• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

למי יש קופת גמל להשקעה?

• פותח הנושא פותח הנושא RockStar
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

RockStar

משתמש רגיל
דירוג
117
למי שיש לו, מה התשואה שאתם מקבלים? כמה אתם מפרישים מדי שנה?

בדיוק מה ש s&p 500 עושה!
*אזהרת ניטפוק*
בגדול זה הכיוון, אבל יש כמה הסתייגויות לעניין הזה שאולי כדאי לציין למען המשקיע המתחיל (בעיקר הנקודה הראשונה).
  1. קודם כל, אני לא יודע אם יש מסלול קופת גמל להשקעה מגודר, אבל אם לא אז בהגדרה יש פערי תשואה בדמות תזוזות בשער המט"ח.
  2. גם אם יש אחד מגודר - אתה תקבל תשואת חסר לעומת המדד בגלל עלות הגידור.
  3. צורת העקיבה בקופות היא סינטטית, כך שיש סיכוי טוב לפערים מול תשואת המדד עצמו עקב חוסר התחשבות בדיבידנדים והנחות מיסוי מחמירות (NTR).
אנשים שמתחילים את דרכם בתחום הזה פעמים רבות לא לוקחים בחשבון את 1, שיכול להשפיע וליצור פערי תשואה משמעותיים.

:$סליחה על הבורות, אך אינני מצליח להבין שם מה התשואה

קודם כל, אני לא יודע אם יש מסלול קופת גמל להשקעה מגודר, אבל אם לא אז בהגדרה יש פערי תשואה בדמות תזוזות בשער המט"ח.
אם כבר אז הפוך...
גידור זה מה שמכניס לך לתשואה גם את תזוזת המט"ח.
צורת העקיבה בקופות היא סינטטית, כך שיש סיכוי טוב לפערים מול תשואת המדד עצמו עקב חוסר התחשבות בדיבידנדים והנחות מיסוי מחמירות (NTR).
לא רק בגלל שהעקיבה סינטטית אלא בגלל שיש באמת מיסים על דיבידנדים שמחולקים. הכל שאלה מול איזה מדד בדיוק משווים (TR, PR, NTR וכו')
כמובן שיש גם עניינים של איכות עקיבה וכו, שמושפעים מכל מיני גורמים.
ובנוסף שכחת לציין את דמי הניהול של הקרן שמשפיעים גם על התשואה.
אנשים שמתחילים את דרכם בתחום הזה פעמים רבות לא לוקחים בחשבון את 1, שיכול להשפיע וליצור פערי תשואה משמעותיים.
הבעיה שאנשים מתחילים (ולפעמים גם קצת יותר מתקדמים) מבינים את 1 בדיוק הפוך מהמצב בפועל.
ממליץ לך לקרוא קצת שרשורים בנושא גידור פה בפורום.

למי יש קופת גמל להשקעה?
רוב האנשים בפורום לא אוהבים את המוצר הזה, ולכן לדעתי לרוב האנשים פה אין קופת גמל להשקעה.

אישית אני גם לא רואה שום סיבה להחזיק קופגל"ה. אתה סתם משלם עמלות גבוהות בלי לקבל שום דבר משמעותי בתמורה.

לי יש קופת גמל להשקעה אבל אין בה הרבה כסף. יש יתרון על פני השקעה בחשבון השקעות בכך שאפשר להעביר את הכסף בין מסלולים בלי לשלם מס. יתרון תיאורטי גם במשיכה כקצבה אחרי גיל 60. אבל אני חושב שקל להוכיח שזה לא באמת משתלם. חסרונות הם דמי ניהול גבוהים ומסלולים מוגבלים להשקעה.

אם כבר אז הפוך...
גידור זה מה שמכניס לך לתשואה גם את תזוזת המט"ח.
הבעיה שאנשים מתחילים (ולפעמים גם קצת יותר מתקדמים) מבינים את 1 בדיוק הפוך מהמצב בפועל.
ממליץ לך לקרוא קצת שרשורים בנושא גידור פה בפורום.

