• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.
  • חל איסור על אזכור ניירות ערך ספציפיים בפורום זה בהקשר שעשוי ללמד על כדאיות ההשקעה או אי-ההשקעה בהם

מעניין, מאתגר ואחראי

• פותח הנושא פותח הנושא dor.soled
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

dor.soled

משתמש רגיל
דירוג
30
היי שמי דור, אני בן 21 משוחרר כבר שנתיים ואתמול עשיתי את הצעד העצמאי הראשון שלי בשוק ההון, אחרי קריאה מרובה של ספרים, מאמרים בפורום, הכוונה ואין סוף דיונים ונושאים בפורום החלטתי שאין זמן טוב יותר מלקחת אחריות אישית, לסמן מטרות ראשוניות, לקפוץ למים ולהאמין בעצמי.

אתן קצת רקע, לעולם שוק ההון נחשפתי דרך בת זוגי לשעבר שהשקיעה בקופת גמל לחיסכון לטווח ארוך, הבנתי שאני חייב להתעורר, שיש לי אחריות אישית על עצמי בהווה ועל העתיד הכלכלי שלי ושהגיע הזמן להתנהל נכון. בגיל 18 וחצי עם משכורת של חייל התחלתי לעבוד משמרות ערב ולהפקיד כספים לקופת חיסכון, אחרי שנתיים של שירות בהתנדבות יצאתי עם סכום זעום אך התחלתי של 12 אלף שקלים, הכסף הופקד בהתחלה בחשבון "פסגות פרו" לטווח של שנתיים והייתי נוהג להפקיד כספים מידי פעם.

לפורום הזה נחשפתי במקרה לפני כשנתיים והבנתי שההתנהלות הכלכלית שלי פשוט לא נכונה, החלטתי לשנות הרגלים ולהתחיל ללמוד קצת על חיסכון, התנהלות פיננסית והשקעה לטווח ארוך תוך הבנה של מה חשוב באמת:
1. התנהלות פיננסית נכונה
2. חיסכון אגרסיבי כמה שניתן
3. ניסיון להגדיל את ההון האנושי האישי שלי ומתוך אמונה שיחד איתו יגדל גם ההון הכלכלי
הבנתי שאין סיבה לשלם למישהו אחר שישקיע את כספי במקומי ויגזול לי תשואות ודמי ניהול מופרכים ( מה גם שלא בנה תיק נכון ובעיקר סידר לעצמו אחלה הכנסות בגובה דמי ניהול שערוריתים על הקרנות שהוא עצמו מנהל!!).
כשהתחילה תקופת הקורונה והתפנה לכולנו המון זמן יקר (אוי החלת הזה שעלה לי כסף ובריאות אבל הזמן שהוא פינה לי יקר מפז), התחלתי ללמוד את הנושאים לעומק מקרנות נאמנות לאגרות חוב, מה זה מניות ולמה לא משקיעים בקרנות המבוססות על חוזים עתידים רחמנן יצלן.

אחרי שלושה חודשים מפרכים והרבה מאוד השקעה בניתי לעצמי תוכנית ראשונה, היא לא מושלמת והיא רחוקה שנות אור מלהיות הטובה ביותר, אבל זה טוב יותר מהמצב הקים, זה טוב יותר מלא לעשות את זה מעולם, צריך להתחיל מאיפשהו ובעיקר היא פרי עמלי ואני גאה בה, יהיה לי זמן לתקן את הליקויים ויהיה לי זמן להפקיד ולתת לה לצמוח אבל בשורה התחתונה קפצתי אתמול למים הקפואים שהתבררו ככוס מים פושרים אולי קצת מוגזים.
אז אחרי שנתיים בפסגות פרו העברתי את הקופה הקטנה שלי שתפחה בינתיים לכ35 אלף ש"ח והעברתי את הקרנות לפסגות טרייד, את כל הקרנות שהם החזיקו מכרתי, פשוטו כמשמעו, לא הייתה ולו קרן אחת שהשתלם להמשיך ולהחזיק
מה נרכש במקום? בעיקר סלעים שחורים :)
התיק מחולק כרגע כ70 אחוז מניות ו30 אג"ח
החלק המנייתי מורכב מקרנות הסל של בלאקרוק:
50 אחוז סנופי
18 אחוז מתעוררים
30 אחוז אירופה
2 אחוז ישראל
החלק האגחי מורכב מ:
50 אחוז אגח גלובלי
25 אחוז ישראלי צמוד 2-5
25 אחוז ישראלי שקלי 5-10

לאן מועדות פנינו?
ראשית כל להגדלת ההכנסה ואחוז השכרה המוקצה להשקעה, אני מאוד רוצה להשקיע גם במדד הראסל 2000 ובאסיה שכרגע פחות מורגשת אצלי בתיק ובעיקר להיחשף לזהב ולקרנות רייט כדי ליצור פיזור רחב יותר בתיק וקורליציה שלילית גבוהה יותר עם הזמן כדי להוריד את האחוז המנייתי בהדרגה עם השנים
הסיבה שלא הושקעה באפיקים אלו עד כה זה בעיקר חוסר ידע וזמן ללמוד אבל זה השלב הבא :)

לאן ילך הכסף?
כרגע המטרה היא דירה בעוד כ8-9 שנים אבל אני מאמין שאין לדעת, לכן חשוב לי להפחית את האחוז חשיפה למניות עם הזמן ולהגדיל את הקורלציה השלילית בתיק יחד עם הקטנה התנודתיות לאורך זמן.

