שלום וברוך (ברוכים) הבא (הבאים) לפורום,
דעתי האישית:
1. מצבכם מעולה יחסית לגילכם (וביחס לממוצע באוכלוסייה). תמשיכו ככה. תתנהלו נכון, תחסכו, תתרחקו מחובות.
2. המצב הכלכלי בכל העולם לא מזהיר, ובישראל נוספים לזה לחצים בטחוניים. זאת תקופה מלחיצה, עצובה, קשה. אולי גם זה לא זמן מוצלח לקבל \ לשנות החלטות משמעותיות.
3. אם אשתי ואני היינו קונים דירה בגיל 28 לפני הילדים - היינו מתבאסים עליה אחריהם. היום בני 38 ולמדנו כמה דברים על ילדים, על עצמינו, ועל החיים. אולי עוד כמה שנים בשכירות זה לא כזה נורא (אלא אם שוק הנדל"ן בישראל יביס את המדדים בהם אתם משקיעים, אבל אני אישית לא מאמין שזה יקרה. מצד שני, אני סתם כינוי אקראי ומרושע בפורום אנונימי, אז לך תדע מה ההערכה שלי שווה)
בכל מקרה המון בהצלחה
תודה רבה!
חייב להגיד, בשביל כינוי אקראי ומרושע אתה דווקא נשמע כמו בחור נחמד
מאמין שמה שאמרת זאת שאלת מיליון הדולר, רק היום קראתי שהאינפלציה רק גדלה ונראה שהריבית תעלה, בהתחשב בזה שהמחירים לא יורדים במיוחד זה רק מרחיק את המטרה הסופית עוד יותר, אבל באמת נראה שיש לנו לא מעט "הפתעות" בזמן האחרון ובלי קשר לא כדאי שנקפוץ להרפתקאות.
מצטרך לעצות של
@קפיטליסט מרושע .
עוד אופציה - האם יש דירת "ביניים" שתוכל לשרת אתכם 5-7 שנים במחיר נמוך יותר? למשל, להתפשר על מספר החדרים, הכיוון או הנגישות. אם תצליחו למצוא דירת מגורים במליון שקל פחות, זה יהיה נפלא.
כמו שאתה מבין, חייבים להתפשר כאן, השאלה היא על מה.
בהצלחה!
תודה!
אנחנו עברנו דירה עכשיו (בשכירות) למקום שכן יחסית יקר, אבל המטרה שלנו היתה למצוא מקום לגור בו עכשיו כ-10 שנים לפחות, אנחנו מתכננים שיהיה לנו ילד כבר בעוד איזור השנה בע"ה. כן מצאנו לדוגמה דירה לא רעה בכלל ב1.85 בערך שזה מחיר שעקרונית אנחנו אמורים לעמוד בו, אבל לא נעבור אליה לפחות עד לשיפוץ רציני, אבל שוקלים אותה לקנייה להשקעה (או בכלל מחיר למשתכן אם נזכה).
אבל בכל מקרה, חושבים לא לעשות צעדים דרסטיים בינתיים.
לא בטוח שדירה להשקעה זה לא פיתרון ביניים טוב.
אני אישית עשיתי את זה, נדפקתי עם השוכרים (די בגלל שהייתי טירון), אבל כשהגעתי לקנות את דירת המגורים שלי שנה וחצי מאוחר יותר, הייתי עם 300 אלף יותר.
תקנו דירה ב1-1.3 באיזור שהשכירות בו יציבה.
תרוויחו שתהיו מבחינה מסוימת על הגל של שוק הדיור.
תקחו משכנתא לא בשמים, כזאת שהשכירות תכסה, וכשתחליטו ותצליחו לחסוך סכום ניכר, אז תמכרו את הדירה ותקנו איפה שתרצו.
יש בעיות בדירה להשקעה, אבל לפחות לא תרגיש כל פעם שתראה עליה במחירי הנדל"ן כיווץ בחזה...
אתם גם עדיין צעירים ולא "נעולים" על איזור מגורים.
הערת אגב, יכול להיות באסה שתפסידו את ההגרלות של מחיר למשתכן אם תקנו דירה להשקעה.
תעשה טובה לעצמך, תשחרר את הלחץ הזה, הוא לא יועיל לך בחיים ויחסית למירוץ עכברים שאנחנו חיים בו, אתם במיקום סבבה.....
