• חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

יומן מסע - טעויות , מסקנות ופעולות אקטיביות להתפתחות

בלתי ניתן לעצירה

משתמש רשום
דירוג
21
שלום לכולם ,

זוג בגילאי ה 20 ,אני בן 24 בת זוגי 21 גרים ביחידת דיור בשכירות, לא נשואים, סטודנטים אני לומד הנדסת תעשיה וניהול שנה א' , היא לומדת מנהל עסקים מסיימת שנה הבאה. נחשפתי לפורום לפני מספר חודשים והתחלתי לקרוא ולהתעמק במסלולים שונים של חברי הפורום, והחלטתי בעקבות כך לשתף את התהליך שלי.

אני אפרט בעיקר על הפעולות הכלכליות שלי מהשחרור (4 שנים) , כולל טעויות ותובנות בדרך, אשמח לדעות ,עצות ענייניות ורעיונות על מנת להתפתח ולייעל את עצמי מבחינה פיננסית.

אציין שלא יצא לי אפילו לכתוב פוסט בפייסבוק אז מאוד מסקרן ומלהיב אותי להתחיל לשתף כאן, אנסה להיות מדויק כמה שאפשר מבחינת רקע ומספרים.

מאזן נכסיי (4.2023) :

חשבון בנק: 36,000 ש''ח

דירה בשווי מוערך (עפ''י השוק היום) : 1,620,000 ש''ח נקנתה ב 1,480,000.

משכנתא : 888,000 ש''ח

קרן השלמות : 22,000 ש''ח ( ''כלל'' 0.23% דמי ניהול הטבה מהעבודה)

פנסיה : 116,000 ש''ח (הפניקס 1.5% דמי ניהול – בודק לגבי הטבה לדמי ניהול טובים יותר)

פיקדון צבאי : 16,000 ש''ח

תיק השקעות אקסלנס: 22,000 ש''ח

תיק השקעות פפר: 8600 ש''ח

שווי נקי מוערך: 952,600 ש''ח

שווי נקי מוערך ללא פנסיה: 836,600 ש''ח

פירוט משכנתא (30 שנה , מימון 60%):

888,000 ש''ח סה''כ

370,000 קבועה לא צמודה - 5.3%

173,000 משתנה צמודה כל 5 שנים - 2.92%

345,000 פריים - % 0.5-

החזר חודשי (אפריל 2023) : 4581 ש''ח

קיים רכב בשווי 56,000 ש''ח לא נכנס בחישוב.

רקע כללי ופעולות שביצעתי בהשקעות:

אפריל 2019
השתחררתי משירות קרבי , התחלתי לעבוד באבטחה משרה שאני נמצא בה עד היום נוחה לסטודנטים. בתור חייל משוחרר הייתי מגיע ל 10-11 אלף נטו בממוצע תלוי חודש וכמות שעות עבודה ( עבודה במשמרות).

אוגוסט 2019 פתחתי קופת גמל להשקעה באלטשולר שחם הפקדתי שם 40 אלף במסלול כללי ועוד 2000 ש''ח כל חודש בהוראת קבע , התחלתי לחקור יותר ויותר את עולם שוק ההון ואפילו הרווחתי כמה מאות שקלים כל חודש והתלהבתי מהעניין.

מרץ 2020 משיכת כספים וקיבוע הפסד, בעצת חבר בעבודה ביצעתי סגירה של הקופה ומשיכת כספים. הייתי בלחץ היית הרגשה שהגיע סוף הכלכלה העולמית באותו זמן ,בנוסף לכך מוקד אלטשולר לא תפקד מה שגרם לפאניקה נוספת ,הייתי חסר ניסיון וידע קיבעתי ההפסד של 11 אלף מההון ההתחלתי + 3 אלף רווחים.

אוגוסט 2020 במשך כמה חודשים נחשפתי להמון מידע חלק חיובי וחלק ספקולטיבי (דווקא לפורום הזה לא נחשפתי וחבל) , החלטתי לפתוח תיק השקעות עצמאי דרך מיטב דש בשווי כמה אלפי דולרים ולהשאיר את ''השליטה'' בידיים שלי , קניתי מניות חלום וכמה מניות שזינקו בעשרות אחוזים בקורונה, אומנם למדתי המון ביחס למה שידעתי עד לפני כמה חודשים לפתיחת התיק וההבנה שלי בנושא גדלה אך היה חסר לי עדיין ידע רב, ניסיון ומנטליות בתחום ההשקעות שהוא עולם שלם בפני עצמו. באותו זמן לא הבנתי כמה אני לא מבין. קניתי מניות במחיר תחתית עשיתי בתקופת זמן מצחיקה בסביבות 30% על התיק , לא הבנתי את המשמעויות עד שלב זה נמנעתי מתנועות חדות בתיק.

