• התכנים בפורום אינם מהווים ייעוץ מקצועי מכל סוג, לרבות ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.
    השימוש בפורום כפוף לתנאי השימוש. עצם השימוש בפורום מהווה הסכמה מלאה לתנאים אלה.

הגנה כנגד מחזור עליות בשוק השכירויות.

• פותח הנושא פותח הנושא רוני
  • פורסם בתאריך פורסם בתאריך

רוני

משתמש בכיר
דירוג
5,818
אני מעוניין לפתח כאן דיון בנושא חשוב וענייני, מאחר והיכולת של הציבור הרחב ובעיקר בקרב האוכלוסיה הצעירה לרכוש דירת מגורים הולך ומתרחק, חלקנו (כולל אותי) גם חושבים שלא כדאי לרכוש דירת מגורים, אני מעוניין לשמוע כיצד כל אחד מגן על עצמו מפני מחזוריות של עליית מחיר השכירויות שעלול להעמיד במבחן קשה את היעד לעצמאות כלכלית.

מבדיקת התנהלות הסטורית של מחזוריות עליית מחירי השכירויות ניתן לראות שמחזוריות זו צמודה למחזוריות עליית מחירי הנכסים.
7 עד 10 שנים בממוצע מחזוריות של מחיר שכירויות יורדים ומדשדשים בעיקר בפריפריות, 7 עד 10 שנים מחזוריות של שכירות עולה ואף מכפילה את עצמה נומינלית (בעיקר באזורי הביקוש).

דוגמא: באיזור בו אני גר בתל אביב, במשך מספר שנים עד לשנת 2006 דירות 2 חדרים הושכרו בשכירות חודשית של 2,800 ש"ח, המחירים היו נקובים בזמנו בדולרים, כיום דירות אלו מושכרות בטווח של 5,500 ש"ח ועד 6,000
יש כאן הכפלה נומינלית של השכירויות, למרות שבתקופה זו השכר הממוצע כמעט ולא עלה, האינפלציה בקושי עלתה כך שניתן לומר שהעלייה של השכירות היתה ראלית.

אני כמשקיע נדל"ן מחזיק דירה אחת להשכרה בתל אביב כיום, בעתיד אני מתכונן להוסיף לפחות עוד דירה אחת להשכרה בארץ בנוסף לנכסים מסחריים (לצורך גידור הסיכון של עליית השכירויות וגידור החשיפה בשינויי שער החליפין של השקל), יש ברשותי נכסים מניבים בחו"ל שגם להם יש נטיה לאורך זמן לייצר שכירות גבוהה יותר, גם לאחר שהגעתי לעצמאות כלכלית אני ממשיך לפעול להגדלת ההכנסות וההון, בדרך זו אני מקטין את הסיכון ויכול להתמודד עם עליית מחירי השכירויות.

נערך לאחרונה ב:
מבדיקת התנהלות הסטורית של מחזוריות עליית מחירי השכירויות ניתן לראות שמחזוריות זו צמודה למחזוריות עליית מחירי הנכסים.
7 עד 10 שנים בממוצע מחזוריות של מחיר שכירויות יורדים ומדשדשים בעיקר בפריפריות, 7 עד 10 שנים מחזוריות של שכירות עולה ואף מכפילה את עצמה נומינלית (בעיקר באזורי הביקוש).
תוכל לתת קישור לנתונים האלה? רצוי כמובן במונחים ריאליים.

אני לא מומחה נדל"ן אבל מחיפוש קצר בגוגל עולה תמונה שונה ממה שאתה מצייר, למשל:
http://images.globes.co.il/Images/NewGlobes/Misc_2/2011/dira[5.jpg (בישראל)
או:
http://www.cbs.gov.il/publications13/rep_06/pdf/1box3_h.pdf (בישראל, עמ' 75)
או:
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/m...latPricesContinuesRising/usPriceRentRatio.jpg (בארה"ב)
או:
http://melbournepropertyvaluation.com.au/wp-content/uploads/2016/02/australian-house-prices.jpg (באוסטרליה)
יש לאורך זמן עלייה ריאלית איטית במחירי השכירות אבל לא השתוללות כפי שאתה מתאר.

