• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.

מה אתם הייתם עושים?

דירוג
25
בוקר טוב,

זוג בני 36 + 2, מפתחי תוכנה עם הכנסה חודשית נטו של 30K.
הוצאות חודשיות קבועות :
משכנתא בסך 540K על נכס בשווי של בערך 2.2M - החזר חודשי 4,260
הלוואה בסך 97K - החזר חודשי של כ- 1,900 שח. פריים + 1% למשך 5 שנים.
גן - 3200 (עוד שנתיים וחצי עד גן עירייה).
צהרון - 1000
חשבונות (ארנונה + חשמל + ...) -כ- 1000
כלומר מתחילים את החודש בהוצאות של כ10K, (מתעלם משאר ההוצאות כי פחות רלוונטי למה שאני רוצה לשאול).

עד למשבר הקרונה, במשך חמש שנים בערך, העדפתי להשקיע בשוק ההון את החסכונות מאשר להקטין את המשכנתא היות וריביות המשכנתא נמוכות:
פריים - 200K ב P-0.9, נשאר 20 שנים.
קל"צ - 250K ב 2.1%, נשאר עוד 8 שנים.
משתנה כל 5 צמודה - 84K ב 2%, נשאר עוד 20 שנים, שינוי הבא עוד כ 5 שנים.

לפני חודשיים לקחתי הלוואה של ה100K (יתרה נוכחית כ 97K שרשום למעלה) לנצל את המשבר בשוק ההון, ההימור השתלם והרווחתי כ70 אלף ברוטו לפני מס.

הרווח מההימור הגדיל את סך שווי התיק שלי ל 377K נטו.
כסף בעוש - 60K.
סה"כ - 437K (מתעלם מחסכון פנסיוני והשתלמות כי אין לי שום כוונה לגעת בהם).

התנודתיות בשוק ההון בתקופה הנוכחית + העובדה שהכסף ברשותי מאפשר לסגור את:
ההלוואה של 97K , מסלולי הקל"צ והמשתנה במשכנתא.
+ התוספת שבהוצאות של ה5K (הלוואה + גן) בחודשים האחרונים גרמו לי לממש את כל התיק במחשבה של לסלק את הלוואה\רוב המשכנתא ובכך לחזור להוצאות החודשיות הקבועות של 5K שאני רגיל לחיות איתו ומרגיש איתו בנוח.

רגע לפני שאני מסלק את הלוואה והמשכנתא אמרתי שאני אנסה לבחון שוב את המצב ברמה הכלכלית כי אני מרגיש שההחלטה שהגעתי אליה היא יותר פסיכולוגית אשר נובעת מהרצון לשקט והקטנת אי וודאות:
שנינו עובדים כשכירים במקומות עבודה שלא נפגעו מהקורונה.
הגידול ב-100% בהוצאות הקבועות גורם לי אי נוחות אבל בסך הכל ההוצאות הן כשליש מההכנסה שלנו.
הגן של הבן הקטן הוא לתקופה יחסית קצרה של עוד שנתיים וחצי אחרי זה יורד לאלף.
ההלוואה מהבנק היא לתקופה יחסית קצרה של חמש שנים.

אז אולי בעצם זה הזמן לנצל את המשבר ולהשקיע את הכסף (נשאיר במה להשקיע לדיון אחר).
אז מה אתם אומרים? מה אתם הייתם עושים?

לכל החזר הלוואה יש מרכיב קרן ומרכיב ריבית.
אם אתה מוריד את תשלומי הקרן של ההלוואות מההוצאות שלך, עדיין נדמה לך שההוצאות גבוהות?

מקטינים חובות ומתחיל עם החובות שבריביות הגבוהות יותר.
אורי תודה על התשובה, ממה שקראתי בפורום ראיתי שאתה בעצמך משתמש במינוף אך בהמלצות לאחרים אתה בדרך כלל ממליץ להקטין את החובות גם כשמדובר על משכנתאות\הלוואות בשיעור ריבית נמוכים. אשמח אם תוכל להסביר את הפער הזה.

לכל החזר הלוואה יש מרכיב קרן ומרכיב ריבית.
אם אתה מוריד את תשלומי הקרן של ההלוואות מההוצאות שלך, עדיין נדמה לך שההוצאות גבוהות?

