Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
תזכורת: This feature may not be available in some browsers.
התוכן שלפניכם איננו ייעוץ פיננסי. הוא אולי נחזה ככזה, ואף נשמע ככזה, אבל למרבה הפלא, הוא איננו כזה, וממילא לא יכול להיחשב תחליף לייעוץ מטעם בעל הרישיון המתאים, לרבות ייעוץ מס, ייעוץ פנסיוני או ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם. מכאן שאין לראות בתכני הפורום המלצה לביצוע פעולות כלשהן בניירות ערך או בנכסים אחרים, וכל הסתמכות עליהם תהיה באחריות הקורא בלבד. האחריות לאמור בכל הודעה, ובכלל זה החובה לעמוד בהוראות כל דין, היא על מחברה בלבד ואין לייחס את האמור בה לבעלת האתר.
ה״בעיה״ שלי היא שאני מחזיק גם מניות (RSU) של Apple בשווי 250 אש״ח (לפני מיסים).
כלומר, מחצית מההון שלי מושקע בחברה אחת שהיא מהווה גם את מקור הפרנסה שלי. (וזה בנוסף להחזקה של Apple בעקיפין דרך סנופי ונסדק)
מצד אחד, אני מאמין בחברה וחושב שהיא תמשיך לצמוח. למכור את המניות, גם אם כעבור שנתיים מהgrant, גורר אירוע מס משמעותי.
מצד שני, הריכוזיות כאן ברורה מאוד.
מתלבט מאוד מה לעשות אז אשמח לתובנות מאנשים עם ניסיון.
** כמובן שלא לוקח כהמלצה כל מה שייכתב כאן ובלה בלה בלה **
זה לא חייב להיות הכל או כלום, אתה יכול למכור גם 5/10/20/30% מהמניות. אין ספק שאירוע המס הוא משמעותי, אבל גם חוסר פיזור הוא סיכון משמעותי, ולפעמים צריך לאזן ביניהם, עד כמה שיאפשר לך לישון טוב עם הרכב התיק.
קראו לי שמרן, אבל במשך שנים רבות בהייטק יש לי מדיניות קשוחה של מכירה מיידית של כל מנייה שהגיעה כ RSU ממעסיק, מיד כשעוברות השנתיים של ההגבלה המיסויית, אם רלוונטית, או מיד בווסטינג אם לא.
הסיבות שלי הן:
אם הייתי מקבל את אותו סכום כמו שווי החזקה אחרי מס הרי לא הייתי לעולם קונה איתו מניות של המעסיק ובטח לא בכל הסכום, וזה שקול לחלוטין להחלטה להחזקה של המניות אז למה שאעשה את זה עכשיו?
כמועסק בחברה אני בכלל נמצא בעמדת נחיתות - לא רק שאני נמצא בחשיפה כפולה לארוע לא טוב בחברה כי משם גם מגיעה המשכורת שלי, אני גם מוגבל בעיתוי ולפעמים בסוג הפעולות שאני יכול לבצע במניה בגלל בלאק אאוט ועסקות בעלי עניין וכדומה.
בנוסף, למקבלי RSU יש בדרך כלל כמות נכבדת של RSU שעדיין לא עברו ווסטינג, כך שממילא אתה חשוף לגידול בערך המניה, אם תרצה ואם לא.
בוודאי שאפשר להביא דוגמאות נגדיות, אבל אני לפחות מעולם לא הצטערתי על המדיניות הזאת.
גם אצלי זה היה במשך זמן רב מאוד מקור להתלבטויות
(בפרט לאור זה שעם השנים בהייטק, כמות ההון שנצברת בRSU עולה משמעותית).
תובנות שהגעתי אליהן (בין היתר מקריאה כאן בפורום, אני חושב ש @קפיצת הדרך הייתה זו שראיתי אצלה לראשונה את תובנה 1 למטה) -
1. בגלל מבנה המיסוי המיוחד של RSU (ראה תזכורת בספויילר למטה),
ובגלל העובדה שהייטקיסטים לרוב משלמים כ50% מס הכנסה,
סיכוני הרווח וההפסד בהשקעה הזו אינם שקולים.
