• התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה היא על מחברה בלבד ואין באמור בה כדי לשקף את דעותיה של בעלת האתר.
  • חשבון מסחר באקסלנס טרייד : סנט למניה במסחר בארה"ב (מינימום $5 לעסקה), פטור מדמי טיפול לשנתיים, קורס במתנה ובונוס 100 ש"ח למצטרפים חדשים. להצטרפות דיגיטלית לחצו כאן .

השקעת הנדל"ן הראשונה שלי והתלבטות לגבי תמהיל משכנתא

• פותח הנושא פותח הנושא הורדוס
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

הורדוס

משתמש בכיר
דירוג
1,276
קןדם כל, תודה לכל המגיבות והמגיבים בפורום, למדתי מכם המון.

בחודשים האחרונים חשבתי הרבה על הרעיון לממש את רוב תיק ההשקעות ולקנות דירה, בשנתיים האחרונות תיק ההשקעות שלי הניב תשואה יפה מאוד למרות הרבה החלטות רחוקות מחכמות שעשיתי בדרך, אבל קשה לי להאמין שהמדדים ימשיכו לעלות באותו הקצב בשנים הקרובות וגם עניין אותי להשקיע בנדלן.

בשנה האחרונה עזרתי להוריי לרכוש דירה להשקעה ולמדתי הרבה על התחום בתהליך. מהלמידה שלי הגעתי למסקנה שבסבירות גבוהה אוכל להרוויח 20-30% תשואה על ההון העצמי בהשקעה בדירה בבאר שבע העיר בא אני כרגע גר, ברמת וודאות יחסית גבוהה למרות שכמובן הכל יכול לקרות, לכן ב22 לנובמבר, טיפה אחרי שהתחילה הסערה הנוכחית במניות הצמיחה, מימשתי את רוב תיק ההשקעות כדי להיות מחויב להחלטה, ויצאתי לדרך.

התחלתי לחפש דירות בקצב יותר רציני, התמקדתי באזורים סביב אונ' בן גוריון, כי יש לי היכרות טובה עם האזור, וכי לדעתי האזורים האלו מתאימים עסקת השבחה במסגרתה אקנה נכס במצב לא טוב, אשפץ ואמכור למשקיעים אחרים בעוד כמה שנים, יש שוק טוב למכירה של הדירות האלו כי סטודנטים נחשבים שוכרים טובים יחסית לשוכרים באזורים אחרים עם מחירי דירות דומים בבאר שבע.

ראיתי כל מיני דירות, דיברתי עם הרבה מתווכים, עד שערב אחד מתווך שהכרתי שלח לי פרטים על דירה ב-770K, בגודל 75 מטר, בקומה ראשונה, באזור שבו דירות בגודל הזה, גם בקומות גבוהות יותר, לא משופצות, נמכרות בקצת פחות מ-900K. הלכתי בשמונה בערב איתו לראות את הדירה, הדירה הייתה במצב מוזנח, אבל יצאתי מנק' הנחה שאני צריך להחליף בה הכל ועדיין אני בעסקה מעולה, העברתי הצעה בכתב על 750K באותו הרגע כי 770K נרשם כמחיר שיווק וזה בד"כ הטווח שיורדים בו. לא רציתי לנסות להוריד יותר כי חששתי שזה יגרום לפספוס של העסקה. והוא דרש תיווך של 30K שזה כפול ממה שנהוג, אבל בגלל שבסך הכל זה מחיר שעדיין משאיר לי רווח יפה הסכמתי.

עלויות ותשואה צפויה על ההון העצמי תוכלו לראות כאן.

הנחתי הרבה הנחות מחמירות, מקווה שמספיק, למשל תיווך במכירה שלא בהכרח אקח, 20K הוצאות לא מתוכננות, ועוד.

התשלום האחרון למוכרת יהיה לכל המאוחר בתחילת מרץ, אז יש לי מספיק זמן בשביל לשפץ ולהשכיר אותה עד התקופה בה רוב הסטודנטים מסיימים\מתחילים חוזים.
את מחיר השכירות הצפוי קבעתי על בסיס הידע שלי לגבי שוק השכירות לסטודנטים סביב בן גוריון, ועל בסיס מודעות של דירות אחרות ברחוב הזה.