אוקי ומה עכשיו?
אתחיל את לימודי האקדמים באוקטובר הקרוב ועד אז ארצה בעיקר להתחיל להשקיע גם בזהב ונדלן (רייט) תוך חלום שעוד לא התחלתי לפתח לעסק קטן ופסיבי להגדלת ההכנסה החודשית (לאט לאט גם זה יגיע העיקר שזה במטרות :)

אני רוצה להגיד תודה לכל חברי הפורום הנפלאים שעזרו לי להבין לעומק את נבכי "מדע הטילונים" שנקרה השקעות, תודה מיוחדת לסולדת שהקימה את הפורום הכל כך חשוב הזה וברצוני לאחל בהצלחה לכל אחד ואחת בתחילת דרכם שהדרך נראית להם מפותלת וארוכה, זה אפשרי וזה יקרה, צריך רק להשקיע זמן ומאמץ, זה שווה את זה.
בעולם של היום יש לכולנו אחריות אישית על עתידנו הכלכלי, על עתיד משפחתנו ועל עצמאותנו ובריאותנו, לא אסכים להיות חלק מדור מתמסכן ומתבכיין, יש לנו את כל האמצעים לפרוץ כל תקרת זכוכית ואין שום סיבה שנשב מהצד וניתן לחיים לעבור על פנינו עם כל החלומות שרבים מהם זקוקים לכסף כדי להתחיל ולהתניע, לא זה יהיה המעצור שלי בעתיד
תודה לכולם מוזמנים להגיב אני מבטיח לחזור ולעדכן כשאשלים את שאר המטרות :)

החלק המנייתי מורכב מקרנות הסל של בלאקרוק:
50 אחוז סנופי
18 אחוז מתעוררים
30 אחוז אירופה
2 אחוז ישראל
החלק האגחי מורכב מ:
50 אחוז אגח גלובלי
25 אחוז ישראלי צמוד 2-5
25 אחוז ישראלי שקלי 5-10

תיק פשוט והגיוני, שיהיה בהצלחה !

את החלק של ה- 2 אחוז ישראל הייתי מוריד, הוא במילא קורלטיבי למניות האחרות ובכל מקרה ההשפעה שלו תהיה זניחה (גם אם איכשהו הוא יוכפל פי 2). אבל זה בעיקר משיקולי אסתטיות ונוחות ניהול, לא משהו מעבר.

ברוך הבא,
תראה שיש לך סיבות מספיק טובות לרכוש דירה, ושאתה לא עושה זאת כחלק מהעדר.
בהצלחה.

בגילך, הנכס הכי קריטי להשקעה הוא עצמך.
למרות שעל הכסף שאתה משקיע עכשיו תקבל הכי הרבה תשואה בממוצע לטווח רחוק, תזכור שכנראה להגדלת ההכנסות תיהיה יוצר השפעה על ההון העתידי שלך.
מה אתה מתחיל ללמוד?
על איזה עסק אתה חולם?

תיק פשוט והגיוני, שיהיה בהצלחה !

את החלק של ה- 2 אחוז ישראל הייתי מוריד, הוא במילא קורלטיבי למניות האחרות ובכל מקרה ההשפעה שלו תהיה זניחה (גם אם איכשהו הוא יוכפל פי 2). אבל זה בעיקר משיקולי אסתטיות ונוחות ניהול, לא משהו מעבר.
זה בעיקר כי הקרן כבר נרכשה ע"י פסגות בעבר והיא קרן מחקה עם דמי ניהול הגיוניים ומבחינת גודל התיק זה התלבש לי בול על המשקל היחסי שלה אז אין טעם למכור, לא מפריע לי שזה שם.