רונן, ממליץ לך לקרוא שוב את מה שכתבתי.
הכותב טען שהקופ"ג שלו עושה את אותה התשואה שעושה המדד. אני אמרתי שיהיה פער בין תשואת המדד (הדולרי) לתשואה (השקלית) במסלול המחקה שלו בקופה הגמל, שנובע מתנועות בשער המט"ח, כל עוד המסלול אינו מגודר.

גידור יוביל לתוצאה ההפוכה מזו שתיארתי - ויקרב את תשואת המסלול המחקה בקופה לתשואת המדד עצמו.

הכותב טען שהקופ"ג שלו עושה את אותה התשואה שעושה המדד. אני אמרתי שיהיה פער בין תשואת המדד (הדולרי) לתשואה (השקלית) במסלול המחקה שלו בקופה הגמל, שנובע מתנועות בשער המט"ח, כל עוד המסלול אינו מגודר.

גידור יוביל לתוצאה ההפוכה מזו שתיארתי - ויקרב את תשואת המסלול המחקה בקופה לתשואת המדד עצמו.
אם ממש משקיעים באותו מדד (ולהוציא טעויות עקיבה ודמי ניהול) אז לא אמור להיות הבדל בתשואה בפועל. יכול להיות שיהיה הבדל בתשואה כשמודדים במטבעות שונים, אבל זה בגלל ששער המט״ח לא קבוע, לא בגלל שהתשואה בפועל שונה.

אם ממש משקיעים באותו מדד (ולהוציא טעויות עקיבה ודמי ניהול) אז לא אמור להיות הבדל בתשואה בפועל. יכול להיות שיהיה הבדל בתשואה כשמודדים במטבעות שונים, אבל זה בגלל ששער המט״ח לא קבוע, לא בגלל שהתשואה בפועל שונה.
המצב שאתה מתאר היה נכון אם היית יכול להשקיע במדד.
בקופת גמל להשקעה אין תצורת IRA שמאפשרת את זה לצערי. אתה כבול למסלולים המובנים שמציעות החברות, ולא יכול לרכוש אחזקות בעצמך. התשואה שלך תמיד תהיה שקלית, לעומת זו של המדד.

המצב שאתה מתאר היה נכון אם היית יכול להשקיע במדד.
בקופת גמל להשקעה אין תצורת IRA שמאפשרת את זה לצערי. אתה כבול למסלולים המובנים שמציעות החברות, ולא יכול לרכוש אחזקות בעצמך. התשואה שלך תמיד תהיה שקלית, לעומת זו של המדד.
המדד עולה ויורד ללא קשר למטבע שבו אתה מודד אותו.
זה שהמטבעות שונים תהיה לו ״תשואה״ שונה זה פשוט תוצר של הבדלי השערים, אם היה הבדל משמעותי וארוך טווח, היית יכול לנצל אותו על מנת לקבל תשואה עודפת (ובפועל אנשים שמגדרים לפעמים חושבים שהם עושים את זה כי הם חושבים שזו דרך להשיג את התשואה העודפת הנ״ל, אבל בפועל הם מהמרים על מטבע ומערבבים את זה עם השקעה במניות).

המדד עולה ויורד ללא קשר למטבע שבו אתה מודד אותו.
נכון. אבל הכותב דיבר על התשואה שלו בקופת גמל להשקעה מחקת מדד, וטען שהיא זהה לתשואת המדד.
והיא והתשובה בקופה נמדדת בהכרח בשקלים, היא בהכרח לא חופפת לתשואת המדד כל עוד יש תזוזות בשער המט"ח.

וטען שהיא זהה לתשואת המדד.
והיא והתשובה בקופה נמדדת בהכרח בשקלים, היא בהכרח לא חופפת לתשואת המדד כל עוד יש תזוזות בשער המט"ח.
לא נכון, היא זהה בהכרח למדד אם אתה מודד את שניהם אותם באותו סולם, קרי דולר או ש"ח (בניכוי דמי ניהול).

