אני אתייחס למה שקורה ויכול לקרות עם צה"ל.
נניח וכל ה-"סרבנות" הנוכחית לא הייתה מתרחשת. מה היה קורה אז? כתבתי על זה בעבר עוד לפני הבחירות כתרחיש הייחוס למה יקרה אם הממשלה הזאת תיבחר.
היה ברור לי שהממשלה הזאת תפעל להפוך את ישראל לדיקטטורה חשוכה. כך אכן קורה.
מן הסתם זה פוגע דרמטית במוטיבציה של חלק גדול מהציבור לשרת בצבא וגם בכלל להישאר בישראל. המשכילים יעזבו בהדרגה את ישראל. חברות הטכנולוגיה יעזבו. גם מי שיתגייס יהיה חסר מוטיבציה ויעשה את המינימום. לא יהיה כסף להשקיע בפיתוחים טכנולוגיים. כל זה יוביל להחלשת צה"ל עד לרמה שהוא לא יוכל להגן על ישראל. לבסוף ישראל תיכבש ע"י מדינות ערב.
עכשיו קורה משהו אחר. במקביל לתהליך שתיארתי, שבהחלט קורה, קורה גם תהליך מהיר יותר. אנשי מילואים מפסיקים התנדבות.
חדשות מהיום: "הרמטכ"ל הציג לנתניהו את המשמעויות של עשרות אלפי המשרתים שהודיעו למפקדים שלהם כי לא ימשיכו להתנדב במילואים.". וזאת רק ההתחלה וקצה הקרחון. ברור שבנוסף יש גם הרבה מילואימניקים שפשוט מתחמקים מהמילואים בגלל המצב בלי להודיע רשמית שהם לא מוכנים להתייצב. ברור גם שזה משפיע על אנשי הקבע, על נכונות לצאת לקורס קצינים או לחתום קבע וזה מאוד בקלות יכול לגלוש גם לסירוב המוני להתגייס.
עכשיו איך זה משפיע על כשירות הצבא. מדברים על כך שתוך כמה חודשים צה"ל לא יהיה בכשירות למלחמה. אבל האם צה"ל בכלל היה בכשירות למלחמה עוד לפני המשבר הזה? את הכשירות של זרוע היבשה ראינו במלחמת לבנון השניה. אני הזדעזעתי קשות מהעדויות שקראתי ושמעתי. ממליץ לקרוא את הספר "שבויים בלבנון" על המלחמה. הייתי גם בהרצאה של איזה קצין מילואים שסיפר על החוויות שלו במלחמה, וכולם פשוט ישבו והחזיקו את הראש. זכורות לי גם כתבות מאותה תקופה על איך שלחו לוחמים לקרב ללא ציוד בסיסי, שבלעדיו אין להם שום יכולת לבצע את משימתם. זה היה בתקופת אולמרט. מאז היו לנו הרבה שנים של ביבי בשלטון. מה נראה לכם קרה לכשירות הצבא בשנים האלה? אני לא יודע, אבל אני יכול לנחש. עכשיו שימו לב לאיכות הרמטכ"לים. שימו לב איך רמטכ"לים של פעם מתנגדים בתוקף להפיכה המשטרית(ברק, יעלון, חלוץ), ואילו כל הרמטכ"לים שבאו אחרי חלוץ יושבים על הגדר. זה אומר הרבה לדעתי.
עכשיו בניגוד לזרוע היבשה, בחיל האוויר והמודיעין המצב כנראה היה הרבה יותר טוב כי האנשים הטובים הלכו לשם. עכשיו האנשים הטובים עוזבים, בין אם בתהליך איטי כל אחד משיקולים אישיים, ובין עם במהירות ובמאורגן במחאה על ההפיכה המשטרית. עכשיו הכשירות של כל חלקי הצבא תפגע דרמטית. כנ"ל גם עם שאר גופי הביטחון.
מה מפקדי צה"ל ושרי הביטחון יעשו? הניחוש שלי הוא שכל עוד התהליך איטי, הם ינסו לטייח ולהסתיר אותו ולהציג כאילו הכל בסדר. מה הממשלה תעשה? זה תלוי במי ראש הממשלה. אם יהיה מישהו בסגנון ביבי, סביר שהוא ימנע מעימותים צבאיים משמעותיים וינסה לשחד את האוייבים(אפשר לדמיין איך). אלא שגם היכולות לשחד את האוייבים יפחתו עם הזמן ובסוף זה יגמר רע. עכשיו יכול להיות שיהיה גם ראש ממשלה אחר, שיחתור לעימות, בסגנון של מה שפוטין עשה. זה רק יזרז את הסוף.
התהליך ההרסני הזה כמובן ניתן לעצירה אם הממשלה הזאת תוחלף בממשלה טובה, שתתקן את מה שהתחילו להרוס פה. ללא המחאה סוף מר לישראל מובטח. עם המחאה יש סיכוי שאפשר יהיה להציל את ישראל. למחאת אנשי הצבא(מילואים וגם מעבר) יכולה להיות השפעה חיובית כי יהיה הרבה יותר קשה לטייח ולהתעלם מקריסה מהירה בכשירות, ואולי ייעשה משהו כדי להציל את המצב. מעניין יהיה לראות מה יקרה עם מחזורי הגיוס. מעניין אם נראה גם סירוב המוני להתגייס.
מה שכן, ברור לי גם שרק חלק מאנשי הצבא מבינים עכשיו את גודל האסון. אין לי מושג לגבי אחוזים, אבל חלק בהחלט ימשיכו לשרת כרגיל כאילו שלא קורה שום דבר מיוחד. בסוף זה יגיע גם אליהם, אבל אז זה יהיה מאוחר מדי.