פירוט בספויילר למטה, אבל אם כבר מכיר -
יכול לדלג על הספויילר ולקרוא את הסיכום שלאחריו.
למיטב הבנתי (ולפי ניסיון עבר), מבנה המס הנוכחי הוא:
אין מיסוי במועד ההענקה
מכירה לפני 24 חודשים - מס הכנסה (פירותי) על מלוא הסכום
מכירה אחרי 24 חודשים - מס הכנסה על המענק לפי שער ההענקה, ומס רווח הון (25%) על השאר
ועכשיו לדוגמא מספרית:
מייק קיבל לפני שנתיים RSU בשווי נקוב של מיליון,
ועכשיו הם הבשילו (כלומר אפשר למכור), והוא מתלבט אם למכור אותם (כדי להשקיע במדד מניות רחב) או להשאיר.
לצורך הפשטה, נניח שמחיר המניה לא השתנה בכלל בזמן בין ההענקה להבשלה.
נעבור על האופציות -
מכירה מיידית:
קבלת שווי נקי של כ500K (השאר למס הכנסה)
מכירה לאחר שמחיר המניה מתרסק ב80% (לצורך הפשטה, נניח שזה קרה תוך יום) -
עכשיו השווי הנקוב הוא 200 אלף, והמס הוא מס הכנסה (50%).
לכן המכירה תביא שווי נקי של כ100K.
מכירה לאחר שמחיר המניה עולה ב80% (לצורך הפשטה, נניח שזה קרה תוך יום) -
עכשיו השווי הנקוב הוא מיליון ו800 אלף,
כאשר מיליון חייבים במס הכנסה (50%), ו800K חייבים במס רווח הון (25%).
לכן המכירה תביא שווי נקי של כ(500K+600K) 1.1M.
סיכום:
אם משווים לעומת האופציה של מכירה מיידית ברגע ההענקה (קבלת שווי נקי של 500K) - ירידה של 80% במחיר המניה מביאה להפסד נטו של 80% (קבלת שווי נקי של כ100K במקום כ500K - הפסד של 80%),
לעומת זאת - עלייה של 80% במחיר המניה מביאה לרווח נטו של 120% (קבלת שווי נקי של כ1.1M במקום כ500K - רווח של 120%).
הכללה של הדוגמא המספרית בספויילר למעלה -
אם תהיה עלייה במחיר המניה, הרווח בנטו יהיה גדול יותר,
כי גם החלק הכלוא של מס הכנסה עשה רווחים (זה שיקול כללי שתקף לכל דחיית מס), והמס על הרווחים הוא משמעותית נמוך יותר (זו הטבת מס ייחודית לRSU).
בקיצור, בגלל מבנה המס -
תוחלת ההשקעה בRSU שזה עתה התקבל (לפני שהוא צבר רווחים שמשנים את התמונה), עדיפה לעומת השקעה באותה מניה בשוק החופשי.
2. בגלל אותו מבנה מס, אפשר להסתכל על RSU גם כביטוח מפני פיטורין כשמצב החברה טוב + אי מציאת עבודה.
אם מוכרים RSU כשאין הכנסה נוספת, מס ההכנסה צונח, כלומר - בעצם מקבלים כאן מענק פיטורין על חשבון מס הכנסה.
זו "הטבה" שאינה קיימת במכירת מניות מתיק השקעות פרטי (לפני גיל פרישה, מס רווח הון הוא 25% ללא תלות בהכנסה).
בגלל ההטבות האלו,
אני אישית הגעתי למסקנה שכדאי לי להחזיק כמות יפה של RSU,
למרות שבתיק ההשקעות הפרטי אינני מחזיק אף מניה פרטנית.
