לומד מכל אדם
משתמש סולידי
- דירוג
- 25
למרות שאני אישית דתי, קיבלתי פוסט שלדעתי נוגע בנקודות הנכונות.
השקר החרדי
על הקנאים ממאה שערים
על הקנאים ממאה שערים אני לא כועס. אני מבין שהם רואים במדינת ישראל אסון. מבחינתם העובדה שהיהודים הצליחו להעמיד שלטון בארץ ישראל זה דבר נורא. אין לי מושג למה הם חושבים כך. אולי בגלל שאת המדינה הקימו חילונים. אולי בגלל שגם היום רוב המדינה היא חילונית. מבחינתם אנחנו כוח כובש והם בגלות. שיערב להם..
הם גם לא מאמינים בדמוקרטיה שאני מאמין בה. מבחינתם צריך להיות כאן בדיוק כמו לפני מאה ומאתיים שנה. למיעוט ידיעתי, הם אפילו לא רוצים דיקטטורה יהודית, אלא פשוט לא לשנות כלום ממה שהיה כאן בעבר, שנחזור לימי העות'מאניים. אני לא כועס עליהם, אפילו מעריך אותם. הם חיים כאן תחת שלטון כובש, שהם לא רוצים להיות חלק ממנו. השלטון לוקח מהם מיסים בעל כורחם, וגם נותן להם שירות בעל כורחם.
אנו - החילונים, והקבוצה הקנאית הזו חולקים במחלוקת חריפה. הם מרחמים עלינו כיהודים שאינם שומרים מצוות הדת, ואנחנו מרחמים עליהם כיהודים שתקועים אי שם בימי הביינים. הם בוחרים בגלות, ואנחנו בדמוקרטיה תוססת. תכל'ס אנחנו הרוב והם המיעוט. וזה הנס שלנו. וזה הבאסה שלהם. מה יהיה כאשר הם יהיו הרוב? שאלה טובה. יש לכך לפחות עוד כמה עשרות שנים.
הקבוצה הזו לא רואה שום ערך בגוף הגדול שנקרא מדינת ישראל. אם אני אביא להם גרפים על איך תראה מדינת ישראל בעוד 30 שנה זה מעניין אותם כשלג דאשתקד, (חוץ מהעובדה שהם לא יודעים לקרוא גרפים), פשוט לא אכפת להם. ושוב, אני מבין אותם.
את המידע הזה אני לא כותב מהשערה אלא משיחה קרובה עם כמה אנשים שמשתייכים לזרם הקנאי.
הקבוצה הזו לא תורמת הרבה למדינה, וגם לא לוקחת הרבה. הם לא תורמים כמעט כלום כלכלית, ובוודאי שלא ביטחונית, וגם לא לוקחים כמעט כלום. הם לא נוטלים תקציבים ישירים. וחלקם אפילו לא לוקח את כספי הביטוח לאומי.
כלפי הקבוצה הזו זכותם המלאה לדרוש פטור מלא מגיוס. אסור שהצבא יגייס אדם שמעדיף שהמדינה תיעלם. זה לא נכון מוסרית וערכית, וגם לא מבצעית. בשביל לרוץ ראשון צריך להאמין בדרך.
שורה תחתונה. כלפי אזרחים אלו, המדינה צריכה לשאוף למינימום התערבות, מינימום זכויות ומינימום חובות. צריך להגדיר מהו הרף המינימלי שמגיע להם. וגם מה הרף המינימלי שהם חייבים לציית. הם לא חלק, לטוב או לרע.
ואת החברה האלה אני מעריך, כי הם חיים לפי איך שהם מאמינים. הם לא משקרים אף אחד כמו רוב אחיהם שתכף אכתוב עליהם.
על מי אני כן כועס?
על רוב האוכלוסייה החרדית, זו שאיננה קנאית, וכן לוקחת חלק בעוגה ששמה מדינת ישראל. לוקחים תקציבים, וצועקים כל הזמן 'אנחנו בדיוק כמו כולם', 'לילד החרדי מגיע כמו הילד החילוני'. ועוד שלל סיסמאות שנשמעות רבות מפי הפוליטיקאים החרדים. גאים בהשגים של צה"ל ומערכת הביטחון. ואפילו מעריצים של ביבי וינון מגל. חלילה לא מתערב להם בזה, זכותם.
אם אתם רוצים להיות שווי זכויות לחלוטין. אזרחים רגילים. אז בבקשה תהיו באמת שותפים. אבל תרמו אותנו - אל תצהירו על שותפות באוזניים שלנו ובתקשורת, ובישיבה או בשטיבל תאמרו דברים אחרים. (אתם כבר מדי גדולים, כדי שלא נדע מה באמת אתם אומרים בחדרי חרדים).
מה זה אומר להיות באמת חלק ממדינת ישראל?
