• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

התעוררות מאוחרת - מה עושים עם הבלאגן בתיק ני"ע שלי

דביר חיות

משתמש רשום
דירוג
2
עובד בתפקיד בכיר בחברת הייטק לא מעט שנים. הצלחתי לצבור הון לא קטן והמשכורת נאה.
עד לאחרונה (במשך שנים...), לא התעניינתי כלל בתיק שלי ונתתי ליועץ ההשקעות שלי בבנק לטפל בדברים.
לאחר שהתחלתי לקרוא פה באתר ובכלל, אני מבין שככל הנראה מדובר בטעות מרה ואני רוצה להתחיל לעשות סדר בעניינים.
תיק ני"ע ערך שלי, כך מסתבר, מפוזר בין עשרות ניירות ונראה לי שאני משלם דמי ניהול אסטרונומיים על חלק מהם. בדיקה שעשיתי היום, העלתה שחלק גדול מהכסף שלי מושקע בניירות הבאים (ליד שם הנייר מפורטים דמי הניהול + דמי הנאמנות):

קסם אקטיב 30/70 – 0.76 + 0.03
מיטב תיק השקעות 25/75 – 0.89 + 0.04
הראל 30/70 – 0.69 + 0.04
אנליסט פיזור רחב 10/90 – 0.76 + 0.03
אלטשולר שחם 50-50 – 0.90 + 0.04
אילים מניות AI בינה מלאכותית חו"ל – 0.89 + 0.03
אי בי אי מחקה אינדקס בנקים ישראל – 0.50 + 0.02
אי בי אי מחקה Bloomberg US Intermediate Credit – 0.30 + 0.02
אי בי אי מחקה Bloomberg US Corporate 1-5 Years – 0.40 + 0.02
MTF מחקה Bluestar Asia Technology- 0.60 + 0.03
קסם ETF ת"א צמיחה – 1.00 + 0.03
קסם S&P Financial ETF מנוטרלת מט"ח – 0.80 + 0.03

כדי להשלים את התמונה, מדובר בכמעט 2.9 מליון ש"ח. בחלק מהניירות יש רווחים של עשרות ואפילו מאות אלפי ש"ח.

יש לי ניירות אחרים (מניות, קרנות כספיות), משאיר אותם לטיפול אחרי שאסדר את הבלאגן הזה.

לא מחפש המלצות ספציפיות (ומבין גם שככל הנראה לא אקבל אותן פה, מטעמים מובנים), אבל בהנחה שאני מעונין למכור את כל הניירות האלו ולהשאר באותה רמת סיכון כוללת, מה יכולות להיות אלטרנטיבות זולות יותר לניירות הנ"ל? אשמח לשמוע דעות (אם אפשר מנומקות, אז בכלל אהיה אסיר תודה...)

שמתי קסדה ונכנסתי למקלט ...

עד לאחרונה (במשך שנים...), לא התעניינתי כלל בתיק שלי ונתתי ליועץ ההשקעות שלי בבנק לטפל בדברים.
לאחר שהתחלתי לקרוא פה באתר ובכלל, אני מבין שככל הנראה מדובר בטעות מרה ואני רוצה להתחיל לעשות סדר בעניינים.
תיק ני"ע ערך שלי, כך מסתבר, מפוזר בין עשרות ניירות ונראה לי שאני משלם דמי ניהול אסטרונומיים על חלק מהם. בדיקה שעשיתי היום, העלתה שחלק גדול מהכסף שלי מושקע בניירות הבאים (ליד שם הנייר מפורטים דמי הניהול + דמי הנאמנות):

הראל 30/70 – 0.69 + 0.04

כדי להשלים את התמונה, מדובר בכמעט 2.9 מליון ש"ח. בחלק מהניירות יש רווחים של עשרות ואפילו מאות אלפי ש"ח.

יש לי ניירות אחרים (מניות, קרנות כספיות), משאיר אותם לטיפול אחרי שאסדר את הבלאגן הזה.