כמובן שככל שהשנים חולפות, וכמות הRSU גדלה, אני בכל זאת מצמצם את הסיכון,
למשל מוכר RSU שכבר עשו רווחים נאים (כך ששני הטיעונים למעלה כבר פחות תקפים, כי שיעור מס ההכנסה הכלוא אינו 50% אלא הרבה פחות).
אפשר גם להגביל חשיפה לפי ערך מוחלט ועוד.
רוצה גם להעיר שבפרט במקרה הספציפי שהצגת (נראה לפי הנתונים שאתה צעיר שרק מתחיל את דרכו בהייטק, עם כמות RSU לא גדולה),
אני אישית הייתי לוקח את הסיכון המושכל של השקעה במסלול שנותן הטבות מס משמעותיות.
באופן כללי,
לדעתי סיכון מושכל (כלומר, עם תוחלת טובה יותר) זה דבר טוב למי שיכול להרשות לעצמו את הסיכון הזה.
נשמע שאתה בתחילת הדרך.
האם מדובר על מניות שכבר הבשילו?
האם עברו שנתיים מההענקה?
אם לא מדובר על מניות שהבשילו, אלא אתה מסתכל על סך המניות שקיבלת בהענקה, אז אין דילמה. אלו לא מניות שלך. כשהן יבשילו תוכל לחשוב מה לעשות איתן ולהתייחס אליהן כשלך.
אם מדובר על מניות שהבשילו אבל לא עברו שנתיים מההענקה אתה יכול לבדוק האם בכלל יש רווח הון. אם אין רווח הון אז אין משמעות לשנתיים כי ממילא עד מחיר ההענקה אתה ממוסה לפי מס שולי, גם אחרי שנתיים.
לגבי מכירה/המשך אחזקה של RSU. יש כאן המון שרשורים בנושא (גם אני פתחתי כאלו) לגבי הדילמה הזו.
אנחנו אישית מכרנו פעם ראשונה אחרי ארבע שנים וגם זה היה סכום לא גדול יחסית למה שהשארנו. וכיום הצטבר שם סכום מאוד מאוד גדול.
אבל אנחנו לא נמצאים במצב שלך (ממש לא בתחילת הדרך, עם בית מגורים/נכסים נוספים/עצמאים כלכלית וכו׳) ויכולים להרשות לעצמנו לקחת את הסיכון.
עד כמה אתה זקוק לכסף? האם אתה חוסך חלק משמעותי מהמשכורת כך שהחיסכון שלך גדל משמעותית גם בלי ה-RSU? אם תהיה נפילה משמעותית של אפל, איך זה ישפיע עליך? (אתה יכול לבחון את עצמך בירידות שהיו עכשיו לדוגמא).
אם הסכום הזה מאוד משמעותי עבורך, הייתי שוקלת למכור מדי פעם ולרכוש עם זה את אחד ממדדי המניות שבחרת. אולי להחליט על אחוז מסוים מהתיק שכשזה עובר אותו אתה מוכר. אפל, בסך הכל, ידועה בריפרשים הטובים שלה אז יש יסוד סביר להאמין שהסל הזה יתמלא מחדש.
אם הסכום הזה פחות משמעותי עבורך, ואתה חוסך חלק משמעותי מהמשכורת כך שבמקביל ל- RSU גם החיסכון ״הרגיל״ (ושלא תלוי במניה בודדת) גדל, ואתה מרגיש שאתה יכול/רוצה לקחת את הסיכון, אז יש גם הגיון לתת לדחיית המס ״לעבוד״.
מה שכן, כשהכסף סגור ב- RSU נורא קל לחסוך אותו. לכן שים לב אם אתה מוכר ומשתמש בזה לצריכה… אם זה מה שקורה… אז אל תמכור.
אני רואה שזו ההודעה הראשונה שלך,
אז ברוך הבא לחלק הפעיל של הפורום!
גם אצלי זה היה במשך זמן רב מאוד מקור להתלבטויות
(בפרט לאור זה שעם השנים בהייטק, כמות ההון שנצברת בRSU עולה משמעותית).