נובמבר 2020 עקב שירות מאכזב של מיטב דש, המתנה לא סבירה בטלפון ועמלות לא אטרקטיביות , העברתי את התיק לאקסלנס (תהליך מסורבל) על מנת שאוכל לסחור גם בניירות ערך ישראלים , ובשלב הזה התחלתי לקנות גם מניות ישראליות ממש בתחתית שלהן כמעט שיא השפל (חוכמת הבדיעבד). בשלב הזה התחלתי להתפרע בעצות כאלה ואחרות, התחלתי לבצע הרבה פעולות קניה \ מכירה, פעלתי בלי אסטרטגיה אמיתית רק חשבתי שיש לי אסטרטגיה, ומכל מיני ספקולציות והייתי בבועה שפיצחתי את הנוסחה וכל כדור פוגע. בסופו של דבר מתיק של 65 אלף נשאר היום 22 אלף +-, 66% הפסד על התיק נכון להיום.

פתחתי תיק נוסף בפפר יותר קטן שבו הפסדתי 8.5 אלף ש''ח , ירד 42% , מחזיק בו מניות טק גדולות יחסית, אך לא בוצעה אסטרטגיה והתמדה בתיקים אלו.

דצמבר 2021 בעקבות ההפסדים בשוק ההון , הראש מתחיל לחשוב על כיוונים שונים בין היתר נדל''ן, הגעתי דרך חברים לסוכן '' איש מקצוע'' שהמליץ על פתיחת פוליסת חיסכון ב''כלל'' מה שאכן ביצעתי, 350,000 (200,000 שלי + 150,000 מההורים), ביצוע מינוף על הכסף של +80% כלומר הלוואת בלון לשש שנים בריבית פריים מינוס חצי (ריבית מצחיקה לעומת היום) בסך 284,000 ש''ח על הפוליסה והחזרת ה 150 אלף חזרה להורים, כלומר סה''כ 480,000 ש''ח שמתוכם הפקדתי חזרה לחשבון 36,000 ש''ח , סה''כ בפוליסה 444,000 ש''ח , מינוף משוק ההון לשוק ההון בעצת סוכן (רק אם מישהו היה יודע להסביר לי מה אני עושה ואת הסיכונים האמיתיים), את ה 36,000 ש''ח הנותרים הפקדתי חזרה לבנק והעברתי בהוראת קבע למסלול מנייתי 5000 ש''ח כל חודש , בכמה ימים הרווחתי 5 אלף שקל כמובן שהתלהבתי חשבתי שזהו הפעם זאת הדרך הנכונה . בשלב הזה אני כבר אחרי קריאה של ספרים שונים , חשיפה למקורות מידע שונים , פודקאסטים , הסתמכתי על סביבת ריבית אפסית שהיית במשך עשור ותשואות עבר. טעות בפני עצמה.

פברואר 2022 סביבת ריבית מתחילה לעלות אינפלציה בארה''ב ובארץ שוברת שיאים מחודש לחודש אני פונה ל''סוכן'' ואומר לו שאולי הטיימינג של ההשקעה לא היה נכון ועדיף לקפל את העניין לפני שהריבית תמשיך לעלות, המצב בין רוסיה לאוקראינה במקביל הולך ומחמיר, אך בעצתו ואחרי כמה שיחות איתו השארתי בידיעה '' שאני לטווח הארוך'' ושאני לא צריך לתת לתרחישים עולמיים נקודתיים לשנות את הרעיון הראשוני מאחורי השקעה , בנוסף נזרקו כל מיני משפטים כמו ''ידיים חלשות יוצאות '' , ''כסף טיפש יוצא'' ,תיזהרו על האקסל יראו לכם מספרים יפים, תמיד תבדקו לעומק את אינטרס הסוכן ששורה תחתונה דואג לעמלות שלו. מקווה שבעתיד אפגוש אנשים יותר מקצועיים בתחום.

ספטמבר 2022 אציין שלאורך הזמן לפני הצבא ואחרי כמובן אני בעל מודעות כלכלית גבוהה מוסר עבודה גבוה וצמא תמיד לידע כללי וידע פיננסי , והצלחתי לחסוך יפה במהלך השנים. אני יודע להתנהל עם הכסף שלי שם בנפרד את ''ההצלחה'' בשוק ההון.

בחודש זה קניתי עם בת זוגתי דירה אחרי זכיה דרך הגרלה של ''חבר'' פרויקט ''כרמי הפארק'' בקריית גת 3 חדרים על בסיס כל הקודם זוכה. נמכרו בפרויקט בסביבות 500 דירות בפחות מיומיים , תנאי מימון נוחים ומחיר מתחת למחיר שוק ב 150 אלף +- על הנייר נכון לזמן הקניה, עלות הנכס 1,480,000 592,000 הון עצמי + 888,000 משכנתא , בשלב זה לטובת עסקת הנדל''ן נאלצתי למשוך בהפסד 94,000 מהפוליסת חיסכון 56 אלף מהמסלול הכללי + 38 אלף שצברתי מהמסלול המנייתי וסגירתו ועצירת הוראת הקבע אליו. המסלול המנייתי באותו זמן ירד +-14% אך שיטת "Dollar Cost Averaging" עבדה לטובתי הפסדתי 5% על המסלול הזה. כל הסכום שולם מראש התאפשר ע''י הקבלן , העדפתי למנוע החזרים לא צפויים מעליה אפשרית של מדד תשומות הבניה אחרי ההשתוללות שלו בשנתיים האחרונות , קיים בנק מלווה לפרויקט ועורכי דין מטעם הפרויקט, מסירת מפתח תחילת 2026.