1. תזדהו עם הערכים הבסיסיים של מדינת ישראל. קרי, מדינת דמוקרטית-יהודית, הדוגלת בשוויון זכויות מלא לכל אדם ללא כל אפליה. תצהירו על כפיפות מלאה למדינת ישראל, ערכיה שפורטו במגילת העצמאות, וחוקיה שנחקקים בכנסת ישראל. ואולי גם תהיו שותפים בחזון שמטרתו לגרום למדינה שגשוג ופריחה. בקיצור: תהיו ציוניים.
2. אם אתם רוצים להיות שווי זכויות, אז בבקשה תהיו גם שווי חובות. המדינה דורשת מכל אחד לתת את מה שהמדינה מצפה ממנו לתת, והוא כמובן יקבל את מה שהמדינה נותנת. (המדינה מבינה שלא כל אחד יכול לתת כמו חבירו. ולכן הדרישות הם שונות. אבל ברמת המגזר הדרישות הם זהות, תנו מה שאתם יכולים ותקבלו).
איך נפל לי האסימון?
לאחרונה כאשר הדציבלים של מאבקי חילונים-חרדים עלו כמה טונים. נסיתי להבין דבר מה יסודי בעיניי, למה המציאות כרגע היא שהחילונים דורשים מהחרדים לכו להתגייס, והחרדים בכלל עושים טובה ומוכנים לדון ולדבר ולסחוב זמן על הדרישה הבסיסית הזו. כאילו החרדים מעצמם הכל טוב, מבחינתם הם מוכנים להמשיך בחייהם כאילו דבר לא ארע. האם אין להם מצפון? האם אין להם מוסר בסיסי? האם הם מושחתים כל כך?
אותו דבר על עתיד הכלכלה. למה השאלות שמציקות לכה רבים מאיתנו פשוט לא מעניינות אותם?
ואז נפל לי האסימון: החרדים פשוט לא ציוניים. החרדים פשוט עובדים עלינו, ואנחנו החילונים, חלקינו תמימים. חלקינו מבינים, אבל האינטרסים גוברים.
על מה אני מתבסס?
כאדם שאוהב להכיר את השונה, הלכתי למפגשים רבים עם חרדים, בחלק מהם גם ניסו להחזיר אותי בתשובה. ואין לי עם זה שום בעיה כי זכותו של אדם להשפיע על אחרים שיצטרפו לעמדתו. מה שלא אהבתי זה את העובדה שלי לא סיפרו דבר, אלא לי הציגו את זה כמפגש היכרות תמים, ורק לאברך הצדיק שבא ללמוד איתי גמרא סיפרו שהוא עומד להחזיר אותי בתשובה.
בכל מקרה, הלכתי למפגשים רבים. ואז למדתי דברים רבים, שאנחנו החילונים לא יודעים על החברה החרדית.
1. הבחורים החרדים חכמים. הלימוד בישיבה כנראה עושה את העבודה. והחבר'ה עם ראש חד, אם כי לוקים לא מעט באפלוגיטקה. בכל אופן, העובדה הזו גרמה לי להבין את הדרישה החרדית לראות בלימודי ישיבה כמקבילה ללימודים אקדמיים. (כמובן אני לא חושב שבחור ישיבה יכול להיות ד"ר לפיזיקה. אבל במקומות שהתואר האקדמי נדרש לשם הכרה בהשכלה כללית, בהחלט אני מבין את הערך שיש בלימודי ישיבה).
2. הרבנים של החרדים לא מחפשים לשלוט בצאן עדתם. הרבה מאיתנו סבורים שהרבנים יש להם כל מיני מניעים לשלוט במאמינים שלהם. אבל זה פשוט לא נכון. אם תכירו מקרוב את העולם החרדי, תגלו שהרבנים הם דמויות פשוטות וצנועות, שאין להם בעולמם אלא לימוד תורה. המאמינים שלהם רק מפריעים להם ללמוד תורה. (החברה הכן בעייתיים, זה הגבאים והנכדים של הרבנים. הם כן רודפים אחר הכסף והכבוד. ולהם חלק נכבד בקביעת סדר היום החרדי. אבל הרבנים עצמם באמת לא קשורים).
3. החרדים לא מושחתים. כל חברה יש בה טובים ויש בה רעים, וגם החברה החרדית היא כזאת. אם כי התרשמתי שאין להם מספיק ערכים הומניים לשם ההומניות. הם יכולים לתת צדקה לעני כי יש מצווה, אבל פחות מתוך רחמים על הסבל של העני. כמו כן, החרדים הם מאד קהילתיים, ולכן יש להם העדפות מאד ברורות כאשר הם באים לעזור. העזרה הדדית והגמחי"ם יהיו כמעט תמיד בתוך הקהילה ובתוך המגזר. (וכן, אני יודע שעזר מציון הוא במקור ארגון חרדי, ואף על פי כן). ועדיין כחברה הם לא מושחתים. אדרבה, יש להם זהירות מרשימה מלקחת ממון של מישהו אחר.
