• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.

התלבטויות ובקשה לתובנות לגבי בניית תיק השקעה

• פותח הנושא פותח הנושא שפרה
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

שפרה

משתמש רגיל
דירוג
182
אז אחרי קריאה מרובה בפוסטים ובפורום, אני מנסה להרכיב את תיק ההשקעות שמתאים לי.

נתוני יסוד:
1. בת 51, עם 2 ילדים בגילאים 14 ו-11, מפרנסת יחידה.
2. עובדת במשרה מלאה בשירות הציבורי, בהסדר של פנסיה תקציבית (= הכנסה עתידית בפרישה מובטחת).
3. בשלב זה לא מתכוונת לפרוש מהעבודה בטווח של 10 שנים (שאז אגיע לשיעור הפנסיה המקסימלית). אוהבת מאד את העבודה שלי ומרוצה ממנה.
4. אין בבעלותי דירה כלשהי. בשלבים להוצאת תעודת זכאות במסגרת פרוייקט 'מחיר למשתכן'. טרם החלטתי אם אקנה דירה למגורים שלנו או כהשקעה (יש סכום כסף שמשוריין כהון עצמי, ואם אם האופציה תהיה של קניית דירה למגורינו, החישוב הוא שסה"כ החזר ההלוואות לא יעלה על שכה"ד שאני משלמת כיום).
5. אין חובות כלשהם. גם לא מינוס בחשבון הבנק (ותודה לאמא שלי שהחדירה בי את הסלידה מחובות וממינוסים ואת ההכרח לחסוך, ולו מעט).
6. מעבר לפנסיה התקציבית, יש גם קופות גמל, קרן פנסיה וקרנות השתלמות. ייעוץ פנסיוני הראה שהפנסיה שאקבל ממקום העבודה ביחד עם קצבת זקנה ישמרו על רמת הכנסה כפי שישנה כיום, ללא צורך במימוש כלשהו של המכשירים הפיננסיים הנוספים (===> ימשיכו לגדול ולצבור רווחים).
7. הצטבר לי סכום צנוע (כמה עשרות אלפי ש"ח) מחסכונות, מתנות ושאר צ'ופרים, שמיועד להשקעה.
8. קופה"ג מתנהלת בהקצאת נכסים כדלקמן (קיימת התלבטות האם לעבור למסלול שמפורט בסגול):
מניות - 25% 32%
אג"ח ממשלתי - 33% 24%
אג"ח קונצרני - 26% 29.5%
מזומן - 7% 7%
אחר - 9% 7.5%
9. קהש"ת מתנהלת בהקצאת נכסים:
מניות - 26%
אג"ח ממשלתי - 34%
אג"ח קונצרני - 30%
מזומן - 10%
יתכן שבעתיד (אם וכאשר אבסס בטחון בתחום) אעביר את חלק/כל המכשירים הפיננסיים לניהול אישי IRA.

הגדרת מטרות להשקעה:
א. טווח זמן משוער שבו אזדקק לכספים: 10-15 שנים.
ב. מטרת הכספים: סיוע לילדים בלימודים גבוהים או רכישת דירה כנכס מניב.
ג. סיבולת סיכונים: אין לי אינדיקציה ברורה עדיין ליכולת הספיגה המנטלית של הפסדים.
ד. בהתחשב בגיל, בצרכים הצפויים ובטווח הזמן להשקעה, הקצאת הנכסים היא:
נכסים עתידי סיכון: 40%-50%.
נכסים דלי סיכון: 50%-60%.
ה. כספים חדשים יושקעו בהתאם למדיניות ההשקעה עליה אחליט.
ו. איזון נכסים (בתוך כל אפיק ובין האפיקים) יעשה ככל שניתן ע"י הזרמת כספים חדשים, ורק בלית ברירה ע"י מימוש מהנכסים הקיימים.
ז. דמי הניהול/ דמי הנאמנות ישאפו למינימום בטווח 0%-1.5%. שיעור ממוצע של העלות בתיק: 0.7%-0.8%.
ח. תשואה שנתית:

אופציות תיקי השקעה:

1. תיק 'הארי בראון':
מניות - 25%
10% קרן נאמנות/תעודת סל מחקה מדד ת"א 25 (האם עדיף מדד ת"א 100?).
10% קרן נאמנות/תעודת סל מחקה מדד S&P 500.
5% קרן נאמנות/תעודת סל מחקה מדד נוסף או מדדים נוספים: קנדה/יפן/שווקים מתעוררים (התלבטויות: בשיעור כזה, האם בכלל יש טעם לפצל בין כמה מדדים או שעדיף להתרכז במדד נוסף אחד? אם רק אחד, האם ישנה העדפה לאחד מאלו שפורטו?)
אג"ח ממשלתי - 25%
12.5% - צמוד למדד 5+ שנים/2-5 שנים.
12.5% - שקלי ר. קבועה 5+ שנים / 2-5 שנים.
זהב - 25% (מיועד להוות משקולת נגדית לתנודתיות באפיק המנייתי)
קרן נאמנות/תעודת סל
מזומן - 25%
מק"מ / פר"י
בחינת התיק תעשה אחת לרבעון. איזון נכסים - פעם בשנה או אם מרכיב חרג ממשקלו בתיק ב-10%.