אני גם גר בשכירות ב-10 השנים האחרונות (לא בכיכר המדינה אומנם אבל גם לא בפריפריה) ולא הרגשתי עלייה מטורפת במחירים, אפילו לא נומינלית.

נערך לאחרונה ב:
נראה לי שקניית ריטים מגדרת בפני הסיכון הזה באופן לא רע.
בנוסף, לא תמיד כדאי, או רצוי, להתכסות על כל סיכון אפשרי.
אגב, איך אתה מגדר את עצמך בפני תרחיש של קריסת מחירי הנכסים ומחירי השכירויות בארה"ב, אנגליה וישראל ב - 60%-70%, וסטגנציה של 2-3 עשורים לאחר מכן, בנוסף לעליית מחיר המימון בחלק הצמוד?

תוכל לתת קישור לנתונים האלה? רצוי כמובן במונחים ריאליים.

אני לא מומחה נדל"ן אבל מחיפוש קצר בגוגל עולה תמונה שונה ממה שאתה מצייר, למשל:
http://images.globes.co.il/Images/NewGlobes/Misc_2/2011/dira[5.jpg (בישראל)
או:
http://www.cbs.gov.il/publications13/rep_06/pdf/1box3_h.pdf (בישראל, עמ' 75)
או:
http://s3-eu-west-1.amazonaws.com/m...latPricesContinuesRising/usPriceRentRatio.jpg (בארה"ב)
או:
http://melbournepropertyvaluation.com.au/wp-content/uploads/2016/02/australian-house-prices.jpg (באוסטרליה)
יש לאורך זמן עלייה ריאלית איטית במחירי השכירות אבל לא השתוללות כפי שאתה מתאר.

אני גם גר בשכירות ב-10 השנים האחרונות (לא בכיכר המדינה אומנם אבל גם לא בפריפריה) ולא הרגשתי עלייה מטורפת במחירים, אפילו לא נומינלית.

מחירי השכירות בישראל נוטים לעלות כאשר מחיר הנכסים עולים, הפער שאתה רואה בין עליית מחירי הנכסים ביחס לעליה במחירי השכירות מסמל התפתחות בועת מחירי נדל"ן, נתק מכח הקניה במשק. השכירות משולמת משכר העבודה ומושפעים בעיקר מהיצע וביקוש, כאשר מחיר הנכסים עולים קשה יותר לרכוש נכסים ואז יש עודף ביקוש לנכסים להשכרה. הנכסים במחירם עולה נרכשים בעזרת מימון גדול יותר, לטווח שנים ארוך יותר, בעיקר שהריבית נמוכה.

אני יכול להעיד שבתל אביב, בת ים, ויתר הערים באזור זה (לדעתי השכירות בבאר שבע גם כן עלתה משמעותית) השכירות הכפילה את עצמה נומינלית במהלך 10 השנים האחרונות, בהחלט סביר להניח שבפריפריות העליה תהיה מתונה יותר.

נראה לי שקניית ריטים מגדרת בפני הסיכון הזה באופן לא רע.
בנוסף, לא תמיד כדאי, או רצוי, להתכסות על כל סיכון אפשרי.
אגב, איך אתה מגדר את עצמך בפני תרחיש של קריסת מחירי הנכסים ומחירי השכירויות בארה"ב, אנגליה וישראל ב - 60%-70%, וסטגנציה של 2-3 עשורים לאחר מכן, בנוסף לעליית מחיר המימון בחלק הצמוד?

רעיון מעניין, שווה בדיקה, על הריטים להיות מושקעים בנדל"ן למגורים ולא בנדל"ן מסחרי, לא בהכרח שיש קורלציה בינהם.