פברואר 2023 הריבית ממשיכה לעלות ומעלה את הריבית על ההלוואה, ריבית דריבית לכיוון הלא נעים, גם שוק ההון לא מחייך והפוליסה במקביל יורדת בערכה, התשלום על הדירה מתקרב אני ובת זוגתי החלטנו עם הסכם מסודר לעשות את הצעד הזה יחד למרות שאנחנו לא נשואים ,מגרדים כל שקל ועם הרבה מזל קונים את הדירה. ביצעתי פדיון לפוליסה גם למסלול המנייתי שעליו הפסדתי 2000 ש''ח וגם למסלול הכללי הפסד של 33,000 ש''ח סה''כ, משכתי את הכסף שהלך לעסקת הנדל''ן. ממהלך זה קיבלתי כמה תובנות מאוד חשובות, למדתי על בשרי לחשוב טוב טוב לפני לקיחת הלוואה במיוחד במצב שאין באמת סיבה לקחת הלוואה, מינוף על כסף שהוא לא שלך זהו מהלך מסוכן מאוד בסוף ה''בטוחה'' שנמצאת בפוליסה הוא כסף שלא נמצא אצלך ביד, בנוסף את המשמעות של דמי ניהול גבוהים וכמה זה משמעותי. בתור סטודנט הרגשתי שזה לוקח ממני יותר מידי צומת לב ,ואחרי הרצת תרחישים רבים על האקסל אני רואה כי המינוף של הפוליסה יוביל אותי לבור כלכלי ועם כמה שקשה מנטלית לעשות את זה עדיף לקפל את העניין כמובן שמדבר ספציפית עלי וכל מקרה לגופו. בפן המנטלי צריך להבין איזה סוג משקיע אתה ובשלב זה אני רואה בעצמי מכוון להשקעות פסיביות , השקעה במדדים , פיזור בסיכון נמוך\ בינוני לאורך שנים בשוק ההון.

אפריל 2023 אם קראתם עד לפה תודה רבה , אני בטוח שחלק יחשבו שאני בן אדם אימפולסיבי מאוד, אין ספק שביצעתי טעויות שקל מאוד להגיד בדיעבד שהן היו טעויות אך לצערי אני לא נביא, כמובן שעם עוד למידה הייתי יכול להימנע מהפסדים, אך יש אנשים שעשו לפני עשור את המהלכים שניסיתי ומנסה לעשות והצליחו להגדיל את הונם בצורה משמעותית. בחודשים האחרונים אני בהקפאת מצב מתאזן כלכלית, לא הייתי במינוס מעולם ואני יודע להתנהל נכון ברמת השגרה. חוסך נכון להיום עם הוצאות משכנתא \ שכירות בסביבות 35% + מהמשכורת שעומדת על סביבות 9-9.5 אלף. אני נחשף לידע ככל שהזמן עובר. אין ספק ששילמתי מחיר למידה יקר מאוד ביחס להון שלי ולגיל שלי, הפסד של כמעט 100 אלף שקל בשוק ההון לבחור בן 24 לא בא ברגל כסף שאני עובד בשבילו קשה. אבל ואבל גדול אני צעיר ולמדתי הרבה לקחים, אני מאמין מאוד בדרך שלי ובזה שמי שמוותר לעצמו פעם אחת יהיה לו יותר ויותר קל לוותר בהמשך, לכן אני מתרכז בלמידה מהטעויות ומתקדם קדימה בעולם ההשקעות שבעיני הדרך הריאלית לשיפור רמת החיים בנוסף להשכלה אקדמאית.

מטרות לטווח הקצר (5 שנים הקרובות):

*צבירת הון בחודשים הקרובים לקרן חירום של לפחות 50 אלף , קניית קרן כספית בחלק מהכסף, במקביל פתיחת תיק סולידי (שוקל ממה יורכב) עם הפרשה חודשית אליו. קיימת התלבטות מה לעשות עם התיקים הקיימים באקסלנס ופפר.

*לשפר דמי ניהול בקרן פנסיה , לבדוק על כדאיות מעבר למסלולים מנייתים \ מחקי מדד בקרן השתלמות \ פנסיה.

*קניית נדלן נוסף לפני חתונה (יש כמה שנים) ,הרעיון פטור מס רכישה על נכס שני, לא פוסל כל סוגי נדל''ן כולל נדל''ן בחו''ל.

*לסיים את התואר.

מטרות לטווח הארוך:

*לשפר את מצבי הכלכלי בהתמדה.

*להמשיך להנות מהדרך מקפיד על חופשות \ חיי חברה \ בילויים בהתאם לגרף הכלכלי.

אשמח לשמוע את דעות של חברי הפורום פתוח לביקורת בונה ועניינית.

נערך לאחרונה ב:
למדת מהטעויות, אתה נראה במסלול הנכון ואפילו לא מתבחבש יותר מדי בעבר, לדעתי אתה יכול לטפוח לעצמך על השכם ואין לי הרבה מה להוסיף. רק שתי נקודות קטנות:

חשבון בנק: 36,000 ש''ח
יש היום אפשרות להשקעה נזילה (פקדונות לטווח קצר, מקמ, כספית), למה לא להכניס את רוב הקרן חירום לשם במקום שתאכל לאיטה על ידי האינפלציה?

תיק השקעות פפר: 8600 ש''ח
למה לא לאחד תיקים?

קניית נדלן נוסף לפני חתונה (יש כמה שנים) ,הרעיון פטור מס רכישה על נכס שני, לא פוסל כל סוגי נדל''ן כולל נדל''ן בחו''ל
לא אומר שזה רע, אבל למה אתה מתקבע על נדל''ן? במיוחד בהתחשב בעובדה שיש עוד כמה שנים טובות עד שתגיעו לשם ולכן הרבה משתנים לא ידועים

למדתי על בשרי לחשוב טוב טוב לפני לקיחת הלוואה במיוחד במצב שאין באמת סיבה לקחת הלוואה, מינוף על כסף שהוא לא שלך זהו מהלך מסוכן מאוד
זו תובנה חשובה, חבל שרבים מקוראי הפורום טרם הגיעו אליה.

הפוסט מדגיש כמה חבל שאין השכלה פיננסית במערכת החינוך. לא ברור אם זו יד מכוונת או שפשוט לימודי תנ"ך יותר חשובים.

אני בעל מודעות כלכלית גבוהה
רואים וקוראים זאת!
שאפו ענק על השווי שלך בגיל 24. לא טריויאלי (מניח שהייתי שווה אולי חצי בגילך).
היה לך מזל שהשוק הלך נגדך וה"טעויות" עלו לך בכסף קטן יחסית שניתן לראות בו מעין שכר לימוד. כשיהיה לך תיק של 6-7 ספרות - לא תחזור על אותן "טעויות". אצלי ההשקעות בתחילת הדרך הלכו איתי והזחיחות הביאה אותי להפסדים ממומשים של 600 אש"ח (יכול לקרוא ביומן המסע שלי).

מינוף על כסף שהוא לא שלך זהו מהלך מסוכן מאוד בסוף
לא בהכרח. משכנתא היא מינוף / אם לא היתה דירה באופק והכסף היה הולך לתיק מפוזר לטווח ארוך עם "ידיים חזקות"- זה היה משתלם.

תמשיך לעדכן אחי ובהצלחה!

חתיכת הספק (לטוב ולרע) לגיל 24...
מסחר עצמאי או תיק מנוהל?
שווי נקי מוערך: 952,600 ש''ח
מרשים מאוד לגילך!
פירוט משכנתא (30 שנה , מימון 60%):

888,000 ש''ח סה''כ

370,000 קבועה לא צמודה - 5.3%

173,000 משתנה צמודה כל 5 שנים - 2.92%

345,000 פריים - % 0.5-

החזר חודשי (אפריל 2023) : 4581 ש''ח
הקל"צ שלכם יקר יחסית (באופן אבסולוטי, אבל גם לתקופה בה קניתם). אם וכאשר הריבית תרד, שווה לשקול מחזור.
לגבי המשתנה צמודה - פריסה ל30 שנה אומרת שבמשך כעשור אתם משלמים החזר שעולה לאורך זמן, אבל הקרן כלל לא יורדת וכנראה גם עולה. כדאי לשאוף לסגור את המסלול, אפילו חלקית, מהר יחסית מכספים שמתפנים לכם.

רקע כללי ופעולות שביצעתי בהשקעות:

אפריל 2019
השתחררתי משירות קרבי , התחלתי לעבוד באבטחה משרה שאני נמצא בה עד היום נוחה לסטודנטים. בתור חייל משוחרר הייתי מגיע ל 10-11 אלף נטו בממוצע תלוי חודש וכמות שעות עבודה ( עבודה במשמרות).
שכר יפה לחייל משוחרר, מניח שזה דורש הרבה שעות נוספות / לילות / שבתות.
במידה מסויימת, יכול להיות שאחרי סיום התואר תהיה לך ירידת שכר בשנים הראשונות אחרי סיום הלימודים.

