אהוד, אתה צודק... אבל לא
נמאס לנו לדבר תיאורטית?
כמה כבר אפשר לגרבץ את אותו הנושא שוב ושוב ושוב?...
אז אתה יודע שמניות הבנקים ומדד הבנקים הם בוננזה של העולמות... מדהים.
אין ניהול פיננסי לרוב המוחלט של הציבור (עזוב ניהול פיננסי, זו כבר מילה גדולה).
לא יהיה ניהול פיננסי לרוב המוחלט של הציבור.
לא היה ולא יהיה. נקודה.
זה לא מעניין את הציבור למרות שהציבור מראה סימנים שכל מה שמעניין אותו זה ניהול פיננסי נכון, אבל הוא לא מוכן לנקוף חצי אצבע לכיוון הזה.
למערכת החינוך נוח מאוד להשאיר את כולנו בורים פיננסית.
למערכת הפיננסים (חברות ביטוח וכו') נוח מאוד להשאיר את רובנו בורים פיננסית.
למערכת הבנקאות נוח מאוד להשאיר את רובנו בורים פיננסית.
לממשלה/שלטון/מערכת המס נוח מאוד להשאיר את רובנו בורים פיננסית.
לכתוב פה עוד ועוד מערכות שנוח להם להשאיר את הציבור בור פיננסית?... זה לא ייגמר.
מה יוצא בסוף?
שהציבור בור פיננסית.
עובדה מוגמרת.
אולי די לחשוב שזה ישתנה כי זה לא ישתנה... ואם שם הדעות שלי ושלך חלוקות, לגבי עתידו המיודע פיננסית של הציבור, אז דיינו ואפשר לפרוש כל אחד לדירתו, מי בבעלות ומי בשכירות, לזוז הצידה מהמקלדת, לא לשכוח לשים את הטיפות נגד פרעושים על הצוואר ולהדליק מגה-פייסל ולברך על המוגמר.
איך אתה רוצה לתקן את זה?
רוב הציבור לא בפורום הסולידית, רוב הציבור לא שומע פודקאסטים של עומר מואב ושור פיננסי, רוב הציבור לא קורא את הספר של תמיר מנדובסקי ואת הספר של שאול אמסטרדמסקי, ורוב הציבור לא מבקר בבלוג של זיק, רוב הציבור לא יודע מי זה בנג'מין גרהם, וכל מי ששמע על הסולידית עדיין בטוח שהיא מתקלחת במים קרים מקנקן שבמקרר (חלילה מים זורמים!) ומסתבנת עם מג'דרה.
אז מה נסגר?
עוד דיונים ריקים מתוכן של אובר חוכמים פיננסית בבלוג של הסולידית?
כפיים לנו.
אני מסתכל נכוחה ועם עיניים בורקות על
שנת 2008... בגלל צו ההרחבה הזה אני מעז בכלל לרשום על קפיטליזם "מוגזם" שבועט לעצמו באשכים.
אני מגדיר את עצמי כאולטרא-קפיטליסט, ועדיין ההגדרה הזו של עצמי לא מרשה לי להתעלם מגליצ'ים במימד הזמן-שמיכת פוך של הקפיטליזם כתורה, כרעיון, כמשנה סדורה.
גם שעון שצודק 24/7 יכול לשגות פעמיים בשנתיים בכל שנה מעוברת בליל חנוכה.
בשנת 2008 ראיתי במו עיניי שכירים שאין להם שקל אחד שחוק ומסכן ועלוב בקרן פנסיה לעתיד לבוא (ואני ביניהם), אנשים עם עתיד לוט בסמטה חשוכה בלי שקל בצד כי הם לא היו חכמים או צדיקים פיננסית מספיק לחסוך גרוש לבן ליום שחור (תתפלא, החיים היו תמיד יקרים ותמיד היה קשה לחסוך, גם כששווארמה בלאפה עלתה 18 ש"ח).
חיים ממשכורת למשכורת ככה ממש כמו שמראים בחדשות.
וכמובן שמי שזכה למעסיק הגון ונדיב או עוד יותר טוב מעסיק ממשלתי וקביעות הייתה לו פנסיה, ומי שלא - זב"שו...
אחחח תקופה יפה... פנסיות תקציביות היו עפות פה על ימין ועל שמאל כמו לנקב כרטיסיות שקיבלת מהמשקית ת"ש.
מאות אלפי עובדים שכירים היו פה עניים מרודים
לעתיד שלא חסכו שקל וחיו מהיד לפה (הכל תלוי באיזו סביבה גדלת ומה ראית), ורק למזלם הרב מאוד שוק הדיור לא היה חולה נפש כמו היום (אבל כן דיבר בדולרים!), אז לפחות דירות עמידר/עמיגור/בנייני רכבת היו להם.
והחל משנת 2008 אני רואה ציבור שלם של בורים פיננסיים מוכרח להפקיד לקרן פנסיה, מוכרח על אפו וחמתו לחסוך לעתיד הזקן שלו... סוף סוף לאנשים יהיה כסף לעת זקנה.
ואפילו את המינימום העלוב והמביך של לברר איזה דמי ניהול הם משלמים או באיזה מסלול קרן הפנסיה שלהם מושקעת - גם את זה קשה להם לעשות.
אלליי, הם אפילו לא מבינים שהם מושקעים בשוק ההון!!! אתה רוצה לדבר איתם על מנגנון הבטחת תשואה או על אג"ח מדינה "ערד"? קצבה מוכרת? קצבה מזכה? תקרת מס?
לך על זה.
סוף סוף אולי לא נחזה בעוד 50 שנים בפורנו עוני של זקנים תשושים ומקומטים שאוספים פחיות משקה מהפחים שליד התחנה המרכזית החדשה בת"א מתראיינים לחדשות ערוץ 2.
פטרנלזים? בהחלט. וטוב מאוד.
צריך עוד קצת ממנו כי הציבור כקבוצה, ככלל, הוא נורא נורא מטומטם עד כאב.
הניסוי הזה של חוק פנסיה חובה ב- 2008 לדעתי הוא אחד הניסויים המרשימים ביותר שהצלחתי לחזות בהם בימי חיי. אם לא זכיתי בחיי לראות במו עיניי, בחיים לא הייתי כותב את מה שאני כותב וכמו שאני כותב אותו.
למזלי, המציאות כיום מראה שהניסוי הזה עובד ועבד. העצמאים בדרך, על אפם וחמתם.
לפעמים צריך לתת למישהו סטירה כדי להסביר לו ביפה (מילים לא מספיקות ושום הסבר לא מצליח להכניס להלם ואיפוס מערכות כמו סטירה טובה ומזככת).