הגישה שלי להוצאות קבועות היא האם במקרה של פיטורין של אחד מאיתנו נוכל להמשיך להתקיים בצורה סבירה יחסית עם משכורת אחת בלבד.
מובן לי שזאת לא גישה כלכלית אבל זאת הסיבה שהקפיצה מ5K ל10K גורמת לי אי נוחות ולכן מבחינתי אין חשיבות ברמה הפסיכולוגית בין קרן לריבית.

אורי תודה על התשובה, ממה שקראתי בפורום ראיתי שאתה בעצמך משתמש במינוף אך בהמלצות לאחרים אתה בדרך כלל ממליץ להקטין את החובות גם כשמדובר על משכנתאות\הלוואות בשיעור ריבית נמוכים. אשמח אם תוכל להסביר את הפער הזה.
הלכת פעם לרופא שמעשן? זה אומר שהוא חושב שלעשן זה דבר חכם?
הפער הוא שאני אוהב סיכונים, על גבול המהמר הכפייתי, מנסיוני רוב האנשים הם ההפך המוחלט מזה.
אתה ב100% מניות אגב?
במקרה שלכם הריביות באמת נמוכות בצורה קיצונית, אם אתם חובבי סיכון יש הגיון כלכלי בלהשאיר את ההלוואות ולהמשיך להשקיע בהנחה שאתם ב100% מניות.

לא ממליץ!

הלכת פעם לרופא שמעשן? זה אומר שהוא חושב שלעשן זה דבר חכם?
הפער הוא שאני אוהב סיכונים, על גבול המהמר הכפייתי, מנסיוני רוב האנשים הם ההפך המוחלט מזה.
אתה ב100% מניות אגב?
במקרה שלכם הריביות באמת נמוכות בצורה קיצונית, אם אתם חובבי סיכון יש הגיון כלכלי בלהשאיר את ההלוואות ולהמשיך להשקיע בהנחה שאתם ב100% מניות.

לא ממליץ!

בחמש שנים האחרונות התיק היה מורכב מ100% מניות.
גם אני אוהב סיכון ברמה כזאת שאחת הסיבות שעוצרות אותי מלהחזיר את החובות הוא שאני מאוד אוהב לעקוב אחרי השוק ולראות את שווי התיק שלי משתנה (כמובן שעדיף גידול מאשר קיטון) מצד שני זאת בדיוק הסיבה להחזיר את הכסף בשביל שאני לא ארגיש שאני מהמר, בשביל זה יש פוקר.

גם אני אוהב סיכון ברמה כזאת שאחת הסיבות שעוצרות אותי מלהחזיר את החובות הוא שאני מאוד אוהב לעקוב אחרי השוק ולראות את שווי התיק שלי משתנה (כמובן שעדיף גידול מאשר קיטון) מצד שני זאת בדיוק הסיבה להחזיר את הכסף בשביל שאני לא ארגיש שאני מהמר, בשביל זה יש פוקר.
אתמול היה יום קשה, אתה עדיין אוהב את התוכנית שלך?
אני אישית כל יום מפקפק בה.

אתמול היה יום קשה, אתה עדיין אוהב את התוכנית שלך?
אני אישית כל יום מפקפק בה.

אני בחוץ כבר שבוע...אני באמת מתייעץ איתכם ברגע האחרון, התיק שלי כבר מומש והיתרה בעו"ש.
אין ספק שבשבוע הזה בימים אדומים הייתי מבסוט על הבחירה ובימים הירוקים הרגשתי פיספוס.
אם הייתי שלם עם ההחלטה שלי, לא הייתי מעלה את הפוסט

אני בחוץ כבר שבוע...אני באמת מתייעץ איתכם ברגע האחרון, התיק שלי כבר מומש והיתרה בעו"ש.
אין ספק שבשבוע הזה בימים אדומים הייתי מבסוט על הבחירה ובימים הירוקים הרגשתי פיספוס.
אם הייתי שלם עם ההחלטה שלי, לא הייתי מעלה את הפוסט
אז אתה מתזמן?
אם ככה אני בלב שלם חושב שהרעיון הטוב ביותר הוא להחזיר חובות, את כולם.
אתה לא משקיע ידידי, אתה מהמר.

לא ממליץ.

אז אתה מתזמן?
אם ככה אני בלב שלם חושב שהרעיון הטוב ביותר הוא להחזיר חובות, את כולם.
אתה לא משקיע ידידי, אתה מהמר.