לא נכון, היא זהה בהכרח למדד אם אתה מודד את שניהם אותם באותו סולם, קרי דולר או ש"ח (בניכוי דמי ניהול).
טוב, הדיון כבר גולש למחוזות תיאורטיים.
זה נכון שאם הכותב היה פודה את הקופה שלו ואז ממיר את שוויה לדולרים אז הוא היה יכול להצביע על תשואה זהה (ואז זה לא רק בניכוי דמי ניהול אלא גם דמי המרת מט"ח).

בפועל אבל כשאנשים אומרים מה תשואת הקופה שלהם, המדידה היא במטבע הקופה - קרי, שקלים. אחרת לא היו מפנים פה בשרשור גם לאתר משרד האוצר שמדגים אחוזי תשואה לפי התשואה השקלית כנתון רלוונטי לגובה התשואה.

בקיצור - אני מבחין בין התאוריה (בה התשואה שלנו המשקיעים עיוורת למטבע בו היא מוחזקת) לבין המצב של משקיע חדש שיקרא את מה שאתם אומרים ויגיד לעצמו "על מה הם מדברים למען השם, המדד עלה 10 אחוז השנה והקופה שלי רק 5!"

כך או כך, הנקודה הוצגה ונשאיר לכל קורא לבחור את שיטת המדידה הרלוונטית למצבו.

נראה לי שאתה זה שלא הבין מה אני כתבתי...
אם תמדוד את התשואה כמו שצריך (כלומר יחסית לאותה נק' יחוסל תראה שאין פער בין התשואות.
דוקא הגידור הוא זה שיגרום לפער כי קרן מגודרת לא עוקבת רק אחרי מדד מסויים אלא עוקבת גם אחרי שינויי שע"ח בין 2 מטבעות.
קרן לא מגודרת עוקבת רק אחרי המדד, ולא מעניין אותה אם מטבע כזה או אחר זז בערכו.
בדיוק להיפך

זה נכון שאם הכותב היה פודה את הקופה שלו ואז ממיר את שוויה לדולרים אז הוא היה יכול להצביע על תשואה זהה (ואז זה לא רק בניכוי דמי ניהול אלא גם דמי המרת מט"ח).
אבל ככה משווים תשואה בין דברים.
אין שום משמעות להשוואת תשואה במטבעות שונים.
בפועל אבל כשאנשים אומרים מה תשואת הקופה שלהם, המדידה היא במטבע הקופה - קרי, שקלים.
אני אישית מודד את התשואה שלי במונחים ריאלים, אבל יכול להבין אנשים שמודדים תשואה במונחים נומינליים שקליים או דולריים.
אבל זה כשאתה מודד את התשואה שלך במונחים "אבסולוטיים"

לעומת זאת, כשמנסים להשוות תשואה של 2 מוצרים חייבים להשתמש באותו "סולם", אחרת אין לזה שום משמעות.
זה כמו שאני אגיד שהחלב התייקר הרבה יותר מהתפוזים, כי מחיר ליטר חלב עלה מ5 ש"ח ל6 ש"ח ולעומת זאת מחיר קילו תפוזים עלה מ3$ ל4$.
אין שום משמעות להשוואה אם לא משתמשים באותו סולם.
בקיצור - אני מבחין בין התאוריה (בה התשואה שלנו המשקיעים עיוורת למטבע בו היא מוחזקת) לבין המצב של משקיע חדש שיקרא את מה שאתם אומרים ויגיד לעצמו "על מה הם מדברים למען השם, המדד עלה 10 אחוז השנה והקופה שלי רק 5!"
זה לא עניין של תאוריה מול מעשי. זאת שאלה של תשואה בפועל ואיך מודדים אותה.
אם מגיע משקיע חדש שלא מבין את זה, צריך ללמד אותו ולהסביר לו איך מודדים תשואה, ולא להטעות אותו.
כך או כך, הנקודה הוצגה ונשאיר לכל קורא לבחור את שיטת המדידה הרלוונטית למצבו.
אתה ממשיך לבלבל בין שיטת מדידה, שבה אכן כל אחד יכול למדוד לפי איזה סולם שבא לו (בשקל, דולר, אונקיות זהב או ליטרים של חלב), לבין זה שכדי להשוות תשואה של 2 דברים צריך להשתמש באותו סולם.

