OnTheVerge
משתמש בכיר
- הצטרף ב
- 1/3/16
- הודעות
- 1,577
- דירוג
- 2,766
שימו לב שהמאמר בעמוד זה איננו הגרסה האחרונה!!
למעבר למאמר העדכני ביותר מספטמבר 2024 - FIYaacov
___________________________________________
אז עד שהויקי תחזור, החלטתי להדביק כאן את המאמר שהופיע בה. אולי יועיל למישהו.
אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. איני לוקח אחריות על נכונות הנתונים וכל הפועל על פיהם עושה זאת על אחריותו בלבד. הכותב עשוי להחזיק אחד או יותר מניירות הערך המוזכרים במאמר.
מאמר זה יתאר את תהליך קבלת ההחלטות של המשקיע התאורטי מייק שכל קשר בינו לבין המציאות מקרי בהחלט.
תקציר מנהלים:
חשבון ממוסה (תיק השקעות בבנק או בבית השקעות):
1. מייק החליט להשקיע במניות בלבד, ובעתיד ישקול לשלב בתיק גם אג"ח.
2. אם מייק רוצה להשקיע בארה"ב בלבד, בין אם הוא חושש ממס ירושה ובין אם לאו - יקנה בבית השקעות ישראלי ומפוקח את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07% - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925.
3. אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם, אך חושש ממס ירושה - מייק יפתח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי ******************* ויקנה את את VWRA העולמית הצוברת של וונגארד (דמי ניהול 0.22%) או את הקרנות האיריות הצוברות של וונגארד VHVE ו-VFEA (דמי ניהול: ~0.13%).
4. אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם, ואינו חושש ממס ירושה - מייק יפתח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי ******************* ויקנה את הקרן האמריקאית VT של וונגארד (דמי ניהול: 0.09%) או שילוב של VTI ו-VXUS (דמי ניהול משוקללים: 0.06%~).
5. אם למייק כואב הראש, הוא אינו מעוניין להגיש דו"חות למס הכנסה, אינו רוצה להסתכן במס ירושה והוא מעוניין באופציה הפשוטה ביותר - יקנה בבית השקעות ישראלי ומפוקח את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07% - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925.
חשבון פטור - קרן השתלמות:
1. מייק החליט לפתוח קרן השתלמות IRA ולרכוש בה קרן אחת מטעמי פשטות - מייק יפתח קרן השתלמות IRA בבית השקעות ישראלי שבה מייק יכול לבחור בעצמו באילו קרנות ישקיע. מייק יוודא בשרשור הזה שהוא מודע לכל קבוצות הרכישה ואינו משלם עמלות מופקעות.
מייק יקנה את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07% - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925.
2. אם למייק היה חשוב להשקיע בכל העולם גם בקרן ההשתלמות - היה רוכש את הקרן העולמית האירית הצוברת של וונגארד VWRA (דמי ניהול: 0.22%).
חשבון פטור - פנסיה:
מייק החליט להשקיע בכל העולם ברוח הבלוג - נכון לעכשיו, מייק יבחר ב"הפניקס" - מסלול פאסיבי - מדדי מניות חו"ל.
זהו מסלול 100% מנייתי המשקיע (פחות או יותר) במדד העולמי.
התופעה: מייק נבר בבלוג "הסולידית", קרא ספרים רבים על השקעות, אבל עדיין חושש מטבילת האש הראשונה בשוק עבור התיק הממוסה שלו.
מייק מתקשה להבין את מקומו של הפלח האג"חי בתיק, מתלבט האם כדאי להשקיע בכל העולם או רק בארה"ב, האם לבחור קרן אמריקאית / אירית / ישראלית ובאיזה בית השקעות מומלץ לפתוח את תיק ההשקעות.
הפתרון:
1. מייק בחר להשקיע במניות בלבד ויצא מנקודת הנחה שהוא עלול להפסיד בתרחיש קיצון את כל כספו.
הפלח האג"חי עשוי להיות מסובך להבנה למשקיע המתחיל. מייק החליט לוותר בינתיים על אג"ח ולהשקיע במניות בלבד.
