• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

כדאיות רכישת דירה מכינוס נכסים

• פותח הנושא פותח הנושא טפלון
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

טפלון

משתמש סולידי
דירוג
32
שלום לחברי הפורום!
יש לי הזדמנות להשתתף במרכז על דירה, ואשמח לשמוע את דעתכם.

הדירה:
נמצאת בשכונה די מבוקשת בשולי גוש דן (אחת מהערים יהוד, גני תקווה, קרית אונו, פתח תקווה).
בת 4 חדרים ונבנתה לפני כ5 שנים, עם שתי חניות, מחסן ושתי מרפסות בקומה מאוד גבוהה.
סביב ה-100-105 מ״ר ללא המרפסות, שהן עוד כ20 מ״ר.
הדירה פנויה ואין צורך להתעסק בפינוי דיירים.

העלות:
* שמאות: כ3.4, אך לא נמכרו דירות כאלו במחיר כזה.
* דירות למכירה בלוחות: זהה לחלוטין מפורסמת ב-3.1, דומות אך עם מפרט קצת נחות יותר (קומה נמוכה, פחות מרפסות/חניות) מפורסמות ב3.3-3.5.
* דירות למכירה עם layout קצת שונה, ו/או בבניינים ישנים יותר בכמה שנים מפורסמות גם הן סביב ה3.1-3.5.
* דירות שנמכרו לפי רשות המסים: 3.0 לדירה כמעט זהה, מתחילת השנה. יתר הדירות בשנתיים-שלוש האחרונות סביב ה2.9-3.2.
מניח שייסגר איפשהו בין 2.6 ל-3.1.

המחשבות:
כשחשבתי על לקנות נדל״ן קודם לכן, חשבתי על דירות קרובות יותר לת״א אבל קטנות, ישנות וזולות יותר, בסביבות ה-2 מ׳.
בדירה המדוברת אולי נוכל לגור אני ובת זוגי בעוד מספר שנים כשנרחיב את התא המשפחתי.
מה שמושך אותי כאן זה שיש לי סיכוי להזדמנות לקנות דירה מתחת למחיר השוק.
ממה שקראתי על מכירות מכינוס, ייתכן והדירה תימכר גם מעל מה שאני רואה כמחיר שוק (3.2-3.1), ובמקרה כזה כמובן שלא אקנה.
כיוון שאין הרבה משתתפים בהתמחרות, וההצעות שהוגשו יחסית נמוכות, וכי אין לי מה להפסיד מההשתתפות, אני מנסה.

1. מה דעתכם על ההרפתקה?
2. איך להעריך כמה העסקה טובה?
3. באיזה מחיר זה הופך לעסקה לא משתלמת, ועדיף ללכת לשוק החופשי?
4. על מה לא חשבתי, ואני צריך לחשוב?

תודה לכולם!

עריכה, תוספת שאולי משנה משהו:
* את מספר המשתתפים במרכז, ניתן למנות על יד אחת.

נערך לאחרונה ב:
יש לך מידע על גובה ההצעות האחרות?
כן, הגבוהה היא 2.5.

גוגל: הסולידית כינוס נכסים
קראתי ולא רק כאן בפורום, ולכן כתבתי:
ממה שקראתי על מכירות מכינוס, ייתכן והדירה תימכר גם מעל מה שאני רואה כמחיר שוק (3.2-3.1), ובמקרה כזה כמובן שלא אקנה.

מתאר את ההתמחרות האחרונה שלקחתי בה חלק, דירה בשכונה טובה בחיפה:

* שיק של 200K ישב בנאמנות כחודשיים (הפסד עלות אלטרנטיבית)
* הערכתי את השווי ב 2.1, וההגשתי הצעה של 1.7
* קיבלתי זימון להתמחרות
* ביום ההתמחרות בוצע סוג של מכרז די מעניין אבל לא חשוב כרגע, שבסופו ההצעה הגבוהה ביותר הייתה 2.3 (10% מעל מחיר השוק). זוג שבדיוק התחתן וחיפש דירה בשכונה
* בדיעבד, התברר שהזוכים במכרז לא רכשו את הדירה כיוון שהייתה זכות ראשונים לבעלי הדירה (זוג שהתגרש, האישה קנתה אתה חלק של הגרוש). הכל היה תפאורה - הבעל לא הסכים עם השמאות והיה מוכן לאבד אחוזים (הכונס קיבל 4% אם אינני טועה) בשביל להעלות את המחיר.