לגבי השאלה השניה שלך, אני רוכש נכסים לאחר משבר, בארה"ב את רוב הנכסים רכשתי במחיר שהוא 40% עד 70% מעלות הבניה לא כולל עלות האדמה, המימון שנלקח לא עובר את 60% משווי הרכישה, כשהשוק עולה ונעשה פחות אטרקטיבי אני מפסיק לפעול בו ועובר לשוק הבא, בינתיים השוק ממשיך לעלות עד למשבר הבא, כשמגיע המשבר הבא החשיפה שלי למימון ירדה משמעותית עקב סילוק חלק מהחוב במהלך השנים באמצעות השכירויות.

בעת יציאה לעצמאות כלכלית החשיפה של הפרוטפוליו למימון אפסית עד נמוכה מאוד, (כיום אני ממונף קצת מעל 1%מסך שווי הפורטפוליו שלי).

פיזור גיאוגרפי על פני מיקומים שונים שאין קורלציה בין שוקי הנדל"ן שלהם, במידה וצריך לא אהסס למכור נכס מניב (בישראל לדוגמה כשהשוק נמצא במגמת עלייה) כדי להקטין חשיפה למימון, מיחזור חלק מהמימון ומעבר למסלול חצי גרייס שבו אני משלם רק ריבית ולכן עלות המימון החודשית קטנה. רכישת נכסים עם מימון אך ורק כשיש פער חיובי בתשואה משכירות של לפחות בין 2% עד 4% מעל לריבית המימון.

מקפיד על בניית תיק נכסים מאוזן, כלומר נכסים סולידיים יותר כמו בתל אביב, לונדון, מנצ'סטר.... נכסים פחות סולידיים בארה"ב...

כנגד ירידה במחירי השכירויות או שינוי לרעה בשער החליפין (שכחת לשאול, בעקבות הירידה של הפאונד בחודשים האחרונים, אני סובל מירידה בשכירויות מהנכסים באנגליה ברמה החודשית בלמעלה מ 2,000 ש"ח), אני ממליץ לעבור את היעד לעצמאות כלכלית בלפחות 20% ולהמשיך לפעול ולהגדיל הכנסות גם לאחר הגעה ליעד בכדי להקטין את הסיכון.

בחלק מהנכסים בארה"ב ניתן להשתמש באסטרטגיית השכרה ל SECTION 8 שרוב השכירות או השכירות במלואה משולמת על ידי ממשלת ארה"ב עבור שוכרים חלשים כלכלית (כיום יש לי שוכרת נכה בכיסא גלגלים באחד מהנכסים בארה"ב שממשלת ארה"ב משלמת לי שכירות מלאה כבר למעלה מ 3 שנים)

יצרתי נכון לעכשיו 16 מקורות הכנסה בלתי תלויים האחד בשני, במיקומים גיאוגרפים שונים ומטבעות שונים (התכנון בכל שנה להוסיף עוד 1 - 2 מקורות הכנסה).

קפאון של 2-3 עשורים לא מסתדר לדעתי עם עליית הריבית אלא ההיפך.

אחת לחצי שנה אני בוחן את פורטפוליו הנכסים ומוודא עד כמה שניתן שהוא ערוך לתרחשים שליליים מבחינתי.

אני מודה לך על השאלות המאתגרות, נהנתי !

נערך לאחרונה ב:
כל מה שזה אומר זה שהם היו צמודים למדד, לא?

לא, אבל יש בניהם קורלציה בכיוון המגמה באופן כללי , בשלב שהשוק נכנס לבועת מחירים הנכסים עולים משמעותית יותר מעליית השכירויות.

