• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

חבות מס במסגרת העסקה באקדמיה + מלגה

• פותח הנושא פותח הנושא Oringa
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

Oringa

משתמש רגיל
דירוג
1,403
שאלה זו מופנת בעיקר לאנשי אקדמיה שקיבלו מלגות במקביל להעסקתם כמתרגלים \ עוזרי הוראה \ עמיתי מחקר באותו המוסד - האם כאשר קיבלתם מלגת קיום במקביל לעבודתכם במוסד, נאלצתם לשלם מס הכנסה גם על המלגה עצמה, למרות שאם הייתם מקבלים רק את מלגת הקיום בוודאות לא הייתם משלמים עליה מס?

בדקתי את התיקון למס הכנסה בנוגע למלגות ואין אמירה חד-משמעית בנוגע לסוגיה הנדונה.

אשמח לשמוע מה מקובל במוסדות אחרים בארץ,
תודה!

לא הייתי במצב הספציפי שתיארת. אבל מזכרוני פקודת מס הכנסה אומרת שהמלגה מוענקת לך כדי שתוכל להקדיש את רוב המרץ והזמן שלך למחקר. אם במקביל אתה מלמד כמה שעות פה ושם, זה לא אמור לשנות. במקרה הזה המלגה תהיה פטורה ממס. אבל אם רוב המרץ והזמן שלך הולך על עבודה בשכר (הוראה, בדיקת עבודות וכו'), ואתה גם עושה בצד קצת מחקר - אז הם יכולים בצדק לדרוש ממך מס על המלגה.
בד"כ האוניברסיטה בעצמה תקבע מה לדעתה המצב שלך, ולפי זה תקבל את זה נקי, או כמשכורת.
כל זה מתוך קריאה חובבנית. אני לא מייעץ או בעל מקצוע בתחום המיסוי.

למיטב ידיעתי האונברסיטה העברית לא מעבירה למס הכנסה וביטוח לאומי מידע על המלגות המשולמות לסטודנטים לתארים מתקדמים, בין אם הם מועסקים מספר שעות בשבוע כעוזרי הוראה ובין אם לא.

אין קשר ביניהם:
על מלגת קיום בפירוש יש תיקון שמממציא לך פטור להכנסה הזו ( תיקון 175 לפקודה שאותו קראת).
על מלגות אחרות, במידה שצריך לשלם מס אז אתה משלם עליהן.

לפני שאסכם - התגובה שלי היא לא ייעוץ או תחליף לייעוץ מס, אני לא יועץ מס.

לא תצטרך לשלם מס על מלגת קיום- כי כמו שראית יש לה פטור ( שמפריד אותה בבירור משאר המלגות), גם אם יש לך מס שאתה משלם על מלגות אחרות.

אני מסמן קבוע בטופס 101 שאני מקבל מלגה, ולמרות זאת לא משלם מס הכנסה (השכר שלי משתנה לאורך השנה בין פחות ממינימום למעט יותר, אך יחד עם המילגה הוא במדרגה של 20% - אם היה מחוייב).
יתירה מכך- ארגון הסגל הזוטר מנחה שבתמורה למילגה אסור להתחייב לא לעבוד, שכן הגדרת מלגה בחוק דורשת שלא תינתן תמורת התחייבות כלשהי.

נערך לאחרונה ב:
תודה לכולם. הקטע הוא שהעניין לא בשליטתי כיוון שהמוסד מנקה מס במקור. המוסד החליט להגדיל ראש לפי הפרשנות שלו לסעיף 2.3 בחוק: "כמו כן, וכפי שהובהר בתיקון 182 הפטור יינתן רק מקום בו לא ניתנה כל "תמורה" בגין המלגה (ובכלל זה מילוי תפקיד אצל נותן המלגה), אך זאת למעט חריגים שהוצאו מגדר "תמורה", כפי שיובהר להן."

לדעתי המוסד פשוט יורה לעצמו ברגל - הוא מדרבן אותי ללכת לתרגל במקום אחר להשלמת הכנסה.

• אהבתי
Reactions: HHH
<להבנתי הלא מקצועית ואולי שגויה>
אם אתה מתרגל בתמורה למלגה אז המוסד צודק.
אם המלגה לא קשורה לתרגול, והתרגול הוא בשכר נפרד (עם תלוש והפרשות וכו') אז אני לא מבין את הטענה.
תוספת: אני מניח שגם אם התרגול הוא בשכר נפרד- אם הוא חלק מההסדר מול המוסד עבור קבלת המלגה המוסד עדיין צודק.