המסקנות שאני מסיק, וגם נתמך במקורות נוספים (חפש למשל בפודקאסט "כסף בקיר" פרק על כך): כינוס נכסים שם זרקור על הנכס ומביא אנשים שמחפשים עסקה לאותו החדר. זה יכול לגרום לכך שהכנס ימכר מעל מחיר השוק. במקרה שלי לדירה היו מאפיינים שנדיר למצוא בשכונה (מבנה, כיוון מרפסת) מה שכנראה משך זוגות שרצו לרכוש אותה למגורים -> מונעים מרגשות ולא מכלכלה.

לענייננו:
1. מה דעתכם על ההרפתקה?
כיף מאוד, תלמד המון מהתהליך.
2. איך להעריך כמה העסקה טובה?
כמו כל עסקת נדל"ן, עד כדי זה שיש כספים ששוכבים בנאמנות.
3. באיזה מחיר זה הופך לעסקה לא משתלמת, ועדיף ללכת לשוק החופשי?
רק אציין שגם הכינוס הוא שוק חופשי.
4. על מה לא חשבתי, ואני צריך לחשוב?
יכולות להיות הצעות שאתה לא מכיר. וגם זכות הראשונים שציינתי - צריך להבין למה הדירה הגיעה לכינוס, אם זה גירושין או הוצאה לפעול בגין חוב הקצב של התהליך יהיה אחר.
* את מספר המשתתפים במרכז, ניתן למנות על יד אחת.
*את אלו שאתה מכיר. להתמחרות יכולים להגיע רבים נוספים שאולי אתה כרגע לא חשוף עליהם - למשל מתווך שעובד עם הכונס.

מעניין מאוד!
במקרה שלך נשמע שלא היו דירות דומות בשוק בזמן ההתמחרות, במקרה שלי יש דירה כמעט זהה שמפורסמת ב3.1, אז אני מניח שאם הרוכשים הפוטנציאליים עשו טיפה ש״ב הם יודעים שאין להם סיבה להציע שקל מעל 3.1, אבל אולי אני מפספס משהו.

*את אלו שאתה מכיר. להתמחרות יכולים להגיע רבים נוספים שאולי אתה כרגע לא חשוף עליהם - למשל מתווך שעובד עם הכונס.
לא ידעתי שאפשר להגיש הצעות מחוץ לחלון הצעות המחיר (לפחות החלון ששוקף לי כמתעניין).

יכולות להיות הצעות שאתה לא מכיר. וגם זכות הראשונים שציינתי - צריך להבין למה הדירה הגיעה לכינוס, אם זה גירושין או הוצאה לפעול בגין חוב הקצב של התהליך יהיה אחר.
מדובר בפשיטת רגל של חייב. אני יודע שיש לו גם זכות ראשונים, השאלה מה קורה במקרה של פושט רגל, שהרי במצב כזה אין לו כסף? הוא יכול להעביר את הזכות שלו לאחד מבני משפחתו לדוגמא?

כמו כל עסקת נדל"ן, עד כדי זה שיש כספים ששוכבים בנאמנות.
מה עם עצם היותה של העסקה מכינוס? יש עלויות נסתרות שאינן קיימות במכירה רגילה? תיווך אני יודע שלא יהיה, מה עם עו״ד? אותם סכומים כמו דירה רגילה?

בתוך הטווח של מחירי השוק, לא? אתם הרוכשים?

בתוך הטווח של מחירי השוק, לא? אתם הרוכשים?
לדעתי מחיר השוק הוא 3-3.1 במצב רגיל, והיום עם כל הסנטימט של קיפאון במכירות יד 2, אולי 2.9-3.