העברתי את התיק לאקסלנס (תהליך מסורבל) על מנת שאוכל לסחור גם בניירות ערך ישראלים
גם במיטב אפשר לסחור במניות ישראליות.
ובשלב הזה התחלתי לקנות גם מניות ישראליות ממש בתחתית שלהן כמעט שיא השפל (חוכמת הבדיעבד). בשלב הזה התחלתי להתפרע בעצות כאלה ואחרות, התחלתי לבצע הרבה פעולות קניה \ מכירה, פעלתי בלי אסטרטגיה אמיתית רק חשבתי שיש לי אסטרטגיה, ומכל מיני ספקולציות והייתי בבועה שפיצחתי את הנוסחה וכל כדור פוגע. בסופו של דבר מתיק של 65 אלף נשאר היום 22 אלף +-, 66% הפסד על התיק נכון להיום.
ניצלת את ההפסדים לקיזוז רווחי מס / מגן מס?
כל הסכום שולם מראש התאפשר ע''י הקבלן , העדפתי למנוע החזרים לא צפויים מעליה אפשרית של מדד תשומות הבניה אחרי ההשתוללות שלו בשנתיים האחרונות
ביולי 2022 נכנס לתוקף תיקון 9 לחוק המכר, כך שמדד תשומות הבנייה חל רק על 40% מיתרת החוב ולא על כל הסכום. מצד שני הריבית במגמת עלייה ואולי טוב עשיתם שקיבעתם אותה.
קיים בנק מלווה לפרויקט ועורכי דין מטעם הפרויקט, מסירת מפתח תחילת 2026.
אתם מתכננים לגור שם או להשכיר אותה?
אפריל 2023 אם קראתם עד לפה תודה רבה , אני בטוח שחלק יחשבו שאני בן אדם אימפולסיבי מאוד, אין ספק שביצעתי טעויות שקל מאוד להגיד בדיעבד שהן היו טעויות אך לצערי אני לא נביא, כמובן שעם עוד למידה הייתי יכול להימנע מהפסדים, אך יש אנשים שעשו לפני עשור את המהלכים שניסיתי ומנסה לעשות והצליחו להגדיל את הונם בצורה משמעותית. בחודשים האחרונים אני בהקפאת מצב מתאזן כלכלית, לא הייתי במינוס מעולם ואני יודע להתנהל נכון ברמת השגרה. חוסך נכון להיום עם הוצאות משכנתא \ שכירות בסביבות 35% + מהמשכורת שעומדת על סביבות 9-9.5 אלף. אני נחשף לידע ככל שהזמן עובר. אין ספק ששילמתי מחיר למידה יקר מאוד ביחס להון שלי ולגיל שלי, הפסד של כמעט 100 אלף שקל בשוק ההון לבחור בן 24 לא בא ברגל כסף שאני עובד בשבילו קשה. אבל ואבל גדול אני צעיר ולמדתי הרבה לקחים, אני מאמין מאוד בדרך שלי ובזה שמי שמוותר לעצמו פעם אחת יהיה לו יותר ויותר קל לוותר בהמשך, לכן אני מתרכז בלמידה מהטעויות ומתקדם קדימה בעולם ההשקעות שבעיני הדרך הריאלית לשיפור רמת החיים בנוסף להשכלה אקדמאית.
היו לך הרבה הימורים שלא צלחו, מניות חלום, מינוף וכו׳. אבל יצא לך טוב שזה קרה יחסית בתחילת הדרך ובגיל צעיר, לצד הכנסה גבוהה יחסית לגיל וחסכון אגרסיבי. אתה תצא מחוזק מהטעויות שעשית.
*לשפר דמי ניהול בקרן פנסיה , לבדוק על כדאיות מעבר למסלולים מנייתים \ מחקי מדד בקרן השתלמות \ פנסיה.
לעבור מסלול אתה יכול בפעולת כפתור דרך אתר האינטרנט של בית ההשקעות / קרן הפנסיה.
*קניית נדלן נוסף לפני חתונה (יש כמה שנים) ,הרעיון פטור מס רכישה על נכס שני
לא יהיה לכם פטור ממס רכישה בהנחה שכל אחד מכם מחזיק כיום בבעלות על 50% דירה.
*לסיים את התואר.
זה יותר חשוב מרוב מה שציינת.

בהצלחה בהמשך הדרך!

הפוסט מדגיש כמה חבל שאין השכלה פיננסית במערכת החינוך. לא ברור אם זו יד מכוונת או שפשוט לימודי תנ"ך יותר חשובים.
מצד אחד זה נכון. מצד שני זה גם מראה שהדור הצעיר מחפש לעיתים קיצורי דרך, והמושג "הכנסה פסיבית" הפך למטרה גדולה מדי בגיל צעיר מדי ליותר מדי אנשים. הרבה נופלים בהבטחות לכסף קל, שמתברר כהפסד.

רואים וקוראים זאת!
שאפו ענק על השווי שלך בגיל 24. לא טריויאלי (מניח שהייתי שווה אולי חצי בגילך).
היה לך מזל שהשוק הלך נגדך וה"טעויות" עלו לך בכסף קטן יחסית שניתן לראות בו מעין שכר לימוד. כשיהיה לך תיק של 6-7 ספרות - לא תחזור על אותן "טעויות". אצלי ההשקעות בתחילת הדרך הלכו איתי והזחיחות הביאה אותי להפסדים ממומשים של 600 אש"ח (יכול לקרוא ביומן המסע שלי).

לא בהכרח. משכנתא היא מינוף / אם לא היתה דירה באופק והכסף היה הולך לתיק מפוזר לטווח ארוך עם "ידיים חזקות"- זה היה משתלם.

תמשיך לעדכן אחי ובהצלחה!
מסכים איתך אין ספק שעדיף לטעות בשלב מוקדם יחסית, אקרא אני באופן כללי חושב ששיתוף טעויות \ הפסדים מעיד על אמינות ואפשר ללמוד מהתהליך בצורה טובה יותר.
תודה רבה ואשתדל לעדכן כל תקופה.

