• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

מה יקרה אם השקל ימחק?

• פותח הנושא פותח הנושא סול
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

סול

משתמש רגיל
דירוג
1,410
אני בעלים של קרנות שקליות צוברות ועולמיות של בלאקרוק - כמחצית מהוני מושקע בהן. רציתי לשאול אם במקרה והשקל מתרסק או נמחק לגמרי - האם אוכל למכור אותן ישירות לדולרים או שאצטרך להמיר אותן דרך השקל שעלול לאפס לי אותן אם ערכו יהיה שווה לאפס.

אני לא עד כדי כך פסימי אך ברוח הבלוג אני תוהה איפה אני אעמוד במצב כזה. יש לזכור שהלגיטימיות של המדינה הזאת אינה ברורה מעליה ברחבי העולם.

עוד לפני כן במצב שהמדינה מתרסקת אני מושקע דרך חשבון השקעות ישראלי, אז כנראה שגם זאת שאלה. מה עושים אם בית ההשקעות מתרסק עם השקל? זה נראה לי שאלו כאן בעבר אך אינני זוכר.

האם השקעה של חלק מהוני בvt מבטחת אותי מתסאיט בו השקל מתרסק לעומת השקעה רק בקרנות שקליות מהבחינה הזאת?

השינוי האיכותי הוא לאו דווקא התרסקות של השקל בעשרות אחוזים, אלא הרגע בו הוא לא יהיה מטבע בר המרה בשווקים העולמיים.
זה תרחיש מאד קיצוני שיהיה כרוך בהרבה שינויים הרבה יותר משמעותיים למי שגר בישראל, מאשר המרת קרנות סל.
ובכל זאת לשאלתך - השאלה אם תהיה אפשרות נכס נקוב בשקל לנכס נקוב במטבע זר תהיה תלויה בהרבה גורמים - הגוף המנפיק, ממשלת ישראל, אולי אפילו ממשלות זרות.
ואכן, החזקת נכסים נקובים בדולר מחוץ לישראל חוסכת חלק מהסיכון בתרחיש הדמיוני שלך.

אם במקרה והשקל מתרסק או נמחק לגמרי
מה זה מתרסק? הממשלה מבטלת אותו? אין יותר ממשלה? אין יותר המרות למטבע זר? אין יותר מדינה שעומדת מאחוריו? שער החליפין של השקל מול מטבעות אחרים יורד דרמטית? אם האחרון אז:
האם אוכל למכור אותן ישירות לדולרים או שאצטרך להמיר אותן דרך השקל שעלול לאפס לי אותן אם ערכו יהיה שווה לאפס.
כן בדיוק כמו היום, רק שתקבל מעט מאוד דולרים עד כדי אפס. זה נקרא אינפלציה וזה קורה בכל מיני מקומות בעולם אפילו קרה בישראל בשנות השמונים.
לגבי המקרים הראשונים, אין לי תשובה, אבל כיון שבסופו של יום יש לך מניות אמיתיות אז זה עשוי להסתדר, תשאל את blackrock מה המדיניות שלהם במקרה כזה אם זה מדאיג אותך.

לדעתי יש סיכון לתרחיש שהשקל מאבד משמעותית מערכו מול ה- $. תרחיש לא מופרך הוא שהמלחמה מתמשכת לאורך זמן בחזית אחת או שתיים בעצימות נמוכה (לאו דווקא מטר טילים מהצפון למרכז הארץ) . במצב כזה המשק ממשיך לספוג פגיעה מתמשכת עקב גיוס מילואים, ירידה בתוצר ובמיסים ובהמשך גם ירידה בהשקעות מחו"ל.
אפשר להערך לתרחיש כזה ע"י העברת השקעות ל- $ בחו"ל.

ואכן, החזקת נכסים נקובים בדולר מחוץ לישראל חוסכת חלק מהסיכון בתרחיש הדמיוני שלך.
זה נכון עבור קרנות מנוטרלות מט"ח? לא מנוטרלות מט"ח? גם וגם? אין קשר?