תובנות שהגעתי אליהן (בין היתר מקריאה כאן בפורום, אני חושב ש @קפיצת הדרך הייתה זו שראיתי אצלה לראשונה את תובנה 1 למטה) -
1. בגלל מבנה המיסוי המיוחד של RSU (ראה תזכורת בספויילר למטה),
ובגלל העובדה שהייטקיסטים לרוב משלמים כ50% מס הכנסה,
סיכוני הרווח וההפסד בהשקעה הזו אינם שקולים.
פירוט בספויילר למטה, אבל אם כבר מכיר -
יכול לדלג על הספויילר ולקרוא את הסיכום שלאחריו.
למיטב הבנתי (ולפי ניסיון עבר), מבנה המס הנוכחי הוא:
אין מיסוי במועד ההענקה
מכירה לפני 24 חודשים - מס הכנסה (פירותי) על מלוא הסכום
מכירה אחרי 24 חודשים - מס הכנסה על המענק לפי שער ההענקה, ומס רווח הון (25%) על השאר
ועכשיו לדוגמא מספרית:
מייק קיבל לפני שנתיים RSU בשווי נקוב של מיליון,
ועכשיו הם הבשילו (כלומר אפשר למכור), והוא מתלבט אם למכור אותם (כדי להשקיע במדד מניות רחב) או להשאיר.
לצורך הפשטה, נניח שמחיר המניה לא השתנה בכלל בזמן בין ההענקה להבשלה.
נעבור על האופציות -
מכירה מיידית:
קבלת שווי נקי של כ500K (השאר למס הכנסה)
מכירה לאחר שמחיר המניה מתרסק ב80% (לצורך הפשטה, נניח שזה קרה תוך יום) -
עכשיו השווי הנקוב הוא 200 אלף, והמס הוא מס הכנסה (50%).
לכן המכירה תביא שווי נקי של כ100K.
מכירה לאחר שמחיר המניה עולה ב80% (לצורך הפשטה, נניח שזה קרה תוך יום) -
עכשיו השווי הנקוב הוא מיליון ו800 אלף,
כאשר מיליון חייבים במס הכנסה (50%), ו800K חייבים במס רווח הון (25%).
לכן המכירה תביא שווי נקי של כ(500K+600K) 1.1M.
סיכום:
אם משווים לעומת האופציה של מכירה מיידית ברגע ההענקה (קבלת שווי נקי של 500K) - ירידה של 80% במחיר המניה מביאה להפסד נטו של 80% (קבלת שווי נקי של כ100K במקום כ500K - הפסד של 80%),
לעומת זאת - עלייה של 80% במחיר המניה מביאה לרווח נטו של 120% (קבלת שווי נקי של כ1.1M במקום כ500K - רווח של 120%).
הכללה של הדוגמא המספרית בספויילר למעלה -
אם תהיה עלייה במחיר המניה, הרווח בנטו יהיה גדול יותר,
כי גם החלק הכלוא של מס הכנסה עשה רווחים (זה שיקול כללי שתקף לכל דחיית מס), והמס על הרווחים הוא משמעותית נמוך יותר (זו הטבת מס ייחודית לRSU).
בקיצור, בגלל מבנה המס -
תוחלת ההשקעה בRSU שזה עתה התקבל (לפני שהוא צבר רווחים שמשנים את התמונה), עדיפה לעומת השקעה באותה מניה בשוק החופשי.
2. בגלל אותו מבנה מס, אפשר להסתכל על RSU גם כביטוח מפני פיטורין כשמצב החברה טוב + אי מציאת עבודה.
אם מוכרים RSU כשאין הכנסה נוספת, מס ההכנסה צונח, כלומר - בעצם מקבלים כאן מענק פיטורין על חשבון מס הכנסה.
זו "הטבה" שאינה קיימת במכירת מניות מתיק השקעות פרטי (לפני גיל פרישה, מס רווח הון הוא 25% ללא תלות בהכנסה).
