זה נכון במאמרים אקדמיים, ועדיין אני לא אוהב את ההגדרה הזו.
ראשית, "תנודתיות" מרמזת שכל מה שיורד גם יעלה בחזרה כי יש איזה מחזוריות ורק צריך לחכות. זה לא נכון - תסתכל למשל על ARKK.
ושנית, לרוב המשקיעים המתחילים (נדמה לי שפות"ש כזה) אין את הסבלנות והם יצאו מהשוק מיד לאחר קיבוע ההפסד הראשון.
לכן אני חושב שהגדרה טובה יותר עבור סיכון למתחילים היא "כמה כסף אתה מוכן לאבד".
יכול להיות שאני מוטה לחלוטין כי אני מבין מתמטיקה וסטטיסטיקה, אבל בגדול אני לא רואה ב"תנודתיות" שום דבר שמרמז שכל מה שירד גם יעלה.
למעשה בהילוך מקרי/הילוך שיכור רגיל (לא מוטה) כל מה שירד גם יעלה בלי קשר (בכלל!) לתנודתיות ההילוך.
מבחינתי תנודתיות מדברת על "כמה סביר שהתשואה שאקבל היא בערך התוחלת לה ציפיתי".
באג"ח שמחזיקים עד פדיון, למשל, התשואה ידועה מראש ולכן התנודתיות (ולכן הסיכון) הנומינליים הם 0. לפחות בעולם המונחים שלי, לזו הכוונה שאג"ח הוא "סולידי" או "חסר סיכון".
השקעה בסנופי למשל אמורה לתת כ7% ריאלי בשנה בתוחלת, שזה נניח ~5-6% ריאלי יותר מאג"ח, אבל זה בא עם מחיר של תנודתיות - לא נקבל 7% תשואה "כמו שעון" בכל שנה, אלא כל שנה תהיה מספר כלשהו בין מינוס עצום לפלוס עצום, עם ממוצע* של 7%.
כמובן, שנים בהן סנופי עשה תשואה ריאלית שאינה בטווח 5%-9% למשל הן די נפוצות אבל שנים שבהן סנופי ירד ביותר מ20% או עלה ביותר מ30% הן כבר יחסית נדירות.
קרן סל כגון ARKK, אם כבר מדברים עשויה לתת בתוחלת תשואה גבוהה מסנופי (לא בטוח בכלל). בכל אופן מה שבטוח זה שיש לה תנודתיות עצומה - גם אם בתוחלת היא מרוויחה 20% בשנה, ברור שיש לה שנים שהיא נותנת 100% תשואה ושנים שהיא נותנת מינוס 50% תשואה.
*ממוצע גיאומטרי