בגילך, הנכס הכי קריטי להשקעה הוא עצמך.
למרות שעל הכסף שאתה משקיע עכשיו תקבל הכי הרבה תשואה בממוצע לטווח רחוק, תזכור שכנראה להגדלת ההכנסות תיהיה יוצר השפעה על ההון העתידי שלך.
מה אתה מתחיל ללמוד?
על איזה עסק אתה חולם?
אני מתחיל ללמוד הנדסת תעשייה וניהול, בשנתיים האחרונות השקעתי המון על ההון האנושי שלי (קורס אנגלית, קורס פסיכומטרי, ניתוח להסרת משקפיים (חלום ישן) ו"קורס" - לימוד עצמאי של שוק ההון.
בקיצור לא חסכתי מעצמי בפאן האישי, מאוד מאמין בזה
אני בטוח שכתבת את זה בגלל המיקום בסדר עדיפויות אבל זה לא מראה בהכרח על "חשיבות פחותה" אלה יותר הסדר שהתחלתי להפנים בעצמי
מבחינת עסק אני מצייר כתחביב- משהו שאני מדי פעם מרוויח ממנו כהכנסה צדדית (כלכלית ונפשית) אז אני רוצה לפתח את זה קצת (יעזור כלכלית עם התואר)
בנוסף אני רוצה להשיקע בנכס מניב חודשי (למרות שזה נוגד את התפיסה הפאסיבית אבל זה יהיה חלק מהתיק שלי לפחות)

ברוך הבא,
תראה שיש לך סיבות מספיק טובות לרכוש דירה, ושאתה לא עושה זאת כחלק מהעדר.
בהצלחה.
יש לי חלום ישן לבית משלי שאוכל לעצב כרצוני... להבדיל משאר האנשים שרוצים מס' חדרים גדול לי חשוב הנוחות שאני ארצה שתהייה לי בבית.. באמת חלום שאני שואף להגשים

לא בקטע לבאס אבל תיק התחלתי של 30K ו4 שנים עכשיו שלא תרוויח כלום(או כמעט כלום אם תעבוד קצת כסטודנט) ועוד 4 5 שנים במשרה התחלתית וצבירת נסיון קשה לי לראות את זה מתורגם לדירה בארץ באזור המרכז גם עם 75 אחוז משכנתא(שלדעתי ולדעת הסולידית זה גזירה כלכלית איומה ל30 שנה).

בכל מקרה הרבה הצלחה בלימודים ובתכנון התיק והעתיד הכלכלי!

למה לא משקיעים בקרנות המבוססות על חוזים עתידים רחמנן יצלן.
רחמנא ליצלן*. חייב להגיד שלא השתכנעתי שזה אסון למרות מה שכתוב בבלוג לגביהן.

את כל הקרנות שהם החזיקו מכרתי, פשוטו כמשמעו, לא הייתה ולו קרן אחת שהשתלם להמשיך ולהחזיק
זה בעיקר כי הקרן כבר נרכשה ע"י פסגות בעבר והיא קרן מחקה עם דמי ניהול הגיוניים ומבחינת גודל התיק זה התלבש לי בול על המשקל היחסי שלה אז אין טעם למכור, לא מפריע לי שזה שם.
תוודא שאתה עקבי. פחות אכפת לי מה אתה מספר לנו, אבל תהיה עקבי מול עצמך ותוודא שאתה מבין מה אתה עושה ולמה.

ניתוח להסרת משקפיים
אני חושב שזו הפרשנות הכי רחבה ששמעתי ל"הגדלת ההון האנושי".

בכל מקרה כל הכבוד, נראה שאתה בדרך הנכונה ועושה את כל מה שצריך כדי להגיע למטרה. שלך. לא ניכנס פה לדיון על התיק שלך כי פתחת עליו שרשור נפרד. מה שחשוב זה להבין את העקרונות (חסכון אקטיבי, השקעה פסיבית), שאותם כבר הפנמת - משם זה רק סבלנות...

לא בקטע לבאס אבל תיק התחלתי של 30K ו4 שנים עכשיו שלא תרוויח כלום(או כמעט כלום אם תעבוד קצת כסטודנט) ועוד 4 5 שנים במשרה התחלתית וצבירת נסיון קשה לי לראות את זה מתורגם לדירה בארץ באזור המרכז גם עם 75 אחוז משכנתא(שלדעתי ולדעת הסולידית זה גזירה כלכלית איומה ל30 שנה).

בכל מקרה הרבה הצלחה בלימודים ובתכנון התיק והעתיד הכלכלי!
מתחילים מאיפשהו, ואין לי כוונה להפסיק להפקיד כספים או להפסיק לעבוד גם אם זה ירד במינונים, קצת אמונה בי ;)

בכל מקרה כל הכבוד, נראה שאתה בדרך הנכונה ועושה את כל מה שצריך כדי להגיע למטרה. שלך. לא ניכנס פה לדיון על התיק שלך כי פתחת עליו שרשור נפרד. מה שחשוב זה להבין את העקרונות (חסכון אקטיבי, השקעה פסיבית), שאותם כבר הפנמת - משם זה רק סבלנות...
תודה רבה !