2. תיק 'מנטה מסטיק':
מניות - 40%
15% מדד ת"א 25
15% מדד S&P 500
5% מדד אוסטרליה/קנדה/יפן
5% מדד שווקים מתעוררים
אג"ח ממשלתי - 60%
15% - צמוד 5+ שנים
15% - צמוד 2-5 שנים
15% - שקלי ר. קבועה 5+ שנים
15% - שקלי ר. קבועה 2-5 שנים
מנגנון איזון זהה - פעם בשנה או בחריגה של 10% ממשקל הנכס בתיק.

אשמח לקרוא את דעתכם והערותיכם/הארותיכם גם לגבי אפשרות המעבר בין מסלולים בקופת הגמל (משיקולי מיקסום הטבת המס), וגם לגבי שתי האופציות לתיק השקעה. תודה מראש לכל מי שטרח לקרוא עד כאן, וכפליים תודה למי שגם מגיב.

ברוכה הבאה לפורום!

כמה הגיגים שיש לי בהמשך למה שכתבת:
* אחת הנקודות שבעיני היא מועילה לפני תכנון תיק השקעות היא צבירה של "קרן חירום" - שזה סכום כסף נזיל וזמין (בין אם הוא יושב בעו"ש, פק"מ, קרן כספית, וכו') שאמור להיות מספיק כדי לכסות מספר חודשים של עלות מחיה (נגיד - 6 חודשים ככלל אצבע גס) ואינו נכלל בחישוב/איזון של תיק השקעות. המטרה של הסכום הזה היא לא כ"כ לספק תשואה, אלא שקט נפשי למקרה של אירוע חירום כלשהו - הידיעה שיש סכום כסף זמין במידה ונדרש.

* כשמסתכלים על כלל תיק ההשקעות שלך (גם המסגרות הפנסיוניות השונות וגם התיק הפרטי) שמורכב מתמהיל של נכסים מסוכנים ולא מסוכנים - משתלם יותר למקם את הפלח המסוכן/מניב יותר בתוך המסגרות הפנסיוניות על מנת לנצל באופן המיטבי את הפטור ממס. מדובר על כך יותר בבלוג כאן:
http://www.hasolidit.com/בעצם-יש-לכם-רק-תיק-השקעות-אחד

* לגבי קופ"ג / קרן השתלמות - מהקצאת הנכסים שתיארת אני מסיק שמדובר בקרן מנוהלת - מה שאומר שהקצאת הנכסים בפועל נתונה בכל רגע לשיקול דעת מנהליה ועלולה להשתנות בעתיד, כך שהחלוקה היום לא מעידה בהכרח על העתיד (וההפרש מול המסלול שצבעת בסגול הוא קטן מאוד). בהקשר הזה אני חושב שיש שני שיקולים:
- לצמצם ככל האפשר את דמי הניהול שאת משלמת. אין שום סיבה לשלם יותר מדמי ניהול של 0.5% שנתי מהצבירה (ו-0% מהפקדה), ואפשר לעיתים לקבל תנאים אף טובים יותר (כתלות במקום העבודה, התארגנות קבוצתית ו/או גודל התיק).
- לשקול לעבור למסגרות עם מסלולי השקעה פאסיביים (מחקים) בהן את קובעת באופן פרטני את התמהיל בין נכסים מסוכנים ולא מסוכנים בהתאם לצרכים והתוכניות שלך ולא חלוקה שרירותית כלשהי לפי החלטת מנהלי הקרן. זה לא דורש ניהול אישי (כמו ב-IRA) אך עדיין מאפשר לך שליטה ישירה על אופן ההשקעה.

* לגבי תיק ההשקעות הפרטי - הבחירה בין מבנה תיק של הארי בראון לעומת מניות/אגח היא שלך, אבל לפחות לטעמי האישי שברת התיק ליותר מדי מרכיבים פרטניים. פשטות היא שיקול חשוב בעיני - גם מבחינת עלות ניהול/עמלות וגם פשוט משיקולי קלות מעקב אחרי תיק. אפשר בקלות להרכיב תיק מ-2-4 ניירות מחקי מדדים, יש כאן כמה דוגמאות.