מייק יוצא מנקודת הנחה שהוא עלול להפסיד את כל כספו המושקע במניות, בדיוק כפי שביולי 1932 השוק קרס בכמעט 90% מהשיא בספטמבר 1929. ההיסטוריה עלולה לחזור על עצמה.
לכן מייק משקיע כמות כסף כזו שאותה הוא יכול להרשות לעצמו להפסיד לחלוטין.
במשך השנים, יוכל מייק להעמיק בהבנת הפלח האג"חי ולשלבו בתיק, אם יחפוץ בכך.
2. מייק חייב להחליט האם הוא חושש ממס ירושה.
מייק החליט בסופו של דבר לבחור בקרנות ישראליות של בלקארוק או בקרנות איריות. מדוע?
הסיכוי לגביית מס ירושה כנראה קטן נכון לעכשיו אבל עדיין קיים. על מייק להחליט האם הוא חושש ממס של עשרות אחוזים מהתיק שייגבה על ידי ממשלת ארה"ב בהשקעה בניירות ערך אמריקאיים (כמו VT, VTI או VXUS).
אם מייק או בן/בת זוגו ימותו באופן פתאומי, האם יפריע להם שבן זוגם ייאלץ לשכור עורך דין ולשלם ל-IRS עשרות אחוזים משווי התיק במזומן (אין אפשרות לשלוף את הכסף מהתיק!)?
מייק החליט שאף אם הסיכויים למס ירושה נמוכים, הוא מעדיף שלא להסתכן ולבחור בקרנות שכרגע אינן חשופות לסיכון מס ירושה - ישראליות של בלאקרוק או קרנות איריות. אלה מספקות פתרון שכמעט טוב וזול כמו הקרן האמריקאית VT שחשופה תאורטית למס ירושה. מייק הגיע למסקנה שההבדל בין הקרנות האיריות/הישראליות של בלאקרוק לבין VT קטן מדי מכדי להסתכן בתרחיש קיצון של מס ירושה שיפגע באופן משמעותי בו או בבן/בת זוגו.
מייק הזין את את הנתונים האישיים שלו בסימולציה של @adamshalev וראה שההבדלים בין האפשרויות השונות בחשבון ממוסה הן קטנים אפילו בטווח הארוך מאוד.
3. על מייק להחליט האם הוא בוחר להשקיע בכל העולם או בארה"ב בלבד.
אמנם השוק האמריקאי הניב תשואות גבוהות יותר בעבר, אך מכיוון שאין בידיו כדור בדולח מייק אינו יודע מה ילד יום.
תשואות עבר אינן מנבאות בשום אופן תשואות עתיד. רוב המשקיעים בפורום בחרו להשקיע בכל העולם, כרוח בלוג הסולידית.
הבדלי העלויות בין השקעה בארה"ב להשקעה כלל עולמית זניחים ביותר (0 עגול בקרנות האיריות ו-0.03% בקרנות האמריקאיות):
בקרנות האמריקאיות השקעה ב-VTI וב-VXUS תוסיף כ-0.03% לדמי הניהול המשוקללים, בהשוואה להשקעה ב-VTI בלבד.
בקרנות האיריות, השקעה ב-VHVE וב-VFEA (דמי ניהול: ~0.13%) תוסיף רק 0.06% לדמי הניהול לעומת השקעה בארה"ב בלבד באמצעות CSPX של בלאקרוק או VUAA של וונגארד (בשתיהן דמי הניהול עומדים על 0.07%). אולם עקב מיסוי דיבידנד נמוך יותר מחוץ לארה"ב (12% בסך הכל לעומת 15% בארה"ב) הפער בעלויות הכוללות קטן ל-0 עגול אם נניח תשואת דיבידנד בגובה 2% לשנה.
הבדלי התשואות בין השקעה בארה"ב להשקעה כלל עולמית עשויים להיות גדולים הרבה יותר מהבדלי העלויות ולכן יש היגיון לפזר ולהשקיע בכל העולם.