לא ממליץ.

3\2 מהתיק שלי היו מושקעים במדדי מניות במשך 5 שנים ו3\1 מהתיק אכן היה הימור (ההלוואה של ה100K שהזכרתי בפוסט הראשוני).
אז לפי שיטתך אני 3\2 משקיע ו3\1 מהמר (אני חיי עם התואר הזה לגמרי בשלום).

3\2 מהתיק שלי היו מושקעים במדדי מניות במשך 5 שנים ו3\1 מהתיק אכן היה הימור (ההלוואה של ה100K שהזכרתי בפוסט הראשוני).
אז לפי שיטתך אני 3\2 משקיע ו3\1 מהמר (אני חיי עם התואר הזה לגמרי בשלום).
אני פחות מבין בהימורים סורי.

וכשהיית בפנים איך הרגשת בימים האדומים? ובירוקים?

אני אחלק את התשובה לשני חלקים (החלק של ההשקעה\ והחלק של ההימור):
1. בחלק ההשקעתי של התיק - של מדדי המניות הייתי די אדיש, חלק מזה נובע מכך שהשינוי במחיר היה יומי, השקעתי דרך קרן של תכלית (לפני תקופת הבלאקרוק ומודה שנפלתי למלכודת ה0 דמי ניהול שאחרי שנתיים עלה ל0.45%) וחלק מכך כיוון שאני באמת מאמין שלטווח הארוך המדד יעלה וזה באמת מה שקרה במקרה שלי.
2. בחלק של ההימור - היה כיף, ראיתי ימים של +20% וימים של -20%.
הייתי מודע מראש שיכול להיות שאני מפסיד את כל הסכום והייתי שלם עם זה (אני רושם בגוף יחיד אבל זה נעשה בהחלטה משותפת עם בת הזוג כמובן).
התחלתי להתלבט רק אחרי הנקודה שהרווחים הספיקו לי לסגור את ההלוואה שלקחתי לצורך ההימור + חלק משמעותי מהמשכנתא כך שההוצאות הקבועות שלי יחזרו לרמה שבה אני מרגיש יותר בנוח.

שהרווחים הספיקו לי לסגור את ההלוואה שלקחתי לצורך ההימור + חלק משמעותי מהמשכנתא כך שההוצאות הקבועות שלי יחזרו לרמה שבה אני מרגיש יותר בנוח.
זה מה שאני עשיתי בעבר. כל עוד היתה לי משכנתא הפניתי כל סכום פנוי להקטנתה. מרגע שסגרתי אותה חיפשתי איך להשקיע ןמאז אני קורא כאן, בבלוג ובפורום.

אני פחות מבין בהימורים סורי.
אורי קודם כל ברצוני לציין שקראתי הרבה תגובות שלך בפורום לאורך השנים ותמיד התרשמתי מהידע שאתה מפגין.
במקרה הפרטני הזה נסכים על לא להסכים.
מספר הודעות קודם רשמת שאתה אוהב סיכונים ברמת מהמר כפייתי ועכשיו אתה רושם לי שאתה פחות מבין בהימורים.
הגישה שלי היא שתמיד צריך להסתכל על משוואת הסיכון\סיכוי ויכול להיות שעכשיו בתקופת משבר הקורנה ישנן הזדמנויות שניתן לנצל שלא קיימים במצב רגיל.
זאת הסיבה שפרסמתי את הפוסט בפורום הזה, כי אני יודע שיש פה אנשים חושבים שאולי יזרקו לי כמה רעיונות שהם "מחוץ לקופסא".
בכל מקרה, הבנתי את מה שאתה רושם ואני מעריך את דעתך שיהיה סופ"ש נעים.

התחלתי להתלבט רק אחרי הנקודה שהרווחים הספיקו לי לסגור את ההלוואה שלקחתי לצורך ההימור + חלק משמעותי מהמשכנתא כך שההוצאות הקבועות שלי יחזרו לרמה שבה אני מרגיש יותר בנוח.
עושה רושם שבפנים אתה יודע את התשובה.