את מחיר המכירה הצפויה קבעתי לפי:
1. תשואת שכירות שהמוכר יקבל של קצת יותר מ 4.5%.
2. דירה זהה בבניין ליד שנמכרה עכשיו ב975 ומושכרת רק ב3500 (כי לא עשו שירותים ומקלחת בכל חדר כמו שאני אעשה ובכללי שיפוץ פחות מקיף). ועוד דירה דומה כמה בניינים ליד גם במחיר הזה.
3. הנחה שבשנה וחצי הקרובות המחירים לא ירדו וככה"נ ימשיכו לעלות בקצב איטי לפחות.
4. התייעצות עם כמה מתווכים ועיגול כלפי מטה של מה שהם אמרו.
5. הנחה שהלימודים הפרונטליים באונ' ימשיכו, הגל הנוכחי קצת מעלה ספקות, אבל גם בשנה בה למדו לחלוטין בזום מי שנפגע היו בעלי הדירות הממש גרועות בעיקר.

ההתלבטות שלי כרגע היא על תמהיל המשכנתא:
אני ככה"נ אמכור את הדירה ואחזיר את המשכנתא תוך שנה וחצי – שנתיים, אני רוצה להימנע מעמלת פירעון מוקדם גבוהה מצד אחד, אבל גם מחלק גדול צמוד למדד כדי להישמר מאינפלציה שתגדיל את החוב שלי.

לכן הלכתי על התמהיל הבא:
33.34% - קל"צ ל15 שנה
50% - פריים ל30 שנה
16.6% - צמודה משתנה כל 5 ל30 שנה

לגבי הקל"צ – כל עוד הריבית במשק לא תרד לא תהיה עמלת פירעון מוקדם, ויש סבירות מאוד נמוכה לזה שהיא תרד להבנתי.
משתנה כל 5 – משלמים עמלת היוון רק אם הריבית ירדה, וגם אז רק על הזמן עד לחלון יציאה של החמש שנים.
אני לוקח את ההלוואה ב75% מימון, משכורת נטו 5800 בחודש, וערבות של ההורים עם משכורת גבוהה יותר, כרגע החזר חודשי עומד על 2600 לפי ההצעות.

הצעות שקיבלתי:
מזרחי: 1.3% בפריים, 2.35% במשתנה כל 5, 2.98% בקלצ.
דיסקונט: 1.95% בפריים, 1.39% במשתנה כל 5, 2.95% בקלצ.
פועלים: פחות טוב משתי האחרות, שלחתי לפקיד את האחרות והשיב כי לא יוכל לשפר.
לאומי: הגשתי באתר ועדיין לא הצלחתי לתפוס אותם כדי לקבוע פגישה.

יכול להיות שאגלה בהמשך מה פספסתי, יכול להיות שלא ארכוש עוד דירות בהמשך כדי לא להרוס לעצמי את הסטטיסטיקה, בכל אופן ימים יגידו.

אשמח לשמוע את דעתכם, במיוחד לגבי תמהיל המשכנתא.

בהצלחה בעסקה.

לגבי הצמודה משתנה - אתה מתכנן לפרוע מיידית?

מה היכולת שלך להתמודד עם עלייה בהחזרים החודשיים במקרה של מדד / עליית ריבית?
תנסה לבדוק מה קורה אם אתה מקצר את הקל"צ בשנה - זה מוריד מדרגת תקופה, אולי תגרד 2 עשיריות אחוז מזה.

בכל אופן - אם הכוונה שלך היא למכור עוד שנתיים, הפרש של עשירית אחוז בריבית תיתרגם לכ 500 ש"ח בשנה בסך הכל. נניח תוריד את הריבית הממוצעת ב 0.3-0.4%, זה יוצא עדיין זניח ביחס לתשואה שאתה צופה וביחס להוצאות אחרות שיהיו לך על הדירה.

בהצלחה בעסקה.
תודה רבה, ותודה על התגובה המפורטת.

לגבי הצמודה משתנה - אתה מתכנן לפרוע מיידית?
לא,
אני מכניס את רוב הכסף שיש לי, ועוד הרבה שאין לי לעסקה הזאת, השארתי עוד קצת בבורסה אבל מעדיף לא לגעת.