ברוכה הבאה !
הלימוד באתר זה,ממליץ להתייחס לסך הנכסים כתיק השקעות אחד, והדבר הראשון הנדרש בגיבוש תיק הוא הגדרת הקצאת נכסים אסטרטגית (החלטה על התמהיל שיושקע בנכסים עתירי סיכון/תשואה (כמו מניות), ומה יושקע בנכסים דלי סיכון/תשואה (כמו אגרות חוב ומזומן).
העובדה שהפנסיה התקציבית, יחד עם קצבת זקנה ישמרו על רמת הכנסה שלך, ללא צורך במימוש כלשהו של המכשירים הפיננסיים הנוספים (שימשיכו לגדול ולצבור רווחים), מאפשרת לדעתי לראות את הפנסיה כרכיב האג"ח באלוקציית הנכסים, מדובר במרכיב היציב בעוגה.
כל השאר, יכול לדעתי להיות בצד המנייתי (כמובן בהתאם לתחושה/הערכה שלך את הסיכון), את שאר הכסף/החלק המנייתי, להעביר לחשבונות עם יתרון המיסוי, אני רואה חיזוק למחשבה זו, בעובדה שהחסכונות מיועדים לגיל פרישה (עוד 10-15 שנה).
אני גם מתבלט בימים אלו בסוגיה זו, אשמח להתייחסות לחשיבה זו

ייעוץ פנסיוני הראה שהפנסיה שאקבל ממקום העבודה ביחד עם קצבת זקנה ישמרו על רמת הכנסה כפי שישנה כיום, ללא צורך במימוש כלשהו של המכשירים הפיננסיים הנוספים (===> ימשיכו לגדול ולצבור רווחים).

אני באופן אישי מודאג מהמגמות הדמוגרפיות בארץ, וחושש שבשלב כלשהו הממשלה תאלץ לשלוח יד גם לכספים האלה. גם הסולידית כתבה שהיא מניחה שלא תקבל קצבאות כלשהן, ואם זה יקרה היא תתייחס לזה כאל הפתעה נחמדה.
מדבריך אני מקבל את הרושם שאת לא מליונרית, גם אם יש לך מודעות פיננסית.
ביחס לשני אלה נדמה לי שרמת הסיכון שאת צריכה לקחת היא נמוכה יותר ממה שכתבת.

אם אני חייב לבחור אחד משני התיקים, אז "הארי בראון" נראה לי מתאים יותר למצבך, ורק אחרי שקראת בפורום את הביקורות עליו (ולא חסרות כאלה).

לדעתי לשאוף לדמי ניהול של עד 1.5% בתיק זה חבל, אפשר להגיע להרבה הרבה פחות גם מהממוצע של 0.8% שכתבת. לא כתבת כמה דמי ניהול את משלמת בקרנות השתלמות ופנסיה, מציעה לך לבדוק מהם. בנוסף לא הבנתי את הערתך לגבי היכולת להשאיר את המכשירים הפנסיוניים שימשיכו לצבור הון - נדמה לי שבקרן פנסיה אין אפשרות כזאת, היא נותנת רק קצבה בפרישה.

היי שפרה! ברוכה הבאה!
כל הכבוד על העבודה היסודית שעשית כדי לעשות סדר במספרים. אני בטוח לא מומחית אבל מקווה שמשהו מהנקודות למחשבה שארשום כאן יתרמו לך.
1. לגבי הארי בראון. עם כל הכבוד, ויש כבוד, יש מספר אסטרטגיות השקעה סולידיות מבוססות מדדים. הפשוטה ביותר היא 50/50 מניות/אג"ח. בנג'מין גרהאם, המנטור של וורן באפט, בספרו the Intelligent investor, מציע ככלל אצבע לנוע בין 25/75 מניות/אג"ח לבין 75/25. נדמה לי שרבים מתייחסים לזהב הרבה פחות חשיבות מהארי בראון ולפיכך אני תוהה האם הזהב מקבל תשומת לב יתרה ממה שמגיע לו. אני חוזרת על המלצה שנתתי בשירשורים אחרים, לקרוא את בניית תיק השקעות של בלוג התמונה הגדולה. וממליצה לקרוא ספרים כגון A Random Walk Down Wall Street (הרבה יותר קל לקריאה מ The Intelligent investor, גם אם זהו ספר מצויין).
2. פשטות: על אף שעשית סדר, אני רואה הרבה פרטים וחלוקות ותת חלוקות. הייתי מנסה להבין אם יש בכך צורך, או שהדבר רק מכניס רעש ומהווה ספקולציה. הדבר הפשוט ביותר בעיניי זה נייר אחד למניות ונייר אחד לאג"ח. אפשר יותר, אבל לא צריך לדעתי הרבה יותר.
3. מועדי הכספים. רשמת שמטרת הכספים הם לעזור לילדים בהשכלה גבוהה או דירה להשקעה. רשמת שתצטרכי את הכספים תוך 10-15 שנה. יש לך ילד בן 14, כלומר השכלה גבוהה אצלו (בהנחה שזהו בן שישרת 3 שנים בצה"ל, ולא בעתודה), תהיה בגיל 21, כלומר בעוד 7 שנים. אולי (אני לא יודעת, רק מעלה מחשבה) עדיף לפרק את יעדי ההשקעה לכמה נקודות, כדי שמצד אחד המטרה תהיה למשוך כך וכך כסף בשביל הלימודים בשנה X, והשאר במסלול יותר ארוך טווח. אולי אני טועה כאן. לגבי קניית דירה לילדים להשקעה: שווה לדעתי להשוות בין דירה להשקעה לבין התיק שלך, שניהם נכסים מניבים עם תשואה וסיכון. ייתכן שתגלי שהתיק הוא השקעה עדיפה על פני דירה להשקעה. ואז זה אולי ישפיע על אופק ההשקעה. מצד שני, אם יש רצון לקנות דירה למגורים, או להוציא קרן מהתיק למטרה אחרת, זה משהו אחר.