מצד אחד זה נכון. מצד שני זה גם מראה שהדור הצעיר מחפש לעיתים קיצורי דרך, והמושג "הכנסה פסיבית" הפך למטרה גדולה מדי בגיל צעיר מדי ליותר מדי אנשים. הרבה נופלים בהבטחות לכסף קל, שמתברר כהפסד.
מסכים חלקית , חושב שכן צריך להתחיל בגיל מוקדם , השאלה איך עושים את זה נכון ופה זה עניין של משתנים רבים.

מסחר עצמאי או תיק מנוהל?

מרשים מאוד לגילך!

הקל"צ שלכם יקר יחסית (באופן אבסולוטי, אבל גם לתקופה בה קניתם). אם וכאשר הריבית תרד, שווה לשקול מחזור.
לגבי המשתנה צמודה - פריסה ל30 שנה אומרת שבמשך כעשור אתם משלמים החזר שעולה לאורך זמן, אבל הקרן כלל לא יורדת וכנראה גם עולה. כדאי לשאוף לסגור את המסלול, אפילו חלקית, מהר יחסית מכספים שמתפנים לכם.

במידה מסויימת, יכול להיות שאחרי סיום התואר תהיה לך ירידת שכר בשנים הראשונות אחרי סיום הלימודים.

ביולי 2022 נכנס לתוקף תיקון 9 לחוק המכר, כך שמדד תשומות הבנייה חל רק על 40% מיתרת החוב ולא על כל הסכום. מצד שני הריבית במגמת עלייה ואולי טוב עשיתם שקיבעתם אותה.

היו לך הרבה הימורים שלא צלחו, מניות חלום, מינוף וכו׳. אבל יצא לך טוב שזה קרה יחסית בתחילת הדרך ובגיל צעיר, לצד הכנסה גבוהה יחסית לגיל וחסכון אגרסיבי. אתה תצא מחוזק מהטעויות שעשית.

בהצלחה בהמשך הדרך!

מסחר עצמאי או תיק מנוהל?
עצמאי
מרשים מאוד לגילך!

לפני לקיחת המשכנתא עשיתי משא ומתן עם כמה בנקים , לצערי זאת ההצעה הכי טובה שקיבלתי והייתי צריך לעמוד בזמנים , למרות שנכון להיום לא היו מאשרים לי את המשכנתא אז זה יחסי. זאת השאיפה לנסות לסגור את המסלולים הצמודים כמה שיותר מהר. נמתין לשינוי אפשרי בעתיד של הריבית ונשקול מחזור \ שינויים.

נכון. יש חשיבה על כך בת זוגתי תסיים את התואר כבר שנה ונכנסה לשוק העבודה במשרה טובה , לכן אנחנו במצב שמאפשר את זה עם מרווח ביטחון בהוצאות - הכנסות.

באופן כללי גם השירות לא היה מספק.

ניסיתי לקרוא על כך , על קופת הגמל הראשונה באלטשולר עשיתי קיזוז כנגד רווחים שהיו לי. לגבי הפוליסה שנסגרת בתחילת 2023 הבנתי שיותר בעייתי לעשות קיזוז מס מול רווחים שונים אשמח לאור ומידע על הנושא. והתיקים באקסלנס ופפר עדיין פעילים.

מודע לכך. בכל זאת העדפנו.

דירה להשקעה להחזיק אותה לאורך שנים ולהשכיר אותה, אזור עם פיתוח עירוני מתקדם.

אין ספק.

יודע , הכוונה היא שיש שיקול האם להעביר ולאיזה מסלולים.

משכנתא על שמי.

בהצלחה בהמשך הדרך!

תודה רבה על התגובה.

*אשמח לדעת איך אתם מגיבים בצורה של ציטוט כדי שאגיב בצורה ברורה יותר.

מסכים חלקית , חושב שכן צריך להתחיל בגיל מוקדם , השאלה איך עושים את זה נכון ופה זה עניין של משתנים רבים.
אין ספק שכדאי להתחיל לחסוך ולהשקיע מגיל צעיר ככל הניתן, אבל גם צריכים ללמוד לנהל את הסיכון בצורה נכונה.
מרגיש שאנשים שכיום בשנות העשרים לחייהם נוטים לקחת יותר סיכונים מאשר אלו שהיו בשנות העשרים לפני עשור.
יש לכך הרבה סיבות שאני יכול לחשוב עליהן, בעיקר יותר חשיפה ודיבור מכל מיני קבוצות ומקורות במדיה החברתית - אבל לא רק.