בגלל ההטבות האלו,
אני אישית הגעתי למסקנה שכדאי לי להחזיק כמות יפה של RSU,
למרות שבתיק ההשקעות הפרטי אינני מחזיק אף מניה פרטנית.
כמובן שככל שהשנים חולפות, וכמות הRSU גדלה, אני בכל זאת מצמצם את הסיכון,
למשל מוכר RSU שכבר עשו רווחים נאים (כך ששני הטיעונים למעלה כבר פחות תקפים, כי שיעור מס ההכנסה הכלוא אינו 50% אלא הרבה פחות).
אפשר גם להגביל חשיפה לפי ערך מוחלט ועוד.
רוצה גם להעיר שבפרט במקרה הספציפי שהצגת (נראה לפי הנתונים שאתה צעיר שרק מתחיל את דרכו בהייטק, עם כמות RSU לא גדולה),
אני אישית הייתי לוקח את הסיכון המושכל של השקעה במסלול שנותן הטבות מס משמעותיות.
באופן כללי,
לדעתי סיכון מושכל (כלומר, עם תוחלת טובה יותר) זה דבר טוב למי שיכול להרשות לעצמו את הסיכון הזה.
בתקופה שעדיין חסכתי לפרישה, מכרתי כל מה שהבשיל ועברו שנתיים.
כשהצטבר לי מספיק הפסקתי למכור. אלא שמדובר באנבידיה, שווי השוק שלה קרוב לשל אפל, וההערכה שלי היא שבגדלים האלה הנגזרת חיבת לרדת, כך שאני מתכנן למכור. למעשה אתמול נתתי כבר פקודת מכירה לרבע מהמניות אבל המניה לא פגשה את הלימיט שלי אז אאלץ לחכות עד שהשוק יחזור מהחופשה.
לא תמיד הוא חוזר מחופשה, ולפעמים החופשה מתארכת מאוד.
אם רצית למכור האם ירידה של 5%-7% מצדיקה לוותר על המכירה (אחרי עליה של מאות אחוזים)?
גילוי נאות - אני שואלת אבל אני ממש גרועה בדברים הללו וירידה (אפילו קטנה!) יכולה לגרום לי לוותר על המכירה ו-״לחכות שהשוק יחזור מחופשה״.
אולי בגלל זה ״נתקענו״ עם כמות לא הגיונית של RSU. עד עכשיו זה פעל לטובה אבל זה ממש ממש (ממש!) לא חייב להמשיך ככה.
רק לדייק ש espp בד"כ נותן הטבת מעסיק במחיר הרכישה, החייב במס פרותי. לפעמים המס לא משולם בעת הקנייה, ואז יש שיקול דומה ל RSU, בייחוד אם מחיר המנחה עלה בצורה משמעותית בין תחילת תקופת ה espp לסופה.
רק לדייק ש espp בד"כ נותן הטבת מעסיק במחיר הרכישה, החייב במס פרותי. לפעמים המס לא משולם בעת הקנייה, ואז יש שיקול דומה ל RSU, בייחוד אם מחיר המנחה עלה בצורה משמעותית בין תחילת תקופת ה espp לסופה.
כן, פה בפורום היה מישהו שדיבר על חברות שיש להן דחיית מס גם ב-ESPP. לדעתי זה מיעוט ומן המסתם כל אחד צריך לדעת איך עובד ה-ESPP אצלו בחברה.
בכל מקרה התגובה שלי הייתה לפות״ש שכתב במפורש שאצלו כן משלמים את המס מיד בתום התקופה.
תאורטית, למכור בחסר את המניה יכול להיות בכיוון הרצוי של מצד אחד להוריד חשיפה, ומצד שני לא לספוג אירוע מס.
זה יכול להיות לא פשוט לארגן, ולא בלי עלויות, וגם לא בטוח אם מותר מבחינת החוזה מול המקום עבודה. יכול גם להיתפס בצורה שלילית שאתה עושה שורט על החברה שאתה עובד בה מבחינת החברה, גם אם יש לך הסבר רציונלי.