זה תרחיש דמיוני על דמיוני.
אף אחד לא יודע אם יהיה אפשר לגדר במקרה בו אי אפשר לסחור בשקל וודאי לא ברור מה יעלה בגורלה של קרן מגודרת במצב כזה.

מנוטרלות מט"ח (שקל/דולר) יש רק בארץ, ומי שמחזיק אותן יימחק.

אני בעלים של קרנות שקליות צוברות ועולמיות של בלאקרוק
בהנחה שהמדינה עצמה/בית השקעות לא התרסקו, לא תיפגע ולא יקרה שום דבר לכוח הקנייה שלך.
דוגמה למקרה כזה: השקל הישן נחלש פי 1000 לפני שהפך לשקל החדש. אבל מי שהחזיק דירה המשיך לגור בה ולא קרה לו כלום. מניות זה אותו דבר.
מי שהחזיק קרן מגודרת, גילה שכוח הקנייה שלו נחתך לאלפית.

קרן מושקעת בנכסים בחו"ל לא מנוטרלת מט"ח - השווי השקלי שלה יעלה יחד עם צניחת השקל, ככה שהשווי הדולרי שלה ישאר כמות שהוא
לצורך העניין אם עכשיו הדולר 3.6, ויחידה בקרן היא 7.2 שקל (2$)
מחר הדולר מזנק ל100 שקל - ונכס הבסיס (הSP500 לצורך העניין) בדולרים נשאר אותו דבר - גם יחידה בקרן תישאר 2$ (או 200 שקל)

קרן מנוטרלת מט"ח - אתה מקבל את הסיכון של צניחת השקל, במצב המתואר קרן דומה מנוטרלת מט"ח תישאר שווה 7.2 שקל

השינוי האיכותי הוא לאו דווקא התרסקות של השקל בעשרות אחוזים, אלא הרגע בו הוא לא יהיה מטבע בר המרה בשווקים העולמיים.
אני מאמין שבמקרה כזה בלאקרוק יאפשרו לך להמיר את יחידות הקרן ליחידות בקרן מקבילה שנסחרת במקום אחר ובמטבע אחר
לא יודע בדיוק מה התהליך אם הבנק דרכו קנית לא קיים יותר - אבל אני מאמין שגם לזה יש פתרון
אם קנית קרן דומה של חברה ישראלית אני מאמין שהתהליך יהיה מורכב יותר, אבל בסוף תקבל את כספך

אני מאמין שבמקרה כזה בלאקרוק יאפשרו לך להמיר את יחידות הקרן ליחידות בקרן מקבילה שנסחרת במקום אחר ובמטבע אחר
לא יודע בדיוק מה התהליך אם הבנק דרכו קנית לא קיים יותר - אבל אני מאמין שגם לזה יש פתרון
אם קנית קרן דומה של חברה ישראלית אני מאמין שהתהליך יהיה מורכב יותר, אבל בסוף תקבל את כספך
במצב של קריסת השקל, אני מסכים איתך.
ולכן כתבתי על מצב קיצוני יותר של הפיכת השקל למטבע שאינו בר המרה. במצב כזה בכלל לא ברור שהחברות המנפיקות יתנדבו להעניק נכס שנקוב בדולר או יורו למי שהחזיק בנכס נקןב בשקל.

למי שמחזיק קרן זרה שנסחרת בישראל לא צריכה להיות בעיה מהותית. הנכס שהוא מחזיק הוא יחידת השתתפות בקרן אירית, וזה שהיא נקנתה בשקלים זה לכל היותר בעיה פרוצדורלית - תפקוד של המוסדות שדרושים כדי למכור אותה בבורסה זרה. אבל הנכס שלו לא נקוב בשקלים.

מי שמחזיק קרן ישראלית (לא מנוטרלת מט"ח) נמצא במצב מורכב יותר. יש לו התחייבות ממוסד ישראלי לתת לו שקלים לפי נוסחה מסוימת, אבל אם שקל=0 לכאורה חייבים לו אינסוף שקלים.