מה היכולת שלך להתמודד עם עלייה בהחזרים החודשיים במקרה של מדד / עליית ריבית?
השכירות שלי תהיה בתרחיש פסימי 3600, בתמהיל הנוכחי ההחזר ההתחלתי הוא 2600, אז זה לא מדאיג אותי, אבל גם לא רוצה להגדיל בהמון מראש כדי לשמור על מרווח ביטחון.

תנסה לבדוק מה קורה אם אתה מקצר את הקל"צ בשנה - זה מוריד מדרגת תקופה, אולי תגרד 2 עשיריות אחוז מזה.
תודה, אנסה.

בכל אופן - אם הכוונה שלך היא למכור עוד שנתיים, הפרש של עשירית אחוז בריבית תיתרגם לכ 500 ש"ח בשנה בסך הכל. נניח תוריד את הריבית הממוצעת ב 0.3-0.4%, זה יוצא עדיין זניח ביחס לתשואה שאתה צופה וביחס להוצאות אחרות שיהיו לך על הדירה.
מסכים, חשבתי על זה, אבל קודם כל "אם כבר אז כבר", בינתיים לא יהיו הרבה התעסקויות אחרות בנושא, רק תקופת מבחנים לעבור בהצלחה בעה o_o, ואני רוצה לגדר את עצמי למצב בו אשנה את דעתי ואחליט להחזיק יותר, למרות שזה ממש לא הכיוון כרגע.

יכול להיות שאגלה בהמשך מה פספסתי, יכול להיות שלא ארכוש עוד דירות בהמשך כדי לא להרוס לעצמי את הסטטיסטיקה, בכל אופן ימים יגידו.

היי
לדעתי כדאי שתשאיר את הדירה ולא תמכור,
במקביל תתמקד בהגדלת שכר העבודה והחיסכון כדי לשכפל שוב השקעה דומה,
שים לב, שני דירות דומות מייצרות יותר משכר העבודה שלך כיום, אם תתמיד
בתהליך זה הוא משנה חיים, לאן תוביל אותך מכירת הדירה עם רווח ?

בעוד 15 עד 20 שנים כאשר מחיר הדירה והשכירות יהיו כפולים תצטער שמכרת.

בהצלחה !

היי
לדעתי כדאי שתשאיר את הדירה ולא תמכור,
במקביל תתמקד בהגדלת שכר העבודה והחיסכון כדי לשכפל שוב השקעה דומה,
שים לב, שני דירות דומות מייצרות יותר משכר העבודה שלך כיום, אם תתמיד
בתהליך זה הוא משנה חיים, לאן תוביל אותך מכירת הדירה עם רווח ?

בעוד 15 עד 20 שנים כאשר מחיר הדירה והשכירות יהיו כפולים תצטער שמכרת.

בהצלחה !
תודה רבה:)
שכר העבודה שלי היום הוא לא מייצג, אני עובד במשרת סטודנט בהיקף חלקי. ואחרי התואר ארוויח הרבה יותר.
מכירה של הדירה יכולה להוביל לרכישה של שתי דירות בסדר גודל דומה עוד שנתיים, עם הכסף מהמכירה ועוד כסף שאחסוך עד אז, המשך החזקה של הדירה יכול להביא לי תשואה של 10%+- על ההון העצמי בשנה להערכתי, אבל גם לגרום לי לשלם מס רכישה על הדירה השנייה. בעוד פעולות מוצלחות של קנייה ומכירה יכולות להניב תשואה כפולה לדעתי.

זאת שיטה שדורשת כמובן הרבה יותר עבודה, אבל אני רק בן 25 ויכול להרשות לעצמי לעבוד קשה.

אני לא נעול מראש ואעשה את החשבון הזה מחדש בעוד שנה וחצי.

בעוד פעולות מוצלחות של קנייה ומכירה יכולות להניב תשואה כפולה לדעתי.
היי
פעולות של קניה ומכירה עם רווח, דורשות קניית דירות מתחת למחיר השוק האמתי,
קשה לאתר נכסים אלו בשוק שעולה בעוצמה.