בהצלחה!

תודה רבה על התגובות המפורטות :)
* אחת הנקודות שבעיני היא מועילה לפני תכנון תיק השקעות היא צבירה של "קרן חירום" - שזה סכום כסף נזיל וזמין (בין אם הוא יושב בעו"ש, פק"מ, קרן כספית, וכו') שאמור להיות מספיק כדי לכסות מספר חודשים של עלות מחיה (נגיד - 6 חודשים ככלל אצבע גס) ואינו נכלל בחישוב/איזון של תיק השקעות. המטרה של הסכום הזה היא לא כ"כ לספק תשואה, אלא שקט נפשי למקרה של אירוע חירום כלשהו - הידיעה שיש סכום כסף זמין במידה ונדרש.

נקודה בהחלט חשובה ששכחתי לציין. יש 'קרן חירום' לפי כלל אצבע של 6 חודשי מחייה.

* כשמסתכלים על כלל תיק ההשקעות שלך (גם המסגרות הפנסיוניות השונות וגם התיק הפרטי) שמורכב מתמהיל של נכסים מסוכנים ולא מסוכנים - משתלם יותר למקם את הפלח המסוכן/מניב יותר בתוך המסגרות הפנסיוניות על מנת לנצל באופן המיטבי את הפטור ממס. מדובר על כך יותר בבלוג כאן:
http://www.hasolidit.com/בעצם-יש-לכם-רק-תיק-השקעות-אחד

אההממממ.... מסתבר שלמרות שקוראים את הפוסטים, צריך לחזור ולקרוא, כי לא תמיד זה מחלחל בפעם הראשונה ;)
עשיתי שיעורי בית בעקבות ההערה שלך, והגעתי לממצאים הבאים לגבי הקצאת הנכסים בכלל המוצרים הפיננסיים שלי:
31% מניות
31.5% אג"ח ממשלתי
25.5% אג"ח קונצרני (בעיני זה מסלול שמשוייך לעתיר סיכון ולא לדל סיכון. אני צודקת?)
6.5% מזומן
5.5% אחר
ז"א שבחלוקה גסה מדובר על 56% במסלולים עתירי סיכון ו-44% במסלולים דלי סיכון.
רק בחלק מהמוצרים יש לי אפשרות לעבור מסלולים (חלק זה קרן פנסיה וותיקה, שבגלל תנאיה לא כדאי להעביר אותה). בסימולציה של העברה למסלולים עם תמהיל גבוה יותר של נכסים עתירי סיכון, מתקבלת חלוקה כזאת:
51% מניות
18.5% אג"ח ממשלתי
12.5% אג"ח קונצרני
8% מזומן
10% אחר
ובחלוקה גסה למסלולים: 73.5% במסלול עתיר סיכון ו-26.5% במסלול דל סיכון.
נראה לי שזה כבר תמהיל שיש בו ניצול מיטבי יותר של הפטור ממס. מצד שני זאת חלוקה מאד מוטה לכיוון של עתיר סיכון . בהתחשב באופק החסכון שהוא לטווח בינוני, יש התלבטות לא פשוטה האם לבצע מהלך כזה.
האם אכן ניתן לראות בפנסיה התקציבית מרכיב בטחון, כפי שמציע @fliper, ואז העברת ההשקעות הפיננסיות לשיעור של קצת מעל 70% עתיר סיכון מתאזנת, או שרצוי לדבוק במדיניות הקצאת הנכסים הכוללת בכל ההשקעות הפיננסיות (כפי שמוצע ע"י @הסולידית בפוסט)? אשמח לקרוא דעות של הקוראים בעניין הזה