מתחילים מאיפשהו, ואין לי כוונה להפסיק להפקיד כספים או להפסיק לעבוד גם אם זה ירד במינונים, קצת אמונה בי ;)
לא בקטע כזה, אני דווקא מאוד מאמין שתתמיד, הכוונה שלי זה השיגור תוכניות לעתיד, כלומר הרי אם אתה מניח שאתה רוצה דירה בעוד 8 שנים אז התוכנית חיסכון תהיה שונה מאשר תוכנית לדירה בעוד 15-20 שנה(יותר מניות פחות אג"ח לדוגמה) אז ברור שהתשואה שלך תהיה גבוה יותר בהתאם בזמן הזה.
רק מציין בפניך את ה"עלות" הנחבאת של להחליט על תאריך משוער לקניית דירה וההשפעה של זה על התשואה של התיק, ההחלטה כמובן היא שלך ובהתאם לרצון ולתוכניות שלך.(כמובן שווה לחשוב טוב עם עצמך מה הסיבה לקניית דירה, האם זה מנטליות העדר או שאתה רוצה לגור באזור אחד למשך הרבה זמן/מוכן להשקיע בנדלן בהסתכלות על הפלוסים לעומת המינוסים שלו)

ואגב לגבי ההפסקה מהלימודים, בתור מישהו שגם מתחיל ללמוד השנה יש סיבה טובה שמייעצים לא לעבוד בכלל כמעט בשנתיים הראשונות, הממוצע שתקבל בקורסים מאוד חשוב להמשך הקרירה שלך והרבה יותר משתלם לעבוד קשה ולשמור על ממוצע 85+ מאשר להרוויח עוד אלפיה 2 במלצרות בזמן התואר.
ממליץ בחום לחפש עבודה בתחום השמירה במקומות שאפשר ללמוד בהם ועם משמרות ערב/לילה שקטות, אחד הדברים הכי טובים ללמידה.

אחרי חצי שנה עם התיק הגיע הזמן לעשות בדק בית ולראות לאן הגענו ולאן מועדות פנינו הלאה,
אתחיל בסקירה קצרה על התיק, התחלתי לפני חצי שנה עם תיק התחלתי של 35K שחולק ל70 אחוז מנייתי ו30 אחוז אג"ח תוך מחשבה שבכל שנה אנסה לאזן פחות או יותר 10 אחוז מטה לכיוון האגף ולנצל את הכסף בעוד +- 7/8 שנים (כמובן שתוכניות משתנות אבל זו היא התוכנית ההתחלתית).
ברקע אי אפשר שלא להתייחס לקורונה ולמה שהביאה איתה, יצא כך שברגעי משבר עולמיים ומפלות (יחסיות) בשוק אני נכנסתי ו"זכיתי" לקנות בזול. כך קרה לגמרי במקרה שהחלק המנייתי שלי עלה ל80 אחוז והאגחי ל20 אחוז.
היום התיק שלי עומד על 62K ומתוחם 8K רווח פוטנציאלי (לפני מס)
אני אומנם צעיר, אומנם זה כסף קטן עבור רוב המשקיעים בפורום אבל עבורי אלה שיעורים לחיים.
עד כאן סקירה ועכשיו מסתכלים קדימה

התוכניות שלי לא השתנו, אני עדיין מעוניין לסיים את השנה הנוכחית עם פילוג מנייתי-הגנתי של לפחות 70/30 או דרומה אך אי אפשר להתעלם מהעובדה שאני גם צועד את צעדי הראשונים בשוק ונחשף לעוד ועוד תחומי עניין ואפשרויות השקעה.
מצד אחד אני שמח על הפן ההגנתי בתיק שכרגע מושפע כולו מאגח מדיני (ישראלי (קצר ובינוני) ולאחרונה גם גלובלי) ובטוח שהוא יגן עלי בעתיד מתהפוכות נפש
מצד שני עקב גילי הצעיר וגם התועלת המועטה מאפיק זה אני פוזל לאפיקים אחרים הגנתיים קצת פחות אך עדיין עם קורלציה נמוכה ביחס למניות

אני חושב על אג"ח קונצרני גלובלי או קרנות רייט
מצד אחד יש לי חשיפה לקרנות רייט כחלק מהתיק המנייתי שלי ואני חושש מחפשית יתר, מצד שני אני חושב אולי להשקיע בקרנות ישראליות שלא נכללות במדדים שלי או להגדיל את החשיפה ולהישאר עם פיזור רחב, גם כאן אין נכון ולא נכון סופי ולכן יותר מאשמח לשמוע את דעתכם בנושא
האופציה של אגח קונצרני גלובלי גם היא על הפרק, ויכול להיות שהפתרון בפאן ההגנתי יהיה שילוב של גם וגם
אני מרגיש שבגילי ועם הזמן שעוד נותר לי בשוק יש לי אפשרות נהדרת להיחשף להמון אפיקים וללמוד (ובעיקר שכרגע אני משקיע בסכומים נמוכים מאוד).
עוד נושא שמעניין אותי מאוד הוא נושא ההלוואות מעמית לעמית P2P שזמן רב אני פוזל לכיוונו, משום מה זכור לי שהרבה מאוד אנשים בפורום סולדים ממנו ומי שהתנסה רק רוצה שזה יגמר אבל יכול להיות שדברים השתנו בין אם בחברות ובין אם בתחושות של האנשים שהמשיכו בכל זאת
אם יש בינינו אנשים שמעוניינים לשתף אותי קצת מנסיונם באפיק זה ובעיקר בקורלציה שלו עם השוק המנייתי אני יותר מאשמח לשמוע