יש היום אפשרות להשקעה נזילה (פקדונות לטווח קצר, מקמ, כספית), למה לא להכניס את רוב הקרן חירום לשם במקום שתאכל לאיטה על ידי האינפלציה?
בטווח המיידי רוצה לקנות קרן כספית איילון עם דמי ניהול 0.04 לפחות עד תחילת שנה הבאה (מתעדכן כל שנה לפי מה שהבנתי) , וריבית דומה לשאר הקרנות ממה שראיתי באתר פאונדר.
למה לא לאחד תיקים?
אשמח להרחבה מבחינת כדאיות בענייני מס \ יתרונות חוץ מדמי ניהול כפולים ( הדמי ניהול בפפר שוליים מבחינתי עמלות קניה מכירה שלהם טובות)
לא אומר שזה רע, אבל למה אתה מתקבע על נדל''ן? במיוחד בהתחשב בעובדה שיש עוד כמה שנים טובות עד שתגיעו לשם ולכן הרבה משתנים לא ידועים
האמת לא מקובע , כרגע ממשיך לחסוך ולצבור הון פתוח ואשמח לשיתוף של רעיונות.

יפה מאוד.
בגילך (שלא רחוק מגילי) הייתי פחות מתעסק בתיקי השקעות ויותר מתרכז בלימודים ובקריירה, גם אם תעשה תשואה מדהימה של 50% השנה על תיקי ההשקעות כל מה שעשית זה 15,000 שקל, שזה נחמד אבל לא באמת לוקח אותך לשום מקום, אתה כרגע עושה את הסכום הזה בחודש וחצי של עבודה. תעבוד על בניית ההון העצמי דרך הקריירה ורק לאחר מכן תתמקד יותר במקורות הכנסה נוספים והשקעות רק אחרי שלמדת אותן לעומק (בין אם זה נדל"ן או מניות או מה שתרצה), כמו שראית זה לא חוכמה להכניס קודם כסף ואז להבין מה עשית, אם תבין לעומק לאן אתה נכנס תחסוך לעצמך שכר לימוד נכבד. עד אז הייתי שם את הכסף בטייס אוטומטי במדדים ברוח הבלוג. אם אתה מרגיש שהפיתוי "להתפזר" ולקנות ספקולציות הוא גדול בתיק עצמאי אולי כדאי לעבור לקופת גמל להשקעה, אמנם דמי הניהול פחות טובים אבל חשוב גם להכיר את הפסיכולוגיה של עצמך במידה ואתה חושב שזה חל עלייך, בכל מקרה ממליץ ללמוד הכל מהכל ולהיכנס להשקעה רק כשאסטרטגיית ההשקעה והרציונל מאחוריה ברורים לך, אחרת לא תצליח להתמיד בה.

וגם, לשפר דמי ניהול בפנסיה זה מטרה לשבוע הקרוב, לא ל-5 שנים. על הדרך תוודא שאתה לא משלם עמלות לבנק. בהצלחה רבה

נכון ללגת על תיק מסוכן יותר ככל שאתה צעיר כי יש לך יותר זמן לתקן אם טעית.
מקבל. בתנאי שהסיכון באמת מעלה את התשואה בתוחלת.
מניות חלום על מאה אחוז מהתיק, או מינוף גבוה לצורך השקעה בשוק ההון יכולים להפיל אותך מהר לקרשים.

טעות ראשונה "בת זוגי" או "זוגתי" ולא "בת זוגתי"

ובקשר לתיק,
הפסדים בקופת גמל ובפוליסת חיסכון הם הפסדים סופיים, אבל הפסדים בשוק ההון הם הפסדים הניתנים לקיזוז ואם נותרו אז להעברה.

תוציא טפסי 867 ו־857 מהבנקים ובתי ההשקעות, ותראה אולי מגיע לך יש לך אפשרות לקזז ולהעביר הפסדים ולקבל החזרי מס.

בקשר לדירה, אתה מציין שהיא רשומה בטאבו על שימך, ואני מבין ששניכם מחזירים את המשכנתא יחד?
האם מצבה המשפטי של הדירה מוסדר בהסכם בכתב בינכם? מה קורה אם לא תגיעו לנישואים ותפרדו?

טעות ראשונה "בת זוגי" או "זוגתי" ולא "בת זוגתי"
תוקן.
בקשר לדירה, אתה מציין שהיא רשומה בטאבו על שימך, ואני מבין ששניכם מחזירים את המשכנתא יחד?
האם מצבה המשפטי של הדירה מוסדר בהסכם בכתב בינכם? מה קורה אם לא תגיעו לנישואים ותפרדו?
אני מחזיר את המשכנתא. כמובן קיים הסכם משפטי מסודר לכל תרחיש "גרוע" שיכול לקרות.
תוציא טפסי 867 ו־857 מהבנקים ובתי ההשקעות, ותראה אולי מגיע לך יש לך אפשרות לקזז ולהעביר הפסדים ולקבל החזרי מס.
האם הקיזוז הוא לאותה שנת מס בלבד? או שניתן לבצע קיזוז על ההפסד בשנת מס אחרת במידה וקיימים לי רווחים באותה שנת מס אחרת?
תודה על התגובה.