* לגבי קופ"ג / קרן השתלמות - מהקצאת הנכסים שתיארת אני מסיק שמדובר בקרן מנוהלת - מה שאומר שהקצאת הנכסים בפועל נתונה בכל רגע לשיקול דעת מנהליה ועלולה להשתנות בעתיד, כך שהחלוקה היום לא מעידה בהכרח על העתיד (וההפרש מול המסלול שצבעת בסגול הוא קטן מאוד). בהקשר הזה אני חושב שיש שני שיקולים:
- לצמצם ככל האפשר את דמי הניהול שאת משלמת. אין שום סיבה לשלם יותר מדמי ניהול של 0.5% שנתי מהצבירה (ו-0% מהפקדה), ואפשר לעיתים לקבל תנאים אף טובים יותר (כתלות במקום העבודה, התארגנות קבוצתית ו/או גודל התיק).
בחישוב גס, אני משלמת בכלל המכשירים הפיננסיים 66% דמי ניהול שנתיים מהצבירה ו-0% מההפקדה (לאחרונה הצלחתי להוריד את דמי הניהול בחלק הגדול של ההחזקות הפיננסיות, ומתכננת להמשיך ולהיטיב את התנאים גם ביתר).

* לגבי תיק ההשקעות הפרטי - הבחירה בין מבנה תיק של הארי בראון לעומת מניות/אגח היא שלך, אבל לפחות לטעמי האישי שברת התיק ליותר מדי מרכיבים פרטניים. פשטות היא שיקול חשוב בעיני - גם מבחינת עלות ניהול/עמלות וגם פשוט משיקולי קלות מעקב אחרי תיק. אפשר בקלות להרכיב תיק מ-2-4 ניירות מחקי מדדים
וגם -
2. פשטות: על אף שעשית סדר, אני רואה הרבה פרטים וחלוקות ותת חלוקות. הייתי מנסה להבין אם יש בכך צורך, או שהדבר רק מכניס רעש ומהווה ספקולציה. הדבר הפשוט ביותר בעיניי זה נייר אחד למניות ונייר אחד לאג"ח. אפשר יותר, אבל לא צריך לדעתי הרבה יותר.

נגעתם בנקודה שבאמת הטרידה אותי. אפשרות אלוקציה אחרת, פשוטה יותר, על בסיס 60% מניות-40% אג"ח (אא"כ אאמץ מודל של 70%-30%, לפי התפיסה שהפנסיה התקציבית היא 'כרית הבטחון' המשמעותית).
25% קרן מחקה מדד ת"א 25
35% קרן מחקה מניות כלל עולמי (או 25% קרן מחקה מדד S&P 500 ו-10% קרן מחקה מדד STOXX 600)
20% קרן מחקה אג"ח ממשלתי צמוד 2-5 שנים
20% קרן מחקה אג"ח ממשלתי שקלי 2-5 שנים

על בסיס 'הארי בראון' החלוקה בהתאמה:
12.5% קרן מחקה מדד ת"א 100
12.5% קרן מחקה מדד מניות כלל עולמי
25% קרן מחקה אג"ח ממשלתי כללי
25% קרן עוקבת זהב (
דמה לי שרבים מתייחסים לזהב הרבה פחות חשיבות מהארי בראון ולפיכך אני תוהה האם הזהב מקבל תשומת לב יתרה ממה שמגיע לו.
שאלה מעניינת. בתקופה האחרונה, הזהב הוא שאיזן אצלי את הירידה במניות, כך ששמחתי על המצאותו בתיק ההשקעות שלי. האם זה נכון באופן קבוע? ספק)
25% מק"מ/פר"י

החלוקה נראית טוב יותר?

אני באופן אישי מודאג מהמגמות הדמוגרפיות בארץ, וחושש שבשלב כלשהו הממשלה תאלץ לשלוח יד גם לכספים האלה.
אני חייבת לומר שההערכה שלי שונה. למרות היות הפנסיה התקציבית 'אבן ריחיים' על צווארו של האוצר, אני נוטה לחשוב שהפגיעה היחידה שתתרחש (ואני מסכימה עם הערכתך שהמדינה תבקש לפגוע עוד בעניין הזה) תהיה כפי שהייתה - ע"י ניכוי דמי ניהול גבוהים יותר (כיום 2%. יתכן שיעלו זאת).

לדעתי לשאוף לדמי ניהול של עד 1.5% בתיק זה חבל, אפשר להגיע להרבה הרבה פחות גם מהממוצע של 0.8% שכתבת. לא כתבת כמה דמי ניהול את משלמת בקרנות השתלמות ופנסיה, מציעה לך לבדוק מהם. בנוסף לא הבנתי את הערתך לגבי היכולת להשאיר את המכשירים הפנסיוניים שימשיכו לצבור הון - נדמה לי שבקרן פנסיה אין אפשרות כזאת, היא נותנת רק קצבה בפרישה.