זה רעיון שאנחנו נפתחים אליו לאט לאט. העניין הוא שהסתכלנו על דירות במחירים האלה (אפילו קיבלנו הצעה ממתווך אחד שאנחנו מכירים) ואחרי שנכנסתי לכל מיני מחשבוני משכנתא לא ראיתי שהשכירות מכסה את זה. זה לא שזה היה פער משוגע, באיזור ה-500 שקל הפרש, אבל עדיין נשמע שההבדל בין שכירות להחזרי משכנתא (גם אם "מורחים" ל-30 שנה) הוא לא כזה גדול, אני כנראה מפספס משהו אבל.
המצב שלכם מעולה. כשהייתי בגילך עוד לא הייתי נשוי לאישתי, רק התחלנו לגור ביחד. היה לנו בערך אותו דבר כמו לכם בשקלים של היום - בהון ובהכנסה.
היום, 7 שנים אחרי, יש לנו בערך פי עשר.
לא עשינו שום דבר יוצא דופן או קשה במיוחד, בגדול עשינו דברים דומים למה שאתם עושים, פשוט במשך יותר שנים. סבלנות היא שם המשחק פה, תזכיר את זה לעצמך כל פעם שאתה מרגיש חרדה לגבי העתיד או המטרות שהצבת.
אם יש לך זמן, אתה יכול לקרוא את היומן שלי פה ״על פרשת דרכים פיננסית״. הוא מתאר את 4 השנים האחרונות שלנו.
אם זה ארוך מדי, זה תמצות של מה שעזר לנו:
קראתי את הסיפור שלכם והוא באמת מדהים! אתם ממש מקור השראה בשבילי ואחת הסיבות שהחלטתי לכתוב פה, נראה שיש פה אנשים שבאמת מבינים עניין ובגלל זה החלטתי לכתוב פה.
1. השקעה במדדי מניות פאסיבים בפיזור גלובלי זו הדרך הכי זולה ויעילה להשקיע באחד ממנועי הצמיחה הכי חשובים בעולם. מצויין שאתם כבר עושים את זה, ואם כבר צברתם בזה ניסיון וזה עובד לכם, תחשבו עשר פעמים לפני שאתם משנים את הקצאת ההון שלכם באופן דרמטי לאפיקי השקעה שאתם עוד לא מנוסים בהם.
2. דירה יחידה וזולה בישראל היא אפיק השקעה משתלם באופן יוצא דופן בזכות מינוף זול ופטור מלא ממס. עוד יתרון בדירה זולה להשקעה הוא שהיא תאפשר לכם להשקיע חלק קטן מההון שלכם כהון עצמי, ולהשאיר את החלק הארי במדדי מניות המוכרים והטובים. אני בזמנו שילמתי כ-130 אלף ש״ח בלבד לקבלן, ועוד כ-70 אלף על החזרי המשכנתא עד שהדירה הייתה בנויה ועל המזגן. כלומר במקום להצטרך לבטל את כל ההשקעה שלי במניות (לרבות אירוע מס כבד) על מנת לקנות דירת מגורים יקרה לעצמי, יכולתי רק להסיט חלק קטן מההשקעה במניות לצורך השקעה בנדלן.
זה בהחלט משהו שהבנו עם הזמן שכדאי לנו לשמר, גם כמו שכתבת אצלך ביומן מסע שאתה לא רוצה להוציא את הכסף הזה לקניית דירה זה פתח לי את העיניים מאוד, אבל בהחלט נראה שכרגע אין לנו את הסכומים שאנחנו יכולים יותר מדי לפזר בין דירה לסתם חסכון. אגב, אם כבר רציתי באמת לשאול מה דעתך אולי על הוצאת של 20-80 המדוברות. באופן תיאורטי זה מאפשר לנו לעמוד בדירת 4 חדרים באיזור שלנו (שאמורה להבנות אחרי 4 שנים) אבל אני לא בטוח שזאת תהיה החלטה חכמה במיוחד. הדבר הבא זה כמובן לנסות לזכות במחיר למשתכן, אבל זה כבר ייקח זמן (אם בכלל נצליח). ואחרי זה זה פשוט לקנות דירה יד שנייה שמצד אחד משמעותית יותר זולה מקבלן, מצד שני אנחנו נצטרך לקחת את הכסף עכשיו וזה יגרום להחזרי משכנתא יחסית גבוהים שכמו שהגבתי למישהו אחר פה, נראה שהשכירות לא מכסה בכלל.