3 תרחישים אפשריים למייק:
אם מייק מעוניין להשקיע בארה"ב בלבד, בין אם הוא חושש ממס ירושה ובין אם לאו:
1. מייק יעדיף לבחור באופציה הפשוטה ביותר. הוא יפתח חשבון בבית השקעות ישראלי המפוקח על ידי הראשות לניירות ערך (כגון פסגות, מיטב דש, אקסלנס ועוד) ויקנה בו את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07%:
אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925
2. אם מייק ממש סולד משירות ישראלי, הוא יבחר לפתוח חשבון השקעות בבית ההשקעות האמריקאי *******************, וירכוש שם את CSPX של בלאקרוק, או את VUAA של וונגארד, שתיהן בדמי ניהול של 0.07%. אין טעם להתלבט בין השתיים.
אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם אך חושש ממס ירושה:
1. מייק יכול לפתוח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי *******************, ולרכוש שם קרן או שתיים שישקיעו יחד בכל העולם.
אם מייק מעוניין להשקיע בקרן אחת - יכול לרכוש את VWRA הצוברת של וונגארד בדמי ניהול של 0.22%.
אם מייק מעוניין באופציה זולה יותר של שתי קרנות - יכול לרכוש את VHVE ואת VFEA של וונגארד (ביחס של 1:9 לטובת VHVE) בדמי ניהול כוללים של 0.13%~ או את האופציה המעט יקרה יותר: IWDA ו-EIMI של בלאקרוק (ביחס של 1:9 לטובת IWDA) בדמי ניהול כוללים של 0.2%~.
מייק בחר ללכת בדרכם של מרבית המשקיעים בפורום ולא להוסיף לקרנות הנ"ל גם קרן שתכסה חברות בשווי שוק קטן.
האם VWRA (דמי ניהול 0.22%) של וונגארד עדיפה על IWDA + EIMI (דמי ניהול 0.20%~) של בלאקרוק?
היתרונות של IWDA ו-EIMI:
1. הקרנות IWDA ו-EIMI הן קרנות ותיקות וגדולות יותר (21 מיליארד דולר ו-12 מיליארד דולר בנכסים בהתאמה) לעומת VWRA (מעט פחות ממיליארד דולר) או VHVE ו-VFEA החדשות (מיליוני דולרים בודדים).
2. דמי הניהול של IWDA ו-EIMI מעט נמוכים יותר.
היתרונות של VWRA:
1. 100% מרווחי ה-Securities Lending חוזרים לקרנות של וונגארד, לעומת עמלה של 35% בקרנות של בלאקרוק.
וונגארד ובלאקרוק משתמשות ב-Securities Lending, הלוואת מניות לשורסטיסטים כדי להרוויח עוד כמה נקודות בסיס, ולהקטין למעשה את העלויות השנתיות למשקיעים. למשל, בעמוד של IWDA ניתן לראות שהקרן הרוויחה 0.03% מהלוואות כאלה בשנה האחרונה.
בעוד וונגארד מחזירה 100% מרווחי ה-Securities Lending אל הקרן עצמה, בלאקרוק לוקחת לעצמה עמלה של 35%. כלומר, רק כ-0.02% מוחזרים למשקיע ב-IWDA, בעוד כ-0.01% הולכים לכיסה של בלאקרוק וכך הפער הכולל בעלויות בין וונגארד לבלאקרוק מצטמצם ל0.01%.
2. היסטורית, וונגארד הפחיתה דמי ניהול באופן עקבי יותר מבלאקרוק בזכות המבנה הייחודי שלה שבו לחברה אין בעלי מניות מלבד המשקיעים שלה.
3. השקעה בקרן אחת בלבד - מקנה חסינות פסיכולוגית (אין פיתוי להקצות משקל יתר לפלח מסוים) ולא מצריכה איזונים.
2. מייק יכול לפתוח חשבון בבית השקעות ישראלי המפוקח על ידי הראשות לניירות ערך (כגון פסגות, מיטב דש, אקסלנס ועוד) ולרכוש 3 קרנות ישראליות של בלאקרוק הנסחרות בשקלים שמכסות כמעט את כל השוק העולמי:
~ 60% - קרן על ארה"ב - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 1159250
~25% - קרן על אירופה - סימול: אשס.חוץ MSCIEURO, מספר נייר: 1159094
~15% - קרן על שווקים מתעוררים - סימול: אשס.חוץ MSCI EM, מס’ נייר: 1159169
לאחר לבטים רבים, מייק בחר להשקיע ב-VWRA או בשילוב של VHVE ו-VFEA בבית ההשקעות האמריקאי *******************.
אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם ואינו חושש ממס ירושה:
מייק כנראה יעדיף לפתוח חשבון השקעות בבית ההשקעות האמריקאי *******************, וירכוש שם את VT בדמי ניהול של 0.09% או שילוב של VTI ו-VXUS (נכון לעכשיו ביחס של 55-45 לטובת VTI) בדמי ניהול כוללים של ~0.06%.
חשבון פטור - קרן השתלמות:
האופציה הפשוטה ביותר שמייק מאמין שמתאימה למרבית המשקיעים - מייק יפתח קרן השתלמות IRA שבה מייק יכול לבחור בעצמו באילו קרנות להשקיע. מייק יבדוק בשרשור הזה שהוא בוחר במסלול הכדאי ביותר ואינו משלם עמלות מופקעות.
מייק יקנה את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07% - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925.
אם למייק חשוב להשקיע בכל העולם גם בקרן ההשתלמות -
ירכוש את הקרן האירית העולמית הצוברת של וונגארד VWRA (דמי ניהול: 0.22%).
אם מייק בחר באופציה 2 בקרן ההשתלמות ובנוסף הוא אינו חושש ממס ירושה בחשבון הממוסה, הוא יעדיף לרכוש בחשבון הממוסה את VTI + VXUS ולא את VT. בצורה כזאת, הוא יוכל להסתכל על החשבון הממוסה ועל החשבון הפטור שלו כתיק אחד ולאזן את המשקל של ארה"ב בתיק:
נכון לעכשיו, הוא ישאף שארה"ב (VTI והקרן הישראלית של בלאקרוק על S&P 500) תהווה כ-55% מסך כל הפלח המנייתי שלו ואת ה-45% הנותרים יקצה ל-VXUS.
אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. איני לוקח אחריות על נכונות הנתונים וכל הפועל על פיהם עושה זאת על אחריותו בלבד.
הכותב עשוי להחזיק אחד או יותר מניירות הערך המוזכרים במאמר.
למעבר למאמר העדכני ביותר מספטמבר 2024 - FIYaacov
___________________________________________
אז עד שהויקי תחזור, החלטתי להדביק כאן את המאמר שהופיע בה. אולי יועיל למישהו.
אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. איני לוקח אחריות על נכונות הנתונים וכל הפועל על פיהם עושה זאת על אחריותו בלבד. הכותב עשוי להחזיק אחד או יותר מניירות הערך המוזכרים במאמר.
מאמר זה יתאר את תהליך קבלת ההחלטות של המשקיע התאורטי מייק שכל קשר בינו לבין המציאות מקרי בהחלט.
תקציר מנהלים:
חשבון ממוסה (תיק השקעות בבנק או בבית השקעות):
1. מייק החליט להשקיע במניות בלבד, ובעתיד ישקול לשלב בתיק גם אג"ח.
2. אם מייק רוצה להשקיע בארה"ב בלבד, בין אם הוא חושש ממס ירושה ובין אם לאו - יקנה בבית השקעות ישראלי ומפוקח את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07% - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925.
3. אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם, אך חושש ממס ירושה - מייק יפתח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי ******************* ויקנה את את VWRA העולמית הצוברת של וונגארד (דמי ניהול 0.22%) או את הקרנות האיריות הצוברות של וונגארד VHVE ו-VFEA (דמי ניהול: ~0.13%).
4. אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם, ואינו חושש ממס ירושה - מייק יפתח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי ******************* ויקנה את הקרן האמריקאית VT של וונגארד (דמי ניהול: 0.09%) או שילוב של VTI ו-VXUS (דמי ניהול משוקללים: 0.06%~).
5. אם למייק כואב הראש, הוא אינו מעוניין להגיש דו"חות למס הכנסה, אינו רוצה להסתכן במס ירושה והוא מעוניין באופציה הפשוטה ביותר - יקנה בבית השקעות ישראלי ומפוקח את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07% - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925.