צודקת. ציינתי עכשיו שאני משלמת דמי ניהול בשיעור 0.66% מהצבירה. אין שום סיבה שבתיק ההשקעות דמי ניהול אליהם אשאף יהיו גבוהים יותר, ורצוי אף נמוכים מאלה. החלק של קרן הפנסיה במכשירים הפיננסיים שלי הוא קטן יחסית. הרוב הוא בקופ"ג ובקהש"ת. בכל מקרה, בהינתן הפנסיה התקציבית וקצבת הזקנה כהבטחת רמת ההכנסה הנוכחית, יתר המכשירים הפיננסיים יכולים או להמשיך ולצבור רווחים (קופ"ג וקהש"ת), או לפנות כסף להמשך חסכון גם בשלב הפנסיה (קרן פנסיה).

1. לגבי הארי בראון. עם כל הכבוד, ויש כבוד, יש מספר אסטרטגיות השקעה סולידיות מבוססות מדדים. הפשוטה ביותר היא 50/50 מניות/אג"ח. בנג'מין גרהאם, המנטור של וורן באפט, בספרו the Intelligent investor, מציע ככלל אצבע לנוע בין 25/75 מניות/אג"ח לבין 75/25.
@לומדת מההתחלה - ראי מה שכתבתי לעיל לגבי האפשרות לעבור מסלולים בקופ"ג ובקהש"ת, כך שהחלוקה תהיה 73.5% עתיר סיכון - 26.5% דל סיכון. מה דעתך במצב כזה, תוך התחשבות בעובדה שמדובר על טווח זמן בינוני (אם תהיה מפולת, לא יהיה מספיק זמן להתאוששות).

3. מועדי הכספים. רשמת שמטרת הכספים הם לעזור לילדים בהשכלה גבוהה או דירה להשקעה. רשמת שתצטרכי את הכספים תוך 10-15 שנה. יש לך ילד בן 14, כלומר השכלה גבוהה אצלו (בהנחה שזהו בן שישרת 3 שנים בצה"ל, ולא בעתודה), תהיה בגיל 21, כלומר בעוד 7 שנים. אולי (אני לא יודעת, רק מעלה מחשבה) עדיף לפרק את יעדי ההשקעה לכמה נקודות, כדי שמצד אחד המטרה תהיה למשוך כך וכך כסף בשביל הלימודים בשנה X, והשאר במסלול יותר ארוך טווח. אולי אני טועה כאן.
ההערכה שלי היא שמועד הצורך בסיוע בלימודים מתקרב יותר ל-10 שנים. בכל מקרה הנטל הכבד יותר יהיה כששני הילדים ילמדו, וזה כבר מקרב אותי לטווח זמן של 10-13 שנה מהיום.
גבי קניית דירה לילדים להשקעה: שווה לדעתי להשוות בין דירה להשקעה לבין התיק שלך, שניהם נכסים מניבים עם תשואה וסיכון. ייתכן שתגלי שהתיק הוא השקעה עדיפה על פני דירה להשקעה. ואז זה אולי ישפיע על אופק ההשקעה. מצד שני, אם יש רצון לקנות דירה למגורים, או להוציא קרן מהתיק למטרה אחרת, זה משהו אחר.
זו אכן התלבטות שאצטרך להכריע בה. יתכן שבשלב הראשון ההכרעה תהיה לטובת תיק ההשקעה, כי דירה להשקעה רלוונטית רק לאחר מימוש זכאות של 'מחיר למשתכן', שכאמור אני בתהליך לגביו.

אשמח כמובן להוסיף ברב-שיח בעניין :)

החלק של קרן הפנסיה במכשירים הפיננסיים שלי הוא קטן יחסית. הרוב הוא בקופ"ג ובקהש"ת.
אם זה המצב, אז שיפור דמי הניהול אמור להיות פשוט יחסית. לכל הפחות, איביאי מציעים מסלולים של קופ"ג וקרן השתלמות (גם מנוהלים וגם מחקי מדדים) בדמי ניהול של 0.5% בלי שום מיקוח, ואף תנאים טובים יותר עם מיקוח (דרך מקום עבודה, התארגנות קבוצתית ו/או תיק עם צבירה משמעותית). יש גם גופים אחרים שמציעים תנאים דומים, אני פשוט מכיר יותר טוב את איביאי.
והיות וקופ"ג וקרן השתלמות הם מוצרים של חיסכון בלבד בלי מרכיב ביטוחי, הניוד שלהם הוא פשוט ביותר.

עוד הערה - לא ראיתי בפילוח הנכסים הפנסיוני שלך התייחסות לאגח מיועדות, שאמנם זה סוג של "אגח ממשלתי" אבל בפועל זה מוצר נפרד לגמרי שמבטיח תשואה משמעותית (במיוחד במושגי השוק של היום) במקביל להיותו מרכיב חסר סיכון בתיק.

