ונגיד מישהו מחליט כמו שאתה אומר להעלות בגלל התאריך, כשיתחילו לעזוב אותו הוא יחשוב שוב...
כן, תיאורטית. השאלה אם זה באמת קורה.
לא הבנת. השוק המקומי קטן מידי בשביל לצפות לשווקים יעילים ברמה האמריקאית או האירופית.
לא, אתה לא הבנת את הטענה. התירוץ הזה מוכר, והוא אפילו נכון ברמות מסויימות, אני גם לא מצפה שקרנות פה יקחו 0.07%, זה לא שוק גדול.
מה שלא נכון זאת ההתלות התמידית בארץ בזנב הקצר במקום בזנב הארוך. אני מבין, לא כולם פה צורכים יינות משובחים, ולכן עדיף לדפוק את המעט שכן צורכים.
אבל זה לא נכון לרוב תעשיית הכסף. יש כספים רבים שמוזרמים אליה,
על פי חוק מכמעט כל אזרח ישראלי. זאת תעשיה עשירה, עם זנב ארוך מאוד במונחים מקומיים.
הרי ברור שאם קרן "מחכק בלדג שקלית 20% 4/8" תוזיל מחר את עלותה באופן ניכר ביחס למתחרות, ותציע מוצר זהה ליריבתה, ינהרו אליה מיליארדי כספים פנסיוניים.
ככה תמיד נוצרת תחרות - מישהו שובר את השוק, כולם נוהרים אליו, המתחרים מתאימים את עצמם, או נופלים. (בהמשך, המונופול יכול להעלות מחיר, ואז קם אחר שמאתגר אותו).
אבל זה לא מה שקורה - כי למה להתאמץ? "השוק קטן", אז עדיף פשוט לעשוק את כולם במידה שווה, במקום לעשוק פחות, הרבה יותר אנשים, על חשבון המתחרים.
ועדיין, יותר מ- 90% מהקרנות לא משנות את דמי הניהול. שינוי דמי הניהול מתחלק בערך שני שליש שמעלות ושליש שמורידות, כלומר על כל שתיים שמעלות יש אחת שמורידה.
הוכחת בדיוק את הנקודה. סטגנציה, פחד שיגעו לי בגבינה, חדשנות אפסית ותחרות זניחה.
אלה שמעלות הן בד"כ קרנות חדשות שהתחילו בדמי ניהול 0% או קרוב לזה כשברור למי שקונה אותן שהדמי ניהול יעלו
זה גם טריק שצריך להעלם מהעולם, ולא קיים בשוק האמריקאי. כשיש שם הטבת 0% דמי ניהול, ברור שזו הטבה וזמנה מוגבל, לרוב גם בתאריך ספציפי.
וכשהקרן יודעת פחות או יותר כמה היא אטרקטיבית לציבור וכמה מתחרות יש לה אז היא קובעת את דמי הניהול בהתאם להוצאות שלה ולכסף שיושב אצלה.
לא, היא קובעת לפי כמה היא יכולה לקחת, זה שוק קפיטליסטי. לא לפי "כמה זה עולה לה", זה לא קומוניזם. אלא שהרווח לא מתבצע משבירת השוק במחיר נמוך מכל אחד,
אלא תיאום מחירים סמוי שבו המוני קרנות גובות המון ממעט, כל אחת.
הדבר היחיד שהרגולציה פה מוסיפה זה שלא יתחילו לעשות משחקי העלאה-הורדה אחד עם השני (או בין קרנות של אותו בית השקעות),
וזה
בדיוק מה שמונע תחרות. למה שמישהו יחשוב מחוץ לקופסא וינסה לקחת כסף של אחרים? תן לנוח על זרי הדפנה, במיוחד שהמדינה מעודדת את זה.
הפתרון? פשוט לא להיות בקרנות ישראליות. השיא היה כשפתחו קרנות ביטקוין שקליות, בעלות 0.25%, שפשוט קונות ETF אמריקאיות, שבעצמן גובות 0.25. שלם כפול. למה? ככה.