משקיע חדש שיקרא את מה שאתם אומרים ויגיד לעצמו "על מה הם מדברים למען השם, המדד עלה 10 אחוז השנה והקופה שלי רק 5!"
למשקיעים חדשים יש הרבה מיסקונספציות.
כשמשקיע חדש בא לפורום כזה אני מקווה שהוא בא כדי ללמוד ולתקן ולא כדי לחזק טעויות הבנה שיש לו.
משקיע חדש יכול גם לחשוב שעדיף להחליף כל שנה מסלול בקה״ש לפי מי שהשיג את התשואה הכי טובה שנה שעברה. זה לא אומר שאנחנו נגיד פה שזה נכון ״על פי שיטתו״.
להגיד שלקרן ישראלית שמחקה מדד (ואינה מגודרת) יש תשואה שונה מקרן אירית או אמריקאית על אותו המדד בגלל שערי המט״ח זה לא נכון (בתנאי שאתה משווה תשואה במונחים של אותו המטבע).
משקיע חדש צריך להבין את זה כי אחרת הוא עלול להתפתות לעשות מהלכים שלא יעזרו לו מהסיבות הלא נכונות (למשל, לבחור בקרן שהתשואה שלה במטבע מסוים הייתה מדהימה ביחס לתשואה שלה במטבע אחר, או לחלופין לגדר את ההשקעה שלו).

זכותך לטעות, כמובן.

להגיד שלקרן ישראלית שמחקה מדד (ואינה מגודרת) יש תשואה שונה מקרן אירית או אמריקאית על אותו המדד בגלל שערי המט״ח זה לא נכון (בתנאי שאתה משווה תשואה במונחים של אותו המטבע).
משקיע חדש צריך להבין את זה כי אחרת הוא עלול להתפתות לעשות מהלכים שלא יעזרו לו מהסיבות הלא נכונות (למשל, לבחור בקרן שהתשואה שלה במטבע מסוים הייתה מדהימה ביחס לתשואה שלה במטבע אחר, או לחלופין לגדר את ההשקעה שלו).
משקיע חדש שיקבל ממך את הרושם התיאורטי שלהשקעה חשופה למט"ח אין משמעות, יחשוב שאין בעיה עם לחשוף את ההשקעות שלו לאפיקים הנקובים במטבע זר, רק כי "אם התשואה ידועה מראש, אזי אין למטבע משמעות". ברור שבעולם האמיתי זה לא כך.

יש בהכרח הבדלי תשואה בין מדידה שקלית ודולרית, גם אם כוח הקניה אמור להיות זהה.
הבעיה בטיעון שלך ושל @roneng היא שכוח קניה שנמדד בדולר לא זהה לזה שנמדד בשקלים, לפחות לא בטווח המיידי. וכל עוד אין לו ביטוי מיידי, למדידה השקלית יש משמעות פרקטית בחייו של המשקיע.
איש מאיתנו לא היה ממליץ לאדם שבוודאות יזדקק לכספו בעוד שנה (נגיד לצורך השקעה בדירה) להשקיע באפיק בו יש חשיפה למט"ח, מתוך הבנה מעמיקה ש"למטבע בו נקובה ההשקעה אין משמעות, כי הפרש השער מגלם גם פער בכוח הקניה בין המטבעות".
כל עוד המשקיע רוכש בשוק המקומי, לשינויים בשער המט"ח אין השפעה מיידית על התמחור המקומי (ובכך בהגדרה ישפיעו על כוח הקניה של המשקיע).