חשבון פטור - קרן השתלמות:
1. מייק החליט לפתוח קרן השתלמות IRA ולרכוש בה קרן אחת מטעמי פשטות - מייק יפתח קרן השתלמות IRA בבית השקעות ישראלי שבה מייק יכול לבחור בעצמו באילו קרנות ישקיע. מייק יוודא בשרשור הזה שהוא מודע לכל קבוצות הרכישה ואינו משלם עמלות מופקעות.
מייק יקנה את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07% - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925.
2. אם למייק היה חשוב להשקיע בכל העולם גם בקרן ההשתלמות - היה רוכש את הקרן העולמית האירית הצוברת של וונגארד VWRA (דמי ניהול: 0.22%).
חשבון פטור - פנסיה:
מייק החליט להשקיע בכל העולם ברוח הבלוג - נכון לעכשיו, מייק יבחר ב"הפניקס" - מסלול פאסיבי - מדדי מניות חו"ל.
זהו מסלול 100% מנייתי המשקיע (פחות או יותר) במדד העולמי.
התופעה: מייק נבר בבלוג "הסולידית", קרא ספרים רבים על השקעות, אבל עדיין חושש מטבילת האש הראשונה בשוק עבור התיק הממוסה שלו.
מייק מתקשה להבין את מקומו של הפלח האג"חי בתיק, מתלבט האם כדאי להשקיע בכל העולם או רק בארה"ב, האם לבחור קרן אמריקאית / אירית / ישראלית ובאיזה בית השקעות מומלץ לפתוח את תיק ההשקעות.
הפתרון:
1. מייק בחר להשקיע במניות בלבד ויצא מנקודת הנחה שהוא עלול להפסיד בתרחיש קיצון את כל כספו.
הפלח האג"חי עשוי להיות מסובך להבנה למשקיע המתחיל. מייק החליט לוותר בינתיים על אג"ח ולהשקיע במניות בלבד.
מייק יוצא מנקודת הנחה שהוא עלול להפסיד את כל כספו המושקע במניות, בדיוק כפי שביולי 1932 השוק קרס בכמעט 90% מהשיא בספטמבר 1929. ההיסטוריה עלולה לחזור על עצמה.
לכן מייק משקיע כמות כסף כזו שאותה הוא יכול להרשות לעצמו להפסיד לחלוטין.
במשך השנים, יוכל מייק להעמיק בהבנת הפלח האג"חי ולשלבו בתיק, אם יחפוץ בכך.
2. מייק חייב להחליט האם הוא חושש ממס ירושה.
מייק החליט בסופו של דבר לבחור בקרנות ישראליות של בלקארוק או בקרנות איריות. מדוע?
הסיכוי לגביית מס ירושה כנראה קטן נכון לעכשיו אבל עדיין קיים. על מייק להחליט האם הוא חושש ממס של עשרות אחוזים מהתיק שייגבה על ידי ממשלת ארה"ב בהשקעה בניירות ערך אמריקאיים (כמו VT, VTI או VXUS).
אם מייק או בן/בת זוגו ימותו באופן פתאומי, האם יפריע להם שבן זוגם ייאלץ לשכור עורך דין ולשלם ל-IRS עשרות אחוזים משווי התיק במזומן (אין אפשרות לשלוף את הכסף מהתיק!)?
מייק החליט שאף אם הסיכויים למס ירושה נמוכים, הוא מעדיף שלא להסתכן ולבחור בקרנות שכרגע אינן חשופות לסיכון מס ירושה - ישראליות של בלאקרוק או קרנות איריות. אלה מספקות פתרון שכמעט טוב וזול כמו הקרן האמריקאית VT שחשופה תאורטית למס ירושה. מייק הגיע למסקנה שההבדל בין הקרנות האיריות/הישראליות של בלאקרוק לבין VT קטן מדי מכדי להסתכן בתרחיש קיצון של מס ירושה שיפגע באופן משמעותי בו או בבן/בת זוגו.
מייק הזין את את הנתונים האישיים שלו בסימולציה של @adamshalev וראה שההבדלים בין האפשרויות השונות בחשבון ממוסה הן קטנים אפילו בטווח הארוך מאוד.
3. על מייק להחליט האם הוא בוחר להשקיע בכל העולם או בארה"ב בלבד.
אמנם השוק האמריקאי הניב תשואות גבוהות יותר בעבר, אך מכיוון שאין בידיו כדור בדולח מייק אינו יודע מה ילד יום.