עוד הערה - לא ראיתי בפילוח הנכסים הפנסיוני שלך התייחסות לאגח מיועדות, שאמנם זה סוג של "אגח ממשלתי" אבל בפועל זה מוצר נפרד לגמרי שמבטיח תשואה משמעותית (במיוחד במושגי השוק של היום) במקביל להיותו מרכיב חסר סיכון בתיק.

3 מכשירים פיננסיים (2 קרנות פנסיה וביטוח מנהלים), אשר מחזיקים ביחד 25% מסך הנכסים, מחזיקים באג"ח מיועדות, בשיעורים שונים.
תודה על הטיפ לגבי איביאי. אנסה לקבל מהם הצעה, ולמנף אותה להטבת התנאים הקיימים או למעבר. אגב, למיטב ידיעתך, מה נחשב עבורם תיק עם צבירה משמעותית?

אגב, למיטב ידיעתך, מה נחשב עבורם תיק עם צבירה משמעותית?
אני לא ממש יודע, כיום אני שם כחלק מההתארגנות הקבוצתית שהייתה פה בפורום שהשיגה תנאים יותר טובים.
כשעברתי לשם עצמאית לפני כמה שנים שילמתי 0.5% (רק על קה"ש בזמנו) - אך השוק נהיה יותר תחרותי מאז, ואני מניח שאת יכולה להתמקח על העברה של קופ"ג וקה"ש ביחד וגם יש לך הרבה יותר שנות צבירה ממני, כך שסביר לחשוב שיוכלו להציע לך תנאים יותר טובים.

ועוד הערה קטנה - ביטוח מנהלים, בניגוד לקרן פנסיה מקיפה, דווקא לא מחזיקים אג"ח מיועדות.

ועוד הערה קטנה - ביטוח מנהלים, בניגוד לקרן פנסיה מקיפה, דווקא לא מחזיקים אג"ח מיועדות.
בעקבות ההערה שלך בדקתי שוב ולפי מסמך מדיניות ההשקעה לשנת 2016 של ביטוח המנהלים שלי (הוא ישן, משנות ה-90 של המאה הקודמת :lol:), יש שם חשיפה גם לאג"ח ממשלתי מיועדות, אם כי בשיעור מאד מאד נמוך.

על בסיס 'הארי בראון' החלוקה בהתאמה:
12.5% קרן מחקה מדד ת"א 100
12.5% קרן מחקה מדד מניות כלל עולמי
25% קרן מחקה אג"ח ממשלתי כללי
25% קרן עוקבת זהב
בתיק הנצחי האג"ח הן ממשלתיות ארוכות (עשרים שנה ומעלה). מדד אג"ח ממשלתי כללי הוא עם מח"ם בינוני (קצר לעניין זה), ולכן התיק שציינת דומה יותר ל50% מזומן מאשר לתיק הנצחי.

בתיק הנצחי האג"ח הן ממשלתיות ארוכות (עשרים שנה ומעלה). מדד אג"ח ממשלתי כללי הוא עם מח"ם בינוני (קצר לעניין זה), ולכן התיק שציינת דומה יותר ל50% מזומן מאשר לתיק הנצחי.
נכון. האמת היא שככל שאני קוראת יותר, אני פחות ופחות נוטה לתיק 'הארי בראון'. אני חושבת שבנתונים שלי, ובמיוחד בהתחשב באופק ההשקעה ובמטרת ההשקעה, התיק הזה פחות מתאים לי.
הנטייה כרגע היא לתיק באלוקציה כדלקמן:
55% קרן נאמנות מדד כלל עולמי
10% קרן נאמנות מדד ת"א 100
17.5% קרן מחקה אג"ח ממשלתי צמוד
17.5% קרן מחקה אג"ח ממשלתי שקלי

במקביל, שינוי מסלולי השקעה במכשירים הפנסיוניים, כך שיהיו תואמים את החלוקה של 65%-35% (תזוזה של 9% בממוצע לעומת המצב הקיים כיום), תוך הפחתה בדמי הניהול לשיעור מקסימלי של 0.5% מהצבירה 0% מההפקדות.

למה לא פשוט 30% אגח ממשלתי כללי + 5% מזומן/סולם פקם/כספית
ואז יש לך רק 3 קרנות לאיזון + פלח מזומן ?

17.5% קרן מחקה אג"ח ממשלתי צמוד
17.5% קרן מחקה אג"ח ממשלתי שקלי
כמו ש @ע.מדי אמר: קרן מחקה אג"ח ממשלתי כללי מכילה שקלי (לא צמוד) וצמוד. האם יש סיבה להעדיף את הפיצול לשתי קרנות על פני קרן אחת?
בטח ראית אבל בכל מקרה מציעה בהקשר זה לעיין במאמר המקיף של הסולידית בנושא קרנות מחקות אג"ח בישראל.