לצורך העניין - אם יום לפני פדיון קופת הגמל להשקעה מחקת S&P 500 שלו, לצורך תשלום לקבלן עבור דירה, המדד האמריקאי לא יזוז אבל השקל יתחזק ב-20%, לא יעזור לו להדפיס את ההסברים שלכם בפורום ולהציג לקבלן ולומר לו "אתה מבין, השקל התחזק אז בפועל אני מביא לך 20% פחות ממחיר המחירון שפורסם אתמול, אבל אתה אמור להסתכל על זה ביחס לדולר אז אתה מקבל את אותה התמורה!".
אם השקל יתחזק, יחסרו לו 20% מהתשלום למוצר אותו רצה לקנות, כי המחיר לא מתעדכן בצורה יומית בהתאם להפרשי שער מט"ח. ואת זה חשוב לומר.

או כמו שכתבה הסולידית בפוסט סיכון מט"ח בהשקעה בקרנות סל:
גם אם תשקיעו בקרן נאמנות ישראלית הנקובה בשקלים תהיו חשופים לסיכון מט”ח. ברגע שהקרן תשקיע בניירות ערך זרים.
...
אם אתם מתכננים לפרוש בישראל, אין שום היגיון להשקיע 100% מכספכם, נניח, בארה”ב. הרי בסופו של יום תצטרכו לשלם בשקלים במכולת, והדבר האחרון שתרצו הוא להיות תלויים בחסדי שער החליפין דולר/שקל.
ובתגובות שלה לפוסט -
השקעה ב-ETF במטבע זר שקולה למעשה הן להשקעה במטבע הזר והן להשקעה בנכס הבסיס. אם שוק המניות מאוד עולה, אבל הדולר מאוד נחלש מול השקל, התשואה הכוללת שלך תהיה נמוכה.
זכותך לטעות, כמובן.
אם כך אני מניח שגם זכותה של @הסולידית לטעות.