תשואות עבר אינן מנבאות בשום אופן תשואות עתיד. רוב המשקיעים בפורום בחרו להשקיע בכל העולם, כרוח בלוג הסולידית.
הבדלי העלויות בין השקעה בארה"ב להשקעה כלל עולמית זניחים ביותר (0 עגול בקרנות האיריות ו-0.03% בקרנות האמריקאיות):
בקרנות האמריקאיות השקעה ב-VTI וב-VXUS תוסיף כ-0.03% לדמי הניהול המשוקללים, בהשוואה להשקעה ב-VTI בלבד.
בקרנות האיריות, השקעה ב-VHVE וב-VFEA (דמי ניהול: ~0.13%) תוסיף רק 0.06% לדמי הניהול לעומת השקעה בארה"ב בלבד באמצעות CSPX של בלאקרוק או VUAA של וונגארד (בשתיהן דמי הניהול עומדים על 0.07%). אולם עקב מיסוי דיבידנד נמוך יותר מחוץ לארה"ב (12% בסך הכל לעומת 15% בארה"ב) הפער בעלויות הכוללות קטן ל-0 עגול אם נניח תשואת דיבידנד בגובה 2% לשנה.
הבדלי התשואות בין השקעה בארה"ב להשקעה כלל עולמית עשויים להיות גדולים הרבה יותר מהבדלי העלויות ולכן יש היגיון לפזר ולהשקיע בכל העולם.
3 תרחישים אפשריים למייק:
אם מייק מעוניין להשקיע בארה"ב בלבד, בין אם הוא חושש ממס ירושה ובין אם לאו:
1. מייק יעדיף לבחור באופציה הפשוטה ביותר. הוא יפתח חשבון בבית השקעות ישראלי המפוקח על ידי הראשות לניירות ערך (כגון פסגות, מיטב דש, אקסלנס ועוד) ויקנה בו את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07%:
אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925
2. אם מייק ממש סולד משירות ישראלי, הוא יבחר לפתוח חשבון השקעות בבית ההשקעות האמריקאי *******************, וירכוש שם את CSPX של בלאקרוק, או את VUAA של וונגארד, שתיהן בדמי ניהול של 0.07%. אין טעם להתלבט בין השתיים.
אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם אך חושש ממס ירושה:
1. מייק יכול לפתוח חשבון בבית ההשקעות האמריקאי *******************, ולרכוש שם קרן או שתיים שישקיעו יחד בכל העולם.
אם מייק מעוניין להשקיע בקרן אחת - יכול לרכוש את VWRA הצוברת של וונגארד בדמי ניהול של 0.22%.
אם מייק מעוניין באופציה זולה יותר של שתי קרנות - יכול לרכוש את VHVE ואת VFEA של וונגארד (ביחס של 1:9 לטובת VHVE) בדמי ניהול כוללים של 0.13%~ או את האופציה המעט יקרה יותר: IWDA ו-EIMI של בלאקרוק (ביחס של 1:9 לטובת IWDA) בדמי ניהול כוללים של 0.2%~.
מייק בחר ללכת בדרכם של מרבית המשקיעים בפורום ולא להוסיף לקרנות הנ"ל גם קרן שתכסה חברות בשווי שוק קטן.
האם VWRA (דמי ניהול 0.22%) של וונגארד עדיפה על IWDA + EIMI (דמי ניהול 0.20%~) של בלאקרוק?
היתרונות של IWDA ו-EIMI:
1. הקרנות IWDA ו-EIMI הן קרנות ותיקות וגדולות יותר (21 מיליארד דולר ו-12 מיליארד דולר בנכסים בהתאמה) לעומת VWRA (מעט פחות ממיליארד דולר) או VHVE ו-VFEA החדשות (מיליוני דולרים בודדים).
2. דמי הניהול של IWDA ו-EIMI מעט נמוכים יותר.
היתרונות של VWRA:
1. 100% מרווחי ה-Securities Lending חוזרים לקרנות של וונגארד, לעומת עמלה של 35% בקרנות של בלאקרוק.