לא, אבל יש בניהם קורלציה בכיוון המגמה באופן כללי , בשלב שהשוק נכנס לבועת מחירים הנכסים עולים משמעותית יותר מעליית השכירויות.
כן אבל הכפלת מחירים נומינלית ב-10 שנים, סטטיסטית נובעת רק מאינפלציה, כלומר שריאלית המחירים הללו לא זזו

כן אבל הכפלת מחירים נומינלית ב-10 שנים, סטטיסטית נובעת רק מאינפלציה, כלומר שריאלית המחירים הללו לא זזו
אני לא חושב שהאינפלציה ב 10 השנים האחרונות היתה כ 7٪ לשנה, לדעתי יותר כ 2℅ התשואה היא כ5℅ לשנה

נערך לאחרונה ב:
ההגנה הכי טובה זה ללכת לבוס ולבקש ממנו העלאת שכר כדי לשמור על אחוז הוצאה קבוע לדיור.

בין השנים 2006 ל 2016 כמעט ולא היתה אינפלציה, לכן אני טוען שעליית מכירי השכירות בתקופה זו היתה ריאלית.

לפי הלמ"ס דווקא הייתה, כ-19% בסך הכל.

לדעתי ערך הכסף איבד הרבה יותר מ-19% בתקופה הזאת. אני לא מתבסס פה על נתונים אמפיריים אלא על תחושה שלי.
לדעתי האינפלציה האמיתית בתקופה הזאת הייתה באזור ה-30-40% לפחות.

האסטרטגיה שלנו - זוג צעיר בתחילת דרכו הכלכלית ללא ילדים כרגע:
1. לגור בדירה הקטנה ביותר המתאימה לצרכינו (שני חדרים).
2. בעל דירה שלא מחפש למקסם הכנסות אלא למזער כאב ראש.
3. לאהוב ולהשקיע בדירה "כאילו הייתה שלנו" (אינטרס שלנו אחרי הכל, אנחנו גרים בה...). כך שאנחנו עושים בעצמינו שיפוצים שהיה עולה לבעל הדירה הרבה כסף להביא מבחוץ. לא יודעת אם זה השיקול שלו לא להעלות את שכר הדירה אבל בפועל לא העלה לנו מאז שנכנסנו (מראש נמוך ממחיר השוק, מתחילים שנה רביעית)
4. חוזה עם אופציה להארכה עם העלאה של עד 7%.
5. מידי שנה לבדוק מראש מה האופציות שלנו והאם יהיה לנו שווה להשאר גם אם יעלה השכד (כנל אצבע על הדופק - לבדוק מידי כמה זמן אם עדיין שווה לשכור ולא לקנות).
6. נפש חזקה להתמודד באופן בלתי פוסק עם הביקורת הסביבתית לזה שאנחנו שוכרים ולא קונים ("מי שקנה לפני שלוש שנים הצליח", "חכי שיהיו לך ילדים", "לא יודעת איך את מתמודדת עם חוסר היציבות של השכירות"), וביקורת על הדירה עצמה ("זה לא חיים זה", "זה מחסן ולא בית")
7. אם יעלה שכר הדירה ויהיה לא כדאי להישאר אז 1. עדיין הרווחנו כמה שנים של חיסכון על דיור ו2. כמו שמצאנו את הדירה הזאת, נמצא גם את "המציאה" הבאה.

ההגנה הכי טובה זה ללכת לבוס ולבקש ממנו העלאת שכר כדי לשמור על אחוז הוצאה קבוע לדיור.

הכוונה שלי לגבי מי שיצא לעצמאות כלכלית ולא עובד, ומתבסס על הכנסות פסיביות בלבד למיה החודשית.