לא מחפש המלצות ספציפיות (ומבין גם שככל הנראה לא אקבל אותן פה, מטעמים מובנים), אבל בהנחה שאני מעונין למכור את כל הניירות האלו ולהשאר באותה רמת סיכון כוללת, מה יכולות להיות אלטרנטיבות זולות יותר לניירות הנ"ל? אשמח לשמוע דעות (אם אפשר מנומקות, אז בכלל אהיה אסיר תודה...)

היה לאמא שלי פעם תיק כזה ואז היא ביקשה שאעשה לה שם סדר:

1. טיפלתי בנושאי העמלות מול הבנק - (0.1% קניה מכירה, בלי דמי שמירה, עמלות מט"ח נמוכו וכו...בלי יעוץ).
2. שאלתי אותה מתוך הסכום הקיים, כמה היא מעוניינת בהשקעה מנייתית וכמה במשהו "סולידי"...נגיד מיליון ש"ח, 60% בכספית, 40% מנייתי.
3. מכרתי את כל התעודות של ה 20/30 וכו והעברתי לכספית.(היא רצתה גם קצת דולרים אז גם חלק כספית דולריות)
4. את הסכום הכולל שהיא רצתה במנייתי, השקעתי בתעודה של אינווסקו על הסנופי לאורך שנה...כאשר אני כל חודש מוכר את הסכום הנדרש מהתעודות "המנייתיות" שלה ומעביר לסנופי, עד למכירת כלל הברדק שהיה לה.

וזהו.

את הסכום הכולל שהיא רצתה במנייתי, השקעתי בתעודה של אינווסקו על הסנופי לאורך שנה...כאשר אני כל חודש מוכר את הסכום הנדרש מהתעודות "המנייתיות" שלה ומעביר לסנופי, עד למכירת כלל הברדק שהיה לה.
מדוע על פני שנה?

בהנחה שאני מעונין למכור את כל הניירות האלו ולהשאר באותה רמת סיכון כוללת, מה יכולות להיות אלטרנטיבות זולות יותר לניירות הנ"ל?
אתה רוצה שנחשב לך את רמת הסיכון של כל נייר ונציע אלטרנטיבה בסיכון זהה? מניח שאתה מבין שזה לא משהו שאפשר לעשות. אף אחד מאיתנו לא יודע לחשוב סיכון מול תשואה, כמות הפרמטריפ הלא ידועים גדולה מדי.

תפתח תיק עצמאי, ותחליט במה אתה רוצה להשקיע. אין יותר פשוט מזה.

מניח שאתה מבין שזה לא משהו שאפשר לעשות. אף אחד מאיתנו לא יודע לחשוב סיכון מול תשואה, כמות הפרמטריפ הלא ידועים גדולה מדי.
בוודאי שאפשר.
אבל בהנחה שאני מעונין למכור את כל הניירות האלו ולהשאר באותה רמת סיכון כוללת,
אתה לא יודע באיזה דרגת סיכון אתה, מאיפה לך שאתה רוצה להשאר באותה רמת סיכון? שלא לדבר על זה שרמת הסיכון משתנה כל הזמן...
קודם תחליט מה רמת הסיכון שמתאימה לך ואז לפי זה תחליט מה ואם למכור ולקנות.

בוודאי שאפשר.

אתה לא יודע באיזה דרגת סיכון אתה, מאיפה לך שאתה רוצה להשאר באותה רמת סיכון? שלא לדבר על זה שרמת הסיכון משתנה כל הזמן...
קודם תחליט מה רמת הסיכון שמתאימה לך ואז לפי זה תחליט מה ואם למכור ולקנות.
לכן לא כתבתי שאני מבקש להתאים את ההשקעה "מחדש" לסיכון האישי שלי, אלא לרמת הסיכון המשתקפת מקבוצת הניירות הנ"ל (לצורך העניין, נאמר שהחלוקה ביניהם שווה פחות או יותר). הנחתי, שקבוצת ניה"ע הנ"ל (בנטרול יתר הניירות האחרים שיש לי ושלא פירטתי כאן - משום שאת רמת הסיכון המתבטאת בהם קל לי יותר לשקלל בעצמי), משקפת רמה מסוימת של סיכון ולכן ביקשתי לשמוע דעות על ניירות שיכולים להוות חלופה שוות משקל, פחות או יותר, לקבוצת הניירות הנ"ל. הערכתי שאם אכנס לפירוט יתר הנכסים שיש לי (ני"ע נוספים, נדל"ן) זה כבר יהיה ממש יעוץ פיננסי, שאני ממילא לא אקבל (וגם לא אבקש) כאן.