אני לא הרוכש, החלטתי שההצעה הכי גבוהה שאני מוכן לשלם היא בין 2.7 ל2.8.
בשלב הזה נשארנו רק אני והקונה, לאחר שהצעתי 2.75, הוא הציע 2.8.
על מנת להישאר במשחק, היה עליי להציע 2.85, שזה מעל מה שהגדרתי לעצמי, כי היה קרוב מדי למחיר השוק מבחינתי.

בהרבה מקומות כתבו על זה שהעסקאות נסגרות מעל מחיר השוק, הנה חצי הסנט שלי על הפן הרגשי:
היה לי מאוד קל במהלך ההתמחרות עצמה, והיה לי מאוד קל להגיד ״פורש״ כשזה הגיע מעל הטווח שהגדרתי לעצמי, אבל מהיכרותי עם עצמי אני לא מופתע מזה.
5 דקות לאחר מכן, התבאסתי מאוד, והתחלתי לספר לעצמי שהייתי צריך להישאר ולנסות לקנות גם ב2.8 ואולי גם ב2.9, כי:
א. זה עדיין מתחת למחיר השוק
ב. הדירה מגיעה עם כמה מאפיינים מעולים שלא תמיד קיימים בדירות דומות (קומה סופר גבוה, 2 מרפסות, נוף פתוח, 2 חניות, קרבה למוקדי עניין וכו׳)
ג. חיבור רגשי לדירה (עד ההתמחרות, הצלחתי לראות את עצמי גר שם, ונהנה מאוד מכל המאפיינים שתיארתי, במיוחד שכרגע אני גר במקום בו אין לי אף אחד מהם)

לא מאוד רציונלי, אבל אני יכול לראות איך אנשים אחרים ״נשאבים״ לזה ומציעים מחיר שוק ואף טיפה יותר, במיוחד אם זה מיועד למגורים ולא להשקעה.

לדעתי מחיר השוק הוא 3-3.1 במצב רגיל, והיום עם כל הסנטימט של קיפאון במכירות יד 2, אולי 2.9-3.
בהחלט שווה לבדוק יותר לעומק...
לא מאוד רציונלי, אבל אני יכול לראות איך אנשים אחרים ״נשאבים״ לזה ומציעים מחיר שוק ואף טיפה יותר, במיוחד אם זה מיועד למגורים ולא להשקעה.
בדיוק!

אגב, תזכור שהדירה נמכרת as is, כך שאם למשל מתגלה נזילה או פגם מהותי, בניגוד להחלפת טיוטות בחוזה רגיל שמאפשר ביטול על בסיס מאורע כזה - בכינוס לא ניתן. זאת אומרת, העסקה הזאת טומנת בחובה סיכונים שאין ברכישת יד שנייה.

ועוד דבר - כמו שכתבתי, במקרה שאני סיפרתי הזוכה כלל לא רכש את הדירה. ההצעה היוותה נקודת פתיחה נוספת למשא ומתן. כך שיכול להיות שגם כאן יש משהו בסגנון. שים קלנדר לעוד כמה חודשים לבדוק ברשות המיסים אם הדירה נמכרה...

בהחלט שווה לבדוק יותר לעומק...

בדיוק!

אגב, תזכור שהדירה נמכרת as is, כך שאם למשל מתגלה נזילה או פגם מהותי, בניגוד להחלפת טיוטות בחוזה רגיל שמאפשר ביטול על בסיס מאורע כזה - בכינוס לא ניתן. זאת אומרת, העסקה הזאת טומנת בחובה סיכונים שאין ברכישת יד שנייה.