ועכשיו להתקפה!
קודם כל אתחיל בלהגיד שהמצב לא רע, אפילו טוב, ב7 החודשים בהם אני סוחר עצמאי יצרתי רווח של כמעט 15 אחוז מהחלק המנייתי בתיק בלבד (כמובן שזה פרק זמן קצר מאוד ונכנסתי במקרה בתקופה של ירידת שווקים ו"ניהיניתי" מהעליות אבל היי אפשר גם לשמוח מזה קצת זה יתאזן בעתיד)
בחלק הזה אני מאוד מתלבט בין 2 דברים
האופציה הראשונה היא להמשיך ולקנות את אותם מדדים גלובלים כמו שקניתי עד עכשיו (למה להחליף סוס מנצח או בכלל משהו שעובד טוב)
מצד שני בדיוק כמו באגח אני פוזל לעוד כמה אפיקים.
אשקר אם אגיד שהפוסטים האחרונים של הסלודיתית על מניות דיבידנט לא קורץ לי ואפילו מאוד, אני יותר משוקל להיכנס גם אליו לאט לאט ולראות איך הוא משפיע עלי גם נפשית וגם כלכלית (הכנסה שותפת זה בהחלט משהו נחמד גם אם נמוכה בהתחלה)
מצד שני זה נוגד את פילוסופית "השגר ושכח" שסיגלתי לעצמי בחצי השנה האחרונה, אני מקפיד להיכנס לתיק רק אחת לחודשיים להפקדה וקנייה ולא להעסק בו בכלל
זה נוח כיף ורגוע נפשית.
אני מאמין שגם כאן הפתרון יהיה כניסה במנות קטנות ולראות את ההשפעות של זה עלי, כמובן כמו תמיד, יותר מאשמח לשמוע חוות דעת של אנשים כאן והכוונה בתחום

בחלק האישי אני אחרי חצי שנה של לימודי הנדסה מפרכים ומתקדם לאט לאט לעבר התואר בתקווה להגדלת ההכנסה בעתיד, למזלי ביטוח לאומי עוזר להשאיר את התיק בחיים ואפילו להמשיך להפקיד כספים חדשים. כך כמובן אני גם מתחנן לאזן את התיק מחדש עם השקעות חדשות

הייתה חצי שנה מאתגרת ומעניינת ואני ממשיך מכאן הלאה
מוזמנים לעזור/לייעץ (אישיתי או כלכלית), להביע דעה לתמוך או לסלוד והתדיין על כל דבר העולה על נפשכם
תודה רבה שוב לכל חברי הפורום היקרים ובראשם הסולידית המקסימה
תודה רבה לכולם

א
אשקר אם אגיד שהפוסטים האחרונים של הסלודיתית על מניות דיבידנט לא קורץ לי ואפילו מאוד, אני יותר משוקל להיכנס גם אליו לאט לאט ולראות איך הוא משפיע עלי גם נפשית וגם כלכלית (הכנסה שותפת זה בהחלט משהו נחמד גם אם נמוכה בהתחלה)
כרגע אתה לא יכול לצפות להכנסה רצינית ממניות דיבידנד.
נניח שתשקיע 20,000 ש"ח במניות דיבידנד, שיתנו לך תשואת דיבידנד שנתית 3%. 20,000*3%=600 כלומר דמי כיס של 50 ש"ח בחודש.
כלכלית זה לא ישפיע עליך, זה ברור. נפשית אני כמובן לא יודע, אבל מנחש שלא תתרגש כל כך.

באופן כללי אני לא רואה טעם במניות דיבידנד בשלב בניית ההון. ממילא את כל ההכנסה תשקיע בחזרה בתיק (או תשקיע כסף אחר - זה לא משנה). הסולידית עכשיו נמצאת בשלב המשיכה, והדיבידנדים משמשים אותה למחיה, כך שהיא לא צריכה למכור מניות.

כרגע אתה לא יכול לצפות להכנסה רצינית ממניות דיבידנד.
נניח שתשקיע 20,000 ש"ח במניות דיבידנד, שיתנו לך תשואת דיבידנד שנתית 3%. 20,000*3%=600 כלומר דמי כיס של 50 ש"ח בחודש.
כלכלית זה לא ישפיע עליך, זה ברור. נפשית אני כמובן לא יודע, אבל מנחש שלא תתרגש כל כך.