האם הקיזוז הוא לאותה שנת מס בלבד? או שניתן לבצע קיזוז על ההפסד בשנת מס אחרת במידה וקיימים לי רווחים באותה שנת מס אחרת?
הקיזוז הוא שנתי, אבל הפסד מועבר הוא בלי הגבלת זמן.
באופן כללי:
במהלך כל שנת מס לוקחים את כל רווחי ההון הריאלים והפסדי ההון הנומינליים, כשהעמלה לבית ההשקעות גם נחשבת להפסד.
מסכמים ומגיעים לסכום שהוא בעצם או הרווח הון השנתי או הפסד ההון השנתי.
אם יש רווח הוא מחוייב במס.
אם יש הפסד, אז הוא מועבר לשנה הבאה, ומתווסף להפסדים/רווחים שיווצרו באותה שנה.

אין הגבלת זמן על העברת הפסדים לשנים עוקבות, אבל יש להגיש דוח לכל שנה שאתה מעביר ממנה או דרכה.

דבר נוסף שלא ציינתי קודם, יש לך משכנתא, משמע יש לך ביטוח חיים.
אתה מקבל אישורים על הביטוח חיים הזה כל שנה, ובהתאם לאישור גם ניתן לקבל זיכוי ממס באמצעות דו"ח שנתי.

ועוד דבר, אני מבין שאתה מתכוון להשאיר את הדירה בתור דירה להשקעה והיא לא תהיה דירה יחידה, כלומר במכירתה לא יהיה פטור.
תבקש מהבנק של המשכנתא ותשמור, אישורים שנתיים על "ריבית ריאלית", ריבית ריאלית ניתן לקזז מהרווח במכירת דירה, ובכך להקטין את מס השבח.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
האיש שבאמצע יומן מסע - האיש שבאמצע יומני מסע אישיים 11
ריש-לקיש יומן מסע - בדרך הנכונה יומני מסע אישיים 28
ס יומן מסע בדרך לחירות כלכלית יומני מסע אישיים 11
A יומן מסע משפחתי יומני מסע אישיים 14
M אולי אני גם אכתוב יומן מסע? יומני מסע אישיים 50
T יומן מסע - צעיר סולידי יומני מסע אישיים 15
R יומן מסע לזוג צעיר יומני מסע אישיים 8
H יומן מסע - סטודנט לקראת הסוף (וההתחלה...) יומני מסע אישיים 7
ב יומן מסע בעשר אצבעות יומני מסע אישיים 41
י יומן מסע - חולם שמתעורר חלקית יומני מסע אישיים 8
W יומן מסע - זוג בני 28 יומני מסע אישיים 18
D יומן מסע - לחתונה אוף טופיק 18
I יומן מסע לחייל המשוחרר יומני מסע אישיים 21
מ יומן מסע אישי - גיל 33 יומני מסע אישיים 10
R צעדיי הראשונים בחיים הבוגרים - יומן מסע רנדומלי יומני מסע אישיים 4
א יומן מסע של שני בנים ואבא שלהם יומני מסע אישיים 2
H יומן מסע | דור ה-Y יומני מסע אישיים 17
Wizard יומן מסע החל מ-30 יומני מסע אישיים 10
M יומן מסע מגיל צעיר יומני מסע אישיים 24
D יומן מסע אל הלא נודע יומני מסע אישיים 50
R יומן מסע של מורשע לשעבר יומני מסע אישיים 16
Y יומן מסע של בחור מתלבט יומני מסע אישיים 22
D יומן מסע - מהגנה להתקפה יומני מסע אישיים 53
F יומן מסע - זוג צעיר. מטרה: חופש כלכלי יומני מסע אישיים 13
ל יומן מסע שלי - לשם ובחזרה יומני מסע אישיים 37
deussex יומן מסע לחופש כלכלי, מימוש ומשמעות לחיים יומני מסע אישיים 305
O יומן מסע, מטרות ותהיות לעתיד. יומני מסע אישיים 21
Shay36 יומן מסע - הדרך לחיות ולהתעשר מעולם ממניות. יומני מסע אישיים 17
ז יומן מסע משעמם יומני מסע אישיים 19
D יומן מסע של חוסך סביר מינוס יומני מסע אישיים 44
ב יומן מסע שלי יומני מסע אישיים 5
F יומן מסע של הייטקיסט בתחילת דרכו באחת מחברות ה-FANG (גאמפא) יומני מסע אישיים 21
ז תחילתו של יומן מסע פרקטי יומני מסע אישיים 19
ח יומן מסע - טווח ארוך או קצר יומני מסע אישיים 9
אומרית יומן מסע- ההתחלה יומני מסע אישיים 41
L יומן מסע 2020 יומני מסע אישיים 39
Mr. Bigglesworth יומן מסע של חתול קירח יומני מסע אישיים 60
Cassandra Gemini יומן מסע של זוג הייטקיסטים יומני מסע אישיים 30
chen15 פתיחה של יומן מסע בסיומה של שנה יומני מסע אישיים 141
C יומן מסע לעצמאות כלכלית לאדם הצעיר יומני מסע אישיים 7
ו יומן מסע אישי - שלב א' יומני מסע אישיים 4
ט יומן של התחלה מהוססת יומני מסע אישיים 17
ח יומן חיים יומני מסע אישיים 94
סול יומן המסע של סול יומני מסע אישיים 35