הראשון ? אני חשבתי שזה השני. שכל שנה מסתכלים כמה יש ואפשר להוציא 3% מזה.
אם כל שנה תמכור שלוש אחוז מהתיק, כל שנה יהיה סכום אחר. פעם עלה בעשרים אחוז, פעם ירד בארבעים אחוז. איך מנהלים תקציב ככה?
אני מכיר חוק SWR לפיו קובעים סכום משיכה ביום הפרישה ומעדכנים אותו לפי האינפלציה, בלי להסתכל על גודל התיק.
יש גם עוד אפשרויות, כמו VWR.
שלוש אחוז כל שנה זה לא חוק טוב לטווח ארוך - אם תהיה בן תשעים, תרצה להוציא רק שלוש אחוז מהתיק כל שנה?
אני מניח שההוצאות יהיו בסדר. לפי חישובי עבר 3% זה אמור להיות הרבה מעל מה שאני צריך.
גם אם השוק יורד? או שבמקרה כזה מושכים יותר מ3 אחוז?
להבנתי אחרי ירידה יש צפי לעלייה בטווח הארוך ולכן זה בסדר 'לסטות' לחמש אחוז ויותר בשנים הקשות של אחרי הפרישה. זה הכוונה בלהתחיל עם אחוז קבוע ולתקן את הסכום לאינפלציה, בלי קשר לתיק.
אבל, הרעיון הוא להנות מהכסף. כלומר אם אני רואה שנשאר , תמיד אפשר לטוס בקריסמס לבלות בפריז למשל. כמו תקציב, עם נשאר בסוף שנה נהנים ממנו ולא מחזירים לקופה.
אם נשאר. מסכים לגמרי.
מה זאת אומרת ״למעלה״ ? אתה מוכר מניות שהרוויחו הכי הרבה ? מעל אחוז מסויים ? איזון של מס ?
בprime harvesting , מוכרים מניות בנקודת האיזון (פעם בשנה) אם ערכן גבוה מ120% מערכן ביום הפרישה. זה מהווה מעין 'כלל יציאה' שמגדיל את כמות האג"ח במקרה של שוק עולה.
במקרה של שוק יורד, כמות האג"ח תרד.
מה זאת אומרת חסר ״יותר מדי״ באגח ? אתה מתכוון שאתה מאזן את התיק כל פעם שהיחס אגח/מניות יורד ממספר מסוים ? למשל עם היחס ההתחלתי הוא 65/35. ואתה מאפשר לאגחים להגיע ל 30/70. אזי כל פעם שאחוז אגחים יירד מתחת ל 30 אתה תאזן ?
זה משתנה מתכנית לתכנית. עד כמה שידוע לי, בתכנית של 60:40 ומשיכה קבועה (צמודת מדד), מאזנים כל שנה כך שמוכרים אג"ח או מניות או שניהם ומגיעים לאיזון ולמשיכה בשביל הוצאות.
אני מתכוון להחזיק אג"ח לפי שנים של הוצאות, לא אחוז מהתיק. אז חסר יותר מדי זה כשיש פחות משלוש שנים של הוצאות באג"ח.
בהינתן שיש לך את שתי החשבונות הללו, אכן אין בעיה. אבל אם אתה משקיע בחזרה את הדיבידנדים והם לא הכנסה, לא חבל על המס ? לא עדיף לקנות משהוא שלא משלם דיבידנדים ?
ה'חבל' זה כשאתה כן משקיע מחדש דיבידנדים, או כשאתה לא? אני לא ממש מבין למה יש הבדל.
המס הוא חבל בכל מקרה, בייחוד אם הוא גבוה ממס רווח ההון שיחול בפועל. אבל זה מה יש.
לגבי לקנות משהו אחר, אם אג"ח ימשיך להיות יותר ויותר אטרקטיבי, אני אשקול לתת לו משקל משמעותי. לפרוש עם סולם אג"ח צמוד מדד נשמע נחמד מאוד

. אבל קשה לי להאמין שהוא באמת יהיה זול מספיק לטעמי רעב הסיכון.
כלומר מאזן את התיק פעם בשנה ? או ש״אם צריך״ זה לפי רגש ?
הכוונה הייתה לאיזון פעם בשנה לפי כללים פחות או יותר כתובים (אחוז מינימום/מקסימום של איקס, כמות מינימלית של אג"ח)
לדעתי יש ערך בלבנות תכנית ששלביה המאוחרים יהיו קלים מאוד לתפעול. אתה לא יודע מי אתה תהיה בעתיד.
בעצם אולי פעם בשנה זה לעיתים תכופות מדי
שמח לשמוע.
אני תוהה עכשיו: כמה ערך יש לפשטות של 'לקבל משכורת' מהתיק, והאם ניתן לקנות את זה בזול?
אם חברות SPIAA או מה שזה לא יהיה, מוכרות משכורת מובטחת לעשר שנים בעלות של אחוז אחד דמי ניהול, שווה לקנות פעם בעשר שנים ולחסוך כאב ראש? מצד שני זה לקחת כאב ראש אינפלציה לא קטן.