זה מה שאני עשיתי בעבר. כל עוד היתה לי משכנתא הפניתי כל סכום פנוי להקטנתה. מרגע שסגרתי אותה חיפשתי איך להשקיע ןמאז אני קורא כאן, בבלוג ובפורום.
רציונאלי לגמרי למישהו שהשם משתמש שלו הוא סולידי, השאלה אם מה שעשית מתאים גם לאדם שאוהב סיכון

יש שני סוגי משקיעים - כאלה ששונאים הימור וצריכים להתמודד עם עצמם כדי לקחת אותו במידה הראויה.
וכאלה שאוהבים להמר, שמכורים לאנדרנלין, שנהנים מהלא צפוי כי הם מרגישים שהם יוכלו להתמודד איתו, וגם להם יש עבודה לעשות.
לדעתי הההבדל הוא תוצאה של חינוך והפרשת דופמין נמוכה או גבוה. נכתב פה בבלוג ששונאי הסיכון לרוב מופנמים יותר מלוקחי הסיכון ודברים נוספים, אך לא בזה עסקינן.

לפחות על פי הגישה הפאסיבית, ההגיון הוא ששונאי הסיכון ילמדו מהו הסיכון שבלא לקחת סיכון, ושלא ישימו פחות מדי כסף במניות בהתאם לאופק ההשקעה הארוך שלהם.
ולפי הגישה הזאת גם על אוהבי הסיכון להתמתן ולהגיע לחתך הזהב שבאמצע, לא להתמנף יותר מדי, ובטח שלא לנסות לעקוף את השוק.
על פי הגישה הפאסיבית, שוק ההון הוא לא מגרש משחקים, הוא אפיק השקעה משעמם ואיטי שנפרש על פני 20 שנה.
המשמעות בגישה הפאסיבית הוא עשה כמה שפחות בתיק ולך להעסיק את עצמך במשהו אחר, בין אם זה שתית תה בבית או חופשת אקסטרים.

עכשיו, אתה שואל מה אני הייתי עושה? מה זה יעזור לך?
אני שונא סיכון, מה שהייתי עושה זה מודה למזלי הטוב (לא שהרווחת, אלא שלא הפסדת), סוגר את ההלוואות, שם את השאר במדדים פאסיביים ושלום על ישראל אוגלבו.
זה בעיני חתך הזהב, שמנותק מה"הנאה או שנאה שלי לסיכון".
אתה? אתה אוהב סיכון. מה עוזרת לך התשובה המשעממת שלי?

אבי אמר לי פעם, כשאנחנו פונים למישהו לבקש עצה אנו פונים לזה שיתן לנו את התשובה שאנחנו רוצים לשמוע.
האם בסתר ליבך רצית שאנשי הפורום הסולידים יעשו לך נו נו נו ויצילו אותך מעצמך? את זה רק אתה יכול לדעת.
לי יש דברים יותר טובים לעשות עם הזמן שלי.
אם אתה מאמין שאתה יודע יותר טוב מהשוק - עשה מליונים ובהצלחה.
אם כמוני אתה מאמין שאי אפשר לדעת יותר טוב מכל העולם לאורך זמן - הזהר מלשחק בתיק שלך שלא רק אתה תלוי בו אלא גם משפחתך.