(לצורך העניין, נאמר שהחלוקה ביניהם שווה פחות או יותר).
זה הנתון שהיה חסר בשביל לספק את התשובה שביקשת.
יש לך פה 12 ניירות, מתוכם 2 הם 100 אחוז אגח, 5 הם 100 אחוז מניות והשאר 90, 75, 70, 70 ו 50 אחוז מניות.

אז סך הכל התיק הזה ב 71.5 אחוז מניות אם באמת החלוקה בין הניירות שווה.

אז תיק של75-80% קרן מחקה מדד מניות רחב זולה והשאר קרן כספית יהיה בערך באותה רמת סיכון אבל במחיר הרבה יותר נמוך.

למה 75-80 ולא 71.5? כי הסיכון בניירות שבתיק הזה לדעתי גדול יותר מהסיכון בקרן מנייתית רחבה בשל הריכוז הצר יחסית במעט סקטורים ומניות והטיית יתר לישראל.

לא המלצה ולא ייעוץ.

חוץ מזה לדעתי לא נכון להסתכל על תיקים נפרדים לפי איפה שהם מנוהלים, אלא על כל ההון שלך ביחד. בסוף יש לך תיק השקעות אחד, גם אם הוא טכנית מפוזר אצל כמה גופים.

הראל 30/70 – 0.69 + 0.04

לא ממליץ. אכתוב מה הייתי עושה במצב שלך.
1. מוכר הכל.
2. מנייד לבנק או בית השקעות עם עמלות קניה ומכירה של לא יותר מ0.07% (אקסלנס, בינלאומי) וללא דמי משמרת.
3. חושב כמה כסף אני מסוגל להפסיד, מכפיל ב-2 וקונה 1209220 (מניות עולמי).
4. שאר הכסף - מה שאני צריך בשנה הקרובה שם במקמ או קרן כספית. מה שלא צריך בשנה הקרובה שם בקרן אג"ח ממשלתי כללי כמו 5131792.
5. פעם בשנה בוחן את סיבולת הסיכון מחדש ומאזן את התיק.
שוב: לא ממליץ.

מסכים עם התגובות מעל, אבל מוסיף את השנקל שלי:
המצב שהיה - היה. מה שנקרא sunk costs. נשמע שאתה מתחרט על הבחירות שעשית, וזה בסדר. כולנו עשינו בחירות לא טובות בתחום הכלכלי ובכלל.
רוצה לומר: תעשה חושבים עם עצמך מה אתה רוצה שיהיה, בלי קשר למה שהיה.
אחרי שתחליט מה אתה רוצה, אפשר להתייעץ כאן איך להשיג את המטרות. אם אתה לא בטוח מה אתה רוצה, אתה מוזמן לשתף את השיקולים.
בהצלחה!

לא ממליץ. אכתוב מה הייתי עושה במצב שלך.
1. מוכר הכל.
2. מנייד לבנק או בית השקעות עם עמלות קניה ומכירה של לא יותר מ0.07% (אקסלנס, בינלאומי) וללא דמי משמרת.
3. חושב כמה כסף אני מסוגל להפסיד, מכפיל ב-2 וקונה 1209220 (מניות עולמי).
4. שאר הכסף - מה שאני צריך בשנה הקרובה שם במקמ או קרן כספית. מה שלא צריך בשנה הקרובה שם בקרן אג"ח ממשלתי כללי כמו 5131792.
5. פעם בשנה בוחן את סיבולת הסיכון מחדש ומאזן את התיק.
שוב: לא ממליץ.
תודה רבה. אירוע כזה מגלם בתוכו תשלום מס לא מבוטל (כמה מאות אלפי ש"ח). קצת כואב. רק משתף...