55% קרן נאמנות מדד כלל עולמי
10% קרן נאמנות מדד ת"א 100
אשמח לשמוע את השיקול שלך להחזקה של מדד ת"א 100, בניגוד להסתפקות במדד כלל עולמי. כזכור, ישראל היא 0.5% מכלכלת העולם. האם יש סיבה להטות את הכף לטובת ישראל בשיעור שאת מציינת?

ועוד לגבי אג"ח, בהמשך למה שכתב @TunaGolem - אולי שווה לברר עם עצמך איזה מח"מ מתאים לך, וחלוקה בין מח"מים. ולראות שקרן האג"ח שאת משקיעה בה מתאימה למח"מ / מח"מים שמתאים לך. כאן לדוגמה מובאים תיקים אפשריים עם חלוקה של אג"ח במח"מים שונים.

אשמח לשמוע את השיקול שלך להחזקה של מדד ת"א 100, בניגוד להסתפקות במדד כלל עולמי. כזכור, ישראל היא 0.5% מכלכלת העולם. האם יש סיבה להטות את הכף לטובת ישראל בשיעור שאת מציינת?
האמת היא שכנראה שאין סיבה להטיה כזאת... תודה על השנקל.

ובעקבות ההערות הנוספות, אולי אלוקציה כזאת:
65% קרן נאמנות מחקה מדד כלל עולמי
35% קרן מחקה אג"ח ממשלתי כללי

קצת משעשע אותי מהיכן התחלתי את הדיון ולאן אני בסוף מגיעה....

נתן ולא נותן.
זה מעניין מפני שבבלוגים צרפתיים שאני קורא הם מדברים על זה שמדד SP500 הפך להיות למדד העולמי החדש , המקביל למדד MSCI world בגלל הגלובליזציה והחברות הבינלאומיות הענקיות שמהוות חלק מ סנופי.
לטענתם כל התשואות והשוואות ההיסטוריות לא מלמדות כלום על העתיד לבוא מפני שהעולם השתנה לגמרי והופך לשוק אחד גדול . בנוסף בקרוב אירופה וארהב יחתמו על הסכם סחר חופשי ואז בכלל ארהב תשתלט כלכלית על אירופה ...

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
S התלבטויות כלכליות לאחר היציאה לפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 3
Leshes התלבטויות יומני מסע אישיים 9
A התלבטויות לגבי חשבון מסחר שוק ההון 7
J קניית דירה ראשונה - התלבטויות נדל"ן 2
B התלבטויות בין קרנות השתלמות וקופות גמל להשקעה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
V בת 22, המון התלבטויות בקשר לעתיד... יומני מסע אישיים 108
unrealx עסקת נדל"ן גדולה וראשונה: התלבטויות נדל"ן 19
ב התלבטויות לגבי הפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
O 2 התלבטויות בנוגע לתיק השקעות שוק ההון 2
Y התלבטויות בנוגע להמשך ניהול תיק השקעות שוק ההון 3
D התלבטויות עבור סטודנט שוק ההון 3
י התלבטויות במימון רכישת דירה שנייה נדל"ן 4
I קניית רכב - התלבטויות מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 1
unrealx שילוב נדל"ן כחלק מהתיק - התלבטויות השקעה שוק ההון 5
ע התלבטויות השקעה שוק ההון 6
דאניל התלבטויות לגבי השקעה בנדל"ן נדל"ן 50
R התלבטויות בנוגע לפתיחת תיק השקעות קטן צרכנות פיננסית 8
R התלבטויות בנוגע לבניית תיק השקעות שוק ההון 19
M השקעה במדד מחקים- דרך הראל? ובקשה להמלצה נוספת שוק ההון 13
A שאלה לגבי הגשת דוחות ובקשה להמלצה מיסים 23
J הגשת דו"ח שנתי ובקשה להחזר מס מיסים 31
לב מישקין קושי בעבודה עם קולגה - אשמח לתובנות אוף טופיק 32
deussex סוגיית צביעת דירה לפני יציאה/כניסת דייר - אשמח לתובנות נדל"ן 29
deussex האם אתם עושים חוזה השכרה דרך עורך דין ? מרגיש מבולבל, אשמח לתובנות נדל"ן 28
לב מישקין קשיים בעבודה חדשה אשמח לתובנות אוף טופיק 14
R כמה דילמות לפני בנייה - אשמח לתובנות נדל"ן 7
R משכנתא או הון עצמי - אשמח לתובנות המקצוענים שוק ההון 5

נושאים דומים

Back
למעלה