באסטרטגיה זו צריך להביא בחשבון עלויות רכישה, עלויות מכירה, מס רווחי הון,
ומאחר ומדובר בתהליך שלוקח זמן, קשה לנחש באיזה מחיר תמכור ומה יהיה מצב השוק נקודתית בעוד שנתיים.

פעולות של קניה ומכירה זה אסטרטגיה יזמית, היא יכולה להניב תמורה גבוה יותר, יש בזה התעסקות זה הופך לעבודה,
ורמת הסיכון גבוה יותר, זה בסדר אם זו הבחירה שלך.

בחירת אסטרטגיית השקעה תלויה ביעד של המשקיע, אם היעד שלך הוא הכנסה פסיבית חודשית משכירות,
יתכן שכאשר תרצה להחנות את הרווחים מפעילות קניה ומכירה ברכישת נכס להשכרה, אתה עלול לגלות שמחירי
הנכסים עלו והרווחים שצברת פחות באים לידי ביטוי.

נקודה נוספת, בשווקים השונים יש תקופות של שפל ואפילו ירידת מחירים ודשדוש במשך שנים,
בשוק כזה האסטרטגיה של קניה ומכירה פחות עובדת.

לדעתי אתה צריך קודם כל לקבוע יעד להכנסה חודשית פסיבית, ולאחר מכן לנסות להבין כיצד אתה מגיע ליעד זה,
יש לך וויב חיובי ונכון, למרות שתשלם שכר לימוד, אין לי ספק שתצליח.

הדיירת שלחה הודעה שיש לה רטיבות בתקרה מהדירה מעל ואני הייתי שמח...

אז באיחור קל מעדכן על התקדמות העסקה, סיימתי לשפץ ולרהט את הדירה בחודש אוגוסט, עלה קצת יותר ממה שהערכתי, 130 אלף לעומת 110, השכרתי את הדירה ב1 לספטמבר ב4000 לחודש שזה 100 שקל יותר ממה שתכננתי, אם הייתי מסיים עם השיפוץ מוקדם יותר והיה לי יותר זמן לפרסם לפני תחילת שנת הלימודים הייתי מנסה להשכיר במקצת יותר, לא שעוד כמה שקלים כל חודש יהיו נורא משמעותיים, אבל הם מאוד יעזרו לי למקסם מחיר במכירה של הדירה.

לגבי סיפור הרטיבות, מייד אחרי שהדיירת פנתה אליי התקשרתי לבעל הדירה מעל, הוא אמר לי שמכר את הדירה והעביר לי את המספר של בעל הדירה החדש, שאלתי אותו בכמה הוא מכר ומסתבר שהוא מכר ב900 אלף, שזה 20% יותר ממה שאני שילמתי, הדירה באותו גודל, באותו מיקום, קומה יותר גבוהה ללא מעלית, באותו מצב לפי מה שהוא אמר והוא מכר אותה תוך שבועיים. דיברתי עם הבעלים החדש של הדירה מעל, הוא הסביר שבדיוק באותו יום שיפץ את המקלחת וזאת הסיבה לרטיבות, הוא סיים לדאוג לאיטום אצלו והגיע אחרי כמה ימים לצבוע לאחר שהאזור התייבש, לא 100% כמובן והוא יגיע לצבוע שוב בהמשך.

חוץ מזה הייתה גם עסקה אחת על דירה כמעט זהה לשלי, על אותו הרחוב, 100 מטר הצידה, שנמכרה ב1.2, ועוד כמה בסביבות ה1.1 אז אני אופטימי לגבי מחיר המכירה כאשר תעבור שנה וחצי ויהיה לי פטור ממס שבח. כמובן ששוק הנדלן נכנס עכשיו לתקופה פחות טובה, אבל ימים יגידו עוד מה יהיה, ואני יכול להגיד שלפחות בבאר שבע עדיין נסגרות עסקאות באותה רמת מחירים מלפני כמה חודשים.

עוד לא החלטתי מה יהיה הצעד הבא אחרי שאמכור את הדירה הזאת, הכיוון הוא או עוד עסקה במטרה לרווח יחסית מהיר בסיבוב של עד שנה וחצי, או פשוט לקנות דירה במיקום מרכזי יותר (לא באר שבע) ולהחזיק לטווח ארוך.