תודה רבה. אירוע כזה מגלם בתוכו תשלום מס לא מבוטל (כמה מאות אלפי ש"ח). קצת כואב. רק משתף...
צודק אבל אני לא רואה תרחיש שאפשר להימנע מזה. דמי הניהול הגבוהים מזיקים הרבה יותר מאירוע מס.
מצד שני, אתה יכול לשאוב כח מלחשוב על התחושה הרעננה והנקיה שתהיה לך כשתפתח את המחשב ותראה תיק עם 2-3 ניירות בעלויות של בערך עשירית ממה שאתה משלם היום.

אולי פספסתי, אבל לא ראיתי שכתבת כמה רווחי הון יש כאן.
אם זה מעל הסף החדש (~700k), אז:
(א) חבל שלא עשית את זה לפני 3 שבועות, ב- 2024..
(ב) אולי כדאי לך לחלק את זה על פני כמה שנים, כדי להמנע מתשלום מס יסף

אולי פספסתי, אבל לא ראיתי שכתבת כמה רווחי הון יש כאן.
אם זה מעל הסף החדש (~700k), אז:
(א) חבל שלא עשית את זה לפני 3 שבועות, ב- 2024..
(ב) אולי כדאי לך לחלק את זה על פני כמה שנים, כדי להמנע מתשלום מס יסף
Point taken

1. אולי תשלם מעט פחות מ-25% (ייתכן ובחלק מהניירות אתה ממוסה לפי מדד המחירים לצרכן).
2. לא מדייק אבל נניח שכל התיק שלך במצטבר גובה דמי ניהול של כ-1% דמי ניהול, זאת אומרת שאתה משלם כ- 20-30K בשנה רק בשביל להחזיק את התיק, זה מטורף!
*** לא ציינת איזה תנאים יש לך בבנק, ייתכן ואתה משלם גם עמלה שנתית גבוהה של דמי שמירה בגובה של כ- 0.4% לשנה משמע עוד 12,000 ש"ח על כלום ושום דבר.
כבר הגענו ל- 30-40 שנתי!

כל המכירות האלו אולי יהיו כואבות ויקרות בטווח הקצר, אך יחסכו לך המון! בטווח הארוך.

לשם השוואה על תיק של 3 מיליון תשלם כ-4500 ש"ח על התעודה העולמית של אינווסקו.
וכ-1500 ש"ח אם תקנה את ה- S&P500.