פתחו חשבון למסחר עצמאי

פסגות טרייד

ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון

מיטב טרייד

ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה או $5 ב-IBKR)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪5,000
פתיחת חשבון

אקסלנס טרייד

ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
מינימום: ₪10,000
פתיחת חשבון
פסגות טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.06% מעסקה (מינימום ₪2 לפעולה)
ארה"ב: 1¢ למניה (מינימום $6 לפעולה)
דמי ניהול: ללא דמי ניהול
פתיחת חשבון
מיטב טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪5,000
ישראל: 0.08% מעסקה (מינימום ₪4.65 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשנתיים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
אקסלנס טרייד
מינימום לפתיחת חשבון: ₪10,000
ישראל: 0.07% מעסקה (מינימום ₪3 לפעולה)
דמי ניהול: פטור לשלוש שנים, אח״כ ₪15
פתיחת חשבון
גילוי נאות: האתר מקבל תגמול בגין פתיחת חשבון דרך הקישורים. אין באמור משום ייעוץ השקעות או שיווק השקעות.
האסטרטגיה שלנו - זוג צעיר בתחילת דרכו הכלכלית ללא ילדים כרגע:
1. לגור בדירה הקטנה ביותר המתאימה לצרכינו (שני חדרים).
2. בעל דירה שלא מחפש למקסם הכנסות אלא למזער כאב ראש.
3. לאהוב ולהשקיע בדירה "כאילו הייתה שלנו" (אינטרס שלנו אחרי הכל, אנחנו גרים בה...). כך שאנחנו עושים בעצמינו שיפוצים שהיה עולה לבעל הדירה הרבה כסף להביא מבחוץ. לא יודעת אם זה השיקול שלו לא להעלות את שכר הדירה אבל בפועל לא העלה לנו מאז שנכנסנו (מראש נמוך ממחיר השוק, מתחילים שנה רביעית)
4. חוזה עם אופציה להארכה עם העלאה של עד 7%.
5. מידי שנה לבדוק מראש מה האופציות שלנו והאם יהיה לנו שווה להשאר גם אם יעלה השכד (כנל אצבע על הדופק - לבדוק מידי כמה זמן אם עדיין שווה לשכור ולא לקנות).
6. נפש חזקה להתמודד באופן בלתי פוסק עם הביקורת הסביבתית לזה שאנחנו שוכרים ולא קונים ("מי שקנה לפני שלוש שנים הצליח", "חכי שיהיו לך ילדים", "לא יודעת איך את מתמודדת עם חוסר היציבות של השכירות"), וביקורת על הדירה עצמה ("זה לא חיים זה", "זה מחסן ולא בית")
7. אם יעלה שכר הדירה ויהיה לא כדאי להישאר אז 1. עדיין הרווחנו כמה שנים של חיסכון על דיור ו2. כמו שמצאנו את הדירה הזאת, נמצא גם את "המציאה" הבאה.

כל הכבוד לבעל הדירה שלכם הוא נוהג בחוכמה, כולם מרוויחים מזה, היום אתם צעירים ועובדים, איך אתם מתכוונים להתמודד עם מחזוריות של שוק שכירות עולה בעתיד כאשר לא תעבדו, מה האסטרטגיה שלכם ?

