אוקיי, עוד שבוע עבר עליי בבנק.
השבוע נכחתי לגלות את חוסר התחרות שקיים במערכת הבנקאית בארץ בהשוואה לחו"ל.
הכל התחיל כאשר תייר בריטי רצה להפקיד בחשבונו סכום של כ-15K ש"ח.
השיחה כמובן התנהלה באנגלית, אבל למען הנוחות (שלי ואולי שלכם
), אביא את הדברים בעברית:
"אוקיי, העמלה היא 22.5 ש"ח"
"מה? אני צריך לשלם עמלה על כך שאני מפקיד את הכסף שלי לחשבון שלי?"
"כן..."
"אני לא משלם את זה, תעשה משהו"
"אי אפשר לבטל את זה"
"זה מטורף, לשלם עמלה על כך שאני מפקיד את הכסף שלי לחשבון. יש גם עמלה על משיכה?"
"כן, אותו סכום"
"וואו"
"טוב, ככה זה בישראל. אתה יודע, אנשים משלמים כאן לפחות 10 ש"ח עבור מסלול עמלות בסיסי מדי חודש"
"כמו סוג של דמי שימוש?"
"אפשר לומר."
"וכולם משלמים את זה?"
"אני אישית לא, יש גם קבוצות כמו סטונדטים וחיילים שלא משלמים. למה, בבריטניה זה לא קיים?"
"לא."
"אז ממה הבנק מרוויח?"
"מסחר בני"ע, מכירת מט"ח, הלוואות.. אין כאלה עמלות אצלם..."
"מעניין"
"אה, ויש גם רווחים מהאוברדראפט"
"כמה עולה האוברדראפט אצלכם?"
"אם אין לך הסכם עם הבנק זה כ-5 לירות שטרלינג ליום, ואם כן אז אני חושב שזה 16 אחוז לשנה, אני לא יודע, לא הייתי אף פעם באוברדראפט"
"וואו. בישראל אם אין הסכם הריבית היא 16 אחוז במקסימום, ואם יש אז זה יכול גם להגיע ל-1.75 אחוז"
"לחודש?"
"לשנה"
"אה, לפחות זה זול יותר."
"טוב, חצי מדינה משתמשת כאן באוברדראפט אז..."
"אבל עמלות על משיכה והפקדה? וואו"
"כן... אתה יודע, הבנק הזה הרוויח 3 מיליארד שקלים בשנה שעברה"
"עכשיו אני מבין למה"
------
בפעם אחרת, שילמתי שובר עבור גברת כלשהי, בשעה שהיא מתווכחת בטלפון ואומרת בכעס "זה לא מה שסיכמנו, אני לא מסכימה...כן, נבטל את החוזה".
כשסיימתי את ההליך במחשב, היא הביטה בעיניים כועסות בחלל.
"מה קרה?"
"רציתי לשכור דירה, אמרתי לבעל הבית מראש שאני לא מוכנה לשלם ערבות, פתאום הוא מבקש ממני ערבות של 20K"
"למה לא לשלם ערבות?"
"למה להשכיב את הכסף לשנה שלמה ולא לקבל ריבית? אם היו לי 20K, הייתי שמה אותם בקרן השתלמות+מקבלת תשואה, במקום לקחת הלוואה לערבות בשבילו ולשלם ריבית. מה אני פרייארית?"
"צודקת..."
"אז ביטלתי את החוזה"
וזה היה הרגע שבו התחלתי לחשוד שאולי באמת זאת בועה בשוק המניות.
ברגע שבו האזרח הקטן נכנס לשוק ההון מלא הסיכון והתנודתיות, זה הרגע לחשוד שאולי מחירי המניות לא עולים בשל שיפור במצב הכלכלה או משקיעים שמבינים מה הם עושים ומסכימים לסיכון כנגד התשואה. התחלתי לפקפק לרגע אם השוק הפך למה שמתואר בספר "הליכת אקראי בוול סטריט" כ"מגדלים פורחים באוויר"-עלייה מהירה במחירי המניות, ללא קשר למצב הכלכלה.
אולי הציבור באמת חושב שהוא מצא את אפון הקסם שהסולידית תיארה, ולא מבין מה יקרה ביום שבו כל זה יתפוצץ לו בפרצוף..