אני משקיע פרטי החל מ 2014 בערך.
בסוף 2023 אחותי העבירה את התיק המנוהל שלה לניהול שלי.
הגעתי איתה להבנה שהיא לא תמשוך מהתיק ב 5 השנים הראשונות, אבל מכיוון שהיא עמדה להיות סטודנטית לא לגמרי סמכתי על זה.
היתה לי גם כוונה לנהוג בכספים שלה באופן הרבה יותר סולידי מבכספים שלי.
כמעט שנתיים אחר כך, והתיק עשה תשואה טובה יותר מ SP500. מה שלא אומר הרבה לגבי הטווח הארוך.
יש לזכור שהתקופה היתה קצת שונה וה SP500 תומחר ביותר זול מכיום.
כמו כן, היתה לי יותר ציפיה להורדות ריבית בטווח הזמן הבינוני, מה שלא ממש קרה (לפחות לא בארץ ובחו"ל היתה לזה השפעה מינורית בינתיים).
הכוונה מאחורי הרכישה הבאה היתה להחזיק רכיב מנייתי מגוון במדד שלאורך שנים ארוכות משיא תשואה שנתית של כ7% (האמת שהרבה יותר ב 15 השנים האחרונות), ורכיב קרוב למזומן שלא יושפע יותר מידי משוק ההון או מהעלאת ריבית. כזה שאחותי אם תרצה למשוך משהו, תוכל למשוך מהרכיב שלו.
רכשתי נכסים בבורסה הישראלית.
ב 80% מהכסף קניתי קרן סל על SP500. מספר נייר 1159250
ב 20% מהכסף קניתי קרן סל צמודת מדד על אג"ח שקלי לטווח הזמן הקצר-בינוני. מספר נייר 1146158
לאחר מספר חודשים קרה אירוע בשווקים העולמיים שגרם לי לצאת מ SP500, ובדיעבד זו היתה טעות בהתחלה ובהמשך פחות טעות.
בקצרה, היה חשש עולמי ממשבר שהתחיל ביפן, אבל תגובה מהירה למשבר מצד יפן, העלימה אותו תוך יום-יומיים.
חיכיתי מספר חודשים להזדמנות כניסה חזרה ל SP500 או למדד אחר.
בינתיים הדולר התחיל בצניחה שלו לכיוון הרמה שבה הוא נסחר כיום. הירידות בדולר די קיזזו את הרווחים ב SP500 ככה שהרגשתי פחות רע שיצאתי, אבל עדיין היה עדיף להישאר.
בנקודה הזאת ה SP500 היה גבוה מהמחיר בו מכרתי. ראיתי שאחותי לא נזקקת לכסף, ואמרתי לעצמי שעדיף לי לעבור לאסטרטגיה זהירה פחות אבל כזאת שמנצלת הזדמנוית טוב יותר, אז עברתי להשקעה ישירה במניות.
באותו הזמן חברות ביטחוניות היו בירידה, נבידיאה היתה בירידה, גוגל היתה בירידה, מספר חברות שבבים היו בירידה.
ניצלתי את זה ששער הדולר היה נראה לי ממוצע עד נמוך לעומת הממוצע הרב שנתי שלו, ואת הירידות במניות של חברות יציבות וטובות, אז המרתי את השקלים שהתקבלו ממכירת קרן הסל על SP500 וקניתי מספר חברות.
ההבדל בין ניהול התיק שלה לניהול התיק שלי מבחינתי היה שהחלטתי שאני קונה לה רק חברות שאני מגדיר כבחירות הכי טובות מבחינת איכות שאני יכול לבחור, ואם יש שינוי לרעה במצב הפיננסי או הניהולי או של השוק שלהם, אני נפטר מהאחזקה הבעייתית כמה שיותר מהר.
היו לי מספר קניות ומכירות מאז, וכמו כן, מכרתי את האג"ח השקלי, המרתי לדולר שהמשיך לרדת, וצירפתי למניות או לתעודה על אג"ח אמריקאי שאז די הגיע לשפל.
כיום אני ממשיך בשיטה הזאת ובינתיים הכל בסדר.
מכיוון שאני עושה למידה יומיומית בכל מקרה עבור עצמי, אז ה overhead של ניהול התיק שלה הוא קטן עבורי.
לאחר שסיפרתי את הסיפר הלא רלוונטי שלי, איך זה יכול לעזור לך אולי:
בהעדר איזשהו משבר בשוק כלשהו, קשה לי להמליץ בהתלהבות לגבי מה הייתי עושה במקומך.
אני אציין שהדולר עדיין מאוד נמוך באופן ממוצע לעומת השקל. הממוצע לדעתי הוא בערך 1 דולר ל 3.6 ש"ח בעשר השנים האחרונות (לא חישבתי. זה יותר לפי הערכה שלי. קל לחשב).
לרוב (אל תקחי אותי במילה) לדברים האלה יש נטיה לחזור לממוצע שלהם.
אני חייב לציין שהדברים מבחינת הדולר השתנו בשנים האחרונות והוא ירד גם ביחד לסל המטבעות העולמי, אז לא בטוח שהיחס שקל-דולר יחזור לממוצע, אבל זוהי דעתי.
לכן, אני הייתי משקיע בנכסים הנקובים בדולר.
קרנות סל לא מנוטרלות מט"ח על SP500 למשל.
נכון שאמרתי שהמדד מתומחר יותר ממה שהיה מתומחר בזמנו כשקניתי עבור אחותי, אבל לדעתי אנחנו כרגע לא במחירי בועה, לכן השקעה בו היא לגטימית.
כמו כן, אם את מתכוונת להוסיף בשנים הקרובות סכומים נכבדים להשקעה, אז גם אם יהיו ירידות, בממוצע תקבלי מחיר טוב (ממוצע) בקניות.
את יכולה גם להשקיע אחוז מסויים במדד הנסד"ק. זה מה שאני הייתי עושה, אבל לא אכנס לזה פה.
אם את חושבת שתזדקקי לכסף בשנים הקרובות, הייתי משקיע חלק מהכסף בקרן סל אג"חית כמו זו שציינתי או אפילו בפק"ם.
אם יהיה משבר בשוק ההון ויהיה לך סכום מכובד בצד שלא הושפע, תוכלי להוסיף אותו להשקעה בשווקים ולנצל את הירידות.
ברוח התקופה אציין שהנ"ל אינו מהווה המלצה וכל מי שפועל לפי מה שכתבתי עושה זאת על דעתו.