3. מעסיקים מסויימים משלמים הרבה יותר מאחרים. בתחום שלי מדובר בגאמפא, וה-RSU זה game changer ענק. לא כולם מודעים להבדלים האלה בתחילת הקריירה והפערים רק הולכים וגדלים עם שנות הניסיון וההתקדמות האישית. תעשה סקר שוק בתחום שלך, הפערים יתבטאו בשכר בכניסה לתפקיד וגם בעדכוני שכר, בונוסים ומניות שנהוג לתת משנה לשנה. בכל תחום, ההבדל בין עד 5 שנות ניסיון למעל עשור ניסיון יכול להיות דרמטי וחשוב להשקיע בצמיחה המקצועית ולוודא שהשכר משקף אותה.
אני ראיתי אצלך ביומן אישי וזה באמת סכומים אסטרונומיים! כרגע אני עובד בסטארט אפ עם משכורת נוחה, עזבתי את אינטל ששם קיבלתי באמת RSU יפים אבל כולם ראו איך המנייה עשתה צלילה חופשית מאז. בכללי, אני תוהה לגבי זה אבל גם אם כן זה בטח יהיה בהמשך הקריירה, כרגע מאוד נח לי בסטארט אפ שאני עובד בו ועם הפרסומים של הרבה חברות גאמפא שעוברות למודל של 5 ימים בשבוע זה יכול להיות מאוד משמעותי מבחינתי. בלי קשר, משהו שלא ציינתי זה שאני גם מסיים עכשיו תואר במדעי המחשב באוניברסיטה הפתוחה, אחרי שאני אסיים כמובן הקו"ח שלי יהיה קצת יותר יפה (ביחד עם ה-9 שנות נסיון בערך שיהיו לי עד אז) ואני אוכל גם לפנות זמן חופשי להתרכז בפיתרון בעיות ליטקוד כמו משוגע ולהתכונן לראיונות המפרכים האלה, אולי אפילו לשכור מישהו חיצוני שיכין אותי לזה.
4. יש מדינות שהרבה יותר משתלם לגור בהן כלכלית מישראל. ברור שהגירה לא מתאימה לכולם ומגיעה במחיר כבד, אבל חשוב להבין שהישארות בארץ מגיעה במחיר כלכלי למי שיש לו אפשרות לחיות במדינה שבה שכר גבוה יותר ו/או מיסים נמוכים יותר ו/או כוח קניה גדול יותר. לא הייתי מייעץ למישהו להגר מסיבות כלכליות אבל הייתי שומר על ראש פתוח.
אני לא אגיד שזה פיתרון שלא חשבנו עליו, אבל אנחנו זוג דתי (כנראה שמת לב עם ה-בע"ה למינהם), אנחנו נצטרך לעבור לקהילה דתית כלשהי וגם למצוא עבודה שמאפשרת לך לא לעבוד בשבת ביחד עם בעיות שפה למינהם בחו"ל יכולה להיות בעיה, אבל זה משהו שאנחנו תמיד משאירים כפתרון.
אגב, היום צירפתי אותנו לאפליקצייה של FamilyBiz, למי שלא מכיר זה עיקרון שדומה מאוד לרייזאפ, היה לי קופון של 99 ש"ח במקום 350 ש"ח לשנה דרך בהצדעה, כרגע האפליקציה עוד מתאפסת על עצמה אבל זה נתן לנו נקודת מבט יותר נורמלית על מה שקורה במקום לקפץ בין אתרים ואפליקציות למינהם כדי להבין מה המצב שלנו. כרגע אנחנו באמת קצת שוחים בהוצאות, אבל בע"ה החודשיים הבאים צריכים להיות מתונים.
אגב 2, ספציפית למייקל, משהו שמאוד אהבתי במה שרשמת זה שאתה לא מינימליסט ולא מתכנן עכשיו לחיות במינימום כדי לפרוש מוקדם וכל דבר אחר, אני מאוד מתחבר לזה. אני אוהב את העבודה שלי (לפחות בינתיים) ואני לא רואה סיבה להפסיד לעבוד, פרישה מוקדמת היא ממש לא בראש מעייני אבל כמובן כמו כל אחד אני רוצה שתהיה לי רשת פיננסית טובה שאני אגיע לגיל פרישה עם סכום יפה מעבר לפנסיה, אבל גם לא לסבול בשאר הדרך.