למי שמחזיק קרן זרה שנסחרת בישראל לא צריכה להיות בעיה מהותית. הנכס שהוא מחזיק הוא יחידת השתתפות בקרן אירית, וזה שהיא נקנתה בשקלים זה לכל היותר בעיה פרוצדורלית - תפקוד של המוסדות שדרושים כדי למכור אותה בבורסה זרה. אבל הנכס שלו לא נקוב בשקלים.

מי שמחזיק קרן ישראלית (לא מנוטרלת מט"ח) נמצא במצב מורכב יותר. יש לו התחייבות ממוסד ישראלי לתת לו שקלים לפי נוסחה מסוימת, אבל אם שקל=0 לכאורה חייבים לו אינסוף שקלים.
או 0 שקלים.

אל תשכח שלבנק ישראל יש יתרות מט"ח, לכן השקל לא באמת יכול להמחק
מקסימום כמה אפסים נוספים בשטרות

המחיר של הנכס נקוב בשקלים.
נכון כתבת שכיום מדובר בעניין פרוצדורלי בלבד, אבל הדיון הוא על מקרה בו השקל אינו בר המרה, ואז המאפיין הזה של הקרן הנסחרת בשקלים, הופך למהותי מאד ולא פרוצדורלי בלבד.

במצב של קריסת השקל, אני מסכים איתך.
ולכן כתבתי על מצב קיצוני יותר של הפיכת השקל למטבע שאינו בר המרה. במצב כזה בכלל לא ברור שהחברות המנפיקות יתנדבו להעניק נכס שנקוב בדולר או יורו למי שהחזיק בנכס נקןב בשקל.
במקרה של בלאקרוק - להבנתי אותה הקרן בדיוק נסחרת בבורסות נוספות, הם יכולים די בקלות להודיע שמעכשיו אתה מחזיק יחידות בקרן המקבילה בבורסת לונדון - וזהו, יש לך נכס נקוב בדולרים או שטרלינגים בבורסת לונדון.

במקרה של קרן ישראלית שמנוהלת בחברה ישראלית - אני מניח שתצטרך לחכות טיפה עד שיהיה מטבע כלשהו שמיש בישראל, ואז החברה תאפשר לך למכור לאותו מטבע, גם אם יקראו לו "פרנק כנעני"
אולי שווה להיכנס לפינה של מה בדיוק הקרן מחזיקה - אם זו קרן סינטטית שמחזיקה חוזים מוזרים כלשהם (ואז אם הבנק שהנפיק את החוזה קורס - מה שיכול לקרות יחד עם תרחיש קיצון כלכלי בישראל - אולי הכסף יעלם בדרך) או שהקרן מחזיקה את המניות - ואז גם המערכת הכלכלית בישראל תתפרק יצטרכו למכור את המניות ולמסור לך את השווי שלהם, בצורה כלשהיא

הם יכולים די בקלות להודיע שמעכשיו אתה מחזיק יחידות בקרן המקבילה בבורסת לונדון -
זו השאלה.
מדברים על מצב חריג שלא היה מעולם ולא ברור אם אכן מהלך כזה יהיה אפשרי מבחינת בלקרוק, המדינה, הרשויות בבריטניה. בקיצור, שלא נדע.
מה שבטוח זה שאם יחולו מגבלות על המרת שקלים, ממש לא טריוויאלי שהדרך לקבל מטבע זר תהיה רכישה של נייר ערך בשקלים, ומכירתו בלונדון תמורת מטבע זר.

מה שבטוח זה שאם יחולו מגבלות על המרת שקלים, ממש לא טריוויאלי שהדרך לקבל מטבע זר תהיה רכישה של נייר ערך בשקלים, ומכירתו בלונדון תמורת מטבע זר.
מה הקשר בין מגבלות על המרת שקלים, לבין המרה של נייר ערך קיים (שתיאורתית יכולת לקנות אותו גם בדולרים בלונדון ואז להמירו לבורסה הישראלית) לאותו נייר בבורסה אחרת?