וונגארד ובלאקרוק משתמשות ב-Securities Lending, הלוואת מניות לשורסטיסטים כדי להרוויח עוד כמה נקודות בסיס, ולהקטין למעשה את העלויות השנתיות למשקיעים. למשל, בעמוד של IWDA ניתן לראות שהקרן הרוויחה 0.03% מהלוואות כאלה בשנה האחרונה.
בעוד וונגארד מחזירה 100% מרווחי ה-Securities Lending אל הקרן עצמה, בלאקרוק לוקחת לעצמה עמלה של 35%. כלומר, רק כ-0.02% מוחזרים למשקיע ב-IWDA, בעוד כ-0.01% הולכים לכיסה של בלאקרוק וכך הפער הכולל בעלויות בין וונגארד לבלאקרוק מצטמצם ל0.01%.
2. היסטורית, וונגארד הפחיתה דמי ניהול באופן עקבי יותר מבלאקרוק בזכות המבנה הייחודי שלה שבו לחברה אין בעלי מניות מלבד המשקיעים שלה.
3. השקעה בקרן אחת בלבד - מקנה חסינות פסיכולוגית (אין פיתוי להקצות משקל יתר לפלח מסוים) ולא מצריכה איזונים.
2. מייק יכול לפתוח חשבון בבית השקעות ישראלי המפוקח על ידי הראשות לניירות ערך (כגון פסגות, מיטב דש, אקסלנס ועוד) ולרכוש 3 קרנות ישראליות של בלאקרוק הנסחרות בשקלים שמכסות כמעט את כל השוק העולמי:
~ 60% - קרן על ארה"ב - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 1159250
~25% - קרן על אירופה - סימול: אשס.חוץ MSCIEURO, מספר נייר: 1159094
~15% - קרן על שווקים מתעוררים - סימול: אשס.חוץ MSCI EM, מס’ נייר: 1159169
לאחר לבטים רבים, מייק בחר להשקיע ב-VWRA או בשילוב של VHVE ו-VFEA בבית ההשקעות האמריקאי *******************.
אם מייק מעוניין להשקיע בכל העולם ואינו חושש ממס ירושה:
מייק כנראה יעדיף לפתוח חשבון השקעות בבית ההשקעות האמריקאי *******************, וירכוש שם את VT בדמי ניהול של 0.09% או שילוב של VTI ו-VXUS (נכון לעכשיו ביחס של 55-45 לטובת VTI) בדמי ניהול כוללים של ~0.06%.
חשבון פטור - קרן השתלמות:
האופציה הפשוטה ביותר שמייק מאמין שמתאימה למרבית המשקיעים - מייק יפתח קרן השתלמות IRA שבה מייק יכול לבחור בעצמו באילו קרנות להשקיע. מייק יבדוק בשרשור הזה שהוא בוחר במסלול הכדאי ביותר ואינו משלם עמלות מופקעות.
מייק יקנה את הקרן הישראלית השקלית של בלאקרוק על מדד S&P 500 בדמי ניהול של 0.07% - אשס.חוץ SPX 500, מס’ נייר 115925.
אם למייק חשוב להשקיע בכל העולם גם בקרן ההשתלמות -
ירכוש את הקרן האירית העולמית הצוברת של וונגארד VWRA (דמי ניהול: 0.22%).
אם מייק בחר באופציה 2 בקרן ההשתלמות ובנוסף הוא אינו חושש ממס ירושה בחשבון הממוסה, הוא יעדיף לרכוש בחשבון הממוסה את VTI + VXUS ולא את VT. בצורה כזאת, הוא יוכל להסתכל על החשבון הממוסה ועל החשבון הפטור שלו כתיק אחד ולאזן את המשקל של ארה"ב בתיק:
נכון לעכשיו, הוא ישאף שארה"ב (VTI והקרן הישראלית של בלאקרוק על S&P 500) תהווה כ-55% מסך כל הפלח המנייתי שלו ואת ה-45% הנותרים יקצה ל-VXUS.
אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. איני לוקח אחריות על נכונות הנתונים וכל הפועל על פיהם עושה זאת על אחריותו בלבד.
הכותב עשוי להחזיק אחד או יותר מניירות הערך המוזכרים במאמר.
נערך לאחרונה ע"י מנהל: