• אזהרה: פורום זה מיועד להחלפת דעות בין משקיעים חובבים בנושאים תאורטיים בלבד. חל איסור מוחלט על מתן ייעוץ השקעות פרטי. אין לראות בדיונים בפורום בבחינת יעוץ השקעות או תחליף לייעוץ פיננסי מקצועי המותאם אישית וספציפית למשקיע תוך התחשבות בנתוניו, צרכיו המיוחדים והאחרים, מצבו הכספי, נסיבותיו ומטרותיו. אין להסתמך או לפעול על פי הנאמר בפורום ללא קבלת יעוץ מקצועי אישי מבעל הרישיון המתאים, וכל הנוהג אחרת עושה זאת על אחריותו בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחבר/ת ההודעה בלבד.
  • חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

למה מסתבכים כל כך עם האג''ח?

• פותח הנושא Ed.b
  • פורסם בתאריך

Ed.b

משתמש רשום
דירוג
2
שלום חברים,

אקדים את שאלתי בהנחות הבאות:
  1. אני משקיע מתחיל בעל הכנסה פנויה אשר מתכנן להתחיל להשקיע בתקופה הקרובה לטווח של כ-15 שנים.
  2. אפיק האג''ח בתיק שלי נועד להיות מרכיב מאזן ואינני מצפה כי ייתן לי תשואה גבוהה, אך כמובן שאני מעוניין שהתשואה תהיה גבוהה מזו של המק''מ.
  3. אין לי (ואולי אין לאף אחד...?) מושג מה יהיה עם הריבית והאינפלציה בשנים הקרובות, ובטח לא בשנים הרחוקות.
אני מנסה לבנות תיק שיתאים לאופק ההשקעה שלי ולמידת הסיכון שאני יכול להתמודד איתה ומתכוון להקצות כ-30-40% להשקעה בקרנות אג''ח מחקות, תחת ההנחות לעיל.

אבל מרוב עצים אני לא רואה את היער - אני מתלבט יותר מדי בין חלוקת האפיק באחוזים כאלה ואחרים ביחס לאג''ח נומינלי/צמוד/ארוך/קצר - ורציתי לשאול, מה זה באמת משנה? למה כל מי שמשקיע באג''ח מאותן סיבות כמו שלי לא פשוט בוחר בקרן מחקה אחר מדד האג''ח הממשלתי הכללי אשר מורכב מכל האג''ח הממשלתי באחוזים פרופורציונליים?
לדוגמא בתיק של דורין, "שוקולד מריר", לא הצלחתי להבין מדוע לא להשקיע במדד האג''ח הכללי במקום להשקיע בשתי קרנות לטווח בינוני (מח''מ "ממוצע" לגידור מפני שינויים בריבית) שאחת מהן צמודה מדד והשניה שקלית (מצד אחד הגנה מפני אינפלציה ומצד שני הגנה מפני דפלציה)?

ככל שאני יותר לומד ומתעמק בהשפעות שיש בשינויים בסביבה המאקרו-כלכלית על אפיקי האג''ח השונים כך אני פחות מצליח להבין מדוע (שוב, כמובן, תחת הנחות המוצא שלי לעיל) להסתבך ולנסות למצוא איזה סוג אג''ח עדיף על האחר.

ייתכן שפספסתי משהו ואשמח לשמוע את דעתכם,

אישית לקחתי קרן מחקה על כלל האגח הממשלתי. אין כאב ראש, זול, מכסה לך את כל האפשרויות. כדאי לזכור שאגח בתיק לא בשביל התשואה אלה בשביל איזון תנודתיות. אם קיבלת בדרך תשואה אז סבבה, אם שמרת על ערך הכסף שלך זה כבר טוב.

זאת שאלה טובה. כלומר יש עבורה כבר תשובה מוכנה -
http://www.hasolidit.com/איך-לקנות-אגח-ממשלתי

באופן כללי - קניה שלא בעזרת קרן מאפשרת לך לכוון לצרכים שלך. אנשים מחזיקים אג"ח מסיבות שונות. יש כאלה ששמים את הכסף לשנתיים לפני שקונים דירה, אחרים מחזיקים אותו לטווח של 15 שנה לחסכון. לכן ישנם גם אג"חים שונים. כאשר אתה קונה מדד המורכב מכל אגרות החוב הקיימות אתה קונה מראש גם אגחים שלא נועדו מלכחתחילה לשרת את המטרות הספציפיות שלך. מצד שני אם כל זה זה גוזל ממך אנרגיה מיותרת אז קניית מדד זו אופציה סבירה בהחלט.

קרן מחקה על כלל האג"ח הממשלתי באחוזים פורפורציונליים זו לא בחירה רעה.

אבל! צריך לשים לב שניגוד למניות, אין באמת היגיון בפזור הכסף על פני כל סוגי האג"ח הממשלתיים דווקא באופן פורפורציונאלי לשווי השוק שלו. אם הממשלה מחליטה מחר בבוקר להנפיק דווקא המון אג"ח ארוך ומעט אג"ח קצר או להפך, זה לא אמור לשנות את רמת הסיכון שאתה מעוניין לקחת ואת המח"מ של התיק שלך. אם כלל האג"ח ל 20 שנה שוות פי 10 מכלל האג"ח לשנה זה לא אומר שהיחס הזה נכון עבור משקיע ספציפי. זה תלוי בעיקר בטווח ההשקעה שלך וברמת הסיכון שאתה רוצה לקחת.

גם ברמה של אג"ח קונצרני, או סל אג"ח של מגוון מדינות, זה שחברה/מדינה מסויימת לווה יותר מאחרת לא אומר שאתה צריך להלוות לה אחוז גדול יותר מהתיק שלך, לפעמים ההפך הוא הנכון.

זאת בניגוד גמור למניות, שם אם חברה מסויימת שווה פי 10 מאחרת זה כן הגיוני שגם תהיה מושקע בה פי עשר, כי מבחינתך אפשר מחר בבוקר לפצל אותה ל 10 חברות שונות וזה לא אמור להשפיע על כמה אתה מושקע בה, וכנ"ל אם מחירה עולה או יורד.

בל ממושקל לפי שווי שוק זה קונספט שצמח באופן טבעי ומתבקש בשוק המניות, ואז קפץ לתחום האג"ח ללא כל בסיס הגיוני.

ועדיין, זה לא כזה נורא.

בנוגע לפוסט שבלינק, חסר שם יתרון אחד של קרנות אג"ח: שהמס משולם רק כשהמשקיע מושך את הכסף מהקרן (במקום על כל קופון ובכל פדיון/מכירה של אג"ח) כך שאם משקיעים לאורך זמן רב יש אפקט של ריבית דריבית על המס הנדחה. עדיף לשלם מס של 25% בעוד 40 שנה מאשר לשלם מס של 15% על הרווח כל שנה, בהינתן שהתשואה לאורך ה 40 שנה הלל לא תהיה ממש נמוכה.

אבל גם בקרנות שכוללות כמה סוגי אג"חים יש חלוקה מסודרת לא לפי הכמות אלא לפי המהות.
למשל איביאי סל ממשלתי מאוזן: חצי שקלי וחצי צמוד. בכל חצי כזה יש חלוקה פנימית של חצי לטווח קצר וחצי לטווח יותר ארוך.

תודה רבה!

האם מדד האג''ח הממשלתיות שאותו הקרן מחקה מחושב לפי השווי היחסי של כל אג''ח בשוק? איך מתבצע החישוב של המדד...?

ומה קובע את הרכב האג''ח של הקרן ביחס למדד זה (לדוגמא MTF אג''ח ממשלתי)?
האם יכולים להיות שינויים בהרכב האחזקה של קרנות אלה או באופן שבו מחושב המדד?

אני רוצה להתמקד בנקודה מסויימת שלדעתי היא מה שאני בעיקר לא מבין.

אנשים מחזיקים אג"ח מסיבות שונות
אין באמת היגיון בפזור הכסף על פני כל סוגי האג"ח הממשלתיים דווקא באופן פורפורציונאלי לשווי השוק שלו

נכון, ברור לי שאותו הגיון הקיים במניות אינו מתקיים כאשר דנים באג''ח וכי לאנשים שונים מטרות שונות.

אבל בכל זאת, אני לא מצליח להבין למה פיזור מרכיב האג''ח על פני כל סוגי האג''ח הממשלתיים באופן פרופורציונלי הוא לא הדבר ההגיוני ביותר לעשות (ואיזה סיבות שונות יכולות להיות), תחת ההנחות הספציפיות הבאות:

ההנחות שלי הן:

1. המשקיע בחר באפיק האג''ח הממשלתי כמרכיב סולידי ויציב בתיק שלו, וכדי לצבור תשואה יחסית נמוכה לטווח ארוך ולא בשביל להשתמש בדיבידנדים כתשלומים תקופתיים.

2. המשקיע מעוניין למקסם את היחס בין התשואה לבין הסיכון בתוך אפיק האג''ח, במובן זה שהוא ישאף למח''מ מינימלי אבל תשואה מקסימלית. תחת הנחה זו המשקיע ירצה את המח''מ הממוצע בשוק.

2. אף אחד לא יודע מה עדיף כרגע ובעתיד – נומינלי/צמוד/קצר/ארוך.

תחת ההנחות האלה אני לא רואה אפשרות טובה יותר מאשר קניית כל האג''ח הממשלתיים באופן פרופורציונלי כפי שהוא משתקף במדד הכללי.

למה שמשקיע כזה יעדיף במקום האפשרות הזו לחלק למשל 70-20-10 בין אג''ח כזה ואחר? הוא יודע משהו שאני לא?

כמובן שבנסיבות שונות (לדוגמא אם המשקיע משתמש בקופון כמשכורת או במידה והמשקיע מתכוון להשקיע לטווח קצר יחסית או במידה והרכב המדד או הרכב הקרן משתנה באופן משמעותי) אז כדאי למשקיע לבחור באחוזים אחרים כדי להתאים למאפייניו.

במילים אחרות - מה הניע את דורין לחלק את אפיק האג''ח שלה בתיק "שוקולד מריר" לחלוקה ביחס 1:1 בין אג''ח בינוני צמוד ואג''ח בינוני שקלי ולא לרכוש את כל המדד באופן פרופורציונאלי? :)

המדד שמדברים עליו זה מדד המחירים לצרכן שמתפרסם באמצע כל חודש. כשהמדינה לוקחת הלוואות מהציבור, חלקן צמודות למדד וחלקן לא מתחשבות במדד ולכן נקראות שקליות.
יש כאלה שחוששים מאינפלציה אז הם מעדיפים את הצמודות. יש כאלה שבוחרים בשקליות כי הם לא צופים אינפלציה וגם יש את הקטע של 15% מס במקום 25% (כשמחזיקים אג"ח ישירות ולא קרן מחקה). כמובן שאפשר גם וגם כדי לפזר סיכונים עבור תרחישים שונים.
יש כאלה שיצטרכו את הכסף בשנים הקרובות אז קונים אג"חים שתוקפם הוא לשנים הקרובות כי הם פחות תנודתיים.
יש כאלה שחושבים על התשואה ובוחרים אג"חים של 30 שנה קדימה.
יש כאלה שנחרדים מהמחשבה שהריבית תעלה כי בקושי נשאר לה לאן לרדת ולכן הם לא נוגעים בתקופות הארוכות.
בקיצור, כל אחד והשיקולים שלו עם רמת הסיכון שבחר לעצמו.

תודה,

אגב התכוונתי למדד האג''ח הממשלתיות ולא למדד המחירים לצרכן.

אם אתה מדבר על מדד אג"ח כללי אז מדובר במדד שכולל את כל אגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות הנסחרות בבורסה.

אם הממשלה תחליט מחר ש 90% מהחוב שלה יהיה באג"ח ל 40 שנה ו 10% באג"ח ל 5 שנים, אז אם תקנה לפי פרופורציית השוק סעיף 1 שלך לא יתקיים - זו לא תהיה השקעה סולידית שתייצב את התיק אלא השקעה תנודתית כמעט כמו מניות.

כדי שזה יקרה, הממשלה צריכה לקחת בבת אחת הלוואה ענקית של מאות מיליארדי שקלים. במצב כזה, התנודתיות הן הצרות הקטנות לעומת הורדת דירוג האשראי של ישראל והמסים שהילדים והנכדים שלנו ישלמו כדי להתמודד עם החוב הזה. בכל רגע נתון יש הלוואות לטווח ארוך והלוואות לטווח קצר ואתה בוחר את רמת הסולידיות והסיכון לפי הזמן הזה.