נערך לאחרונה ב:
נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
D למי משמקיע דרך IB בקרנות איריות איזה אתם קונים? פוסטים מאיכות נמוכה 7
D למי שקונה מדדים כל חודש איך אתם עושים את זה? שוק ההון 7
כ לקיחת משכנתא מבנק ישראלי למי שאין Social Security נדל"ן 10
Dim אפשר לפתוח חשבון *** העולמי, למי שיש חשבון בישראלי? שוק ההון 1
R למי פונים לייעוץ בנוגע להשקעה בחברת סטארט אפ ? יזמות והגדלת הכנסות 8
A למי שמגיש דוח מס עצמאית מיסים 13
Z קיזוז רווח הון חצי שנתי (למי שמדווח כך) מיסים 4
Xeno למי לשלם מיסים? אזרח ארהב, גר בישראל, עבודה אמריקאית, עובד עצמאי מיסים 4
S מעמד חשבון בנק ישראלי למי שהינו תושב מס בישראל ובמדינה אחרת במקביל מיסים 11
A הנחה במס שבח למי שמעמיד את הדירה לשכירות? פוסטים מאיכות נמוכה 0
B האם להקים פנסיה באופן עצמי לפני תחילת עבודה כשכיר, למי שאין קופה פעילה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 5
002 דירה בהנחה למי שכבר זכה בעבר נדל"ן 8
U ביטוח נסיעות לחו"ל למי שאינו אזרח ואין לו ביטוח לאומי צרכנות פיננסית 5
Echelon טופס 1099 מ-BoA למי שאינו אזרח אמריקאי מיסים 44
ג למי שקצת טכני - המלצה על שירות חסימת פרסומות בענן אוף טופיק 11
ק המלצה על בנק / פלטפורמת מסחר למי שלא חי בישראל(נוודים דיגיטליים) ברוקרים ופלטפורמות מסחר 9
ב למי מדווחים קודם IRS או מס הכנסה? מיסים 2
Regevkr שאלה על טופס 1040-NR למי שאינו תושב ואינו אזרח ארה"ב מיסים 1
I מה מומלץ למי שמעוניין להחזיק קרן לשעת חירום שתוכל לתת מענה לשלל מצבי קיצון? שוק ההון 12
D שאלה טכנולוגית למי שמתמצא פוסטים מאיכות נמוכה 8
שם משתמש בעייתי אזרח ישראלי המתגורר בחו"ל - למי משלם מס רווחי הון? מיסים 2
Aslan שאלה בנוגע לביטוח בריאות - למי שמבין צרכנות פיננסית 2
נ אפיקי השקעה נוספים - למי שכבר מושקעת בשוק ההון שוק ההון 10
E שאלה היפותטית לגבי חבות מס הכנסה + בט"ל למי שעובד חלק מהשנה מיסים 5
M שאלה למי שמבין בספליט בבקשה שוק ההון 4
ה בקשה להחזר מס למי שלא עשה בקשה לתיאום מס מיסים 10
S עוד לא החלטתי למי להצביע ורוצה לשמוע דעות של אחרים פוסטים מאיכות נמוכה 154
oferM המשלוחים מאליקספרסס הפכו להיות איטיים. למי הפתרונים? אוף טופיק 11
T עמלות גבוהות בקניית ETF אירופאי - יש פתרון למי שלא יכול לקנות ETF אמריקאי? שוק ההון 7
F הוצאות על משלוחים למי שאין אוטו מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 18
י חוסר התאמה בין אתר מאיה לתשקיף - למי להאמין? שוק ההון 2
E מילוי הצהרת הון למי שאינו נשוי ע"פ חוקי מדינת ישראל אוף טופיק 4
B גוף הפנסיה שייך את החשבון שלי למסלול שגוי והפסדתי תשואה. למי לפנות? צרכנות פיננסית 4
D שאלה למי שחי פעם בארה"ב אוף טופיק 46
שמנת חמוצה שאלה - רק למי שיש כח :) אוף טופיק 3
R תכנון פרישה מוקדמת עם FIRECALC למי שעתיד לרשת מיליונים פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 3
S שאלה למי שעובד בהייטק בשכר של 18+ ברוטו, כמה שעות אתם עובדים ביום אוף טופיק 31
ש מהי תוכנית אג"ח למי שרוצה שישים אחוז אג"ח שוק ההון 0
ת מחפש מקלדת חדשה, למי שמקליט הרבה (משפטנים, מתכנתים) - המלצה? אוף טופיק 6
C שאלה - למי שפרש, לגבי הבנק פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 39
S רוצה להיות סגור על עצמי לגבי למי להצביע בבחירות אוף טופיק 80
Y אשמח לקצת מידע למי שהקים חברה במקלט מס לצורך הגנה ממיסוי.... שוק ההון 0
wa11a למי אתם תורמים ? (אם בכלל) אוף טופיק 197
Liron2035 שינוי אחוז ההפרשה לפנסיה למי שבונה תיק השקעות למטרות מחיה ממנו שוק ההון 11
כ דיכאון בחירות - למי להצביע? אוף טופיק 4
S האם אתם סופרים את הפנסיה ככסף שבבעלותכם? למי שיש לו פנסיה שוק ההון 96
Fitch Reviews של דף בפייסבוק - שאלה למי שמכיר אוף טופיק 2
Danielovich תאום מס למי שיש אזרחות אמריקאית צרכנות פיננסית 4
Y איך עובד מס רווחי הון למי שמשקיע דרך ********* או משהו דומה? שוק ההון 6
always.smile סיווג נכון בפיננדה - פניה למי שמשתמש באפליקציה צרכנות פיננסית 1

נושאים דומים

Back
למעלה