חוץ מזה הייתה גם עסקה אחת על דירה כמעט זהה לשלי, על אותו הרחוב, 100 מטר הצידה, שנמכרה ב1.2, ועוד כמה בסביבות ה1.1 אז אני אופטימי לגבי מחיר המכירה כאשר תעבור שנה וחצי ויהיה לי פטור ממס שבח.
מתי היו העסקאות האלו?
בחודשים האחרונים חלה ירידה די חדה בקניית דירות להשקעה בגלל עליית הריבית. יחד עם ההעלאות הקרובות הצפויות (כנראה שתי ההעלאות הקרובות יוסיפו ביחד עוד כאחוז לריבית) שוק הנדל"ן ייכנס להערכתי לתרדמת חורף לתקופה מסויימת.

מתי היו העסקאות האלו?
בחודשים האחרונים חלה ירידה די חדה בקניית דירות להשקעה בגלל עליית הריבית. יחד עם ההעלאות הקרובות הצפויות (כנראה שתי ההעלאות הקרובות יוסיפו ביחד עוד כאחוז לריבית) שוק הנדל"ן ייכנס להערכתי לתרדמת חורף לתקופה מסויימת.
העסקה של ה1.2 הייתה באפריל, והאחרות גם לא בחודשים האחרונים, מסכים לגבי תרדמת החורף.

מה בסוף נסגר עם המשכנתא?
איזה תמהיל קיבלת?
בטח במושגים של היום זה זהב טהור...

התמהיל שקיבלתי ככהנ יותר טוב ממה שהיית מקבל אם היית ניגש לקחת משכנתא בזמן הקרוב, אבל אני לא חושב שבהמון, כי גם לקחתי את המשכנתא כאשר המשכורת שלי הייתה חמישית ממה שאני מרוויח היום ונעזרתי בערב בשביל לאשר את המשכנתא.

שקלתי לקחת 50% פריים ולא שליש, אבל לא חשבתי שהריבית תעלה ככ הרבה, וכל עוד לא תהיה העלאה קיצונית זה לא ישנה הרבה כי אני לא מתכוון להחזיק את הדירה לטווח ארוך כיוון שאני חושב שבבאר שבע עליית הערך תהיה נמוכה יותר מבמרכז ואז הריביות לא ישנו המון בשבילי.

:התמהיל המקורי שלקחתי היה
%50 (281,429) ריבית פריים מינוס 0.35, ל30 שנה.
%33 (187,656) בריבית קלצ של 3.71% ל15 שנה.
16.7% במשתנה צמודה כל חמש שהחזרתי מיד.

הלוואות משלימות:
20,000 ללא ריבית ל5 שנים.
100,00 בפריים מינוס חצי ל10 שנים.
80,000 בקבועה לא צמודה של 1.8%, זה נקרא הלוואות חשכ"ל שהמדינה נותנת למשרד החינוך, עבור כל מיני מטרות ובניהן עזרה לבן ברכישת דירה, שיפוץ ועוד משהו קטן, ההלוואת האלו הן ל8-10 שנים תלוי בהלוואה, אני בעצם לקחתי כמה של סה"כ 100,000.

אז התמהיל הסופי שלי הוא:
57% - 381,429 בפריים.
43% - 287,656 בקבועה לא צמודה.

ולקחתי גם גרייס לחצי שנה, אז כרגע התזרים טיפה שלילי אני משלים 150 שקל בחודש להחזרים מהכיס, ובהמשך הוא יגיע ל1500 השלמה מהכיס בחודש, אבל הגעתי לזה מבחירה, הייתי יכול לפרוס את כל המשכנתא ל30 שנה, לא לפרוע את המשתנה צמודה ולשלם יותר ריביות אבל בתזרים יותר נוח.
לתקופה קצרה לא מפריע לי שהתזרים שלילי ואני בכל מקרה חוסך הרבה יותר מ1500 שקל כל חודש.