באופן כללי אני לא רואה טעם במניות דיבידנד בשלב בניית ההון. ממילא את כל ההכנסה תשקיע בחזרה בתיק (או תשקיע כסף אחר - זה לא משנה). הסולידית עכשיו נמצאת בשלב המשיכה, והדיבידנדים משמשים אותה למחיה, כך שהיא לא צריכה למכור מניות.
ההתלבטות בנושא הזה היא בעיקר להתחיל להיחשף לעולם הזה של מניות דיבידנט, להכיר עוד תחום השקעה ולבדוק אותו, ברור שאני לא אתעשר מזה בשלב הזה כמו שברור לי שמהתיק הנוכחי לא אעשה הון. אני מתייחס לכל הדבר הזה כתקופת לימוד בתקופתי כסטודנט, אני מאמין שעם התואר אני אתחיל להרוויח משכורות הרבה יותר גבוהות והמטרה שלי להגיע לשלב הזה בחיים עם כמה שיותר ידע וניסיון.
ברור שאני לא משחק משחק הניחושים ופועל בצורה מחושבת בכל צעד שלי בשוק ההון. ההחלטה אם לרכוש גם מניות דיבידנט היא החלטה הכרתית נטו.

עברו 6 שנים!!!
עברו הרבה מים בנהר, עברנו קורונה, מלחמות... ברמה האישית גם תואר, חתונה, עבודה ראשונה... הרבה השתנה וגם חלק מהתפיסות שלי (וחלק לא).

התלבטתי אם לפתוח שרשור חדש או להמשיך את הקיים, החלטתי שחלק מהיופי שפורום מאפשר הוא מעקב ארוך אחרי התפתחויות אישיות, יומנו של ילד בן 21 כנראה יהיה שונה מגיל 27.

אחד הדברים שגיליתי, הוא שאחוז הסיכון שאני מוכן לקחת על עצמי גבוהה בהרבה מהציפייה שלי, לאורך השנים ויתרתי בהדרגה על החלק האגחי בתיק ועברתי להחזקה בתיק 100% מניות שמנהל כ80% אחוז מההון שלי (20% האחרים באחת מפלטפורומות b2b)

ומה לגבי שאר 80%? גיליתי הרבה דברים על העולם, ראשית שלפחות בעיני מדינת ישראל היא המדינה המושחטת בעולם, מדינה בה עשירים לעד יצברו הון ושהמונך הון שלטון אמיתי וקיים יותר משהאמנתי... הדבר הזה גרם לי לרכוש עוד ועוד מנויות ישראליות, הרי בתוך עמי אני חי.
חשוב לי לכתוב את זה לא מתוך מקום של יאוש, אלה ממקום של חוסר בכיינות, אם המצב כל כך גרוע - אני מעדיף לרכוש מניות ולהצטרף לחגיגה. אהיה כנה עם עצמי ואגיד שאני מרגיש פחות "פרייר" או מנוצל או כל מונח אחר...
ההחלטה להסיט את התיק שלי ולחלק את המניות מחדש התגלתה (לפחות כרגע) כמוצלחת.

התיק שלי היום:
אמריקה 40%
אירופה 20%
ישראל 20%
מטבעות קריפטו 5%
מתפתחים 15%

גיליתי, שההחלטה לא לקחת סיכון יכולה להוביל להתחרטות עמוקה, כמו ההחלטה לא להיחשף למטבעות קריפטו כשהוצע לי בזמנו, היום אני רוכש מעט לעט וניהנה מהריגוש
אני לא יודע כמה זמן אחזיק בהם אבל כרגע אני שמח על כך.

ובאשר למטרה הסופית, דווקא זו אינה השתנתה.
אני עדיין חולם על דירה בר קיימא וללא משכנתא, זה היה חלומי בעבר וכך עדיין היום.
אני מאמין שאני במחצית הדרך לשם ושהמטרה הכל כך רחוקה הזאת - ברת השגה.
רבות ניסו לשכנע אותי בפורום לשנות את תפיסת עולמי, בעיקר נסיונות שכנוע על כדאיות כלכלית, נכונה ככל שתהייה היא לא תחליף אצלי את הביטחון הפסיכולוגי שבנכס פיזי ובטוח.
אז נכון, לא אסכים לשלם את הגניבה ושמה משכנתא, אך כשיגיע היום - ארכוש דירה.

יש משהו כיף בלשחרר ולהוציא, אשתדל לחזור מדי פעם כדי להמשיך את הכתיבה.

בהזדמנות זו אומר שוב תודה לסולידית ולפורום היקר הזה על כלים פיננסים חשובים כל כך, העולם לא לימד אותי אותם ואלמלא הקורונה גם לא הייתי מוצא זמן ללמוד אותם בעצמי.

