מחשבות פילוסופיות של אמצע הלילה.
כפי שכתבתי לאחרונה בחודשים האחרונים, התחלתי לבחון מספר מהלכים של השקעה ורכישת חברה של פעילות קיימת בחו"ל (בשוק האירופאי).
דבר זה אמנם מתקדם בצעדים מדודים ובטוחים תוך משא ומתן אפקטיבי מול השותפים המקומיים, אך בסופו של יום ההתפתחות לכיוון חול נבעה משני סיבות עיקריות:
1. פיתוח עסקי - השוק הישראלי הינו קטן בצורה שלא תיאמן ביחס לשוק הגלובלי, ולכן חשיפה עסקים לשוק הגלובלי אמנם כרוכה בסיכון אך מצד שני התשואה שניתן להשיג הינה יוצאת דופן. בתפיסה של ניהול סיכונים אל מול המצב של הכלכלה הישראלית, דבר זה הוא כמעט מתבקש עסקית.
2. יצירת רובד ביטחון משפחתי נוסף - אני חושב שחלק מהמודעות למהלך נובע מהרצון לייצר גיבוי כלכלי למקרה של ירידה מרצון מישראל.
אמנם אנחנו לא שוקלים זאת כמשפחה, אך מצד שני בתור אדם שתמיד מתכנן קדימה ביצעתי את המהלכים הללו על מנת לתמוך בהחלטה זאת אם זאת תתקבל בעתיד כתא משפחתי.
דווקא סעיף 2 הוביל אותי לכתיבת פוסט זה.
הערב מצאתי את עצמי לאחר שהמשפחה הלכה לישון מסדר את התיק מילואים למקרה של הקפצה נוספת לפעילות, ופתאום תוך כדי שאני מסדר את הנשקים שלי בכספת בחדר העבודה מבטי בדיוק ננעל על תמונה של התא המשפחתי שלנו שיושבת על שולחן העבודה בזמן שאני מנקה את הנשק.
פתאום הציפה אותי מחשבה, איזה מין עולם אני משאיר לילדיי? מי אני ומה האחריות המוטלת עליי כבעל \ הורה \ מפקד \ איש עסקים? האם מוטל עלינו לחיות על חרבנו?
מה המשמעות שלי כאדם אשר בילה את רוב השנה האחרונה במילואים, כיצד אני חוזר לשגרה? מה היא שגרת חיים באמת?
בעודי מתבונן בתמונה של המשפחה, אותה נקודת אור שמשמשת לי כעוגן וכמצפן בחיי, לא יכולתי שלא להתעמק במחשבות על השאלות שצצו בראשי. אלו שאלות שאין להן תשובה אחת, חד-משמעית, אך דווקא המורכבות שלהן מראה את המשמעות העמוקה שלהן.
איזה מין עולם אני משאיר לילדיי?
השאלה הזו מעמידה אותנו מול האמת הפשוטה והקשה – העולם שאנו יוצרים היום יהיה המורשת שנשאיר אחרינו. האם אנו בונים חברה שבה הערכים של כבוד, שוויון ואחווה הם הבסיס? או שאנו מסתפקים רק בהישרדות אישית וקולקטיבית?
אני מאמין שהתשובה טמונה במעשים קטנים. חינוך ילדינו, דוגמה אישית, יצירת קשרים אנושיים חזקים. כל צעד קטן שאנו עושים בתור הורים ואנשים יכול להטביע חותם על הדורות הבאים.
מי אני ומה האחריות המוטלת עליי?
האם יש לנו תפקיד שמוגדר מראש, או שאנחנו אלו שמעצבים אותו? כבעל, כהורה, כמפקד וכאיש עסקים, כל אחד מהכובעים האלה טומן בחובו אחריות ייחודית. אך האם האחריות הזו היא רק למילוי חובות יומיומיות, או שהיא כוללת גם יצירת שינוי, אפילו קטן?
אולי זה לא מספיק רק "לעשות את מה שנדרש". האחריות האמיתית היא לראות מעבר – איך כל החלטה, כל פעולה, יכולה להשפיע על הסובבים אותנו. איך אנחנו יכולים להיות המנוע ליצירת עולם טוב יותר.
האם מוטל עלינו לחיות על חרבנו?
זו שאלה שקשה לענות עליה, במיוחד במציאות שבה אנחנו חיים. החיים על החרב הם לא רק המציאות הפיזית של שירות מילואים או ביטחון, אלא גם המטאפורה של מאבק מתמשך – בעבודה, בחיים האישיים, במערכות יחסים.
אבל אולי השאלה היא לא אם אנחנו חיים על החרב, אלא איך אנחנו מאזנים אותה עם חלומות ותקוות. איך אנו יוצרים מרחב שבו יש לא רק מלחמות אלא גם שלום פנימי, מקום שבו אנחנו זוכרים לשים את החרב בצד ולהתרכז במה שבאמת חשוב – אהבה, משפחה, משמעות.
כיצד אני חוזר לשגרה? מה היא שגרת חיים באמת?
חזרה לשגרה אחרי שנה אינטנסיבית כמו זו היא לא פשוטה. אולי התשובה היא ששגרה היא לא בהכרח הדבר הקבוע והידוע מראש. שגרה יכולה להיות גמישה, משתנה, ולעיתים גם משקפת את הרצון שלנו ליצור חיים עם משמעות.
אולי במקום לשאוף לחזור ל"שגרה" כמצב סטטי, עלינו לראות את החיים כתהליך מתמשך. כמו מים בנהר, הם אף פעם לא נעצרים. ואולי זה מה שגורם להם להיות חיים באמת.
כשסיימתי לנקות את הנשק וחזרתי לחדר השינה להסתכל על אישתי היפייפיה (כבר כמעט עשור ביחד, והיא לא ויתרה עליי גם ברגעים הכי חשוכים שלנו), חשבתי על כל השאלות האלו והבנתי – אולי אין תשובות מוחלטות. אבל עצם זה שאנחנו שואלים, שאנחנו מחפשים משמעות, זה בדיוק מה שעושה אותנו אנושיים.
לסיכום אני אצטט משפט שפעם נאמר ביציאה לפעילות:
אנחנו יוצאים לשטח, בלילה ובלי סימנים מזהים, להיות בבוץ ובגשם, כי אנחנו הצופים שלפני המחנה, אנחנו המגן שנמצא באפילה כדי שאף אחד אחר לא יידע את מה שאנחנו למדנו לעשות. אנחנו פה כדי שהם יוכלו לישון בשקט ובשלווה בלילה. תמונת הניצחון שלנו כצוות היא לחזור הביתה למשפחות שאוהבות אותנו, תמונת הניצחון היא לראות ילדים משחקים בפארק ולראות את האושר בפנים שלהם. אנחנו פה בשביל זה.
אני לא מוותר, אולי רק מתבגר.
כבר לא זאב בודד צעיר וחמום מוח, אלא זאב זקן (כמעט בן 40) שלומד לשים את הלהקה\משפחה בראש סדר האחריות שלי.
העתיד לא ברור ויש הרבה שאלות, אבל אנחנו פה כדי להישאר ולבנות אותו.