך הכסף. הסיבה - המצב מבחינתי די טוב. הדאגות הכלכליות העיקריות שלי נוגעות למצב במשק ובעולם כולו. אכן, הייתי ער לכך. תודה רבה על החידוד בנושא. מתלבט כיצד להציג לגוף ההשקעות שאני מכוון להשקעה פאסיבית, כי למען האמת זה עיקרון שאני לא מבין אותו לאשורו. השקעה פאסיבית = בשתיים שלוש קרנות או תעודות סל מפורסמות לדוגמה? אפשר להתייעץ איתם בנושא או שהם חשודים עד כדי הטיה אפילו כשאני תוחם את ההשקעה לפאסיבית? שוב תודה על ההצעה. אובר הצבת יעדים הוא בהחלט דבר שאני נמנע ממנו. ניסיון חיים לגבי קומון סנס, זה נכון, ולכן אני לעיתים מצר על כך שהמון זמן וההשקעה מנותבים כדי להסביר זאת לאחרים. זמן שאולי ניתן להשקיע בהטמעת ההבנה הפיננסית המקצועית.
אני מנסה להוסיף על החינוך שאני קיבלתי לחשיבות החיסכון את הרובד של השקעה. אני מניחה שאם נצליח הם כבר יהיו מעמד אחד מעלינו.
לא, זה אומר שקופת הגמל להשקעה מתחייבת לנסות להשיג תשואה של מדד מסוים במדויק (פחות דמי ניהול), למשל עבור מדד s&p500 (זו לא המלצה,יש עוד מוצרים): https://www.hag.co.il/מוצרים-פיננסיים/הלמן-אלדובי-להשקעה/sp500-אי-בי-אי-גמל-להשקעה-מחקה-מדד/ https://www.xnes.co.il/pension/gemelhashkaa/mehakaMadad.aspx
תודה רבה. ואני מבין כמובן שהכל להמחשה וביאור, ולא המלצה ספציפית. אני אבדוק איתם אם אפשר לשלב מחקה מדד עם אופציות נוספות מתונות יותר. נראה לי שאלך על זה
טוב, אז בסוף החלטתי לקרוא את כל הבלוג של הסולידית ולאחר מכן ספרים בתחום. אמנע מהשקעה באמצעות מוסדות פיננסיים - אם אני מוצא שאיני בוטח עדיין בשוק המניות, זה אומר שאני גם לא בוטח בהשקעה באמצעות גוף מוסדי, אפילו ביתר שאת למעשה (דמי ניהול, הסתרת מידע וניסיונות להכות את השוק שגם אם לא הגעתי להבנה טוטאלית מדוע זה בלתי אפשרי, הבלוג שכנע אותי לצאת מנקודת הנחה כזו). מקווה שאצליח להשתלט על הכל.
תודה, החלטתי לבצע וחזרתי למקורות ולהסבר שלך. גם קראתי את מאמרי הבלוג לשנת 2013. אחרי שחיפשתי ביקורת על אפשרויות השקעה סולידית' וגם את ה"ניסוי" שערך וורן באפט בין השקעה סולידית בS&P מול ניהול אקטיבי, ובעיקר אחרי שביקורים שלי באתרים של המוסדיים עצמם, שאמורים להיות מוטים (לפחות ברמה מסויימת) לגונן על השקעה אקטיבית וראיתי שה"חסרונות" שהם מציגים על השקעות סולידיות הם עניין זניחים (ואף מהווים יתרונות בחלקם), ועשיתי חושבים לפי המצב - החלטתי סופית להתחיל. ממה שאני רואה, היתרון העיקרי בקופת גמל להשקעה הוא באפשרות לפטור ממס בגיל השלישי. אני משער שישנה עליה בדמי ניהול מול ניהול עצמאי מוחלט. לאחר שראיתי את היתרונות והחסרונות כפי שפורטו במאמרים שונים, בכוונתי: 1. להשקיע דרך הבנק (היתרון שבלראות את הכל במסך אחד מאוד מדבר אליי לפחות כמתחיל, גם במחיר מסוים של עלויות). 2. לשים בתור התחלה על S&P500. כלומר, לא לבנות תיק של אג"ח וכו' - בתור התחלה רק להשקיע במדד. 3. להשתמש בקרן נאמנות ולא בתעודת סל. יש מספר דברים שטרם הצלחתי לברר ואולי יתאפשר למישהו לפזר קצת את הערפל - * אני מבין מהמאמרים שיש אפשרות של טעויות עקיבה - האם זה משהו שצריך לקחת בחשבון בתור התחלה? אין לי מושג איך בוחנים את זה. מאחר שאני רוצה להתחיל כדי להתניע את עצמי - אם זה לא קריטי אני מעדיף להתעלם מהעניין. * זה משנה באיזו קרן שעוקבת אחרי המדד אני בוחר? בחיפוש יוצאות המון אפשרויות - אני מנסה להגיע לקרן מרכזית שעוקבת אחר הS&P. האם S&P500 PTF שמנוהלת ע"י פסגות היא דוגמה מתאימה (5127469). רק רוצה לבדוק שאיני מפספס משהו, כי להבנתי בסך הכל כולם אמורות לרכוש חלק יחסי מהמניות המרכיבות את הממדד ו... זהו. * דמי ניהול - תמיד כתוב דמי ניהול קבועים של 0.00. לא הצלחתי להבין איפה ניתן למצוא את דמי הניהול. * להבנתי - עדיף מנוטרלות מט"ח (אני מעוניין לקנות בשקלים).
מדויק, זה מוצר טוב למי שלא מוכן לנהל בעצמו או אולי גם למי שקרוב לגיל פרישה, כך שההטבה לא רחוקה. שגיאות עקיבה זה פחות חשוב מלהתחיל להשקיע, אתה לחלוטין יכול לשים את זה בצד. כן,יש הבדלים בין קרנות שונות, גם באופן שבו הן עוקבות אחרי המדד וגם בדמי הניהול. דמי ניהול אפס זה "מלכודת", כמו שאתה מקבל מוצר לניסיון בחינם ואחרי זה דופקים לך מחיר גבוה, עדיף להימנע. יש הבדל בין לקנות בשקלים לבין מגודרות מט"ח, אלו דברים שאינן קשורים זה בזה בכלל. אם אתה מעוניין לקנות בשקלים יש שתי קרנות שמייק היה בוחר בהן, מייק הוא בחור חכם: https://www.hasolidit.com/kehila/threads/מאמר-מהויקי-מייק-המשקיע-המתחיל-שמבולבל-מכמות-האפשרויות.15065/page-10#post-416440 האחת קרן מחקה S&P500 שמספרה: 1159250 השניה היא קרן מחקה מדד עולמי (S&P500 מהווה סדר גודל של 55% מהמדד העולמי) שמספרה: 1159235 מוזמן לקרוא עליהן עוד בפורום או בבלוג ברשומה ששמה "הו הסלע השחור". https://www.hasolidit.com/הו-הסלע-השחור שים לב שמייק הוא אדם צעיר ובעל סיבולת סיכון גבוהה ולכן אינו חושש לשים את כל כספו בהשקעה מנייתית, אתה לעומת זאת לא מייק וצריך להחליט בעצמך כמה כסף אתה מוכן לשים במסלול מנייתי על מנת לא להילחץ כשיגיע משבר ולמכור בהפסד (והוא יגיע בודאות, זה עניין סטטיסטי).
@Delver - אגיב לאחר קריאת המאמרים. תודה רבה על ההפניות! היה לי חשוב להגיע לאיזושהי תמצית שתאפשר לי להשקיע זמנית עד שאכנס לעובי הקורה עד כמה שניתן (לקח לי די הרבה זמן ועדיין לא כיסיתי את כל 2013 בבלוג). ההבדל העיקרי ביני ובין מייק זה שהוא עלול להפסיד את הכסף, ואילו אני כבר הפסדתי. כמו שהסולידית באחד המאמרים הדגישה איזו חשיבות מעטה עד לא קיימת בפועל היא מייחסת לחלק הפנסיוני שלה - אני עבדתי על עצמי עד היסוד כדי להפנים שכסף שהשקעתי נעלם. האם זה יעבוד? מאמין שכן. אין לדעת - אבל בהחלט אוכל להגיד שהיום אם מוחקים לי את כספי הפנסיה מבחינתי אני "באותו מצב". אני מתכוון להשקיע את חלקו הארי של כל תקבול כספי שיגיע אלי בהמשך (בנוסף לסכום ששמתי לשם כך כבר בצד בשביל הסיתפח).