נושאים דומים
פותח הנושא כותרת פורום תגובות תאריך
ארגמן הגנה כנגד עליית המדד שוק ההון 8
J הגנה מוגבלת מאוד על תיק מסחר בIBIE/IBKR שוק ההון 32
A הגנה מפני מס עיזבון אמריקאי - אולי נעשה סדר? שוק ההון 65
R נניח שאנחנו ב23 לאוקטובר 1929 (הגנה ממפולת) שוק ההון 28
עידו ג הגנה מפני נפילת השקל - סכום צנוע שוק ההון 15
Homer הגנה מפני אינפלציה בדולר. שוק ההון 8
מ הגנה מפני רכישת נייר ערך בהתרסקות שוק ההון 1
oferM מה דעתכם על קרן עוקבת מדד עם הגנה מעליות וירידות? שוק ההון 24
Y הגנה על תיק 100% מניות? שוק ההון 33
ש הגנה מפני התחזקות הין לפני טיול ארוך ביפן צרכנות פיננסית 19
L הגנה על צרכן שלא ביטל מנוי? אוף טופיק 8
S הגנה על מניות שוק ההון 7
מ הגנה מפני גנבת זהות צרכנות פיננסית 25
M הגנה מפני עליית ריבית שוק ההון 6
H הגנה מהיפר-אינפלציה / חילופי מעצמות / תרחיש קיצון (ברבור שחור) שוק ההון 60
לארוצה הגנה מפני מנייה בועתית במדד שוק ההון 28
2028_שנת_פרישה הגנה מפני פריצות סייבר לחשבון ההשקעות IB שוק ההון 0
Y הגנה על תיק מנייתי שוק ההון 15
M הגנה מפני אינפלציה/קריסת הכלכלה המקומית אוף טופיק 17
D הגנה על חסכון לדירה שוק ההון 8
E מהלכי הגנה מפני פשיטות רגל של בנקים/חברות השקעה בסביבת משבר כלכלי גדול שוק ההון 11
A הגנה מפני אינפלציה שוק ההון 2
T פק"מ צמוד עם הגנה -- קיים במציאות או בדמיון? שוק ההון 19
מרק סרפדים הגנה על כספים במיטב-דש במסלול IB שוק ההון 1
Y אשמח לקצת מידע למי שהקים חברה במקלט מס לצורך הגנה ממיסוי.... שוק ההון 0
ק הגנה במקרה גירושים פרישה מוקדמת והחיים שאחריה 186
ס תיק level-up עם הגנה למדד שוק ההון 3
CarpeDiem הגנה מירידה במחירי הדיור באמצעות משכנתא בריבית קבועה? שוק ההון 10
Y קרם הגנה מינימליזם, חסכנות ואנטי-צרכנות 34
IronMan הגנה על חסכונות מפני קריסת נדל"ן/מיתון בארץ? שוק ההון 15
A זיכוי כנגד מס זר ששולם בארה"ב על ריווחי הון מיסים 24
D קיזוז הפסד הון כנגד רווח בדיסקונט שוק ההון 2
ר טופס 867, קיזוז הפסדי הון כנגד הכנסה מרבית או מדיבידנד מיסים 5
A האם כדי למשוך את כספי הפיצויים או לבקש זיכוי מס במענק פרישה כנגד הזכאות לכספי הפיצויים? פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 2
S תביעה קטנה כנגד חברת תעופה אוף טופיק 22
ה הלוואה כנגד נכס צרכנות פיננסית 4
U החזר מס רווחי הון כנגד ריביות הלוואה מיסים 1
E הלוואה כנגד נכס בכדי לקנות עוד נכס נדל"ן 3
R קיזוז עמלות רכישה כנגד רווחים שוק ההון 1
J התלבטות לגבי סגירת משכנתא כנגד השקעה בנכסים "סולידיים" נדל"ן 4
yoyo לקיחת הלוואה כנגד נכס קיים לצרכי מינוף והשקעה נדל"ן 26
N מישכון ושיעבוד בהלוואה כנגד קופת גמל להשקעה / השתלמות פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 0
I החזר מס וקיזוז ר"ה כנגד נקודות זיכוי מיסים 40
ה ניכוי ממס רווחי הון כנגד ריבית על הלוואה מבית השקעות מיסים 1
E השקעה כנגד קופת גמל להשקעה שוק ההון 7
S חקירה שעורכת רשות ניירות ערך כנגד עובד שאיננו נושא משרה בחברת קסם שוק ההון 4
Z הלוואה כנגד קופת הפנסיה פנסיה, גמל וקרנות השתלמות 1
ע קיזוז הפסד קופת גמל כנגד ריבית פקדון מיסים 1
ח ניצול מגן מס כנגד רווח מRSU מיסים 7
הירהורים מה ההגיון שריבית במשכנתא כנגד דירה ללא חובות, יותר גבוהה מריבית במשכנתא ראשונה? נדל"ן 5

נושאים דומים

Back
למעלה