מה הקשר בין מגבלות על המרת שקלים, לבין המרה של נייר ערך קיים (שתיאורתית יכולת לקנות אותו גם בדולרים בלונדון ואז להמירו לבורסה הישראלית) לאותו נייר בבורסה אחרת?
הקשר הוא שאותם ארועים (דמיוניים, לא ידועים כרגע) שיגרמו לכך שלא ניתן להמיר שקלים למטבע זר יכולים לגרום לכך שאסור / לא כדאי למנפיקה לבצע את ההמרה שהצעת.
עריכה: למיטב הבנתי, גם היום בהיעדר ארועים אפוקליפטיים, אין התחייבות תשקיפית של בלקרוק להמיר קרן הרשומה בישראל לקרן הרשומה בבורסה זרה, אלא במקרה של מחיקה ממסחר ההתחייבות היא לפדיון בלבד.

נערך לאחרונה ב:
זו השאלה.
מדברים על מצב חריג שלא היה מעולם ולא ברור אם אכן מהלך כזה יהיה אפשרי מבחינת בלקרוק, המדינה, הרשויות בבריטניה. בקיצור, שלא נדע.
אני מכיר את החברה הזו שיום אחד החליטה שלא טוב לה להיסחר בתל אביב, והפכה מחברה דואלית לחברה שנסחרת רק בנאסדק
מי שהחזיק במניות בתל אביב קיבל יום אחד הודעה מהבנק מהבנק או הברוקר שעכשיו המניות שלו נסחרות בנאסדק במקום בתל אביב, וזהו

ניסיתי למצוא מידע על ETF זרים שנסחרו ברוסיה - לא מצאתי כאלו, אם מישהו ימצא המידע עליהן יוכל לשמש מקרה בוחן רלוונטי

אני מכיר את החברה הזו שיום אחד החליטה שלא טוב לה להיסחר בתל אביב, והפכה מחברה דואלית לחברה שנסחרת רק בנאסדק
מי שהחזיק במניות בתל אביב קיבל יום אחד הודעה מהבנק מהבנק או הברוקר שעכשיו המניות שלו נסחרות בנאסדק במקום בתל אביב, וזהו