ועוד דבר - כמו שכתבתי, במקרה שאני סיפרתי הזוכה כלל לא רכש את הדירה. ההצעה היוותה נקודת פתיחה נוספת למשא ומתן. כך שיכול להיות שגם כאן יש משהו בסגנון. שים קלנדר לעוד כמה חודשים לבדוק ברשות המיסים אם הדירה נמכרה...
אני לא חושב שזה המקרה, כי דיברתי עם בעל הדירה, ומדובר בתיק פש״ר.
כמו כן, אני יודע שהיו נזקי מים בדירה שתוקנו ע״י הקבלן במסגרת האחריות שהוא נותן.
זו אכן נקודה חשובה, וממה שהצלחתי להבין, מכיוון שהקבלן טיפל בנזילות, אם זה יקרה שוב באותו המקום הוא יצטרך לטפל בזה שוב.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
S (אי-)כדאיות רכישת דירה לרווק בשנות הארבעים לחייו צרכנות פיננסית 1
E מחפש שרשור על כדאיות רכישת דירה יקרה בתקופת הפנסיה נדל"ן 0
O כדאיות רכישת דירה להשקעה נדל"ן 17
M האם חישוב "כדאיות רכישת דירה" בהתאם לעלויות הדירה מול עלות השכירות זה לא בעצם תזמון שוק? נדל"ן 23
bobby כדאיות של רכישת אג"ח אמריקאי 10 שנים בתיק ממוסה וב-IRA שוק ההון 14
א כדאיות מחזור מסלול פריים למל"צ נדל"ן 1
ח התייעצות: כדאיות המשך החזקת דירה נדל"ן 2
I פוסט של הסולידית - כדאיות שכירות למול רכישה דיוני עומק על פוסטים מהבלוג 43
E ביטוח מנהלים משנת 99 - כדאיות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 13
S כדאיות של עיסקת קנית דירה חדשה מקבלן נדל"ן 0
M איך לחשב כדאיות משיכת תגמולים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 29
D כדאיות עסקת מחיר מטרה (מבואות דרומיים חיפה) אל מול דירה יד שניה נדל"ן 11
twister בדיקת כדאיות השקעה בדירה מקבלן בטירת הכרמל נדל"ן 24
D כדאיות בניית תוספת ממ"ד נדל"ן 7
A כדאיות ומיסוי של דירה נוספת - כאשר אחד מבני הזוג הוא ללא דירה נדל"ן 4
D כדאיות השקעה בדירה שלישית נדל"ן 10
yancuk רכב חברה - כדאיות צרכנות פיננסית 14
עידו ג הבדלי דמי ניהול בקרן אירית - כדאיות שוק ההון 6
T כדאיות העברת כספים מקופת גמל לפנסיה כללית? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 22
F כדאיות של 20/80 לעומת דירה קיימת? (+אקסל מתנה) נדל"ן 64
י כדאיות התקנת חימום תת רצפתי בדירה להשקעה מקבלן נדל"ן 11
כ עצמאי - כדאיות הטבות מס מקרן פנסיה \ גמל ? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
P כדאיות ביטוח רכב צרכנות פיננסית 6
J כדאיות קופת גמל במעמד עצמאי פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 19
A מעבר לקטנוע חשמלי - כדאיות כלכלית לעומת חסרון טווח הנסיעה מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 7
י כדאיות מעבר לIKBR שוק ההון 7
O איך לחשב כדאיות זכייה במחיר למשתכן מול שכירות ? נדל"ן 9
S הטבות מס בשכר לא מבוטח⁩ - כדאיות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 28
נ כדאיות זכיה במחיר למשתכן נדל"ן 3
R מחיר למשתכן אשקלון - כדאיות עסקה נדל"ן 12
Echelon כדאיות השקעה בחלק הסולידי של התיק שוק ההון 19
א מישהו יכול להמליץ על ספר כדאיות השקעות בנדלן? פוסטים מאיכות נמוכה 0
jinjiy כדאיות מחזור משכנתאות נדל"ן 28
IAmSam חישוב כדאיות של פרישה מרצון עם מרכיב פיצויים פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
D כדאיות ביטוח חיים צרכנות פיננסית 8
א השקעה באג"ח ארה"ב - כדאיות ומיסוי שוק ההון 5
O כדאיות ביטוחים, אשמח לשמוע את דעתכם פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3