נערך לאחרונה ב:
יש יה מעניין לשמוע איך העבודה לאחר התואר, כמה הצלחת להפקיד במהלכו ואחריו, האם אתה עדיין מתכנן לחסוך אגרסיבית, והאם עושה זאת?

גיליתי, שההחלטה לא לקחת סיכון יכולה להוביל להתחרטות עמוקה, כמו ההחלטה לא להיחשף למטבעות קריפטו כשהוצע לי בזמנו, היום אני רוכש מעט לעט וניהנה מהריגוש
אני לא יודע כמה זמן אחזיק בהם אבל כרגע אני שמח על כך.
דבר ראשון כל הכבוד על הדרך, על ההחלטות שקיבלת ועל שיתוף המסע שלך.

נקודה מסוימת שאתה וכל "הצעירים" שנכנסו לשוק צריכים לזכור, היא שב6 שנים האחרונות (ולמעשה כמעט מהמשבר של 2008) "כל מטאטא יורה". כמעט כל אפיק עשה תשואה יפה, אם מדברים על מניות, נדלן, קריפטו ועוד.
סיבולת הסיכון שלך "רדומה" כי אתה מכיר רק עולם בו יש עליות כל הזמן.
זה לא ימשך לנצח, בועות יתפוצצו ומשקיעים יראו את ההשקעות שלהם קורסות בין לילה בעשרות אחוזים.
שם יהיה רגע המבחן שלך, לא בשוק שורי.

תודה שבחרת להמשיך ביומן הישן, נותן קונטקסט וההערכה לדרך שעברת.
נקודה מסוימת שאתה וכל "הצעירים" שנכנסו לשוק צריכים לזכור, היא שב6 שנים האחרונות (ולמעשה כמעט מהמשבר של 2008) "כל מטאטא יורה". כמעט כל אפיק עשה תשואה יפה, אם מדברים על מניות, נדלן, קריפטו ועוד.
זה לא ימשך לנצח, בועות יתפוצצו ומשקיעים יראו את ההשקעות שלהם קורסות בין לילה בעשרות אחוזים.
מסכים ואוסיף, גם כשהיו משברים מאוד גדולים (מבחינת איבוד ערך בשוק ההון), הריבאונד של השוק היה מהיר מאוד.
למעשה ה"משבר" הכי ארוך שחווינו בעשור האחרון הייתה שנת 2022?

במשברים אמיתיים ומהותיים שהיו בעבר, לקח שנים רבות לריבאונד, למשל לאחר משבר הדוט קום והפריים.
במשבר הקורונה, בשנת 2022 ואפילו השנה עם דרמת המכסים, הריבאונד היה כל כך מהיר שקשה בכלל לקרוא לזה משבר.

אז כן, כל מטאטא יורה, וגם כשיש נפילות העליות חוזרות כל כך מהר.

יש יה מעניין לשמוע איך העבודה לאחר התואר, כמה הצלחת להפקיד במהלכו ואחריו, האם אתה עדיין מתכנן לחסוך אגרסיבית, והאם עושה זאת?
כן, זה בהחלט המוטיב העיקרי שלי לחסוך כמה שיותר.
כרגע אני ואישתי עדיין גרים אצל ההורים (עד שהיא תמצא עבודה) ואני לא מעוניין לעבור בשלב זה, למרות אי הנוחות עד שהיא תתמקם.
מבחינתך חיסכון כרגע אני מצליח לחסוך בערך 30-40% מהמשכורת שלי
אני מקווה שבעתיד כשאישתי תמצא עבודה האחוז יעלה
דבר ראשון כל הכבוד על הדרך, על ההחלטות שקיבלת ועל שיתוף המסע שלך.

ראשית תודה רבה,
שנית, אתה כנראה צודק, המשברים שעברנו היו קצרים: קורונה, מלחמות, קצת טראמפ, איראן, מלחמת רוסיה אוקראינה... לא יותר מידי.
אבל מצד שני אני גם חושב על: אם זה לא שבר את השוק, מה כן ישבור?
התשובה שלי לשאלה נובעת מכך שהמשיקעים יותר בוגרים ולא נבהלים, שוק ההון נגיש היום לכולם ואנשים ממשיכים לקנות או להחזיק בין אם יש היגיון עסקי ובין אם לא.
לכן לדעתי משברים נוכחיים ועתידיים יתנהגו אחרת מהעבר.

אם זה לא שבר את השוק, מה כן ישבור?
באופן היסטורי - תמחור יתר, כלומר בועות. ממשברים השוק תמיד התאושש, אבל אם השוק מנופח אז באיזה שהוא שלב הוא חייב לסגת לגודל שמשקף ביצועים פיננסיים אמיתיים.