אלון, לא בבת אחת, נגיד בכל פעם שנפדית לממשלה אג"ח קצרה היא תנפיק במקומה אג"ח חדשה ל 40 שנה במקום להנפיק עוד אג"ח קצרה. תוך שנים בודדות רוב גדול של החוב יהיה באג"ח ארוכות ולא יהיו יותר אג"ח קצרות. ואם השקעת בקרן שקונה את כל האג"ח לפי פרופורציות השוק אז זה מה שהקרן שלך תחזיק. כמובן שזו דוגמא קיצונית אבל הנקודה היא שבאופן זה אין לך שליטה על רמת הסיכון, היא תעלה ותרד על פי התנהגות הלווה.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
חתול לילה למה הקרן המחקה שלי לא נותנת את תשואת המדד? שוק ההון 62
S שוקולד מריר - למה מנוטרל מטח?! שוק ההון 5
S האם יש כאן אנשים שמפקידים לקופת גמל ולא לקרן פנסיה משלימה? אם כן - אשמח לשמוע למה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 51
M תשואה על אגח ממשלתי צמוד אמריקאי גבוהה ממקבילו הישראלי, למה? שוק ההון 8
R למה לא בגדולות שוק ההון 7
ע למה להעדיף השקעות אקטיביות. פוסטים מאיכות נמוכה 2
I למה הייטקיסט צריך להפקיד לפנסיה בגיל בוגר יותר ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 28
O למה משכנתאות בישראל כל כך מסובכות? נדל"ן 59
S למה אומרים לא לערב את הצבא בפוליטיקה? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 71
ה למה שוק המניות הישראלי גרוע? שוק ההון 36
T למה בגביע יוגורט יש 2.75 כפיות סוכר? אוף טופיק 35
F למה גוגל ופייסבוק לא נחשבות מניות טכנולוגיות? פוסטים מאיכות נמוכה 3
א למה הדירות בישראל יקרות פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 16
V מישהו יודע למה אין נתונים על ZPRV/ZPRX באתרים השונים מהתאריך 30.6? פוסטים מאיכות נמוכה 2
צ אג"ח- למה כמה ואיך? שוק ההון 12
ה למה דמי הניהול בקרן השתלמות כל כך גבוהים? צרכנות פיננסית 4
P למה מורידים מס ממשכורות נמוכות ? פוסטים מאיכות נמוכה 22
ב ניתוח מינוף מניות עם margin או: למה ויתרתי על הרעיון שוק ההון 20
D למה חשוב רצף ביטוחי? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 11
Y למה הסולידית משקיעה בחברות נפט שוק ההון 2
א למה התשואה של קרנות כספיות כל כך נמוכה ? שוק ההון 5
ב משכנתא במסלול צמוד מדד - למה נחשב מסוכן? נדל"ן 45
V למה העלאה בריבית באמת כל כך משפיעה על קונה דירה ממוצע בישראל פוסטים מאיכות נמוכה 17
shirbi למה אני מופסד (תיאורטית) באגח ממשלתית בריבית משתנה שוק ההון 6
B למה ריבית גבוהה עדיפה על אינפלציה? אוף טופיק 43
A למה קרנות נאמנות מהסוג 10/90 , 15/85 , 20/80 מרוויחות היטב? שוק ההון 13
B למה קיבלתי כסף ממס הכנסה? מיסים 8
D העולם דוהר בקצב מפחיד ל AGI, למה אף אחד לא מדבר על זה בישראל? אוף טופיק 64
P למה בחיוב צ'ק לא רואים את פרטי חשבון המושך? צרכנות פיננסית 5
Gari למה מוצמדות קרנות הסל האיריות של בלקרוק ואינבסקו? שוק ההון 10
D למה קרן הנאמנות שלי ירדה כשהמדד עלה פוסטים מאיכות נמוכה 6
ק מה קורה עם הנפט - למה הכל בצניחה? שוק ההון 5
Shnizelia יש סיבה למה לא לקחת משכנתא 100% קל"צ? נדל"ן 15
ה למה הרווחים של חברה משפיעים על מחיר המניה? שוק ההון 117
C למה חברות מחלקות דיבדנד? שוק ההון 15
F קרן כספית שקלית - למה נוהגים לומר שכסף רב יושקע בה לזמן קצר (חודשים בודדים)? שוק ההון 15
Fitch כשהקצבה נמוכה, למה לא למשוך פיצויים ולהשלימה על ידי הבטחת הכנסה? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 15
Z טופס 1322 ני״ע חו״ל. בהסבר למילוי (סעיף6) אומר שצריך טפסים נפרדים למה שנמכר עד יוני ולמה שנמכר אחריו. האם אכן מקפידים על זה? מיסים 15
מ למה בעצם אג"ח מדינה צמודות יורדות כרגע? שוק ההון 2
N למה אחרי קניית יחידות קרן בקרן כספית, ממשיך לרדת לי כסף מהעו"ש? שוק ההון 5
שמנת חמוצה אינפלציה - למה מודדים באחוז? פוסטים מאיכות נמוכה 7
צ מעוניין לרכוש דירה במושע - למה לשים לב? נדל"ן 8
Level מבקש עזרה להבין למה האג"ח השקלי של חברת החשמל בחשבון שלי מראה הפסד חריג שוק ההון 2
E למה השער של הנאסד״ק שונה ממקום למקום? שוק ההון 5
ט למה בעצם אין תעודות ממונפות על SP500 פי 4, פי 5 וכו' ? פוסטים מאיכות נמוכה 12
Y למה קופת גמל להשקעה פחות טוב מהשקעה עצמאית? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 24
Flex אז למה לא בעצם? בן 27 יומני מסע אישיים 36
P למה מודדים עליות וירידות של מניות באחוזים ? שוק ההון 5
C למה לא לקנות ETF? שוק ההון 0
I למה השקל מתחזק כל כך? שוק ההון 109

נושאים דומים

Back
למעלה