השאלה הזאת הביאה אותי למחשבות כלליות וגם ספציפיות. בגדול, אני מסכים שאין לי כל דרך לתזמן את השוק. כבר למדתי את זה. אבל, בקרן הפנסיה אין לי ברירה לנסות לעשות את זה. כי יש לי תאריך קבוע ביחס לעצמי (גיל 67 כרגע, יתכן שיעלה קצת עד שאגיע לשם), שבו אני צריך להיות במצב "טוב"- זאת אומרת לא אחרי מפולת, אלא לאחר תיקון, לפחות חלקי שלה. בכל החלקים האחרים של התיק שלי, אני יכול לחכות גם הרבה שנים אחרי גיל 67.
לכן אני מתחיל לשאול את עצמי לגבי המצב הספציפי. אני בן כמעט 50, כל הפנסיה שלי נמצאת במסלול SP500. זה לא היה תמיד כך, עברתי לפני מספר שנים, וזאת הייתה החלטה שבדיעבד הייתה כמובן מעולה. אבל, אני יודע שבדיעבד, וזה לא חוכמה.
עכשיו אני שואל את עצמי. יש לי עוד פלוס מינוס 17 שנים עד הפנסיה. צברתי סכום מאוד יפה בקרן. האם לא כדאי לי לפחות את חלקו להסיט למסלול פחות מסוכן? כי מבחינתי, גם אם הכסף יהיה במסלול שמרני יחסית, 17 השנים הללו של הפרשות ותשואה סבירה, אמורים כבר לתת לי את מה שאני צריך.
אני יודע שלא היה משבר כבר הרבה זמן. ושוב, אני לא יודע דבר, אבל אני חושב שכן סביר שיהיה עוד אחד בטווח של 17 שנים. למה בכלל להסתבך? לא עדיף לקחת את הכסף ו"לברוח?" (כן אני יודע שאני לא יכול לברוח, הוא תקוע בקרן הפנסיה...).
וזה מביא אותי לשאלות יותר ספציפיות. אני יודע שאפשר להסיט חלק מהכסף. אבל פה יש כמה דברים שאני לא מבין. להבנתי, ואשמח לתיקון אם אני טועה, האגח המובטחות של המדינה "נכנסות לפעולה" רק אם התשואה שלי היא נמוכה מהן? ואז אני מקבל אותה על החלק היחסי? זאת אומרת מסתכלים על התשואה הכללית של הקרן הספציפית שלי, על כל חלקיה?
ולאיזה מסלול להסיט? אני לא סומך על השוק המקומי, ולא סומך על מנהלי הקופה לקנות נכסים לא סחירים שהם משערכים אותם ככל שעולה על רוחם. לכן אני אוהב את ה SP500. המסלול תלוי הגיל נותן להם בדיוק לעשות את מה שהם רוצים ולכן כמובן לא מתאים לי. איך אני יכול לבחור מסלול סולידי ולא מסוכן? ועדיף לא תלוי בשוק הישראלי, לחלק מסוייים של הקרן שאני מוריד בו סיכון.
למי שקרא עד עכשיו, תודה