באופן היסטורי - תמחור יתר, כלומר בועות. ממשברים השוק תמיד התאושש, אבל אם השוק מנופח אז באיזה שהוא שלב הוא חייב לסגת לגודל שמשקף ביצועים פיננסיים אמיתיים.
אני לא מסכים עם המילה חייב, כפי שכתבתי קודם אנשים היום לא ממהרים למכור, המון אנשים נכנסים לשוק כל הזמן (לדעתי בקצב גבוהה מבעבר, אבל לא בדקתי).
יחד עם זה שאני לא חושב שיש "בועה", צריך להגיד ביושר, אני בסך הכל בחור צעיר שיש לו זמן אז גם אם אני טועה ותהייה מפולת, יש לי גם את הזמן לחכות לעלייה הבאה ואולי משם נובע הביטחון העצמי שלי.
אני מודע לעובדה שהקרן של ווארן באפט יושבת על הר של מזומן כי הם מאמינים שהשוק מתומחר יקר מאוד.

אני אישית מאמין בלקיחת הסיכון, לא כולם חייבים להסכים איתי.

המשברים שעברנו היו קצרים: קורונה, מלחמות, קצת טראמפ, איראן, מלחמת רוסיה אוקראינה... לא יותר מידי.
אבל מצד שני אני גם חושב על: אם זה לא שבר את השוק, מה כן ישבור?
חשוב לשים לב שעדיין מוקדם מידי לדעת איך המלחמה מול חמאס (ומול איראן וחיזבאללה) השפיעה על הכלכלה בארץ.
עדיין קיים הסיכוי שהמלחמה אכן "שברה את השוק" ופשוט לוקח למידע הזה זמן לחלחל בציבור. לפי דעתי צריך לחכות בערך עוד שנתיים עד שתהיה לנו פרספקטיבה רחבה מספיק בכדי שנוכל לכמת מה הנזק הכלכלי שנגרם מהמלחמה.

מהסיבה הזו, אני חושב שזה מסוכן מאוד להשקיע חמישית מהתיק בישראל. אין בעיה שתשקיע בישראל מתוך זה שאתה מחפש ריגושים, רק תהיה מודע לאן אתה נכנס ואל תחשוב שהמלחמה כבר מאחורינו.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
P את כולם מעניין לטוס לחו"ל? פוסטים מאיכות נמוכה 109
כ מכירים 10 90 מעניין מקבלן? פטור ממד וללא הלוואת קבלן (אפילו לפני היתר) נדל"ן 1
הפרופסור משרה ראשונה בתחום לא כזה מעניין ובתנאים לא מצויינים התפתחות אישית 10
ס משרת סטודנט בתוכנה - תחום ממש לא מעניין שאני לא רוצה להמשיך בו. מה עושים? התפתחות אישית 7
P קצת מבולבלת מעניין אינטראקטיב ישראל ברוקרים ופלטפורמות מסחר 4
הק995 ההיסטוריה של Vanguard ( סרטון מעניין) פוסטים מאיכות נמוכה 0
סול מוסיקה - אפיק השקעה מעניין? שוק ההון 13
C מהן הקבוצות פייסבוק שאתם מצליחים לקבל מתוכן מידע מאוד איכותי או מעניין? אוף טופיק 17
mudale222 יכול להיות ארביטראז' מעניין על קמהדע שוק ההון 22
unrealx חומר מעניין מהתחזית הרבעונית האחרונה של בנק ישראל שוק ההון 9
א מאמר מעניין שראיתי - השקעה במדד המניות הכללי עלול להביא לתוצאה הפוכה מזו שרציתם שוק ההון 27
ImCarryGG סרטון בנושא מזימות פרמידה עם חלק מעניין על ארה"ב וטראמפ אוף טופיק 0
4 רכשתי 2 קרנות סל עוקבות מדדים וחשבתי על משהו מעניין שוק ההון 18
M משהו מעניין שמצאתי שמדבר בגנות הבזבוז ועל מאכלי מותרות בעיקר לעניים מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 8
adamshalev מידע מעניין מ-Quandl שוק ההון 16
חתול לילה עוד בלוג מעניין שוק ההון 4
ד פוסט מעניין: איך לא לאבד כסף בהחלפת עבודה אוף טופיק 5
ETL מסלול דמי ניהול מעניין בפנסיה צרכנות פיננסית 8
ד סרט דוקומנטרי מעניין על בזבוז משאבים אוף טופיק 1
daat99 מאמר מעניין על וורן באפט ואג"חים אוף טופיק 4
עומר שילוב מעניין של קרן פנסיה עם קופת גמל? צרכנות פיננסית 177
איליה אושר ניוד תיק ההשקעות - מעניין מה יהיה עכשיו :) צרכנות פיננסית 21
משה מאמר מעניין על החיים בחברה ללא עבודה פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 42
ד תואר מאתגר התפתחות אישית 34

נושאים דומים

Back