***תזכור שקרן כספית משיקולי עלות, כדאי לך לקנות בבנק ולא בבית ההשקעות.

טכנית עדיף הפוך
הרבה פעמים הבנק נותן פטור מעמלת ק/מ על קרנות נאמנות אקטיביות (אותן הוא משווק באמצעות "יועץ" ההשקעות וגוזר מהן קופון), אז כתלות במקרה אולי כן עדיף למכור בבנק ולהעביר מזומן.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
H תחילת דרך מאוחרת - אשמח להמלצות יומני מסע אישיים 5
D פנסיה מאוחרת פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 22
T התחלה מאוחרת בצבירת הון יומני מסע אישיים 16
D פרישה מאוחרת פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
A קריירה מאוחרת למתכנת לשעבר התפתחות אישית 3
ר הארכת חיי המדף של הייטקיסט - פרישה מאוחרת התפתחות אישית 10
אוגורן כניסה קצת מאוחרת וקצת מהוססת לבורסה שוק ההון 23
ב פנסייה IRA והתעוררות מאוחרת... שוק ההון 0
M למשוך קצבה ולהפקיד אותה בחזרה לקרן פנסיה (פרישה מאוחרת) צרכנות פיננסית 0
D התפכחות מאוחרת מדי? יומני מסע אישיים 20
מ פרישה מאוחרת [ובתי מלוכה] אוף טופיק 49
ה 40,000$ בחשבון הבנק, מה הייתם עושים? שוק ההון 2
C קסם העלו דמי ניהול בקרן עוקבת ת"א 125 - מה עושים? צרכנות פיננסית 5
T האם אנחנו עושים מספיק? יומני מסע אישיים 27
H האם הניירות האלה עושים מה שאני חושב? שוק ההון 0
D מה עושים עם החלק הסולידי בתיק ההשקעות? שוק ההון 18
D למי שקונה מדדים כל חודש איך אתם עושים את זה? שוק ההון 7
א מה לעשות אם אין כסף להשקיע? ומה עושים כשרוצים לקנות משהו יקר? שוק ההון 13
T לקות בדירה מקבלן - שלא נותן מענה, מה עושים? נדל"ן 1
הירהורים מה הייתם עושים עם הRSUs ? פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 33
GeraltOfHaifa רוצים חיים כפריים. אני דרומי - היא צפונית. שנינו משפחתיים מאוד - מה עושים? התפתחות אישית 23
U מה עושים עם משכורת בדולרים? מיסים 23
ש איך עושים סדר בכל הבלגן של חסכונות/פנסיה/השתלמות וכו'? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
E מה עושים ? פוליטיקה, אקטואליה, דת-מדינה ושאר מרעין בישין 271
מ נזק מנזילה לדירה שלי מהשכן למעלה - מה עושים עכשיו נדל"ן 10
מ מה הייתם עושים במצבי? שוק ההון 8
R מה עושים עם תיק השקעות לפני מעבר לארה"ב שוק ההון 1
מ מה עושים עם לחם יבש? מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 15
ש מיטב דש לא מאפשרים להעביר ני״ע אמריקאי ל-IB. מה עושים? שוק ההון 11
ש מנהלת המשרד מנסה לבודד אותי. מה עושים? אוף טופיק 3
O תיק השקעות - עמלות גבוהות, מה עושים? שוק ההון 6
deussex האם אתם עושים חוזה השכרה דרך עורך דין ? מרגיש מבולבל, אשמח לתובנות נדל"ן 28
א סיכון מס בקרן השתלמות או שילוש של דמי הניהול - מה אתם הייתם עושים? שוק ההון 9
ט מה עושים עם 2.5 מליון כדי לדאוג לעצמך לעתיד? שוק ההון 10
Finfree עושים סדר...משפחה באמצע החיים יומני מסע אישיים 25
ב לחיות על הקצה או ללכת על בטוח - מה אתם הייתם עושים? נדל"ן 14
S ניתוח טכני - איך אתם עושים? פוסטים מאיכות נמוכה 9
GeraltOfHaifa אני רוצה להעשיר את העברית שלי - איך עושים זאת? התפתחות אישית 23
C מה הייתם עושים עם שבוע חופשי רק לטפל בבירוקרטיה? פוסטים מאיכות נמוכה 9
י מה עושים עם הכסף - פיקדון או קרן כספית? שוק ההון 3
ס משרת סטודנט בתוכנה - תחום ממש לא מעניין שאני לא רוצה להמשיך בו. מה עושים? התפתחות אישית 7
amidar פתיחת חשבון בנק לוועד הבית - איפה עושים? האם אפשר דיגיטלי? צרכנות פיננסית 20
Lamur יועץ פנסיוני גרוע - מה עושים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
לאץ' מתי ואיך עושים מעבר באסטרטגיית השקעה? שוק ההון 8
ל איך עושים השוואה בקרנות פנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 7
ס מה אתם הייתם עושים ? דחיית תואר בשנה למען מקום טוב יותר אוף טופיק 13
A ביטול הקצאת אשראי וקרבה למינוס, מה עושים במקרה כזה שאי אפשר להכנס למינוס אך יש תשלום שמכניס למינוס ? צרכנות פיננסית 14
I האם הבנקים עושים שורט על אגחי"ם בשוק ההון בשביל לתת משכנתאות? שוק ההון 10
T האם התיק שלי בעייתי ומה עושים מכאן? שוק ההון 2
מ מה עושים מכאן? יומני מסע אישיים 31

נושאים דומים

Back
למעלה