בחיי, לא ידעתי שכל כך הרבה מתכנתים הופכים לקאובויים בשעות המסחר.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
א סיכון מס בקרן השתלמות או שילוש של דמי הניהול - מה אתם הייתם עושים? שוק ההון 9
ב לחיות על הקצה או ללכת על בטוח - מה אתם הייתם עושים? נדל"ן 14
ס מה אתם הייתם עושים ? דחיית תואר בשנה למען מקום טוב יותר אוף טופיק 13
ה בן 20. בהתלבטות ואשמח לדעת מה אתם הייתם עושים שוק ההון 26
I דולרים בחשבון - מה אתם הייתם עושים? אוף טופיק 16
R מה אתם הייתם עושים? משכנתא לדירה ראשונה ממשתכן שמחוסר ברירה היא להשקעה נדל"ן 9
A חשבון קיזוז ריבית (משכנתא) - מה אתם הייתם עושים? נדל"ן 2
P 800K ששוכבים בעו"ש. מה אתם הייתם עושים? פוסטים מאיכות נמוכה 9
N מה אתם... הייתם עושים ? - רוצה לעבור מניהול תיק בבנק שוק ההון 0
ה רבותי ההיסטוריה חוזרת מה אתם הייתם עושים שוק ההון 18
U אם מחר בנק ישראל מקפיץ את ערך הדולר מה אתם הייתם עושים? שוק ההון 15
ה למכור או להחזיק חזק מה אתם הייתם עושים שוק ההון 46
ז מליון שקלים, מה אתם הייתם עושים? שוק ההון 11
ס 700-800אלף פנויים להשקעה- מה אתם הייתם עושים? שוק ההון 4
B שאלה מהחיים, מה אתם הייתם עושים אוף טופיק 20
תפוזינה מה אתם הייתם עושים שוק ההון 20
ס 250K להשקעה מה עושים מכאן ? מה אתם הייתם עושים ? שוק ההון 9
פ מליון שקלים ההשקעה הטובה ביותר /מה אתם הייתם עושים שוק ההון 37
S סקר - עד כמה אתם הייתם מוכנים לפשרה כדי למנוע בחירות נוספות אוף טופיק 152
A איזה מסלול אתם הייתם סוגרים מהמשכנתה נדל"ן 11
D האם אתם משנים מסלולים של של הגמל וההשתלמות בגלל שהשוק יקר? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 8
D למי שקונה מדדים כל חודש איך אתם עושים את זה? שוק ההון 7
D למשקיעים פאסיביים, איך אתם קונים את הסנופי והנאסדק? שוק ההון 7
S איך אתם מתגוננים מפני מתקפת SIM swapping ? אוף טופיק 26
T מה אתם אומרים על המכפילים של הסנופי שוק ההון 108
I תומכי הליכוד - איך אתם עם התנהגות הממשלה בנושא הגיוס? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 262
E אתם יכולים בבקשה להמליץ על אזניות אלחוטיות אוף טופיק 2
D איך אתם יודעים שהחשבון מסחר שלכם באמת קיים? שוק ההון 18
B איך אתם מנהלים תקציב? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 11
ב איך אתם חשופים לישראל פיננסית? שוק ההון 26
Y חשבונות מודפסים שתופסים מקום - אתם שומרים עד 7 שנים? מיסים 11
TheTieMan מה אתם חושבים על [פרסום אסור - חסימה לצמיתות] פוסטים מאיכות נמוכה 67
E אתם יכולים להמליץ על אזניות אלחוטיות שלא מצריכות בלוטות' אוף טופיק 7
Williamsburg באיזו הנחה אתם קונים תו הזהב לשופרסל? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 24
E אתם יכולים להמליץ על אתר בעברית שעוזר בכתיבת קורות חיים? אוף טופיק 1
K מתלבט בין שני ניי'ע מה אתם חושבים שוק ההון 5
E אתם יכולים בבקשה להמליץ על מקרר? אוף טופיק 16
I כמה אתם משלמים על אינטרנט+ טלוויזיה? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 49
E מקרר שהפסיק לעבוד. כדאי להשקיע בתיקון? ואם לא, איזה אתם ממליצים לקנות? אוף טופיק 6
N איפה אתם חושבים שהביטקוין יהיה עוד 5-7 שנים מהיום קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 37
P איך אתם מכירים או הכרתם למטרת זוגיות ? פוסטים מאיכות נמוכה 163
F אתם מפזרים בין כמה ברוקרים ? פוסטים מאיכות נמוכה 16
C אילו יריחונים/מגזינים אתם קוראים? פוסטים מאיכות נמוכה 4
C הייטקיסטים - איך אתם מתמודדים עם תיק השקעות ריכוזי בעקבות RSU? שוק ההון 12
ש חוץ מיס/הוט איזה רשת אתם ולמה? צרכנות פיננסית 5
ד האם אתם רואים בנפילה של הביטקוין בשבוע האחרון הזדמנות קנייה ? פוסטים מאיכות נמוכה 5
I אתם חושבים שיהיה שינוי אחרי המלחמה בממשלה? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 358
M כמה נפשות אתם, וכמה כסף בממוצע אתם מוציאים בשנה על חופשות בארץ ובחו"ל? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 43
ב איך אתם עוקבים אחרי התיק שלכם? שוק ההון 17
O הריבית על אגרות חוב לטווח ארוך נושקות ל-5% בוול-סטריט. מהו הגבול בו אתם מתחילים לצאת משוק המניות? שוק ההון 93

נושאים דומים

Back
למעלה