התמהיל שקיבלתי ככהנ יותר טוב ממה שהיית מקבל אם היית ניגש לקחת משכנתא בזמן הקרוב, אבל אני לא חושב שבהמון, כי גם לקחתי את המשכנתא כאשר המשכורת שלי הייתה חמישית ממה שאני מרוויח היום ונעזרתי בערב בשביל לאשר את המשכנתא.

שקלתי לקחת 50% פריים ולא שליש, אבל לא חשבתי שהריבית תעלה ככ הרבה, וכל עוד לא תהיה העלאה קיצונית זה לא ישנה הרבה כי אני לא מתכוון להחזיק את הדירה לטווח ארוך כיוון שאני חושב שבבאר שבע עליית הערך תהיה נמוכה יותר מבמרכז ואז הריביות לא ישנו המון בשבילי.

הלוואות משלימות:
80,000 בקבועה לא צמודה של 1.8%, זה נקרא הלוואות חשכ"ל שהמדינה נותנת למשרד החינוך, עבור כל מיני מטרות ובניהן עזרה לבן ברכישת דירה, שיפוץ ועוד משהו קטן, ההלוואת האלו הן ל8-10 שנים תלוי בהלוואה, אני בעצם לקחתי כמה של סה"כ 100,000.

אז התמהיל הסופי שלי הוא:
57% - 381,429 בפריים.
מקסים,
אני לקחתי משכנתא ביוני, וקיבלתי תנאים קצת פחות טובים,
52% קל"ץ 4.35 ל25 שנים
34% פריים ל- 25 שנים
14% משתנה כל חמש שנים ל"צ 3.6 ל20 שנים

היום זה יהיה רק יותר גרוע,
אני שמח שהשכלתי לקחת יותר מחמישים אחוז קל"ץ, כי בעלית הריבית הבאה הפריים שלי יהיה יותר יקר מהקל"ץ...

הלוואות משלימות:

אז התמהיל הסופי שלי הוא:
57% - 381,429 בפריים.
הלוואה בריבית חשכ"ל לא משתנה מידי תקופה, אלא נשארת קבועה לכל אורך תקופת ההחזר?
וגם מעניין מה יותר משתלם עכשיו - הלוואה של 100K בפריים מינוס חצי או הלוואה של 100K עם ריבית קל"צ של חשכ"ל שכרגע עומדת על 3.39 ?

הלוואה בריבית חשכ"ל לא משתנה מידי תקופה, אלא נשארת קבועה לכל אורך תקופת ההחזר?
וגם מעניין מה יותר משתלם עכשיו - הלוואה של 100K בפריים מינוס חצי או הלוואה של 100K עם ריבית קל"צ של חשכ"ל שכרגע עומדת על 3.39 ?
קבועה לכל אורך חיי ההלוואה.
פריים מינוס חצי היום זה 3.75%, אני הייתי מעדיף קבועה על 3.39% כמובן, אפילו שיכול להיות שהפריים יהיה זול יותר בעתיד.
החסרון בהלוואות האלו הוא הפריסה הקצרה יחסית למשכנתא.

הרבה זמן עבר מאז כתיבת הפוסט, הוצאתי את הדירה לשיווק בסוף ינואר, העסקה נפלה אצל עורכי דין מספר פעמים, אבל בסופו של דבר לפני שבועיים נחתם הסכם מכר על סכום של מיליון ו-30 אלף, קצת פחות מהמיליון ו-50 שהצבתי באקסל בזמנו, אבל גם לא חזיתי את סדר הגודל של עליית הריבית, ה7 לאוקטובר, המהפכה המשטרית וכל שאר הדברים שהשפיעו על השוק.

בסך הכל בכל תקופת העסקה הרווחתי 123 א׳ שהם כמעט 50% תשואה על ההון העצמי בכל התקופה, שהם 18% לשנה.

אם הייתי מוציא את הנכס למכירה מיד בתום השיפוץ הייתי מרוויח 80 א׳ לפי מחיר המכירה של היום, או טיפה יותר כי השוק אז היה יותר טוב, אבל משלם מס שבח ונשאר עם 60 א׳, אז באחוזים לחודש הייתי מרוויח הרבה יותר, אבל למכור ולנות בתדירות של פחות משנה זה כבר משהו אחר.