למיטב ידיעתי האונברסיטה העברית לא מעבירה למס הכנסה וביטוח לאומי מידע על המלגות המשולמות לסטודנטים לתארים מתקדמים, בין אם הם מועסקים מספר שעות בשבוע כעוזרי הוראה ובין אם לא
כך היה גם כשאני הייתי מתרגלת באוניברסיטת תל אביב.

אם אתה מתרגל בתמורה למלגה אז המוסד צודק.
למיטב ידיעתי (ואולי גם אני טועה), אם אתה מתרגל באופן קבוע ויש לך תקן אז צריכים לחול בינך לבין האוניברסיטה יחסי עובד-מעביד, ולכן אי אפשר להעסיק אותך כמתרגל ולשלם לך במלגה. גם המשכורת שלך במקרה כזה מגיעה ממדור השכר הכללי של האוניברסיטה, בניגוד למלגה שמגיעה מרשות המחקר (והמימון של המלגה הזאת מגיע ישירות מחשבון של איזשהו חוקר, שצריכים להתקיים לגביו אי אילו תנאים)

לפחות באוניברסיטת תל אביב התנאים לקבלת מלגה מאוד הוקשחו כי רשות המחקר ראתה שחוקרים עושים מזה בורדל, אבל עדיין אסור היה להתנות את המלגה בביצוע עבודה כלשהי. אני הבנתי שיש איזו הסכמה שבשתיקה בין המלגאים לאוניברסיטה לגבי העניין הזה, כאילו שזה משרת את האינטרסים של שני הצדדים מבחינת העלמת מס.... לא יודעת איך זה אצלכם ;)

אין כאן שום טריק. אני חוקר במרבית זמני הפנוי וביום בשבוע אני אמור להעביר תרגולים. אני מקבל מלגה בגין המחקר מתקציבים שברשות המנחה ושכר ממדור הוראה. הפרשנות הזו הזויה שכן יתכן מצב שבו מלגאי יתחיל לעבוד באותו המוסד והשכר נטו שלו יירד כתוצאה מכך.

@Yoss בוודאי שלא. אלו שני דברים בלתי תלויים לחלוטין שמתקיימים בנפרד.

"אמור" כי במסגרת המיסוי המעודכן אינני מתכוון לבצע תרגול כלל, ובכל זאת לקבל מלגה.

ארגון הסגל הזוטר מנחה שבתמורה למילגה אסור להתחייב לא לעבוד, שכן הגדרת מלגה בחוק דורשת שלא תינתן תמורת התחייבות כלשהי
מדוע אסור לחייב שלא לעבוד תמורת המלגה?

דווקא בפקודת מס הכנסה (תיקון 182) מצוין שמה שלא נחשב כתמורה זה:
"התחייבות של הסטודנט או החוקר להקדיש את מרב מרצו וזמנו ללימודים או למחקר, והכל במוסד הלימוד והמחקר"
וכל עבודה במקביל יכולה להיחשב כפגיעה בהתחייבות להקדיש זמן ללימודים/מחקר.

(לא משפטן, לא יועץ מס, נטו פירוש חופשי שלי של הכתוב)

בטכניון לא משלמים מס הכנסה על מלגות המחקר בתארים גבוהים, גם כשמקבלים שכר נפרד על תרגול. השכר על התרגול בד"כ לא מגיע לסף המס, כך שאפשר להגיע להכנסה גבוהה למדי (כ-10k) פטורה ממס הכנסה.

אני
וכל עבודה במקביל יכולה להיחשב כפגיעה בהתחייבות להקדיש זמן ללימודים/מחקר.
אני מניח שהפרשנות של הסגל הזוטר מצמצמת יותר, כך ש"להקדיש את מרב מרצו וזמנו" <קטן מ> או <שונה מ> "התחייבות לא לעבוד".

ממה שאני מכירה, בדרך כלל מקבלים מלגה לחוד ושכר על תרגול/בדיקת תרגילים לחוד. הראשון תלוי במחקר/מנחה/מוסד והשני הוא תמורת עבודה. לא תמיד מקבלים את שניהם והם לא מותנים זה בזה. הראשון לא חייב במס ומועבר נקי לסטודנט (גם ללא שום הפרשות סוציאליות) והשני הוא שכר על עבודה, מקבלים עבורו תלוש ומנוכה מס הכנסה ושאר ההפרשות.

אני חושב שהישראבלוף של "זו מלגה ולא הכנסה" צריך להיגמר.