נראה שמצבך הכלכלי טוב יחסית. הדירה היא וואחד עוגן. אחרי שהפקדת 70 אשח בקופגל"ה אתה יכול לשקול להשקיע חלק מהכסף בקרן סל דולרית אם אתה מעריך כמוני שהשקל יחזור להיחלש במשבר הבא מול הדולר.
כך ראיתי גם מהמאמר, אכן אשמר מכך! אכן הייתי תחת הרושם שאם קניתי בשקלים אז אני במסלול מגודר מט"ח אוטומטית. חשבתי גם שכשאומרים ללא המרת מט"ח הכוונה ללא השפעת מט"ח, אבל כרגע התחדד לי שהכוונה ללא צורך בביצוע הפעולה או בתשלום עלות ניכרת. אתייחס לקרנות כפי שגם נסקרו בפורום ובמאמר בבלוג. בגדול, כרגע הולך לכיוון של לרכוש בשקלים ללא גידור מט"ח (משמע, מושפע הן מהמדד והן משער הדולר). תראה, אני רחוק מלהבין עד היסוד, אבל בהחלט העלת מוצר שמצא חן בעיניי. אני רואה משדובר בקרנות סל ולהבנתי כבר אין ממש תעודות סל ואני יכול לסנן חלק ממה שקראתי לשנת 2013. מכאן, שהקרן מחזיקה פיסית במניות וההשקעה משקפת בעלות ממשית, גם אם בלתי מסוימת, באחזקות. זה דבר אחד שהיה לי מאוד חשוב - בעיקר כמי שמתייחס להשקעות לפחות בשעה זו כאל ביטוח הרבה לפני כאל מנוע צמיחה. הדיווידנד נצבר לקרן ולא משולם שגם זה יתרון חשוב. הקרן נסחרת בישראל, כך שישנו ניכוי מס ואין צורך להגיש דו"חות וכו'. אז כרגע הצטמצם העניין לנקודות: * קרן נאמנות מחזיקה את כספי המשקיעים בנאמנות ובמובחן מכספי המוסד. זה לא יהיה כך במקרה של קרן סל. אני חושב שזה יהיה סביר מבחינתי שלא לקחת את העניין בחשבון על רקע היתרונות האחרים לשה והגיבויים והמוניטין שבהם היא כן מחזיקה. * התנאים אצלי בבנק הם דמי ניהול פיקדון ני"ע בארץ – 0.1% לרבעון ו-0.25% עמלה ברכישת ני"ע (אם זה בבורסת ארה"ב - בתוספת הוצאות צד ג'). להשקעה במדד זה נראה לי סביר בתור התחלה. יחד עם זאת, כשהזנתי את נייר הערך באפליקציה נכתב לי "בעיה בנייר ערך". בנוסף, הסולידית אירגנה לאחרונה מאמר בעל גוון פרקטי יותר (איך קונים קרנות בפועל), ואולי כדאי להשתפשף מעט בניהול חשבון באתר השקעות. אני יכול לקנות את S&P 500 שמספרה 1159250 בהתאם למדריך המרוכז האחרון שהתפרסם בבלוג, נכון? אגב, בהינתן שמשקיעים באופן זה, האם יש איזשהו מחשבון שעורך שקלול של ההשקעה כדי לדעת מה מצבה ברגע נתון? הרי לא מדובר בשאלה של עליית או ירידת מדד בלבד, כי אם גם שער הדולר והשוואה ריאלית. וכמובן אני מניח שאצטרך לרשום תזכורת מתחדשת לבדוק את דמי הניהול, על אף שבמאמר נזכר שאין צורך לדאוג מהתנפחות דמי הניהול בקרנות אלו. בהמשך, ולאחר שאבצע את הרכישה ואהיה משקיע רשמי : - אני חושב שאבדוק לגבי השקעה באג"חים (זהב זה עסק נפרד). - יש לי קרן השתלמות מתקופה קצרה כעובד מדינה. יש בה כמה אלפים, ואני לבטח אחקור יותר האם יש לי דרך להמשיך אותה או לנהל. - אתעניין קצת יותר היכן ובאיזה אופן מושקעים כספי הפנסיה. - אלמד קצת על אופן השימוש במגני מס, ככל שיהיה רלוונטי.