למה? אודה להסבר.
ההגיון שאני מכיר הוא הפוך...
לגבי קרנות השתלמות, הקונץ הוא אחר. המדינה נותנת לך מקלט מס, בתנאי ש 6 שנים אתה מחזיק את הכסף בבורסה. כל השאר זה סתם תופעת לוואי.
ו... לא אומרים לא למקלט מס
כל מס הוא שהוא לא מס על שירות או מוצר שנילקח באופן רלוונטי לשימוש בו הוא מס לא טוב ,כי בניגוד לטרנזקציה חופשית ממס בה שני הצדדים מרוויחים מרצונם אדם יכול להפסיד כסף למשהו שהוא לא רוצה.
מס ישיר הוא מס על ייצור מה שגורם לחברה להיות לא יצרנית או בעלת פריון נמוך.
מס עקיף הוא מס על צריכה מה שגורם לצריכה נמוכה והסתמכות על מדינות אחרות שיצרכו את מוצריך.
המיסים האלו הם אף פעם לא מאה אחוז ועקומת ההשפעה שלהם תלויה גם בתרבות.
בדרך כלל מעדיפים מס על ייצור(מס ישיר) כי העשירים הם יותר ייצרניים ומקנאים בעשירים .אבל ההגיון אומר שמס עקיף הוא מס פשוט שחל על כולם(כולם צורכים דברים) וקשה יותר לעשות תרגילים חשבונאיים עליו והכי חשוב מבחינתי הוא לא מקטין את הייצור או הרצון לייצר.
מס עקיף אומנם מקטין צריכה אבל חברה יכולה גם לייצר להיות ויותר חשוב לייצר מוצרים טובים שיצרכו אותם על אף מס הצריכה.
קרן השתלמות היא מקלט מס שנותן רווח עצום לחברות שבבעלותם קרנות השתלמות לעומת מי שרוצה לעשות בדיוק אותו דבר בלי אותם חברות(להשקיע שש שנים באפיק סולידי) זה פשוט מושחת.והכי מושחת זה שמי שלמרוויח יותר ופחות מפוטר זוכה להטבת מס גדולה אפילו יותר.
קצת היסטוריה: בעבר לא היה מס רווחי הון וקרן השתלמות היתה פטורה ממס הכנסה כי המטרה שלה הייתה השתלמות (כן ממש כמו השם שלה) זאת אומרת אפשרות לעשות את העבודה יותר טוב( לימודים וקורסים שעזרו בעבודה) כמו מכונית שהיא רק למטרת עבודה שלא חייבת במס.
ההסתדרות הפכה את זה להטבה שקשר בינה לבין מס הוגן הוא אפס