בסופו של דבר זה פוגע גם בסטודנט:
1) אין הפרשות סוציאליות.
2) זה מעוות את הקשר בין המנחה לסטודנט כי צד ג' (המוסד) משלם את המלגה של הסטודנט. במצב אידיאלי המנחה צריך לשלם וזו צריכה להיות משכורת לכל דבר כדי לייצג את האינטרס של 2 הצדדים בפעילות.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ג האם יש הצמדה וריבית על חבות מס שנוצרה בשנה קודמת עקב פריסה לאחור של מס שבח? מיסים 7
1 דמי לידה - חבות מס מיסים 11
S חבות מס של ידועים בציבור כשלאשה אין הכנסה חייבת במס מיסים 2
N האם יש צורך בהגשת דו״ח אם אין חבות מס? מיסים 16
פ קיזוז דיוידנדים חו"ל עם הפסד הון מחו"ל ללא חבות מס מיסים 3
Regevkr חבות מס בהשאלת מניות מיסים 1
י מתנה לילד נירות ערך, נשארת חבות מס במכירה? מיסים 30
S חבות מס בארהב - לא אזרח/תושב, כן בנק אמריקאי, מסחר IB מיסים 2
S הפרדת כספים עם חבות מס שונה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 16
E שאלה היפותטית לגבי חבות מס הכנסה + בט"ל למי שעובד חלק מהשנה מיסים 5
O עצמאי ללא חבות מס - גובה הפקדה לקופת גמל שוק ההון 5
the_newbie הקטנת חבות מס ע"י קניית ני"ע דומים שוק ההון 12
ס חבות ביטוח לאומי על RSU למי שלא עובד מיסים 7
Amiora חבות במס על הכנסות מקרן הסיוע במילואים עבור שכירים מיסים 1
פ היטל השבחה לאחר שינוי תב״ע לפני קבלת היתר - גלגול חבות ברכישה נדל"ן 2
T רווחים כלואים בעסק והקטנת חבות המס שלו מיסים 7
סבא של באפט חבות המס במכירת ניירות דולריים מיסים 94
M האם מטבע הבסיס של החשבון משפיע על חבות המס? שוק ההון 4
D תשלום מס למובטל שסוחר בברוקר זר מיסים 3
B החזר מס לבני זוג מעל 60 שאחד מהם נכה מיסים 2
מ בקשה להחזר מס מיסים 5
ע בהגשת 1301 יחיד מקוון אין אפשרות לבחור ב2025 כשנת מס? מיסים 13
ה שאלות על מגן מס וקיזןזי מס שוק ההון 1
K זיכוי מס על ביטוח חיים של משכנתא מיסים 0
פ דיווח מס IBKR שוק ההון 1
D מגן מס בדיעבד מיסים 2
י גמל IRA - טופס 867 / ניכוי מס במקור פוסטים מאיכות נמוכה 11
בן מלך תיאום מס מיסים 8
ס מה נחשב ל"אירוע מס"? ברוקרים ופלטפורמות מסחר 20
B תשלום מס IBKR על 2024, 2025 -התייעצות מיסים 4
A איך מחשבים את הכסף הנחוץ לפרישה בהתחשב בכך שיש מס הכנסה על שוק ההון 32
ס בקשה להחזר מס בשנה שבה השתתפתי בESPP מיסים 5
T הקטנת תשלום מס מראש במקרה של סיום העסקה בחודש יוני מיסים 6
M תיאום מס על רווחים משוק ההון מיסים 3
Gari איך יודעים מה בסיס ההצמדה לצורך מס רווחי הון של קרן אירית מסוימת שנרשמה למסחר בבורסת תל אביב ונסחרת בש"ח? שוק ההון 12
M הגשת דוח לניקוי מיסים מרווח בשוק ההון דרך ברוקר שלא מנקה מס מיסים 4
ע מס רווח הון בני"ע זר בתוך קרן השתלמות IRA פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 4
ד תיאום מס על פנסיית שאירים מיסים 1
B מציאת יועץ מס מיסים 6
V האם אתם משלמים מס מיותר באינטראקטיב ישראל? (וגם: מחשבון שבניתי) מיסים 1
algo.il חיוב מס הכנסה לא מוצדק על העברה כספית לחשבון השקעות לחו"ל - מה עושים? מיסים 5
ע אירוע מס - איך למזער את זה? שוק ההון 2
E החזר מס - איך להצהיר על המס ששילמתי בגין שכר דירה מיסים 6
ח איפוא אפשר למצוא אישור על ניכוי מס במקור מקופת גמל? מיסים 6
R טעות של הברוקר בחישוב מגן מס בנייר של איישרס מיסים 11
T מומחה מס ישראלי ואמריקאי לטובת ייעוץ מיסוי ברילוקיישן מיסים 1
A איפוס תיק לצורך יצירת מגן מס שוק ההון 6
T ניכוי מס במילואים ללא עבודה מיסים 2
A זיכוי כנגד מס זר ששולם בארה"ב על ריווחי הון מיסים 24
D חיסכון בעלוץ דוח מס קריפטו והשקעות אלטרנטיביות 5

נושאים דומים

Back
למעלה