ניסיתי למצוא מידע על ETF זרים שנסחרו ברוסיה - לא מצאתי כאלו, אם מישהו ימצא המידע עליהן יוכל לשמש מקרה בוחן רלוונטי
לגבי מניות דואליות אני יודע שזה המצב בשגרה. לא בטוח שזה המצב לגבי קרנות זרות, ובכל מקרה, לא מדברים על מצב שגרתי.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
S אם אירלנד היא מקלט מס, ויום אחד המצב יתוקן, מה יקרה לקרנות המומלצות בבלוג? פוסטים מאיכות נמוכה 6
A מה יקרה אם מחירי הדירות יקרסו? שוק ההון 44
Plato איך יודעים אם משכנתא היא "יקרה"? נדל"ן 3
J אם המשבר של שנת 2008 יקרה עכשיו, מה יקרה לקופות גמל להשקעה? שוק ההון 0
א דירה יחידה יקרה או 2 זולות? נדל"ן 0
Williamsburg ביטול שטר 200 שקלים - לדעתי לא יקרה. מה אומרים? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 279
C מכירת דירה ושכירת דירה יקרה יותר במקום נדל"ן 51
F מה אחוז הריבית שבו משכנתא היא יקרה מדי וצריך לצמצם אותה? נדל"ן 8
M מה יקרה לקרן כספית כשהריבית תתחיל לרדת? שוק ההון 21
ד דירה ראשונה זולה או יקרה נדל"ן 5
F מבחינת ניהול השקעות - האם כדאי לקנות דירה להשקעה כמה שיותר יקרה? נדל"ן 47
J לקנות דירה שניה, או למכור את הראשונה ולקנות דירה יקרה? נדל"ן 9
E מחפש שרשור על כדאיות רכישת דירה יקרה בתקופת הפנסיה נדל"ן 0
M החלום שלי לצאת לעצמאות כלכלית מתי זה יקרה?? יומני מסע אישיים 17
N כמה זמן יקח לקרן זרה זולה להיות משלמת יותר ממקומית יקרה יותר? שוק ההון 3
Liron2035 טוב זה כבר מסקרן: שגיאת חישוב, השוק עלה. הבורסה נסגרה ונמצאה השגיאה..מה יקרה ביום שני? שוק ההון 22
Liron2035 מה לדעתכם יקרה לריבית בארץ? יש עוד לאן לרדת? שוק ההון 6
נולי השכרת דירה יקרה נדל"ן 28
קפה שחור מה יקרה למדד המחירים בחודשים הקרובים? אוף טופיק 34
נ מה יקרה עכשו לכל הצרכנים שלוו כסף? איך זה ישפיע עלינו? אוף טופיק 79
naftali10 השקעה פסיבית יקרה יותר מאקטיבית שוק ההון 8
M כפר סבא עיר יקרה מה הקאץ'? נדל"ן 2
ב דיון תיאורטי: מה יקרה כשהבורסה לא תהיה רלוונטית יותר? שוק ההון 29
ג דיון תיאורטי: מה יקרה לשקל במקרה של משבר נדל"ן? שוק ההון 4
ב מה יקרה לבורסה כשדור הבייבי-בום יפרוש לפנסיה? אוף טופיק 24
מ כשהקופה הפסיבית יקרה יותר צרכנות פיננסית 13
G מה יקרה כתוצאה מהעלאת הריבית בארה"ב על שוק המניות והאג"ח ארה"ב? שוק ההון 26
Jane Doe למי יש הסבר למה עמלת המרת מטח כל כך יקרה? צרכנות פיננסית 6
adamshalev הזהרו ממלכודת מס יקרה שוק ההון 9
H אם אני חושב שאנחנו לקראת ירידות, שווה למכור ולקנות? שוק ההון 15
ח אם המוסדיים לא מכים את השוק, למה אתה חושב שתצליח? שוק ההון 150
O הלוואה ללא ריבית האם כדאי גם אם אין צורך צרכנות פיננסית 8
N אם עשיתי dca על הnikkei מ1989 ועד היום שוק ההון 11
koko85 מתלבט אם לפתוח קרן השתלמות רק בשביל להשקיע דרך IRA פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
E זה מסוכן אם מסרתי את מספר חשבון הבנק שלי? אוף טופיק 1
I כיצד מחירי הדיור יכולים לעלות אם היכולת הכלכלית לרכישת דירות כבר חורגת מהכנסות משקי הבית? נדל"ן 106
D אם אני רוכש דרך אינטרקטיב קרנות איריות כמו VUAA אני פטור ממס ירושה? פוסטים מאיכות נמוכה 1
B האם לדעכתכם זה הזמן להכנס לשוק (נניח לסנופי) אם ההשקעה היא לחמש שנים? פוסטים מאיכות נמוכה 15
Fitch מה הרעיון בהבטחת קצבאות אם יש פנסיית אלמן? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 14
Y האם צריך להגיש דו״ח מס אם רק קיבלתי דיבידנדים מETF אמריקאי? מיסים 2
T יש צורך בדיווח אם אני משקיע ב ibit מיסים 1
א מה לעשות אם אין כסף להשקיע? ומה עושים כשרוצים לקנות משהו יקר? שוק ההון 13
B מתלבט אם IB/IB Israel/בית השקעות ישראלי ברוקרים ופלטפורמות מסחר 17
פשוט יותר אם הסולידית משנה אסטרטגיה, אז דיבידנדים זה טוב ? שוק ההון 157
וולפסון דירה בירושה של ההורים והתלבטות אם לרכוש חלק ממנה נדל"ן 6
א ההבדלים (אם בכלל) בין מותגי מזגנים שונים בקטגוריית מזגן עילי 1 כ"ס צרכנות פיננסית 28
N השקעה דרך IB - כשלוקחים בחשבון המרת מט"ח, איך אני יודע אם אני מורווח או מופסד (שקלית)? שוק ההון 8
ג תכף חייל משוחרר, מתלבט אם "מגזים" בפינוקים יומני מסע אישיים 11
K אזרח אמריקאי לא מדווח ל-IRS עם כמה שנים של PFIC, מתלבט אם לעבור לIB ברוקרים ופלטפורמות מסחר 25
I איך אני יודע אם להורים יש מספיק כסף לפנסיה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4

נושאים דומים

Back
למעלה