זה יוצא כלום לעומת עליות הערך שאנשים עשו על דירות במרכז, אבל לעסקה לזמן לא ארוך, עם מעט מאוד הון עצמי שהיה לי בזמנו, ומשכורת סטודנט סמלית אני מרוצה מהתוצאה.

למדתי מהעסקה המון, בין השאר:
חשיבות עורך דין טוב, הרבה אנשים ואני ביניהם נשארים עם אותו עורך דין בלי לבדוק כמה הוא טוב או לא, כי אותו כבר מכירים ומתחילים להרגיש שמקבלים יחס של לקוחות קבועים. בפועל העסקה התפוצצה פעמים אצל עורכת הדין שעבדתי איתה, פעם על 1.065 ועוד פעם על 1.06, וכל פעם לקח יותר מ3 שבועות בין הזמן שהמתווך העביר תנאים מסחריים ופרטי עורכי דין של קונה עד שהעסקה התפוצצה. בזמן הזה המתווך לא הראה ללקוחות אחרים שהגיעו אליו את הדירה אפילו שהיו הרבה רלוונטים. וקונים אחרים בשוק ראו שהדירה יושבת על המדף הרבה זמן וזה לא נראה טוב. לדעתי בעסקה פשוטה של דירה יד שנייה בבניין עם רישום תקין אין סיבה שייקח לעורך דין יותר משבוע לסגור או לפוצץ עסקה. לכן אחרי שהעסקה התפוצצה פעמים החלפתי עורך דין.

שירות טוב לדיירים, הקפדתי תמיד לשלוח בעל מקצוע באותו היום או יום אחרי שהשוכרים פנו אליי עם בעיה, קרו תקלות 2-3 פעמים בשנה, ואלו היו תקלות של 100 עד 250 שקל, זאת אחת הסיבות שהשוכרים היו סבלניים ןהסכימו שנציג את הדירה לקונים לעיתים תכופות גם כשהשוכרים לא בדירה. וזאת גם אחת הסיבות לזה ש2 מתוך 3 השותפים המשיכו לעוד שנה ומצאו שותפה נוספת ללא התערבות שלי וחתמו חוזה לעוד שנה ללא מאמץ מהצד שלי.

תזמון מכירה, לתזמן מכירה לעוד שנה וחצי ולהניח שהשוק יהיה טוב שנה וחצי אחרי שאתה קונה זה בעייתי, ויכול להיות שבעסקאות פליפ קצרות עדיף כבר שיהיו באמת קצרות ולמכור ברגע שהדירה מסודרת.

היה לי חשוב לשתף כי הרבה אומרים ברשת שאי אפשר לקבל תשואות דו ספרתיות בנדלן מבלי להתבסס על עליית ערך, ושאין כסף בלעשות פליפים.

וכמובן שאם למישהו יש שאלות על העסקה מוזמנים לכתוב.

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
E השקעת דיווידנדים עד צבירת סכום מספיק לרכישת מניה שוק ההון 10
א השקעת מט״ח שוק ההון 29
ד השקעת מדדים במקביל למשכנתא נדל"ן 5
T השקעת כספי קטין בחשבון אפוטרופוס - מחפש עצות ממי שמבין/ה או בעלי נסיון בנושא שוק ההון 13
ק השקעת כסף לזמן קצר שוק ההון 2
הירהורים מתלבטים איזו השקעת נדלן לעשות. נדל"ן 0
הירהורים השקעת פריסייל נדל"ן 8
R התלבטות השקעת כסף נזיל לזוג בטיול ארוך ובפרישה מעבודה. שוק ההון 2
K השקעת יורו שהתקבל כירושה שוק ההון 2
I אופציות - מה האסטרטגיה שלכם לחיסכון/השקעת סכום המימוש? שוק ההון 5
S השקעת כספים בתור אזרח אמריקאי צעיר מיסים 2
א המשך השקעת כספי פנסיה לאחר פרישה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 10
SolidBixby השקעת במדדים דרך חברה ישראלית שוק ההון 5
M השקעת 100K ביורו סולידית שוק ההון 8
A השקעת במתחם האלפיים/אלף דרך יזם נדל"ן 5
E השקעת נדל"ן בארה"ב - דוגמא שוק ההון 15