עד שזה מגיע לרכוש ולממון של המדינה. והסיבה היא אותה סיבה שהם לא מוטרדים משאלת הגיוס.
אז מה באמת?
אחרי שהבנתי את התובנות הללו. באחת השיחות שלי עם חרדים נפל ההסבר הפשוט. הם לא מתגייסים כי הם לא באמת מחוברים לרעיון שנקרא 'מדינת ישראל'. אין להם חינוך לאומי. אין להם תודעה לאומית. הם יהודים כמו שהיו יהודים פעם בפולין וברוסיה. וזה בדיוק ההבדל בין המגזר החרדי למגזר הכיפה סרוגה. החרדים לא רואים ערך במדינת ישראל. לכן הם אפילו לא רואים אסון גדול בלגנוב מהמדינה. חוקי המדינה לא באמת מחייבים אותם, לכו תראו את חוקי התכנון ובניה בכל הערים החרדיות. בדיוק כמו בערים הערביות.
בעצם אין הרבה הבדל בין החרדים של מאה שערים לבין החרדים שיש להם מפלגות בכנסת.
אבל מה כן? החרדים שמצביעים בבחירות לכנסת רוצים שתי דברים: 1. כסף. כסף. כסף. 2. להשפיע על הזהות של המדינה. ולכן את העמדות שלהם לא תשמעו בקול. את מה שהם חושבים על המדינה 'הציונית' לא תשמעו בקול גדול. כלפי חוץ הם חלק מהמשחק הדמוקרטי, אבל באמת הם קבוצה שמנצלת את הדמוקרטיה כדי לקדם את העמדות שלה.
הם לא מתגייסים כי הם לא באמת מזדהים עם המדינה. (ולכן שום רב וגדול לא ישב כמה שעות לחשוב מה באמת אפשר לעשות כדי לתרום את חלקם).
הם לא לוקחים אחריות כלכלית כי הם לא מזדהים עם המדינה (ולכן לא מעניין את הרב גרפים על עתיד מדינת ישראל)..
הם לא רואים בעיה בלגנוב את המדינה כי מצווה להציל מידם.
כעת אני שואל אתכם, האם אנשים כאלו זכאים לצעוק אנחנו שווי זכויות? מה שמגיע לתלמיד החילוני מגיע לתלמיד החרדי?
איך ציבור לא מושחת נהיה מושחת
שאלה אחת מטרידה אותי. החרדים ברמת הפרט הם לא מושחתים. אז איך ברמת המגזר הם נעשו כה מושחתים. הלוא אם אתם באמת כמו אנשי מאה שערים, אז בבקשה היו כמוהם. כיצד אתם מעיזים להיות צבועים, ולהציג פנים, בשעה שאתם יודעים היטב שהמדינה לא מעניינת אתכם בגרוש? האם בשם הדת אתם יכולים להיכנס לבית של השכן החילוני ולגנוב את כספו כי הוא חילוני? אז למה מותר לרמות ולשקר ולגנוב מהקופה המשותפת של רוב אזרחי ישראל.
ועוד מילה על חוק הגיוס
אתם יודעים מה האתגר החרדי הגדול ביותר בימים אלו? שוב איך לרמות את החילונים. איך לתת את ההרגשה 'הנה אנחנו מתגיסיים', 'הנה חוק גיוס טוב'. ובאמת שלא יקרה כלום. בקיצור, איך להכניס את העז בלי שאף אחד ישים לב.
אז הנה אחת העיזים שמצאתי.
שר הביטחון החדש ייתן הכרה במתנדבי הארגונים החרדים, הצלה וזק"א, כמו חיילים לגבי עמידה במספרים של היעדים שהוצבו למגזר החרדי. אתם תראו 5000 מתגייסים חרדים, והאמת היא שחלק גדול מהם מגיע מארגוני ההתנדבות החרדיים.
איזה בלוף! מעריך מאד את הצלה וזק"א אבל מה לעשות זה לא גולני ולא גבעתי. מדינה יכולה להסתדר גם בלי הצלה למרות שזה מאד חשוב ומציל חיים. מדינה לא יכולה להסתדר בלי גולני וגבעתי. אבל גם אם נקבל את העובדה שמתנדב זק"א הוא כמו חייל צה"ל. עולם העמותות וההתנדבות, זה המקום שבו החרדים אלופים. פתאום יש עוד 2000 מתנדבים חדשים בזק"א, ופתאום עוד 2000 בהצלה. למה אנחנו פראיירים?
ושוב, חשוב לי לסיים את הפוסט. אני לא שונא חרדים. חלק מהם אני ממש מעריך. אחד על אחד אני מעריך המונים מהם. אני שונא את צורת הפעולה הפוליטית של החרדים. למה אנחנו פראיירים?
נערך לאחרונה ב: